Marius Paraschiv

Cum aplic pentru Blue Card?

Pentru cei care s-au gandit sa aplice in viitor pentru Cardul Albastru (Blue Card), vin cu cateva informatii, culese de la cei care au trecut prin acest proces, de pe site-urile de specialitate si de la consultanti in domeniu, carora le multumesc!

Pentru a intelege la ce se refera acest tutorial, te sfatuiesc sa citesti mai intai Viata si munca in UK – tot ce trebuie sa stii! – pas cu pas. Daca deja ai facut-o, probabil ca stii deja cate ceva despre drepturile pe care le au membrii de familie sau dependentii cetatenilor romani care locuiesc si muncesc legal in UK.

Pot obtine Blue Registration Certificate – Blue Card (BC) – cetatenii romani, membri de familie sau dependentii** cetatenilor romani, detinatori ai unui BC.
Pot obtine Blue Registration Certificate – Blue Card (BC) – cetatenii romani, Sotul/sotia, partenerul civil, copii cu varsta de pana la 21 de ani si copii dependenti** ai cetatenilor romani, detinatori ai unui Accession Worker Card (AWC) sau unui Seasonal Agricultural Worker (SAWS) Card.
Pot obtine Blue Registration Certificate – Blue Card (BC) – cetatenii romani, membri de familie sau dependentii** cetatenilor romani care isi exercita in UK unul din drepturile prevazute in Tratatul de Aderare al Romaniei la UE (self-employed, student sau self-sufficient), dar acest BC va fi valabil doar atata timp cat sponsorul* lor isi mentine statutul de self-employed, student sau self-sufficient.

* Prin sponsor se intelege cetateanul roman, detinatorul unui BC, AWC, SAWS Card sau care isi exercita in UK unul din drepturile prevazute in Tratatul de Aderare al Romaniei la UE (self-employed, student sau self-sufficient).
** Prin dependent se intelege cetateanul roman, care se afla in intretinere, este membru al gospodariei sau care, din motive grave de sanatate, necesita in mod imperativ ingrijire, al unui sponsor.

Prin membru de familie se intelege:

Sot / Sotie
Partener civil (partener al unui cuplu format din persoane cu acelasi sex)
Copii cu varsta de pana la 21 de ani

Prin dependent se intelege:

Copii cu varsta peste 21 de ani
Parinti, bunici
Alte rude
Parteneri de viata care pot demonstra o relatie de durat?

Logica pentru care guvernul britanic acorda membrilor de familie si dependentilor accesul pe piata muncii este ca sponsorii sa nu fie nevoiti sa ii intretina pe perioada sederii lor in UK. De aceea se presupune ca membrii de familie / dependentii care solicita un BC indeplinesc urmatoarea conditie: au locuit impreuna in Romania, in aceeasi relatie de dependenta, inainte de venirea in UK, au calatorit  impreuna sau s-au alaturat sponsorului in UK, in scopul reintregirii familiei, locuind impreuna si in UK, in aceeasi relatie de dependenta.

Pentru membrii de familie (sot/sotie, partener civil si copii cu varsta pana la 21 de ani), este suficienta dovada ca au locuit impreuna cu sponsorul in Romania si locuiesc impreuna si in UK.
Pentru dependenti (Copii cu varsta peste 21 de ani, parinti, bunici, alte rude, parteneri de viata care pot demonstra o relatie de durata), in afara de proba convietuirii sub acelasi acoperis, mai trebuie probata si dependenta financiara in sine. Nu exista o procedura standard, dar dovada ca in ultimile trei luni, sponsorul a transferat anumite sume de bani care dependent este de obicei suficienta.

De regula NU sunt considerati dependenti:

Rudele care au hotarat sa se alature sponsorului si sa se mute in UK dupa cativa ani de despartire.
Copii cu varsta peste 21 de ani care vin in UK cu unicul scop, de a-si cauta un job.
Numai dovada transferului de bani de la sponsor la dependent nu este suficienta (in primul rand trebuie facuta dovada convietuirii sub acelasi acoperis, atat in Romania, cat si in UK).

Membri de familie / dependenti ai persoanelor Self-employed

Pentru cei care s-au inregistrat la HMRC ca self-employed, obtinerea Yellow Card-ului (YC) nu este obligatorie decat daca exista membri de familie / dependenti care doresc sa obtina Blue Card (BC). In acest caz, sponsorul va aplica pentru obtinerea unui YC si in acelasi timp membrii de familie / dependentii vor obtine BC.

Acte necesare aplicatiei

Acte de identitate:
pasaportul sau CI al sponsorului (persoanei self-employed)
pasaportul sau CI al tuturor membrilor de familie / dependentilor inclusi in aplicatie
Acte pentru self-employed:
dovada inregistrarii la HMRC ca SE (scrisoarea prin care a fost comunicat UTR-ul)
dovada platii taxelor (cel putin o factura de plata a NIC Class2)
contracte, facturi, scrisori de la clienti, extrase de cont bancare – care sa demonstreze continuitate in activitatea de self-employed
dovada ca sponsorul isi face publicitate activ (anunturi pe paginile web si in ziarele locale de mica publicitate)
Acte pentru membri de familie / dependenti:
acte doveditoare a gradului de rudenie (ex. certificat de casatorie, certificat de nastere)
dovada domiciliului comun din Romania (de obicei actele de identitate sunt suficiente, dar daca din acestea nu rezulta ca sponsorul si membrii de familie / dependentii au locuit sub acelasi acoperis in Romania, orice document veridic poate fi anexat:  facturi de utilitati sau telefonie, corespondenta oficiala etc.)
dovada domiciliului comun din UK (contractul de inchiriere pentru locuinta comuna si daca pe acest contract nu sunt inclusi toti aplicantii, alte documente care atesta domiciliul comun: facturi de utilitati sau telefonie, extrase de cont bancare, corespondenaa oficiala etc.)
pentru dependenti, acte doveditoare a relatiei de dependenta financiara (extrase de cont bancare, chitante MoneyGram sau WesternUnion etc.)
Alte acte:
formularul BR1 completat (sponsorul va fi aplicantul principal iar membrii de familie / dependentii vor fi trecuti in sectiunea 2, punctul 2.1(a) a formularului)
cate doua fotografii tip pasaport pentru fiecare din aplicanti
un plic timbrat “special delivery” pentru actele care vor fi returnate

Daca sponsorul detine deja un YC, membrii de familie / dependentii vor aplica singuri, folosind acelasi formular BR1, numai ca in acest caz sponsorul nu va mai fi principalul aplicant ci va aparea trecut numai la Sectiunea 2, punctul 2.1(b). Actele necesare aplicatiei vor fi tot cele de mai sus, adaugandu-se numai YC-ul sponsorului.

Odata ce le este eliberat BC-ul, membrii de familie / dependentii vor putea obtine NINO si se vor putea angaja fara restrictii, atata timp cat sponsorul lor isi va pastra statutul de self-employed.

De mentionat: dupa 12 luni de munca fara intreruperi mai mari de 30 de zile ale proaspatului posesor de BC (timp in care sponsorul sau continua sa lucreze ca SE), acesta va putea aplica pentru un „Dark Blue Card”, adica un BC definitiv si fara restrictii, iar sponsorul sau va putea obtine acelasi tip de BC (in calitate de dependent, de data aceasta). Noua aplicatie va implica urmatoarele documente:

formularul BR1 completat
pasaportul sau CI al tuturor aplicantilor (sponsor si dependenti)
cate doua fotografii tip pasaport pentru fiecare din aplicanti
un plic timbrat “special delivery” pentru actele care vor fi returnate
acte doveditoare a gradului de rudenie (ex. certificat de casatorie, certificat de nastere)
dovada domiciliului comun din UK
toate cardurile aplicantilor (acolo unde ele exista): YC, BC
dovada ca sponsorul a muncit legal cele 12 luni in UK:
contracte de munca si fluturasii de salariu (payslips) aferenti celor 12 luni pentru sponsor
dovada platii taxelor, contracte, facturi, scrisori de la clienti, extrase de cont bancare – care sa demonstreze continuitate in activitatea de self-employed a fostului sponsor

Membri de familie / dependenti ai studentilor

Pentru studenti, obtinerea Yellow Card-ului (YC) este obligatorie daca doresc sa munceasca legal in UK. Daca exista membri de familie / dependenti ai unui student, care doresc sa obtina Blue Card (BC), sponsorul (studentul) va aplica pentru obtinerea unui YC si in acelasi timp membrii de familie / dependentii vor obtine BC.

Acte necesare aplicatiei

Acte de identitate:
pasaportul sau CI al sponsorului (studentului)
pasaportul sau CI al tuturor membrilor de familie / dependentilor inclusi in aplicatie
Acte pentru student:
dovada inscrierii la un curs sustinut de o institutie de invatamant agreata de UK Border Agency – scrisoare din partea institutiei de invatamant(daca nu este cazul unui NVQ cu practica la locul de munca este recomandat sa fi inceput cursurile la momentul eliberarii scrisorii)
dovada ca sponsorul nu va apela la ajutoare sociale din partea guvernului britanic (are suficiente fonduri sa se intretina pe durata cursului) – un extras de cont recent din care sa reiasa ca are o rezerva de bani suficient de mare sau o scrisoare de sponsorizare din partea unei alte persoane + extras de cont al acelei persoane din care sa reiasa ca acea persoana are o rezerva de de bani suficient de mare*
Acte pentru membri de familie / dependenti:
acte doveditoare a gradului de rudenie (ex. certificat de casatorie, certificat de nastere)
dovada domiciliului comun din Romania (de obicei actele de identitate sunt suficiente, dar daca din acestea nu rezulta ca sponsorul si membrii de familie / dependentii au locuit sub acelasi acoperis in Romania, orice document veridic poate fi anexat: facturi de utilitati sau telefonie, corespondenta oficiala etc.)
dovada domiciliului comun din UK (contractul de inchiriere pentru locuinta comuna si daca pe acest contract nu sunt inclusi toti aplicantii, alte documente care atesta domiciliul comun: facturi de utilitati sau telefonie, extrase de cont bancare, corespondenta oficiala etc.)
pentru dependenti, acte doveditoare a relatiei de dependenta financiara (extrase de cont bancare, chitante MoneyGram sau WesternUnion etc.)
Alte acte:
formularul BR1 completat (studentul va fi aplicantul principal iar membrii de familie / dependentii vor fi trecuti in sectiunea 2, punctul 2.1(a) a formularului)
cate doua fotografii tip pasaport pentru fiecare din aplicanti
un plic timbrat “special delivery” pentru actele care vor fi returnate

* Procedurile UKBA nu prevad o anumita suma de bani pe care un student sau sponsorul acestuia ar trebui sa o aiba in cont la momentul aplicatiei dar se vorbeste de o sums suficienta unei persoane pentru a trai decent timp de 3 luni.
* Este extrem de utila si dovada (chitanta) achitarii, chiar si partiala, a cursului respectiv, care poate demonstra ca studentul nu va avea cheltuieli cu taxele de scolarizare.
* In cazul cursurilor NVQ care au o componenta practica la locul de munca viitoarele venituri din salariu ar putea constitui o dovada suficienta ca studentul nu va fi nevoit sa apeleze la ajutoare sociale din partea guvernului britanic. In acest caz, din scrisoarea adresata de viitorul angajator catre UKBA ar trebui sa reiasa care va fi numarul de ore lucrat pe saptamana si care va fi salariul brut/ora
* Orice venituri de genul: bursa de studii, sponsorizari, etc. ar putea constitui o dovada suficienta pentru student ca nu va fi nevoit sa apeleze la ajutoare sociale din partea guvernului britanic.

Daca sponsorul detine deja un YC, membrii de familie / dependentii vor aplica singuri, folosind acelasi formular BR1, numai ca in acest caz sponsorul nu va mai fi principalul aplicant ci va aparea trecut numai la Sectiunea 2, punctul 2.1(b). Actele necesare aplicatiei vor fi tot cele de mai sus, adaugandu-se numai YC-ul sponsorului si eliminand dovada ca sponsorul nu va apela la ajutoare sociale din partea guvernului britanic.

Odata ce le este eliberat BC-ul, membrii de familie / dependentii vor putea obtine NINO si se vor putea angaja fara restrictii, atata timp cat sponsorul lor isi va pastra statutul de student.

De mentionat: dupa 12 luni de munca fara intreruperi mai mari de 30 de zile ale proaspatului posesor de BC (timp in care sponsorul sau continua sa fie student), acesta va putea aplica pentru un „Dark Blue Card”, adica un BC definitiv si fararestrictii, iar sponsorul sau va putea obtine acelasi tip de BC (in calitate de dependent, de data aceasta). Noua aplicatie va implica urmatoarele documente:

formularul BR1 completat
pasaportul sau CI al tuturor aplicantilor (sponsor si dependenti)
cate doua fotografii tip pasaport pentru fiecare din aplicanti
un plic timbrat “special delivery” pentru actele care vor fi returnate
acte doveditoare a gradului de rudenie (ex. certificat de casatorie, certificat de nastere)
dovada domiciliului comun din UK
toate cardurile aplicantilor (acolo unde ele exista YC, BC
dovada ca sponsorul a muncit legal cele 12 luni in UK:
contracte de munca ?i fluturasii de salariu (payslips) aferenti celor 12 luni pentru sponsor
dovada ca fostul sponsor si-a pastrat statutul de student pe parcursul celor 12 luni – scrisori / diplome de absolvire din partea institutiilor de invatamant

Membri de familie / dependenti ai persoanelor Self-sufficient

Deoarece cazurile in care este solicitat si obtinut statutul de self-sufficient sunt extrem de rare (insasi obtinerea acestui statut fiind extrem de anevoioasa si nerentabila), nu voi trata in amanuntime posibilitatea obtinerii BC de catre membrii de familie / dependentii unui self-sufficient. Actele necesare unei astfel de aplicatii sunt asemanatoare cu cele expuse mai sus, pentru self-employed sau studenti, cu singura diferenta ca va trebui probat statutul de self-sufficient (in locul celui de self-employed sau student). Mai multe informatii cu privire la statutul de self-sufficient puteti gasi aici:
www.romani-online.co.uk/component/kunena…nca-in-uk-pas-cu-pas

Aplicatii pentru membri de familie / dependenti

In functie de statutul sponsorului, aplicatiile membrilor de familie / dependentilor pentru obtinerea unui Blue Card (BC) se va face cu formularul:

BR1 – in cazul in care sponsorul este self-employed, student, self-sufficient sau detine un BC – aplicatie pentru BC
BR2 – in cazul in care sponsorul aplica pentru BC prin programul Highly Skilled Migrant Programme (HSMP) si membrii de familie / dependentii aplica concomitent – aplicatie pentru BC
BR4 – in cazul in care sponsorul detine un Accession Worker Card (AWC) sau Seasonal Agricultural Worker (SAWS) Card – aplicatie pentru BC
BR5 – in cazul in care sponsorul este cetatean roman, posesor al unui YC sau BC, iar membrii de familie / dependentii sunt cetateni din afara Uniunii Europene (non-EEA) – aplicatie pentru Residence Card
BR6 – in cazul in care sponsorul este cetatean roman, posesor al unui AWC, iar membrii de familie / dependentii sunt cetateni din afara Uniunii Europene (non-EEA) – aplicatie pentru Family Member Residence Stamp
BR7 – in cazul in care sponsorul este cetatean din A8 (Cipru, Republica Ceha Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Slovacia si Slovenia), participanti la Worker Registration Scheme – aplicatie pentru BC
EEA1- in cazul in care sponsorul este cetatean al unui stat din UE, altul decat A8, Bulgaria sau Romania – aplicatie pentru BC

Toate formularele pot fi g?site pe site-ul UKBA, in format pdf:
www.ukba.homeoffice.gov.uk/workingintheu…riaromania/applying/

Pentru a trimite aplicatia la UKBA exista doua posibilitati:

Pui toate actele intr-un plic pe care il trimiti (cu confirmare de primire) prin posta securizata la adresa specificat? pe formularul BR1. Procesarea documentelor poate sa dureze intre 2 si 3 luni (uneori chiar mai mult).
Te programezi online sau telefonic pentru un interviu aici si te deplasezi personal la Croydon. Procesarea actelor se va face in cateva ore (cu putina sansa poti obtine o programare peste 2-3 saptamani).

Atentie: sunt acceptate numai documentele originale (nu fotocopii), insotite de traduceri legalizate acolo unde este cazul.

Multumiri ValiB – Moderator romani-online.co.uk

LATER UPDATE:
INCEPAND DIN LUNA IUNIE-IULIE 2011, APLICATIA TREBUIE SA CONTINA SI EVIDENCE OF “COMPREHENSIVE SICKNESS INSURANCE COVER IN THE UK”

 

 
236 Comments
 1. Multumesc mult pt raspunsu.

  Iar pentru restul intrebarilor;

  Ce trebuie sa fac ca sa-l aduc aici (de ce am nevoie?), si cat va dura, si daca va trebui sa muncesc o perioda inainte sa-i fac invitatia?

  Inca o data Multumesc

   
 2. @Ana,

  Nu ai nevoie de Blue Card, nu se mai aplica cetatenilor romani. Nu trebuie sa iti para rau pentru intrebari, sunt ok. La fel, nu este neaparata nevoie de folosirea limbajului si emoticon-uri de tip “mess” (:P)

  Succes!

   
 3. P.S I am Romanian

  questions below.

  thank you

   
 4. Hello,

  I have a question myself,

  I came to he UK like 2 weeks ago, directly to a job I found by an agency.

  The question is this, my husband is Jordanian, and I still don’t know how to bring him here, and how long will it take,do I have to be working here for a while, and do I need the Blue Card?

  Sorry for all the questions :P

  Thank you

   
 5. Dacă nu crezi în magie, cred că te înșeli. Nu ma intelegeti gresit. Am avut îndoielile mele, de asemenea. Dar apoi am găsit otubaspelltemple@yahoo.com am avut o problemă cu soțul meu să extindă el ambalaj afară din casă, și un bun prieten de-al meu mi-a referit la el. Am vândut deja jumătate din stocurile mele și nu-și putea permite să piardă mai toate în numele de a căuta pentru a aduce înapoi fostul meu soț. În caz contrar, afacerea mea va fi reședința în mare pășune în cer, dacă știi ce vreau să spun am fost în unele probleme reale. Am nevoie pentru a obține familia mea înapoi și rapid. După Dr OTUBA o vrajă bani pe mine și am fost în stare să mă soțul meu înapoi, am fost de viață ușor. Eu nu mai trebuie să vă faceți griji despre familia mea, și eu, de asemenea, sunt în creștere meu cantitate stocurilor repede. Eu nu ar fi putut-o face fără tine doctor

   
 6. Buna seara,

  as avea mare nevoie de cineva care sa ma ajute sa-mi completez aplicatia pentru blue card (contra cost). Eu am aplicat deja o data si aplicatia mi-a fost respinsa din cauza ca imi lipseau documente. Adevarul este ca eu am trimis absolut tot ceea ce ei cereau in aplicatie! Nu mi-am permis sa trimit toate documentele pe care le detin fara sa fie nevoie.
  Eu locuiesc in Peterborough dar daca este nevoie sa plec la Londra pentru completarea aplicatiei voi face ceea ce este nevoie.

  Va multumesc
  Antuaneta

   
 7. buna ziua va rog sa ma ajutati daca se poate am urmatoarea problema :
  Vreau sa fac cununia civila in uk ,precizez ca eu am yellow card si figurez ca studenta ce trebuie sa fac dupa ce fac cununia sa ii aplic si sotului pentru a obtine si el yellow sau blue card.
  Multumesc.

   
 8. buna sunt in londra de 1 luna ,fac un curs la tower bridge london academy,cum pot sa aplic pentru social?se poate avand in vedere ca iau 12mii de lire pe an?

   
 9. Multumesc, Marius. Scurt si concis :) Banuiesc ca nu e obligatoriu dovada ca ai lucrat (a fost un job de student ambasador, nu cred ca este cazul). Numai bine si succes in tot ceea ce faci!

   
 10. @Luciana:
  Aplicatia completa contine:

  Actele de la scoala, actele de identitate(original) + dovada job-ului part time(fluturasi,etc) , daca este cazul.

   
 11. Buna, am tot citit si m-am informat, dar inca nu mi-e clar un lucru. Pentru a obtine BC, un absolvent de facultate din uK trebuie sa trimita doar formularul si diploma in original? Poate suna penibil intrebarea mea, dar nu sunt deloc lamurita. Daca cineva ma poate ghida, ii multumesc anticipat. Mentionez ca are YC si NIN.

   
 12. buna ziua. lucrez la o ferma impreuna cu sotia prin programul HOPS si deci avem amandoi permise de munca SAWS. as vrea sa stiu daca putem aplica pentru yellow card(eu) si blue card(sotia)pana la finalul contractului care este 01 dec 2013?unii spun ca ne putem depune dosarul prin avocat pana la finele contractului, altii spun ca trebuie sa asteptam sa ne expire contractul si doar dupa aceea putem sa facem demersurile.multumesc

   
 13. buna ziua. lucrez la o ferma impreuna cu sotia prin programul HOPS si deci avem amandoi permise de munca SAWS. as vrea sa stiu daca putem aplica pentru yellow card(eu) si blue card(sotia)pana la finalul contractului care este 01 dec 2013?unii spun ca ne putem depune dosarul prin avocat pana la finele contractului, altii spun ca trebuie sa asteptam sa ne expire contractul si doar dupa aceea putem sa facem demersurile.

   
 14. Buna , Marius te rog daca poti sa ma ajuti cu un sfat. Sotul meu a aplicat in martie, pentru Insurance number si pentru card galben ca self employed la home office dar nu a primit NIN. Acum a primit de la home office sa trimita acte suplimentare ca este inregistrat si plateste taxe. Eu am fost studenta din septembrie anul trecut , am terminat pe 4 iulie si am scrisoare de acceptare pentru anul viitor sa continui. Ce pot sa fac in continuare? Sotul are termen pina pe 16 sa trimita actele la ei. Ca sa evitam un refuz putem trimite dovezi ca a fost refuzat la insurance de 8 ori si o scisoare de explicatie ? Pot sa trimit si dovezile ca am fost studenta sa ne dea pe baza ca eu am fost si sunt studenta? Te rog sa-mi dai un sfat ce sa fac sunt disperata. Multumesc anticipat.

   
 15. @nina:

  “atunci de ce se cere sa completeze BR1?”

  Din acelasi motiv pentru care ceri tu paragrafe, certificate, etc.

   
 16. atunci de ce se cere sa completeze BR1?, poti sa imi trimti ceva de la home office ,paragraf pagina care sa imi certifice ce spuneti?

   
 17. Are drept de munca, calitatea de sot ii ofera automat satutul de dependent. Dupa 12 luni muncite poate aplica pentru Blue Card de sine statator.

   
 18. Eu detin BC si nino , iar sotul doar nino, acum vream sa aplicam pt dreptul lui de munca cu un fomular BR1 fie prin posta fie la croydon, dar ni s-a spus ca el are automat drept de munca prin mine si ca poate folosi BC-ul meu, va rog mult sa imi raspundeti daca ma puteti ajuta cu informatii corecte. va multumesc

   
 19. Buna dimineata!
  Ma numesc Laviniasi am ajuns la pasul in care am yelloy card, sotul blue card, am 5 fluturasi de salariu, sotul 4. Iar acum vine greul. Sunt insarcinata in luna a 4 a…suntem fericiti din punctul asta de vedere , dar vreau sa stiu cum ramane cu cele 12 luni de munca fara intrerupere.
  Va rog sa ma ajutati cu informatii, iar in caz ca am omis alte informatii ce ar ajuta la un raspuns mai concret din partea voastra, va rog sa nu ezitati sa ma intrebati.
  Va multumesc.

   
 20. Salut! Iti trebuie NIN pentru angajare, asta e firesc. In cazul tau, obtinerea numarului este doar o formalitate, poate dura extrem de putin (4-5 zile) dar nu este neaparat o regula, poate dura la cel de bine…
  Nu ai nevoie de prea multe documente, doar de situatia ta, dovada adresei, eventual oferta de munca si cam atat.
  Poti aplica pentru NIN si fara o oferta de munca. Sansele sunt aceleasi, la fel si procedura.

   
 21. Buna ziua, sunt in londra de 2 luni, am obtinut blue cardul prin highly skilled migrant programme, am aplicat cand eram in Romania (BR2). M-am inscris la GP si am primit cardul cu nr de NHS, am cont la banca si o factura la gas pe numele meu si mi-am schimbat permisul de conducere de Romania cu unul de UK full (50£ la DVLA). ieri am obtinut un job, dar imi cer NINo, pe care nu il am si nici nu am programare. marti ar trebui sa incep sa lucrez, dar in mailul de la angajator imi precizeaza sa aduc NIN, altfel voi fi refuzat, pierd jobul. Nu stiu ce sa fac, sunt disperat. sanse de alt job nu am prea curand, aplic de foarte mult timp si e singurul la care m-au chemat. Aveti vreun sfat cum sa fac? Cat dureaza pana obtin o programare pt NINo si apoi NIN, acum e si weekend si nu pot suna la jobcenter. Care sunt pasii in a obtine NIN cand ai blue card si vrei sa te angajezi? Daca pierd oferta de munca mai am sanse sa obtin NIN?
  Va multumesc!

   
 22. As dori sa-mi schimb yellow card in blue card sila fel si al sotului meu care e edependent de mine.Lucrez in Anglia de peste 1 an.Am nevoie de BR1,si de acolo ce sectiuni?
  Dar ar fi o problema cred tre sa am asigurarea medicala?Deoarece eu am anulat-o dupa ce mi-am facut yellow cardul. Mai pot sa aplic si asa?
  va rog sa-mi raspunda cineva ,pls.
  va multumesc

   
 23. Salut.vroiam sa stiu..daca ma puteti ajuta..eu sunt self employed si detin yellow card…locuiesc impreuna cu prietenul Meu…si vroiam sa stiu daca il pot Lua dependent de mine pentru a obtine blue cardul el.el nu are nici NIÑO nu are nimik.in Romania nu am locust impreuna…fiecare statea la casa lui…ma puteti ajuta incatandu’ma ce anume trebuie sa fac…ce formular trebuie sa completes si unde trebuie sa il trimit?!multimesc frumos.

   
 24. Buna, sunt casatorita de o saptamana si jumatate in Londra, am yelow card si vreau sa aplic pentru sotul meu pentru blue card. Va rog sa-mi spuneti ce acte am nevoie, unde sun pentru programare sau unde trebuie sa ma duc sa aplic. Multumesc mult.

   
 25. Buna. M.ar interesa daca ma puteti ajuta… As dori sa aplic de blue card prin iubitul meu,tin sa mentione ca nu suntem casatoriti,el avand yc de 5 ani. Mi.ati putea Zice de ce acte am avea nevoie? Multumesc

   
 26. buna intr-o luna o sa plec la munca ca si care assistant in uk.mentionez ca o sa plec printr-o firma de recrutare care se va ocupa si de yellow card.am contract de munca pe minim un an.acolo o sa urmez un nvq pe care il voi platti in rate din salariu….am unele intrebari:as fi dorit sa plec impreuna cu iubitul meu insa nu sse poate deoarece numai eu am prins contract(locuim impreuna de 5 ani)si am citi aici ca atunci cand o sa aplic pentru yellow card exista posibilitatea sa aplic si pentru el chiar daca este in romania este adevarat?

   
 27. Buna! As aprecia tare mult ajutorul vostru!
  Situatia mea e urmatoarea, detin BC din 2007 iar ultimii 3 ani i-am lucrat legal ca employee dar pana in prezent nu am aplicat pentru BC permanent. Acum as vrea sa aplic pentru sotul meu (BC dependent de mine), el are deja insurance si UTR dar a lucrat ca si angajat(nu e chiar legal?!) si nu detine YC. Intrebarea e, pot aplica pentru ambele in acelasi timp? Si e nevoie sa trimit informatii referitoare la locul lui de munca sau doar dovada domiciliului comun si a faptului ca am lucrat eu continuu peste 12 luni?
  Am incercat sa ne programam in Croydon dar mi s-a spus ca nu au locuri disponibile :( are sens sa mai incerc la telefon?
  Si inca o intrebare, intentionam sa calatorim pentru cateva luni.. daca trimitem aplicatiile prin posta inainte sa plecam iar eu apoi demisionez in timp ce sunt procesate documentele vor verifica cei de la HO sau e suficient ca am lucrat deja minimul cerut? exista sanse sa fim refuzati?
  Astept cu mare interes parerile voastre!

   
 28. Buna ziua,

  As vrea sa aplic pentru Blue Card folosind BR2,ca highly skilled, singurul impediment fiind ca locuiesc in Romania si mi se cere o adresa de UK. Doresc sa ma mut in Marea Britanie, dar dupa ce primesc acest BC. In formular nu se precizeaza ca au nevoie de dovada sederii in UK, credeti ca cei de la UKBA verifica daca esti inregistrat ca “residing in UK”?
  Multumesc.

   
 29. Buna!As avea si eu o nelamurire!Eu detin BC si as vrea ca si prietenul meu sa il aiba….ce putem sa facem sa il poata obtine?(specific ca el nu lucreaza cu carte de munca)Daca puteti sa imi raspundeti as fi recunoscatoareorice modalitate este de folos!

   
 30. Teoretic ai putea..daca dovedesti ca ati locuit impreuna in ultimii 2 ani, facturi, etc. E putin m complicat dar nu imposibil.

   
 31. daca esti declarat self, poti aplica pentru yellow card.. daca ai yellow poti aplica pt blue ;)

   
 32. Buna ziua,

  Va rog sa imi raspundeti la urmatoarea intrebare, pt ca am tot citit ce s-a postat si nu ma regasesc in nici un caz expus,:
  Detin DOAR National Insurance Number si UTR de un an si jumatate, am muncit ca self-employed si detin invoice pt un an de zile. Exista vreo posibilitate sa primesc blue card in aceasta situatie(pe baza faptului ca pot dovedi ca am muncit un an ca self employed). Va multumesc anticipat!!!

   
 33. Hello la toata lumea.
  Poate cineva a trecut printr-o situatie asemanatoare cu e mea si ma poate ajuta cu ceva info. Iata care e povestea mea. M-am mutat in Uk anul trecut. Logodnica mea era deja aici inca din oct 2006, fiind angajata la o banca locala. Pana anul acesta m-am ocupat cu niste cursuri de engleza, dar din aceasta toamna sunt ”liber profesionist”.
  Vreau sa aplic pentru un Blue Card si ma gandeam ca poate reusesc sa il obtin ca si dependent de logodnica mea ceea ce e absolut adevarat, eu neavad inca un venit in UK. Credeti ca e posibil asa ceva sau fabulez si nu sunt suficient informat? Si eventual cum pot face asta?
  Multumesc mult pentru ajutor.

   
 34. Buna,

  Am si eu o nelamurire daca ma puteti ajuta, va rog mult.
  Am obtinut anul trecut BC prin sotul meu, care este SE. Lucrez de mai mult de 12 luni ca si angajat. Am vrea sa aplicam pentru ca si sotul meu sa obtina BC, ca dependent fata de mine.
  Citesc de ceva timp pe site-uri despre asta si se pare ca trebuie sa aplic eu mai intai pentru un BC independent si apoi sotul meu. In scrisoarea ce insotea BC-ul meu, nu spune nimic despre faptul ca ar trebui sa aplic peste 12 luni pt un alt tip de BC, ci doar ca, dupa cele 12 luni lucrate ca si angajat, nu mai depind de sponsorul meu, iar el poate aplica pentru BC deasemenea.
  Ma puteti ajuta cu un raspuns in aceasta privinta? Ce trebuie sa facem pt ca sotul meu sa obtina BC si ce acte ne trebuiesc? Putem aplica impreuna pe acelasi formular, el fiind cel ce aplica si eu cel care sustine aplicatia? Ca si acte sa trimitem atat dovada ca el a lucrat ca si SE timp de 1 an cat si dovada ca eu am lucrat ca si angajata.
  Pot sa fac asta? Nu as vrea sa gresesc cu aplicatia…
  Va multumesc mult!

   
 35. Fiica mea a fost din august 2011 acceptata ca au pair la o familie, pentru ca familia nu a mai putut sa o tina, au ramas cu part time job, au renuntat la ea. Ea a aplicat pentru o alta familie din martie, a trimis purple cardul, scrisoarea de recomandare, pasaportul si aplicatia prin posta si nici acum nu i-a venit raspunsul, au trecut mai mult de 6 luni. Ce ar trebui sa faca ca sa poata sa stie in ce stadiu sunt actele ei? Acum ar fi avut dreptul sa aplice pentru blue card, daca aplica doar cu scrisorile de recomandare o primeste?

   
 36. Buna ziua,

  O alta intrebare( una dintre miile de intr) la care nu am raspuns ar fi daca noi trimitem prin posta actele necesare pt obtinerea cardului albastru , putem munci full time in timpul asteptarii? Trebuie sa contiunam studiind si in mom cand ei iti preiau aplicatia trebiue sa fim inca in scoala?
  Hehhehe se vede ca a fos mai lul de una..:))))

   
 37. Maria,

  Din pacate dureaza. In ultima vreme dureaza ceva mai mult procesarea documentelor. Un factor deloc de neglijat este acela ca anul acesta s-au implinit cinci ani de la aderarea Romaniei si Bulgariei in UE, ceea ce inseamna ca multi dintre cei care au venit in 2007 au dreptul sa aplice fie pentru rezidenta permanenta, fie pentru cetatenie. Acest val de aplicatii face ca acest an departementul pentru romani si bulgari sa fie ceva mai ..busy.

   
 38. Sper ca a trimis prin special delivery … astfel poate sa verifice unde-i pachetul prin track number. Daca a trimis simplu e posibil sa se fi ratacit actele. Nu pot sa spun ca stiu multe cazuri de BC sosite in fix 6 luni, dar sper din inima sa fie 6 luni sau chiar mai putin, pt ca in cazul in care sunt respinse actele va trebui sa repeti procesul si nu-i chiar placut sa astepti cu lunile.
  Bafta in toate. Pup!

   
 39. Multumesc mult Lara pt raspuns. Eu am o prietena care a trimis in Dec si inca mai asteapta. :((((
  Pupici si sa auzim de bine.

   
 40. Buna. Aparent nu se mai fac programari online. Eu am incercat cateva luni pana cand a trebuit sa trimit prin posta. Legat de ore nu pot sa te ajut, poate altcineva o va face. Probabil nu conteaza nr de ore, dar sa asteptam sa raspunda cineva care stie sigur. Nu dureaza un an ci 6 luni dupa spusele celor care au trecut deja prin asta, dar in mare tot a umilinta-mi suna.

   
 41. Buna ziua,
  Va rog mult de tot daca aveti vreun mail pt a face o programare la Croydon in vederea obtinerii BC( blue card)
  In acelasi timp as vrea sa imi spuneti si mie , dar cu ceva concret eventual un link unde pot citi, numarul de ore cerut pentru a obtine acest card.
  Am studiat anul trecut 15 H/ sapt anul acesta se supune ca in oct am 12 payslipuri si ar trebui sa ma inscriu din nou la Academie. intrebarea mea este 15 h sau mai putin?
  Eu cred ca cei de la Home office isi bat ffffff mult joc de noi Ro . Nu ne dau programari spun sa trimitem prin posta. Iar prin posta dureaza un an. Este strigator la cer si ar trebui denuntati.
  salutari.

   
 42. Buna ziua am si eu nevoie de un sfat detin YC de student si doresc sa il schimb cu BC deoarece am finalizat studiile si nu stiu care sunt demersurile obtinerii acestuia. Va multumesc

   
 43. Buna
  Am si eu o intrebare : fiul meu de 26 de ani , poate aplica pentru Blue Card dependent de mine, pentru reintregirea familiei, fara sa fie student?
  Eu si sotul meu avem Blue Card.
  Multumesc

   
 44. Buna ziua
  Citind comentariile legate de obtinerea BC si deoarece ma aflu in urmatoarea situatie: sotul meu detine YC de la facultate (am aplicat pentru BC amandoi, el lucrand legal mai mult de un an) insa pentru un raspuns am vazut ca dureaza luni de zile..intrebarea mea este: am drept de munca ca si sotie a unui detinator de YC sau am de asteptat?

  Multumesc anticipat

   
 45. Buna seara!
  As avea nevoie de un sfat legat de aplicarea pt Blue Card.
  Eu si sotul meu am trimis deja dosarul pt e obtine Yellow pt el si Blue pt mine ca si dependent. Ni s-a spus ca putem trimite dosarul prin posta si va dura 4-6 luni poate chiar mai mult sau sa ne ducem direct dar vom fi taxati in jur de 500 de lire. dumneavoastra vad ca ati zis ca nu se taxeaza nimic. Chiar asa este si ne putem programa singuri interviul? M-ar interesa exact cum ne-am putea obtine actele mai repede fiindca in ultima vreme nu mai angajeaza nimeni fara acte complete. ahh si putem face programare pt interviu chiar daca am trimis deja dosarul prin posta? va rog frumos sa imi raspundeti. Multumesc frumos si bafta tuturor!

  Imi cer scuze ca am postat de doua ori dar nu gaseam cum sa adaug un comment la inceput.

   
 46. Buna seara!
  As avea nevoie de un sfat legat de aplicarea pt Blue Card.
  Eu si sotul meu am trimis deja dosarul pt e obtine Yellow pt el si Blue pt mine ca si dependent. Ni s-a spus ca putem trimite dosarul prin posta si va dura 4-6 luni poate chiar mai mult sau sa ne ducem direct dar vom fi taxati in jur de 500 de lire. dumneavoastra vad ca ati zis ca nu se taxeaza nimic. Chiar asa este si ne putem programa singuri interviul? M-ar interesa exact cum ne-am putea obtine actele mai repede fiindca in ultima vreme nu mai angajeaza nimeni fara acte complete. ahh si putem face programare pt interviu chiar daca am trimis deja dosarul prin posta? va rog frumos sa imi raspundeti. Multumesc frumos si bafta tuturor!

   
 47. Multumesc frumos pentru informstie.Nu ma asteptam sa nu trebuiasca sa achit nimic, ce-i drept.

   
 48. Alessia, din cate stiu, nu exista un barem de ore pe care trebuie sa-l indeplinesti, stiu doar ca orele in care iti este permisa munca sunt reduse la 20 pe saptamana. Asta ar fi cam singura restrictie impusa.

   
 49. Buna!stie cineva pt a aplica la yelow card conteaza cite ore pe saptamina studiezi si daca da,cam cite,am auzit ca se cer 14 ore pe saptamina si nustiu daca e adevarat.Astept raspuns!Multumesc!

   
 50. Nu se achita nicio suma. Acesta este si motivul pentru care nu ai gasit nicaieri tariful oficial pentru acest demers.

   
 51. Buna ziua! Imi poate spune cineva cat este taxa ce trebuie achitata pentru a aplica pentru Blue Card?va rog…Nu am gasit niciunde aceasta informatie. Multumesc..

   
 52. Mariana, ai dreptul sa muncesti un numar de maxim 20 de ore pe saptamana.

   
 53. buna,vreau sa aplic la yelow card ca studenta si as vrea sa stiu de cite ore sint nevoie,va multumesc!

   
 54. Buna ziua!am si eu o intrebarea:stie cineva de cite ore sint nevoie pentru a aplica la yelow card.Astept raspuns.Va multumesc!

   
 55. Buna tuturor! Am tot cautat un raspuns la problema mea si nu am gasit nimic, asa ca ultima speranta este aici. Stie cineva care este suma ce trebuie platita pentru aplicatia Blue Card? Sotul meu aplica pentru mine, el detinand un BC, eu fiind membru de familie.va rog, am nevoie de ajutorul vostru. Multumesc

   
 56. Natalia,

  In calitate de…? Dezvolta putin prietenia, vechimea ei si posibilitatea ca aceasta “prietenie” sa fie dovedita.

   
 57. Daca ti-ai platit contributiile, taxele, etc, nu e mare problema. Daca, insa, ai neglijat contibutiile NIN, Taxe nefacute, etc, o sa cam ai de explicat niste lucruri pe la HM Revenue & Custom. In locul tau, as lua legatura cu un oficial HMRC si ulterior, in functie de ce iti spun ei, vorbesti cu un solicitor.

   
 58. Buna Marius . Am lucrat din 2003 pana in 2011 ca self-employed. apoi m-am intors in Romania , unde am stat mai mult de un an. Intrebarea mea este : mai pot aplica pt ILR sau pt blue card odata ce m-amintors in uk?

   
 59. Buna! Pot sa aplic ca dependent de un prieten care locuieste de multi ani in UK cu acte in regula dar e pensionar,pentru a obtine blue card ?

   
 60. Buna Elena,
  Poti te rog sa ma anunti si pe mine cand primesti blue cardul?
  Eu am aplicat pe 30 decembrie si sunt foarte curioasa daca ai primit vre-un raspuns pentru ca au trecut mai mult de 5 luni si eu am cam inceput sa ma ingrijorez. Daca ai ceva vesti posteaza te rog aici!
  Mersi

   
 61. Buna ziua tuturor. Anul trecut am aplicat pt purple card, acum a venit timpul pt BC. Aveam de ales atunci intre a face programare pt asta la Croydon prin telefon sau online. Din cate observ acum incercand online apare ca site-ul nu este disponibil, s-a scos sau s-a mutat. Intrebarea mea este … stie cineva care este site-ul pt online appointment in caz ca se mai poate face programarea astfel? Am tot cautat, presupun ca nu se mai procedeaza astfel dar cum speranta moare ultima si poate n-am avut eu bafta sa dau de el … :)
  Multumesc anticipat!

   
 62. Buna, eu am aplicat prin acelasi program pe 27 decembrie si inca mai astept. Au trecut deja 4 luni. Pe site la ei scrie ca se proceseaza dosarele depuse pe 20 noiembrie. Acum nu cred ca se mai ia in 8 saptamani.

   
 63. Buna ziua. Am aplicat pentru Blue Card pe 26 martie 2012 prin programul HSMP. Cam cat dureaza pana voi primi cardul? Pe site vad ca poate dura pana la 6 luni… Sper sa nu fie nevoie de chiar atat de mult timp pentru procesarea dosarelor… Din experienta altora care au aplicat prin HSMP am vazut ca a durat pana la 8 saptamani, deci 2 luni… Daca este cineva care a mai solicitat Blue Card prin HSMP si a primit raspuns, ajutati-ma cu o parere! Va multumesc mult!

   
 64. Buna! Am fost refuzata de 6 ori de catre NIN . Acum am toate actele…4 clienti cu contracte si referinte semnate,lista cu clieti,invoice-uri,extras de la banca,flayere,scrisoare de la contabil,asigurare,bonuri. Ultima data am avut 3 clienti. Acum ma duc din nou cu aceste acte dar cu date recente pe referinte si pe contracte. Are ceva daca ma duc din nou cu aceleasi acte cu date recente? Va rog,astept raspunsul. Va multumesc!

   
 65. Mihaela pe site de la HO ai acolo formularul, si regulile

   
 66. BUNA ZIUA!
  AS AVEA O INTREBARE DACA POATE CINEVA SA MA SFATUIASCA, EU SI SOTUL MEU AVEM DEJA BLUE CARD, CUM AS PUTEA SA APLIC PENTRU CEI DOI COPII AI MEI , CARE SUNT IN ROMANIA LA ACEASTA DATA, (VARSTA 19 SI RESPECTIV 14 ANI)PENTRU BLUE CARD?
  MULTUMESC ANTICIPAT!

   
 67. Salut. Lucrez in Anglia din 2008 prin programul SAWS(Seasonal agriculture workers scheme) 6 luni pe an, am NIN si as vrea sa stiu daca dupa aceste 6 luni de munca in agricultura + in inca alte 6 luni de Au pair as putea sa aplic pentru Blue Card, in conditiile in care pauza dintre cele 2 contracte nu va depasi 30 de zile? Multumesc anticipat tuturor celor care imi pot oferi informatii!

   
 68. Buna.As dori ajutorul dumneavoastra daca se poate. Sunt in uk de 2 ani pana acum cateva luni am lucrat ca self-employed pana sa terminat lucrarea.Am fost nevoit sa-mi caut alt loc de munca,pana la urma am dat de o firma si m-au chemat la interviu acolo i-am zis ca sunt din Ro si vreau sa lucrezi self-employed si ca nu pot sa lucrezi angajat, angajatoru mi-a spus ca nu are nimic ca sunt din Ro si ca pot sa lucrezi la ei ca si angajat,de atunci sunt la ei. Intrbarea mea este daca imi adun payslip-urile necesare am vreo sansa sa iau bluecard? Sau ce as putea sa fac in cazu asta? Poate ei nu stiu de legile aplicate pentru Ro. Multumesc!

   
 69. Buna
  Multumesc pentru acest blog este chiar folositor mai ales ca unii romanii sau transformat in britanici venind in Uk dar asta e .
  Intrebarea mea care ar fi va rog : cum este mai eficient si mai rapid sa prezint dosarul pentru YC la Home Oficce personal(cu programare) sau prin posta ???.
  Va multumesc din suflet .
  Bafta tuturor.

   
 70. nu

   
 71. k

   
 72. Salut spunemi si mie prin ce formular aplic ca dependent de mama mea daca ea are card SAWS si sulcreaza in agricultura , sau unde ai gasit tu informatia asta ?

   
 73. Buna Carmen, am sa iti raspund la intrebari pe rand:
  1) Yellow-cardul prietenului tau nu mai este valabil,daca a intrerupt studiile si nu a reusit sa obtina nici o dimploma valabilitatea acestui card este 0
  2)Ca sa aplici pentru cineva in calitate de partener dependent, trebui sa demonstrezi ca locuiti impreuna de cel putin 2 ani
  3)Intrebarea 2 nu prea o inteleg. Tu, ca si persoana self-employed ai obligatia sa completezi formularul de Self Assessment,
  daca la chestia asta te referi.
  Bafta

   
 74. buna ziua,am si eu 2 nelamuriri-1)prietenul meu a obtinut acum 2 ani yellow card in urma cursurilor urmate la o universitate ,a intrerupt studile dar a ramas cu yellow card-ul,iar acum s-a inscris la alte cursuri mai este valabil cardul?eu pot aplica pt blue card,noi locuind cu contract de inchiriere de 1 an?2)de la agentia pentru care lucrez mi s-a cerut decand am trecut pe self-employed sa am assesment card-din formular inteleg ca angajatorul trebuie sa depuna formularul.Va multumesc cu drag si va doresc ca Dumnezeu sa va rasplateasca pentru ceea ce face-ti!

   
 75. Buna ziua,

  Ati putea va rog sa imi spuneti in cat timp se poate obtine Blue Card, in cazul in care sunt casatorita cu un cetatean englez de aproape un an de zile?

  abia astazi am aflat de la dumneavoastra ca as fi putut aplica in persoana in Croydon, insa am trimis formularul BR1 si pasaportul meu pe data de 5 martie prin posta. Credeti ca ar dura chiar 6 luni cum scrie pe site-ul lor?

  De asemenea, pe 12 martie, chiar dupa o saptamana de cand cei de la Caseworking din Sheffield au primit documentele mele, am avut un apel pierdut de la Sectia Consulara din Londra. Incerc in fiecare zi sa sun dar nu raspunde nimeni. Oare ar avea legatura cu faptul ca am aplicat pentru Blue Card?

  Va multumesc enorm de mult.

   
 76. Buna sz ca va deranjez din nou da va rog frumos puteti sa mi dati un link unde pot face o programare pentru blue card din cauza ca implinesc un an si as vrea sa imi fac o programare va multumesc

   
 77. Buna sz ca va deranjez din nou da va.rog frumos puteti sa mi dati un link unde pot face o programare pentru blue card din cauza ca implinesc un an si as vrea sa imi fac o programare va multumesc

   
 78. Buna sz ca va deranjez din nou da va.rog frumos puteti sa mi dati un link unde pot face o programare pentru blue card va multumesc

   
 79. Buna ziua,
  Va rog mult sa ma ajutati cu un raspuns. Am sa aplic pentru Blue Card la sfarsitul acestei luni, martie, prin programul HSMP. Indeplinesc toate conditiile si intrunesc numarul de puncte cerut. Intrebarea mea este cat dureaza pana voi primi raspunsul? Pe site-ul Home Office scrie ca poate dura pana la 6 luni… dar poate ca nu dureaza chiar asa de mult… Cineva care a aplicat tot prin aceasta procedura poate imi poate da un exemplu, cum a fost in cazul lui… Multumesc, astept raspuns!

   
 80. Buna.Sotul meu detine blue card ca dependent de mine eu find studenta si detin yc.El lucreaza part-time la o firma deci numai 4 ore pe zi.As vrea sa stiu daca poate aplica dupa un an pentru bc definitiv in caz ca tot anul va lucra part-time?Daca crezi ca nu e suficient poate ne poti da niste sfaturi ce este mai bine sa faca.Multumesc frumos,astept raspunsul tau.

   
 81. Va salut

  Marius iti multumesc pt informatiile date pe blog.Foarte utile.Dar vin si eu cu o intrebare,s-a mai pus dar nu inteleg

  Detin YC,sunt si inscris la un curs NVQ si m-ar interesa: daca il aduc pe fratele meu aici,poate obtine Blue Cardul ca dependent de mine? sau este valabil doar pt sot,sotie?

  Iti multumesc

   
 82. salut!

  in cazul in care eu am YC, iar prietenul meu la fel, este posibil cumva ca eu sa aplic ca dependent ca sa obtin BC? ??

  Multumesc!

   
 83. Buna.., sunt in uk de 3 ani, lucrez ca self employd de la inceput, sotia si a primit bluee card ul prin mine..as dori sa stiu ce ar trebui sa fac pt a putea obtine si eu blue card ul..??? Va multumesc!!

   
 84. Buna marius!!Am si eu o nelamurire..trebuei sa aplik de BC si mia expirat pasaportu…pot sa aplik cu Id? Lucrez la IKEA am 12 payslipur platesc nino si alte taxe..Am nevoie de asigurare medikala???Atept raspunsuri..Multumesc mult

   
 85. Cu placere :)

   
 86. Da Ana, mi-a fost de folos raspunsul tau. Multumesc mult!

   
 87. Buna, suna la 0114 207 4074 Customer Contact Centre, UK Border
  sa vezi daca e adevarat sau nu.
  Bafta!

   
 88. Buna, dupa ce termini un curs aprobat de Home Office YC mai este valabil 4 luni, deci al tau mai e ok pana in Aprilie.Din pacate daca nu ai 12 payslipuri nu poti aplica pentru BC.
  De asemenea daca dorecti ii poti suna pe cei de la Home Office la numarul 0114 207 4074 Customer Contact Centre, UK Border Agency.
  Ei iti dau general advice. Spune-le sa te sfatuiasca ce ar trebui sa faci.
  Cu YC de self-employed poti aplica pentru Blue Card dupa 5 ani.

   
 89. Buna,
  Imi pare rau ca trebuie sa te dezamagesc,doar dupa ce muncesti 5 ani ca si self-employed cu Yellow Card poti aplica pentru Blue card.
  Ar mai fi o solutie, daca companie te vrea ca si angajat te poti inregistra sub Worker Registration Scheme. Ce presupune?
  Compania trimite o scrisoare la Home Office in care le cer acordul sa te ia ca si angajat. Daca raspunsul e pozitiv, se face o aplicatie si tu obtii dreptul de a muncii ca si angajat, DAR doar pentru firma care te-a ajutat. Dupa un an muncit, obtii Blue Cardul.
  Sper ca ti-am fost de folos

   
 90. Buna Mihaela, din pacate meseria de carer, chiar daca e prin agentie nu e vazuta de cei de la Home Office ca si o meserie self-employed. Nu ma intreba de ce, pentru ca habar nu am. Chiar daca YC si BC au fost retrase, ai Nino si Utr ceea ce iti confera dreptul sa muncesti ca si self-employed in tara asta LEGAL.
  Din pacate daca nu vad ce scrie exact pe scrisoarea de refuz nu pot sa iti dau un sfat. Daca te intereseaza imi poti trimite un email cu scrisoarea scanata, ca sa pot vedea exact despre ce este vorba.
  Numai bine

   
 91. Buna Patrick, Yellow Card fara Nino nici o sansa.
  Ce anume muncesti? – raspunsul la intrebarea aceasta ar fi cheia.
  Dupa ce imi spui exact activitatea pe care o desfasori,si exact ce acte ai dus cu tine la interviu te pot sfatui ce sa faci mai departe.

   
 92. Buna ziua !Am si eu o intrebare !Sunt in Anglia de aproximativ 6 luni am aplicat de 4 ori pt NINO dar am fost refuzat am tot ce trebuie (permis de conducere englezesc ,sunt inregistrat la NHS ,am scrisori de recomandare de la firma cu care colaborez si de la menegerii acesteia,am cont in banca ,am extrasele de cont plus invoices) ,pot obtine yellow card fara NINO?Sau ce ma sfatuiti sa fac!Vas fii foarte recunoscator daca ma-ti ajuta !

   
 93. Hello ,
  Sunt in aceeasi situatie. Am doar 10 payslips si imi expira dreptul de munca. Am auzit ca daca aplici la Home Office inainte sa iti expire ddreptul de munca iti pastrezi ‘statusul’ dreptului de munca pe care il ai.. si pana iti vine randul la Home Office faci cele 12 payslipuri… Este adevarat???
  Stie cineva??
  Pls help
  Thanks

   
 94. Buna! Eu si sotul meu am aplicat in iunie 2011 pt blue card pt amandoi (precizez ca eu aveam YC si el BC dependent de mine). Am fost refuzati in septembrie 2011 pe motiv ca activitate desfasurata de mine nu era conforma cu statutul de self-employed. Lucram ca si care assistant la o agentie de recrutare. In octombrie am trimis o noua aplicatie cu mai multe dovezi care sa ateste ca activitatea desfasurata de mine este de self-employed. La sfarsitul lui ianuarie am primit o scrisoare prin care ni se cereau mai multe detalii despre self-employed printre care si ‘contract of employment’ cu agentia respectiva. Le-am trimis o scrisoare prin care am axplicat ca nu am cotract pt ca sunt self-employed.Acu 2 zile am primit raspuns cu refuzul aplicatiei si mai mult de atat ne-a revocat dreptul de a mai avea Registration Certificate. Va rog mult sa-mi spuneti ce as putea face in situatia de fata pt a lucra legal in UK.Va multumesc!

   
 95. Salutare.

  Recent mi-a venit Yellow Cardul pentru care am aplicat ca Self-Employed si as dori sa aflu dupa cat timp pot sa aplic pentru Blue Card avand in vedere ca sunt foarte fericit ne-casatorit, ne-tatic, ne-sponsor pentru nimeni si cat se poate de independent.

  As avea nevoie de BC tocmai pentru ca sunt tehnician IT si am primit cateva oferte de munca in domeniu dar mi s-a cerut permis de munca.

  Cum as putea aplica pentru acest permis? Avand in vedere ca vreau sa-l obtin legal si fara sa vad altare, inele, flori, neveste, popi si alte instrumente de tortura si fara sa treaca cei 5 ani cand obtin dreptul de rezidenta permanenta.

  Multumesc!

   
 96. Buna! Am cateva intrebari si sper sa ma lamureaca cineva…
  Am yellow card student si vreau sa aplic pt blue card. Am terminat in decembrie un curs de 12 luni , insa am inceput sa lucrez din august. Pot aplica daca nu am 12 luni de munca?
  Imi tebuie asigurare?
  Cu yellow crd de self employed, dupa 1 an jumate, poti aplica pt blue card?
  Multumesc!
  O zi buna tuturor!

   
 97. Buna ,
  Daca poate cineva sa imi spuna cum sa procedez , in martie 2012 trebuie sa plec la o familie ca au pair , am semnat un contract pe 12 luni si lunar o sa imi puna bani pe card, i-am zis de purple card pentru au pair si mi-a zis ca nu am nevoie de el pentru ca ea este inregistrata la home office caci are 2 copii si are voie sa angajeze persoane pentru ajutor .
  Ce ma nelamureste este : Daca am contract pe 12 luni , 12 luni o sa am extras de la banca cu incasarea banilor , o sa pot aplica pentru blue card fara acest purple card , sa aplic cu contractul , scrisoarea de la ei care o sa mi-o dea mi-a zis la sfarsitul contractului si dovada platilor?

  Va multumesc si sper sa ma lamuresc si eu

   
 98. buna,

  Eu am terminat facultatea de inginerie electrica si am lucrat un 1 si jumatate in domeniu. Apoi am aplicat pentru Blue card pe baza de puncte pentru persoanele cu inalta califcare la Home Office in Croydon cu ajutorul unei compani britanice.
  Firma care mi-a facut dosarul pt Cardul Albastru si programarea online la Ukba este:

  http://www.eamigrationconsultancy.com

   
 99. Carmen,
  Cat timp ai muncit “in baza NIN”, ai prestat servicii in calitate de Self Employed, banuiesc.
  Spune-mi, te rog, din ce calitate ai aplicat pentru Blue Card?
  Incerc sa iti inteleg furia, dar nu reusesc sa gasesc “discriminarea” in conditiile in care din statutul de Self Employed nu prea poti aplica pentru Blue Card dupa doi ani.

  Inca odata, te rog sa-mi spui in baza carui statut ai aplicat pentru Blue Card, faptul ca ai lucrat un an jumatate “pe nin” nu prea iti ofera dreptul de a obtine Blue Card.

  Revino te rog cu detalii.

  O zi buna!

   
 100. Buna, sunt inginer constructor, am absolvit Fac de Constructii din Iasi in 2007, apoi in 2009 am absolvit si masterul la Univ Transilvania din Brasov. Lucrez de cand am absolvit ca inginer constructor, iar in ultimul an, mai exact din 24 ianuarie 2011 pana in prezent lucrez in Cipru cu contract de munca. Vreau sa aplic pentru Blue Card pe baza de puncte pentru persoanele cu inalta califcare. Am toti fluturasii emisi prin banca, cu toate platile la stat, am fisa fiscala pe anul 2011 din ianuarie pana la sf anului si pe 2012 pentru ianuarie. Am toate diplomele si ce mai trebuie…, am 28 de ani impliniti recent, intrunesc deci cele 75 de puncte, imi ies chiar 85 de puncte in total.
  Vreau sa intreb:
  1. In cat timp voi primi raspunsul de la Home Office, si Blue Card-ul? Voi trimite prin curierat toate actele si diplomele de aici din Cipru (locuiesc in Cipru)…
  2. Cand voi primi inapoi diplomele pe care trebuie sa le trimit in original?
  3. Masterul absolvit la Universitatea Transilvania din Brasov este recunoscut de Home Office?

  Multumesc si astept un raspuns!

   
 101. buna ziua,am venit in anglia in urma cu 2 ani cu un contract de munca in agricultura pe termen de 6 luni,dupa expirarea contractului am muncit pe baza NIN-ului,printr-o agentie.Am aplicat pt blue-card iar ei imi cer printr-o scrisoare sa le trimit dovada muncii mele legale…la ce se se refera?ce as putea sa le trimit pt a putea sa obtin blue cardul?Cand am platit taxe nu m-a intrebat nimeni daca sunt sau nu legala iar peste tot in lume toate categoriile sociale au drepturi legale caci daca nu aceste acte sunt considarate discriminatorii….noi romani cu cine ne putem judeca pt o astfel de discriminare ?Imi cer scuze dar sunt doar un pic furioasa.Va multumesc mult pentru munca pe care o prestati pe site.Va sunt deja indatorata.Sa auzim de bine ,cu multa stima.

   
 102. Salut…am si eu o intrebare .. am lucrat in irlanda
  4 ani si ceva avand permit work apoi cu aceasta criza firma sa mutat la londra si de 3 luni mau transferat aici. intrebarea mea este obtin nino mai usor dreptu la blue card ceva…pt eu cred firma trb sa imi acorde dreptu la munka in londra odata cu transferu|?. Please un raspunde de stie cineva cum sa trb sau are vreo iedee de asa ceva si ce as putea sa fac. Multumesc./

   
 103. Buna ziua ,

  Si eu sunt in aceasi situatie. Pe 8 Martie imi expira dreptul de munca. Am yellow card (student). Am doar 10 payslip-uri. Luna asta o sa semnez contractul de munca full time dar ei nu stiu ca mie imi expira dreptul de munca!! ce este de facut?
  Se poate obtine Blue Card cu 10 payslips si cu o scrisoare de la servici ca ei au nevoie de mine full time(plus contractul de munca full time)?
  Multumesc…..
  Daniela

   
 104. Buna ziua ,

  Si eu sunt in aceasi situatie. Pe 8 Martie imi expira dreptul de munca. Am yellow card (student). Am doar 10 payslip-uri. Luna asta o sa semnez contractul de munca full time dar ei nu stiu ca mie imi expira dreptul de munca!! ce este de facut?
  Se poate obtine Blue Card cu 10 payslips si cu o scrisoare de la servici ca ei au nevoie de mine full time(plus contractul de munca full time)?

  Multumesc anticipat,
  Daniela

   
 105. Buna ziua ,

  Si eu sunt in aceasi situatie. Pe 8 Martie imi expira dreptul de munca. Am yellow card (student). Am doar 10 payslip-uri. Luna asta o sa semnez contractul de munca full time dar ei nu stiu ca mie imi expira dreptul de munca!! ce este de facut?
  Se poate obtine Blue Card cu 10 payslips si cu o scrisoare de la servici ca ei au nevoie de mine full time(plus contractul de munca full time)?

  Multumesc,
  Daniela

   
 106. Cardul albastru se poate obtine aplicand cu formularul BR2 fie pe baza nr de puncte acumulate (highly skilled) sau daca ai absolvit studiile universitare/postuniversitare la o facultate in UK si nu a trecut mai mult de 1 an de la absolvire ( in aceasta a doua situatie nu se cere decat diploma, nici un alt criteriu. Citeste cu atentie formularul)

   
 107. Buna,

  Am si eu o intrebare. Fiica mea sta in Anglia de 5 ani si detine Blue Cardul. Am inteles ca eu ca ruda de gradul intai pot primi automat BC prin ea. Intrebarea mea este, daca poate trimite fiica mea documentele de acolo sau este necesara prezenta mea. In prezent sunt in Romania si m-as duce la lucru cu contract legal de aici, dupa obtinerea cardului.
  Multumesc

   
 108. pentru laura…buna!ai putea sa imi dai detalii despre firma cu careaai plecat,sau un indiciu pt k sunt foarte multe firme si unele sunt neserioase…ms mult

   
 109. Buna Anca,
  Pentru inceput ar trebui sa aplici pentru Purple Card, nu iti va da Blue Cardul doar pe baza unei scrisori. Daca vrei poti sa suni la Sheffield, biroul celor de la Home Office, si ii intrebi direct pe ei, 0114 207 4074.
  Numai bine!

   
 110. Multumesc de raspuns, @Ionela. Din pacate acolo scrie ce pot sa fac doar daca as fi lucrat timp de un an. Dar l-am intrebat si pe bloggerul respectiv acelasi lucru poate are el vreo idee.

   
 111. Buna,
  Eu sunt studenta in Anglia si mai am 4 luni pana termin facultatea. Am cardul galben si vreau sa aplic pentru cel albastru cand absolvesc. Din pacate, pana atunci nu voi fi adunat 12 luni de munca (doar 6). M-am uitat pe site-ul lor si scria ceva de 75 puncte care trebuie adunate, stiu sigur ca voi avea 55 de puncte dar una dintre sectiuni – cea cu platile pe ultimul an, e derutanta. Vreun sfat despre cum trebuie sa aplic si ce trebuie sa fac?

   
 112. @Ionela,

  Student card-ul galben nu poate fi obtinut in aceeasi zi.
  povestea cu semnatul pentru sarcina, e un fals mit, la fel ca multe altele, raspandite de binevoitorii nostri conationali.

   
 113. eu nu sunt studenta, sunt self-employed Imi pare rau dar nu detin informatii care au legatura cu statutul de student.

   
 114. catre elena:buna!sunt recent studenta part time si vreau sa aplik pt yellow.as vrea sa te intreb cum ai reusit sa iei yellow p loc?eu stiam ca trimiti prin posta actele si primesti rasp in cateva luni.si inca cva! te au pus sa semnezi un contract prin care iti iei angajamentul ca nu ramai insarcinata in timpul studentiei? multumesc

   
 115. buna!sunt recent studenta part time si vreau sa aplik pt yellow.as vrea sa te intreb cum ai reusit sa iei yellow p loc?eu stiam ca trimiti prin posta actele si primesti rasp in cateva luni.si inca cva! te au pus sa semnezi un contract prin care iti iei angajamentul ca nu ramai insarcinata in timpul studentiei? multumesc

   
 116. buna ziua, eu am fost au pair incepand din anul 2005, si deci nu am avut purple card, am muncit 3 luni. As dori sa stiu daca pot aplica pentru blue card, sa fac rost de o scrisoare de la o familie care sa spuna ca am fost au pair la ei cel putin un an, si deci sa nu arat vechil pasaport cu viza in care s-ar vedea cand am iesit din tara. Credeti ca merge? Ma puteti ajuta? Imi puteti da un nr de tel? Multumesc!

   
 117. nu am inteles raspunsul.poti sa fi mai explicit?eu am lucrat cu contract de la HOPS in agricultura.am lucrat cate 6 luni in ultimii 5 ani asadar adunati ar fi 2ani si jumatate si vreau sa stiu daca pot cere BLUE CARD si sa imi gasesc alt loc de munca sau trebuie sa lucrez un an calendaristic pt a aplica pt BLUE.nu am YELLOW CARD

   
 118. @Ioana

  Elena se referea la statutul de Self Employed, echivalentul PFA in Romania.
  PFA = Persoana Fizica Autorizata

   
 119. Buna seara! Catre ELENA: ce semnifica statutul PFA din contract? Multumesc!

   
 120. In cazul asta trebuie verificat daca este precizat statutul de PFA in contract. Vorbind din propria experienta, in majoritatea cazurilor pentru joburile ‘permanent’, pana se ajunge la semnarea contractului, deja este cam clara pt angajator treaba cu bulgarii si romanii.

   
 121. Mie pe email mi-a scris ca este angajat pur si simplu, ca a semnat un contract de munca.
  Din cate stiu eu, greseala aceasta este destul de frecventa in randul angajatorilor englezi, care angajeaza romanii si bulgarii ca membri UE, insa nu multi stiu ca avem inca restrictii, astfel incat unele contracte de munca sunt intocmite in necunostinta de cauza. Cunosc foarte multe cazuri in care partile contractuale au fost sanctionate, sau au primit cel putin avertisment.

   
 122. Daca ii da payslipuri , este self-employed. Pt self-employed nu conteaza cate ore pe zi lucrezi. Poti sa lucrezi si 12 ore pe zi daca vrei.

  Din cate am inteles ea este independent contractor.

  De blue card Ioana nu pot sa-ti zic inca nimic. eu sunt in aceeasi situatie si am aplicat pentru blue card ca highly skilled. Cand primesc un raspuns de la home office am sa postez aici.

   
 123. Te-au angajat prin vre-un program, sau pur si simplu?
  Pentru ca daca te-au angajat fara sa stie ca romanii au nevoie de permis de munca, si vor continua sa iti plateasca salariul pe full time, atat tu cat si firma, veti avea o problema.
  Pentru ca daca esti inregistrat ca self employed nu ai voie sa fii angajat full time

   
 124. Buna seara! Lucrez in Anglia ca angajat ( doar cu NINo) la o firma de un an si 2 luni; ca gradinar. Slujba am gasit-o cand am ajuns aici, am mers la un interviu si am semnat un contract. Firma imi trimite payslipurile acasa si imi vireaza salariul in contul bancar . Exista vreo sansa sa aplic pentru vreun card? Daca da ati putea sa-mi spuneti cum pot face lucrul acesta?

  Multumesc!

   
 125. Buna! aveti informatii utile aici,de aceeas as vrea sa va ntreb s eu ceva,poate ca stiti. Ieri am “capatat”yellow cardul de student,la croydon pe loc mi l` dat. am prezentat si asigurarea medicala de la aviva care ma costa 62 de lire lunar.. intrebarea me esste: peste un an cnd voi aplica pt blue card in afara de 2 pyslipuri si de scrisoarea cum ca m facut un an scoala, trebuie sa prezint iar asigurarea medicala? pt ca ma bate un gand s`o anulez ca`i a naibii de scumpa si nu`mi permit si ar trebui si ei sa fie constienti ca dintr`un presupus salar de 20 de ore pe saptamana nu t permiti o asigurare sa scumpa…da` in fine.. sper sa ma puteti ajuta cu un raspuns,cei care ati aplicat pt blue crd d stuent. daca aveti intrebari despre yellow crd stuent puteti s mi le adresati

   
 126. Daca esti Self Employed, da.

   
 127. in cazul in care am lucrat in uk cu contract cate 6 luni in ultimii 5 ani si am NINO,pot aplica pt BLUE CARD sau trebuie sa fi lucrat cu contract 1 an calendaristic…

   
 128. Andrei…ai primit cumva raspuns de la ei ? in legatura cu blue card ? ca si eu sunt in acceasi situatie , adica fratele meu are cetatenie britanica , pasaport britanic , etc…adica tot legal si m-ar interesa sa stiu daca merita sau nu sa aplic . problema este ca eu sunt deja in Uk , si nu am nimic prin care sa demonstrez ca sunt dependent de el , adica chitante cu bani trimisi in tara , sau ce anumea se mai cere .

   
 129. Daca te uiti mai atent la rubrica sub care apare informatia, observi ca nu se refera la ‘european Nationals’. Am sunat recent la Home Office Shaffield, si mi s-a spus ca nu e nici o problema asa ca am trimis aplicatia cu cateva zile inainte de Revelion. Acum astept.

   
 130. Buna,
  Asa avea si eu o intrebare. Am deja purple card( de au-pair)si cele 12 luni lucrate, as vrea sa aplic pt blue card, dar, eu am lucrat “practic” mai mult de 12luni ca au-pair deci contractul meu “pe hartie” a expirat de cel putin 6 luni deja, la inscrierea pt blue card imi vor cere si contractul de au-pair cu care am venit, sau sunt suficiente pay sleap-urile, si purple cardul in sine ca dovada a trecerilor celor 12 luni de lucru? Agentia cu care am plecat din Ro nu mi-a spus ca ar trebui sa reinoiesc contractul cu familia, pt ca contractul de au-pair este unul pe permen nelimitat. De-asemeni, daca plec pentru mai mult de 30 de zile din UK imi pierd orice drept? Nu inteleg cum pot ei monitoriza intrarile si iesirile mele? Agentia de recutare nu mi-a zis nimic de genul, de aceea intreb
  Multumesc!

   
 131. The Highly Skilled Migrant Programme (HSMP) is now closed to new applicants.

  http://www.ukba.homeoffice.gov.uk/visas-immigration/working/tier1/hsmp/

   
 132. he Highly Skilled Migrant Programme (HSMP) is now closed to new applicants.

  http://www.ukba.homeoffice.gov.uk/visas-immigration/working/tier1/hsmp/

   
 133. Elena,

  Din pacate nu am cunostinte despre fenomenul Highly Skilled, imi pare rau ca nu am un raspuns care sa te ajute. Ma bucur ca ai gasit ceea ce cautai, poate faci un share informatiei, sa o gaseasca si altii.

  Daca eu sunt Self Employed, fara sa fiu Highly Skilled (ca deh..) sunt condamnat sa astept cinci ani. Daca tu stii altceva,please, be my guest!

   
 134. Well, chiar daca am lucrat ca self employed pot aplica prin programul de ‘highly skilled’. Am vazut pe site-ul Home Office chiar si sectiune pt asa ceva.

   
 135. Lacramioara,

  Poate obtine Blue Card dupa cinci ani din statutul de Self Employed.

   
 136. Marius, fiul meu e self employed de mai bine de un an cred ca in martie face 2 ani si nu stim daca ar putea aplica pt blue card, mentionez ca a lucrat permanent in acest timp,are yellow card si dovezile necesare.
  Multumim anticipat si iti dorim sarbatori fericite!

   
 137. Salut.
  Am si eu o intrebare.
  Eu lucrez ca independent contractor (tot self-employed e) de un an in UK. As vrea sa aplic pentru blue card pe baza statutului de highly skilled. Recent m-am casatorit. Pot sa-l includ si pe sotul meu pe aplicatie?
  Din ce m-am documentat eu pe site-ul home Office, am inteles ca poti aplici pentru Blue Card (chiar daca esti self-employed) pe baza veniturilor din UK si a diplomei de la facultate.

  Nu am gasit pe nici un forum romanesc informatii legate de highly skilled.

   
 138. Andreea,
  Teoretic si practic tu ai deja drepturile sotului tau. Altfel spus, nu e nicio graba sa aplici, poti prezenta cardul sotului tau iar cine cunoaste legile va sti ca tu ai acest drept legal.
  Totusi, pentru o solutionare mult mai rapida, recomand programarea la Home Office, in Croydon, pentru a obtine cardul in aceeasi zi. Nu stiu cat vei fi de norocoasa la programari, dar se zvoneste ca ar fi un site care face programarile in numele tau, contracost.
  Succes!

   
 139. Buna Marius. Am citit absolut toate subiectele deschise pe aceasta pagina, dar din pacate nu am gasit nici unul care sa semene cu situatia mea. Imi pun speranta in tine, ca poate ma ajuti intr-un fel. M-am casatorit de curand in Anglia, actualul sot al meu avand deja Blue Card. In cazul in care vreau sa aplic pentru Blue Card ca dependenta de el ce acte imi sunt necesare si cum ar trebui completat formularul BR1 (in mare)?

   
 140. MERSI MULT, PARCA M-AM MAI LINISTIT. ACUM ASTEPT CU FOARTE MARI EMOTII INTERVIUL!

   
 141. Sorina,

  Iarta-ma, dar am trimis reply-ul la intrebarea initiala inainte de-a citi precizarea ta ulterioara.
  Nu ai nevoie de Sickness Insurance in cazul in care aplici pentru Blue Card dupa ce ti-ai terminat stagiul de Au-Pair.
  Mii de scuze, din nou!

   
 142. IN BR1 ZICE ASA: IF SECTION 4(STUDENTS) AND 5(SELF-SUFFICIENT)HAVE BEEN COMPLETED: EVIDENCE OF COMPREHENSIVE SICKNESS INSURANCE COVER IN THE UK AND FUNDS TO SHOW YOU ARE ECONOMICALLY SELF SUFFICIENT….
  EU AM INTELES CA DOAR CEI CARE SUNT STUDENTI SAU CEI CARE AU BANI FARA SA AIBA UN LOC DE MUNCA AU DE NEVOIE ASIGURARE PENTRU CA IN CAZUL IMBOLNAVIRII IN UK ACESTIA SA FIE ACOPERITI DIN BANII PROPRII.
  EU SUNT DOAR AU PAIR, ADICA EMPLOYE, AM ACCES GRATUIT LA DOCTOR SI CHIAR IN PRIMELE LUNI CA SI AU PAIR AM FOST SPITALIZATA 4 ZILE SI NU AM PLATIT NIMIC.
  MULTUMESC PENTRU RASPUNS, DAR ACUM SUNT SI MAI TERIFIATA SI INCLIN SA NU IMI FAC O POLITA DE ASIGURARE CARE NU MI-AR FOLOSI LA NIMIC
  DACA GASESTI CEVA NOU ANUNTA MA SAU CONVINGE-MA CA GRESESC!

   
 143. Sorina,

  Este absolut obligatorie incheierea unei polite de asigurare “sickness”, pe care trebuie sa o prezinti in momentul interviului
  Cei de la Aviva iti pot face o astfel de asigurare, pretul variaza intre 25 si 50 lire/lunar, in functie de varsta si afectiuni.
  Mai multe detalii: http://aviva.co.uk/health
  Sau helpline: 0800 158 3333
  De regula dureaza aproximativ 2 zile din momentul platii, pana primesti polita prin posta

   
 144. MENTIONEZ CA LUCREZ CA AU PAIR SI CA AM FOST SPITALIZATA IN UK.ASTEPT UN RASPUNS CAT MAI RAPID MULTUMESC

   
 145. BUNA ZIUA AM SI EU O INTREBARE DESPRE COMPREHENSIVE SICKNESS INSURANCE. ESTE OBLIGATORIU SA AVEM ACEST DOCUMENT IN MOMENTUL INTERVIULUI LA CROYDON PENTRU BLUE CARD?DE UNDE SA IL IAU? AM PROGRAMARE PESTE CATEVA SAPTAMANI SI NU NIMENI NU A REUSIT SA IMI CONFIRME SAU INFIRME.A, SI INCA O PROBLEMA CE FORMULAR TREBUIE COMPLETAT PENTRU BLUE CARD, BR1 SAU EEA1?

   
 146. Buna.
  Am si eu o intrebare. Sper sa ma poti ajuta. Sotul meu vrea sa deschida un self-employed. Dupa cat timp de la deschiderea lui as putea aplica ca dependenta de el pentru blue card.
  Multumesc

   
 147. salut! as avea si eu nevoie de o informatie te rog, de ceva vreme adica de vreo 4 ani tot vin cu contract de munca pe 6 luni si in fiecare an am muncit nu mai mult de 6 luni numai ca in anul curent am muncit pentru fermierul unde am lucrat cu contract iar acum muncesc si in prezent fara contract , primesc payslip-uri totul in regula, as vrea sa stiu daca pot aplica pentru blue card in conditiile in care am numai national insurance numbercard. si inca ceva,platesc taxe 33%

   
 148. Buna!numele meu este Gabi si am aplicat in UK ca asistenta medicala la NMC si am fost acceptata ,chiar am primit si cardul de la ei,apoi am trimis formularul BR3 .Intrebarea mea este:cat dureaza sa primesc pink cardul de la ei?VA MULTUMESC

   
 149. In primul rand multumesc pentru aprecieri!
  Daca as fi in locul tau, as astepta obtinerea Blue Card-ului de sine statator, ulterior as aplica pentru dependenti.
  Sigur ca sunt multe variante, insa cea mai rapida este cea a dependentei.
  Desi, nu am motive sa cred ca nu vei aplica aceasta metoda, iti voi prezenta alternativele:
  1. Aplica pentru Yellow Student Card – Pain in the ass, pentru ca astia cer un milion de formalitati acum, iar colegiile devin din ce in ce mai instabile, indiferente si pe alocuri tepare;
  si
  2. Aplica pentru Au Pair – Bani putini, insa este cea mai sigura cale catre Blue Card, fara enjemii de documente, dovezi, samd.

  Raman totusi la varianta cu dependenta.

  Diferenta dintre sponsor si dependent:

  Sponsorul il sustine material pe perioada studiilor (taxe, chirie, transport, etc) insa nu-si poate obtine Blue Card prin sponsorship. Nu din cunostintele mele!
  Dependente sunt rudele (sora, frate, sot/partener, copii pana la 21 de ani. Imi pare rau ca insir, dar nu am stiut niciodata cum sta treaba cu gradele de rudenie) care obtin automat Blue Card, dependenti de un posesor Blue Card ce poate face dovada gradului de rudenie si resursele necesare intretinerii acestora.

  Asadar, cea mai potrivita alegere este sa-l declari dependent.
  Mult succes!

   
 150. Home Office – UKBA se ocupa cu asa ceva! Nu stiu cat de recomandat este sa incerci sa-i fentezi la modul asta.
  Succes oricum!

   
 151. Buna, Marius. Trebuie sa-ti spun ca blogul tau este foarte util pentru noi toti, care suntem departe de tara si cateodata confuzi pe meleaguri straine. Am aflat de blogul tau de la mama mea care lucreaza in Israel si care a apreciat extraordinar de mult volumul de informatii si promptitudinea raspunsurilor tale. Vreau sa-ti multumesc in numele tuturor.
  Apropo de ce scriam mai sus…vreau sa-l aduc pe fratele meu aici si nu stiu exact cum sa procedez.
  Am venit in 2010 impreuna cu sotul meu. El a obtinut Yellow Card(in prezent are Blue Card definitiv) iar eu Light Blue Card, in urma dependentei de el. Acum astept Dark Blue Card, intrucat am aplicat in august. Legat de fratele meu…chiar nu stiu cum sa procedez. Sa apelez la o firma din tara? Sa il inscriu eu la un colegiu si sa aplice de unul singur pt Yellow Card? Sa aplice ca dependent de mine? (asta e solutia care imi place cel mai mult). In cazul dependentei de mine, pot face dovada ca am locuit impreuna in tara, am chitante de Moneygram(banii pt plata ratelor in Romania ii pun in fiecare luna pe numele lui, din acest motiv), aici il pot include si pe el la Council Tax, sa zicem ca as putea sa-i deschid si cont pe care sa-l alimentez cu ceva bani, dar nu stiu ce sanse am sa-i obtin documentele. Tu consideri ca imi mai trebuie ceva? Ma gandeam sa-l inscriu si la colegiu sau la un NVQ, dar nu stiu daca pt NVQ este obligatoriu sa ai loc de munca. As vrea sa elimin toata tarasenia din tara si supracosturile firmelor de recrutare si sa-l las pe el sa caute singur, macar o perioada. Alta problema e ca nu stiu care e diferenta intre aplicatia mea ca sponsor si cea de dependenta. Ma mai gandeam daca ar fi sa aplic eu ca sponsor/sau el ca dependent de mine, sa incerc sa obtin o oferta de munca pt el de la angajatorii mei. Daca ar fi asa, i-ar spori sansele de a obtine blue card dependent de mine? Nu as vrea sa amestec lucrurile, respectiv aplicatiile.
  Daca ai inteles ceva din tot ce ti-am scris, as aprecia un raspuns.
  Multumesc frumos si felicitari pt blog.

   
 152. Buna,
  Acum o saptamana mi-am pus actele pentru blue card. Fratele meu are cetatenie britanica si pe baza asta si a permisului auto sper sa obtin blue card. Problema e ca eu de 2 ani locuiesc in Romania iar la interviu m-au intrebat daca am avut iesiri din Anglia.
  Intrebarea mea este daca verifica iesirile sau nu.
  Peste tot unde am intrebat mi se spune ca daca am noroc sau daca nu sunt suspiciosi nu vor controla pentru ca ei nu se ocupa cu asa ceva.
  Multumesc

   
 153. Salut.
  Acum 2 luni mi-a expirat YC de student sunt angajat la un restaurant de 7 luni,ce ar trebui sa fac sa-mi reanoiesc Yc sau pot aplica direct pentru BC?
  Multumesc.

   
 154. Buna. Eu sunt in Anglia de 2 ani, si pot spune ca m am lovit de toate obstacolele care le am gasit in cale. Am sunat acu cateva zile pt ceva asemanator, ca vreau sa mi aduc mama aici la lucru. Sunt doua rute care le poti lua. Prima ar fi daca ai master, sa downloadezi highly skilled person form de pe UKBA si sa l trimiti, si astfel vei avea un card temporar (12 luni) de lucru in anglia. Insa daca ai angajator, angajatorul trebuie sa trimita un formular in numele tau. Apoi dupa 2 saptamani UKBA iti trimite o scrisoare (nu mi au spus la telefon ce fel de scrisoare) si apoi in aplicatia pt Blue card pui si scrisoarea respectiva. Daca schimbi angajatorul, trebuie repetata figura. Insa daca ramai peste 12 luni in postul respectiv de munca, apoi poti aplica pt purple card foarte usor. ceea ce inseamna ca nu mai ai nici o restrictie de lucru. Ori vii in Anglia si iti faci acte de self-employed atata cat sa ti iei national insurance. Te poti angaja cu acest national insurance oriunde, pana reusesti sa ti faci blue card. Desi si aceasta procedura dureaza foarte mult, ca fel ca si celelalte. Cat despre yellow card, mai nou am bagat Comprehensive Sickness Insurance. Cea mai ieftina e la AVIVA si e in jur de 250 de lire pe an. Succes.

   
 155. Alex…bine…ai…ajuns…in…sco…tia!

  Cum adica sa fii dependent de sora ta, care nu a obtinut Yellow Card?
  Din cate cunosc eu (correct me if I`m wrong) dependent de galbenul ei poate fi doar sotul -sau relatia de cel putin 2 ani, dovedita). Ca sa te ia pe tine dependent, trebuie sa posede un Blue Card de sine statator, ceea ce nu va obtine mai devreme de 12 luni de la data intrarii in posesie a cardului galben.

  Diana,
  Citeste te rog cu atentie materialul, cap-coada.
  Un detaliu foarte important: Din fluturasi nu trebuie sa rezulte ca ai muncit peste limita de 20 de ore/saptamana. Este ilegal. Nu cunosc sanctiunile/masurile.

  Laura, la fel, citeste te rog materialul si vei afla tot ce te intereseaza. Absolut tot!
  Yellow Card Student il ai atata timp cat esti student.
  Spui ca nu ai mai mers la cursuri…dar mai esti student la acel colegiu?
  Nu prea inteleg situatia ta, din pacate
  1. Spui ca ai venit aici cu contract de munca (Au Pair?) Nu imi dau seama ce fel de contract de munca puteai sa ai, in conditiile in care, piata muncii este atat de restrictiva. Era un contract legal?
  2. Te-ai inscris la colegiu, ai obtinut cardul galben dar nu ai fost la cursuri deloc… inca mai platesti acel colegiu? Pastrezi legatura cu ei? Mai este valabil cardul tau?
  Noul tau colegiu ti-a reinnoit/schimbat cardul?
  La noul loc de munca ai prezentat vechiul card?
  Sunt nedumerit. Incearca sa-mi explici mai clar situatia ta.

  Succes!

   
 156. Buna.

  Sunt in Uk de 1 an si 3 luni.Am ajuns aici prinbtr-un contract de munca cu o agentie din Romania,m-a inscris la un colegiu la care nu m-am dus niciodata fiindca nu aveam timp din cauza serviciului.Am avut yellow card pana acum trei luni de student.Din luna martie lucrez in alta parte ,unde dupa urma cardului galben muncesc cu payslip 20 ore,iar restul la negru. acum m-am inscris la un alt colegiu pe care il urmez,cum as putea sa aplic pt blue sau dc nu cat trebuie sa mai astept sa indeplinesc conditiile. am o fetita de 6 ani ,cum as putea sa o inscriu la scoala,dc nu am BC se poate? Multumesc.

   
 157. Buna.

  Sunt in Uk de 1 an si 3 luni.Am ajuns aici prinbtr-un contract de munca cu o agentie din Romania,m-a inscris la un colegiu la care nu m-am dus niciodata fiindca nu aveam timp din cauza serviciului.Am avut yellow card pana acum trei luni de student.Din luna martie lucrez in alta parte ,unde dupa urma cardului galben muncesc cu payslip 20 ore,iar restul la negru. acum m-am inscris la un alt colegiu pe care il urmez,cum as putea sa aplic pt blue
  sau dc nu cat trebuie sa mai astept sa indeplinesc conditiile.
  am o fetita de 6 ani ,cum as putea sa o inscriu la scoala,dc nu am BC se poate?
  Multumesc.

   
 158. buna
  daca se poate as dori sa stiu actele exacte pentru blue card.momentan am YC si eu si sotul in mai ar fi 12 luni de munca si pe atunci vom termina si NVQ ce anume trebuie prezentat la Home Office?…si inca ceva e neaparat necesar de prezentat fluturasii din aceste 12 luni caci din ei ar rezulta mult mai multe ore decat cele 20 permise e vreo posibilitate sa prezentam o scrisoare sau altceva de la angajator ?
  multumesc

   
 159. salut…am si eu o nelamurire….am ajuns in scotia acum 2 zile….si as vrea sa ma interesez cum aplic si eu pentru BC, ca dependent de sora mea….chestia este ca ea inca nu a obtinut YC iar eu la anu implinesc 21 de ani….se poate obtine pana atunci??sau ce as putea sa fac pentru a obtine ceva la mana??….astept sfaturile voastre…multumesc

   
 160. Multumesc mult. Da, din 20 iulie s-a introdus un nou formular si o noua cerinta (asigurarea de sanatate). E inca neclara treaba si nu am inteles ce fel trebuie. As face o asigurare la ING insa ma tem sa nu o respinga. O zi buna!

  Sursa: http://www.ukba.homeoffice.gov.uk/sitecontent/newsarticles/2011/june/30-new-verison-of-br1-form-guide

   

 161. Mie nu mi-a trebuit nicio astfel de asigurare. Nu cunosc. Ma interesez

   

 162. Buna ziua,

  Si eu voi fii student la Salford din septembrie si sunt interesat de ce asigurare medicala am nevoie (comprehensive sickness insurance) ca sa fie valabila pentru yellow card? Multumesc mult!

   
 163. Buna,

  In data de 13 iulie am avut programare pentru Blue Card ca dependent de sotia mea, care este studenta si are Yellow Card. Cand am ajuns la ghiseu cu actele ofiterul a cerut documente din care sa reiasa ca sotia mea este inca studenta in UK, i-am spus ca nu am un astfel de document dar ca poate suna la Scoala unde este inscrisa dar au refuzat, si au trimis actele la Sheffild, dupa care mi-au dat o scrisoare cu ID dosar, eu urmand sa trimit acolo doar acea adeverinta de la scoala unde este inscrisa sotia mea, iar ei sa imi trimita prin posta Blue Cardul si toate documentele originale pe care le-am depus.

  Intrebarea mea este cam cat dureaza dupa ce le trimit aceasta adeverinta pana imi trimit prin posta Blue Cardul, si daca la trimiterea actelor mai trebuie sa fac si o scrisoare de inaintare sau asa ceva, sau doar pun adeverinta in plic impreuna cu scrisoarea primita de la HO.

  Multumesc.

   
 164. M-am uitat peste documentele de care vom avea nevoie la momentul completarii formularului BR1, si am observat ca printre altele se cere “Comprehensive Sickness Insurance”.

  Inteleg ca se refera la asigurare privata de sanatate. Stiti cumva unde ar fi mai indicat sa fac asigurarea, cat costa si daca e un anumit tip de asigurare? Ma intereseaza strict pentru depunerea actelor.

  Multumesc!

   
 165. Buna am si eu o nelamurire referitor la blue card.Am obtinut blue card-ul in martie anul curent dar in luna mai am venit acasa,as vrea sa stiu daca trebuie ca in decurs de 6 luni sa ai o noua intrare in uk pt. a nu-ti pierde actele?

   
 166. pai in scrisoare de la familie figureaza ca am muncit un an de zile ca si au pair iar pe formular am trecut adresa familiei binenteles fiindca sunt inca la ei
  sincer si mie mi se pare normal sa te poti muta de la familie nu sa-ti astepti actele cien stie cat
  multumesc de sfat

   
 167. Emigrant de Meserie – Misto gluma, doar ca nu ai spus-o in locul potrivit.
  Mihaela – In ultima vreme s-au cam imputit lucrurile cu astia de la UKBA, in sensul ca au devenit mult mai “circumspecti” (vezi aici o statistica: ( http://www.homeoffice.gov.uk/publications/science-research-statistics/research-statistics/immigration-asylum-research/horr43/horr43-report?view=Binary ) . Pasii nu ii stiu, dar te pot indruma catre site-ul celor de la Home Office.
  http://www.homeoffice.gov.uk/

  Ioana,

  Din cate stiu, ca Au Pair ai dreptul sa lucrezi doar 12 luni.
  Durata de asteptare este de pana la sase saptamani, nicidecum luni.
  Iti poti modifica adresa pe care ai declarat-o la dosar, prin fax, la Home Office, departamentul pentru romani si bulgari. -0114 207 5872

  Eu sper ca nu ai declarat si nu vei declara la Home Office ca esti inca Au Pair.
  Succes

   
 168. buna
  am si eu o nelamurire cu privire la blue card
  muncesc ca si au pair de 1 an si 4 luni.am aplicat in aprilie pt blue card iar home officee a schimbat termenul de asteptare la 6 luni.cintractul meu cu familia expira la sf lui iulie
  intrebarea mea este daca pot sa ma mut de la familie inainte sa imi primesc actele si sa imi fie verificata scrisoarea doveditoare de la familie?
  multumesc mult

   
 169. Fiind “emigrant de meserie” iti inteleg ironia si “superioritatea” tonului limbajului. Intrucat nu ne cunoastem mi se pare de prost gust si de netolerat comment-ul ce l-ai atasat, dar cum cred ca ti-ai facut studiile la “Harward” si nu “Harvard” e de la sine inteles… Best!

   
 170. Cea mai simpla, sigura, dar si eficienta solutie pentru reintregirea familiei, este sa iti chemi sotul acasa.
  RE PS: Cu siguranta o sa devii decan al prestigioaselor facultati din Oxford, Cambridge, Sorbona, Harward..insa trebuie sa incepi de la cleaning & stuff.

   
 171. Sotul meu este posesor de pink card, lucreaza in UK de vreo 4 luni. Vrem sa ne reintregim familia, avem 2 copii minori. Care ar fi pasii ce trebuie urmati? Multumesc pentru orice informatie
  P.S. Eu lucrez in invatamant, specializare romana-engleza. Ce sanse am in UK?

   
 172. Mona,
  Este adevarat.
  Will you marry me?

   
 173. Buna ziua! Am aflat o informatie care nu stiu cat adevar contine de aceea va rog sa confirmti sau infirmati. Daca te casatoresti cu un cetatean roman in uk sotul sau sotia poate obtine blue card automat dupa casatorie. Eu am aflat de la un cetatean roman care mi-a zis dupa ce a aflat ca m-am casatorit aici. Am cautat informatii in acest sens dar nu am gasit nimic. Astept vesti! Merci!

   
 174. salut …

  nu sunt 100 % sigur de completarea form br1 ca student si sotie dependent

  am avut o programare pt YC ca student .. am trecut-o pe sotia mea ca dependent la sectiunea care trebuie ( ei i-am facut o programare la o satamana diferenta pt ca nu reusit sa fac o prog pt doua persoane ca sa aibe nr de referinta )… iar la ghiseu a inceput sa-mi taie pe formular sectiunea ca dependent completata cu datele ei …deci sa raman doar eu singur pe aplicatie… si mi-a zis ca trebuie sa mai vina ea o data … pe data in care are programarea cu alt formular ..( am fost respins din cauza ca am uitat un document acasa .. greseala mea) dar ma framanta cateva chestii :
  1. daca nu o trec ca dependent pe br1( este rubrica pe formular in care ma intreaba daca doresc sa mai adaug pe cineva ca dependent) … apar incurcaturi?…
  2. trebuie facute doua programari pt doua nr de referinta …( o programare pt 2 pers e f greu ).?.. iar .. 3. in cazul programarii sotiei ca dependent trebuie sa aduca si ea propriul bank statement ?

  mersi anticipat , astept cu nerabdare raspuns

   
 175. salut …

  nu sunt 100 % sigur de toata treaba asta .. am avut o programare pt YC ca student .. am trecut-o pe sotia mea ca dependent la sectiunea care trebuie ( ei i-am facut o programare la o satamana diferenta pt ca nu reusit sa fac o prog pt doua persoane ca sa aibe nr de referinta )… iar la ghiseu a inceput sa-mi taie pe formular sectiunea ca dependent completata cu datele ei …deci sa raman doar eu singur pe aplicatie… si mi-a zis ca trebuie sa mai vina ea o data … pe data in care are programarea cu alt formular ..( am fost respins din cauza ca am uitat un document acasa .. greseala mea) dar ma framanta cateva chestii :
  1. daca nu o trec ca dependent pe br1( este rubrica pe formular in care ma intreaba daca doresc sa mai adaug pe cineva ca dependent) … apar incurcaturi?…2. trebuie facute doua programari pt doua nr de referinta …( o programare pt 2 pers e f greu ).?.. iar .. 3. in cazul programarii sotiei ca dependent trebuie sa aduca si ea propriul bank statement ?

  mersi anticipat , astept cu nerabdare raspuns

   
 176. Trebuie sa platesti ceva daca te duci sa ti depui actele personal pentru Accession worker card (Pink card) ? si cand iti depui actele pentru blue card tre sa ai vreo dovada , gen fluturas de la familia la care ai stat ?
  Multumesc.

   
 177. Laurentiu,

  Da-mi, te rog, mai multe detalii despre aceasta firma.
  Foarte important!!!
  NU TRIMITE SUME DE BANI PRIN WESTERN UNION. MONEY GRAM SAU ALTE SERVICII DE TRANSFER RAPID.
  NU TRIMITE SUME DE BANI IN AVANS
  CAUTA DETALII DESPRE ACEASTA FIRMA SI DESPRE ANGAJATOR
  DACA IMI POTRI TRIMITE ACEL DOCUMENT/CONTRACT DE ANGAJARE, SAU DETALIILE, TE POT AJUTA, IN SENSUL CA INCERC SA AFLU CINE, CE, CUM SI DE UNDE SUNT.
  AI GRIJA, SE DAU FOARTE MULTE TEPE!
  SUCCES!
  PS: Scuza-mi CAPS LOCK-ul, incerc sa fiu cat mai ferm! :)

   
 178. Salut ! va rog sa ma ajutati si pe mine cu un raspuns ,am primit de la un angajator din Londra ca am fost acceptat si mi-a dat un contract pe care l-am semnat l-am re trimis astazi.
  Apoi am primit un mail de la ei in care imi spuneau ca trebuiesc facute niste acte si cei care se ocupa de treaba asta o sa-i gasesc la adresa aceasta de mail ( info.amount@travel) cei de aici imi vor faqce actele pentru angajare in uk …pe care eu o sa le platesc si dupa aceea angajatorul imi va restitui banii … Din ce am citit eu pe blogul dvs. parca este ceva mai complicat.
  Contractul trimis de ei specifica tot ,ore de munca salariu ,concediu tot dar nu pomeneste de br1 sau nin imi spune ca aceasta firma (amountravel se va ocupa de aceste acte -Workers Registration Scheme(WRS), National Insurance(N.I), Registration Certificate, Accession Worker Card contra cost… Ajutati-ma va rog cu un sfat !

   
 179. daca schimb job-ul in timpul celor 12 luni de la obtinerea yellow card-ului,trebuiesc anuntati cei de la UKBA, sau doar fac o scrisoare catre providerul NVQ-ului
  Multumesc

   
 180. Nu este permisa reclama, de niciun fel!

   
 181. multumesc mult elena…o sa incerc si acolo…o seara placuta

   
 182. daca stii ceva firme de consultanta scrie-mi te rog…ms inca p data

   
 183. multumesc mult elena

   
 184. Buna Diana ,

  parerea mea este ca ar fi cel mai bine pentru voi sa luati legatura cu o firma de consultanta , cei de la firmele de consultanta au tot interesul (pentru ca le platesti comision ) sa te lamureasca si sa va ajute cu pregatirea dosarelor .
  cred ca este cea mai simpla varianta ….
  succes!

   
 185. buna,

  Am cateva intrebari si poate exista cineva sa-mi dea un sfat..Sunt in uk din noi.2007 prietenul meu e din 27 sept 2009 eu muncesc din 2008 cu unul de fapt cu doua contracte de casual chef la 2 hoteluri.atunci nu mi-au cerut nici un card doar NIN si contu bancar..acum cand si prietenul meu a incercat sa-si faca acelasi contract casual au zis ca i trebuie blue cardul.in principiu noi nu avem nici yellow nici BC.Care ar fi cel mai indicat din noi sa aplice?care sa fie dependent?nu stiu e cam complicat si nu stiu la cine sa apelez ..am o groaza de pay slipuri din 2008 ma ajuta la ceva? toata munca asta a mea de casual?multumesc frumos….orice sfat e bine primit…..

   
 186. Atunci, scumpa mea, imi cer scuze, insa pentru mine, AVIZAT are o cu totul si cu totul alta conotatie :)
  Revenind la oile noastre,
  Ai obtinut, sau esti pe cale sa obtii cardul galben? Daca da, calea cea mai sigura este sa aplici pentru sotul tau ca dependent, fara self si alte batai de cap.
  Asta este cea mai rapida si mai eficienta solutie.

   
 187. Multumesc fosrte mult pentru raspunsuri , prin avizat ma refream la cinava care a trecut prin aceste faze deja , se afla in UK si munceste , asa fiind in situatia de a putea povesti exact cum stau lucrurile , pentru ca este cumplit sa nu stii exact ce ai de facut .
  Am observat in raspuns ca am ales o cale mai lunga de desfasurare a lucrurilor, care este calea cea mai simpla, in conditiile in care eu fac un NVQ si am un contract de munca ,si sotul meu nu ,multumesc inca o data.Este indicat sa aplice pentru self ?Astfel va putea lucra mai repede?

   
 188. Darias,

  Tu trebuie doar sa completezi formularul BR1.
  faptul ca tu mergi la Home Office, e ok, doar ca lungesti si complici aplicatia. Cum am mai zis, aplicatia nu presupune interviu.
  Acum, nu conteaza de unde si cum, cert este ca tu trebuie sa ai o suma decenta in cont(5-700) si un statement pe ultimele trei luni.
  National Insurance Number-ul tau si dovada platilor acestuia la zi, ID, pasaport, permis auto (daca e cazul) full uk, un set poze tip pasaport, invoice-uri si scrisori de la clienti (chiar contracte de prestari servicii, iti pot trimite model) semnate si cu adresa, daca aplici de pe self sau scrisoare de la colegiu daca aplici student.
  Pentru el iti trebuiesc doar pozele, pasaport, id, permis nin(daca e cazul) si completarea cu atentie a formularului BR1.
  succes.
  PS: daca doresti raspunsuri “avizate” fii pregatita sa platesti pentru ele. Eu sunt un umil blogger, putin informat, ce doreste sa ajute.

   
 189. Uite aici pasii pentru inregistrarea ca SE:
  http://www.hmrc.gov.uk/selfemployed/register-selfemp.htm
  Dupa ce te-ai inregistrat ca self, poti aplica pe yellow. Sfatul meu ar fi sa mai astepti o vreme, sa mai completezi niste tacturi, sa ai un statement bancar cat de cat ok de la momentul inregistrarii la cel al aplicarii.

   
 190. Buna ,

  am nevoie de un sfat , ma poate ajuta cineva?

  am obtinut NINO in urma intreviului avut la Job Centr Plus , doresc sa ma inregistrez ca self employed si nu am inteles exact care sunt urmatorii pasi …… ma intereseaza sa obtin si yellow card-ul pt a putea aplica sotul meu ca dependent pt blue card .

  va multumesc anticipat!

   
 191. multumesc inca odata

   
 192. Darias,

  Iti trimit totul, punct cu punct, pas cu pas, cand voi avea 10 minute libere. Fii pe faza, te rog

  Radu,

  Aplicatia nu presupune interviu, fizic tu nu vei intalni pe nimeni de la Home Office.
  Este foarte posibil ca cei de la UK Border Home Office sa sune -formal- anumite persoane, fie angajatori, sponsori, institutii, samd. Insa, este doar checking si este mai mult formal.

   
 193. Buna din nou si uite vin cu o alta nelamurire :), tot am gasit aceasta informatie in care se zice ca a facut programre pentru yellow sau blue, pentru aceste carduri este un interviu ca la nino, ca nu mai inteleg numic, sau totul se face cu ajutorul postei?
  Multumesc.

   
 194. Buna ziua!Aveti cumva un link pentru cel care aplica dependent de mine respectiv sotul, pentru ca am gasit o alta aplicatie si nu stiu daca aceea este , acolo zice ceva de o viza, mi e teama sa nu scriu vre o bazaconie si sa am probleme.Daca se poate sa scrie cineva avizat si ce documente sunt necesare pentru a duce cu mine la intrviul meu pentru yellow si ce documente ii trebuiesc sotului pentru blue card , ca dependent de mine.Am cautat si cautat si nu gasesc informatii exact .Ar fi binevenit un pas cu pas de completare a yellow si blue, pentru ca exista fosrte multe persoane care nu stiu , si care sunt inca in tara asa ca noi.Apoi , daca nu depun banii in banca in Romania si mi trimite cineva bani dupa ce ajung in Anglia se va lua in considerare la Home Office?Sper sa nu fiu prea insistenta insa aceste informatii imi sunt absolut necesare .Si referitor la primul meu comentariu, am facut programare pentru mine la HO pentru yellow card pe 21 iunie si acum doresc sa l programez si pe sotul meu pentru blue card ca si dependent.Sper sa fiu inteleasa exact si va rog foarte mult cine stie ce trebuie facut sa mi raspunda, va multumesc frumos.

   
 195. multumesc mult

   
 196. Radu, in formularul BR1 gasesti o sectiune cu rubrici pentru persoanele adaugate ca dependente. Acolo te va trece pe tine, IN MOMENTUL APLICATIEI PENTRU YELLOW. raspunsul va va veni amandurora in acelasi timp. Succes!

   
 197. Buna Marius, am si eu o nelamurire site rog sa ma luminezi :)), sotia urmeaza sa inceapa un curs pentru a aobtine yellow, vreau sa te intreb. Cand ea trimite aplicatia pentru yello trebuie sa treaca si pe mine ca dependent sau trebuie sa astept sa ii vina yellow ei si apoi sa aplice pentru mine ca dependent.
  Multumesc mult.

   
 198. Marius,apropo,poti suna la nr de telefoane (date mai sus) intre orele 9 am si 5 pm.

   
 199. Nu stiu ce sa zic Marius,poate ca ar fi bine sa suni si sa intrebi, iar ei iti vor spune exact ceea ce trebuie sa faci, poti suna la nr de tel: 0114 207 4074 – Accession State customer contact centre sau la nr de telefon: 0870 606 7766 – Immigration enquiry bureau ,sau, poti sa le trimiti un e-mail la adresa : UKBApublicenquiries@ukba.gsi.gov.uk .
  Poate vei primi mai multe detalii din partea celui care detine acest site,si anume ,Marius.
  Iti doresc succes pe mai departe.

   
 200. Salut. Ma bucur tare mult de informatiile pe care le-am gasit. Georgiana, ziceai ca ti-ai rezolvat relativ simplu cu blue card-ul. Am cautat pe site-ul UKBA niste chestii pe care nu le-am gasit. Oare ai putea sa ma ajuti?
  La sfarsit de mai o sa primesc al 12-lea payslip. Payslip-urile le primesc online. Trebuie printate si semnate de angajator? Cat costa taxa daca aplic “in person”? Pot aplica si altundeva sau trebuie sa ma duc neaparat in Croydon?
  Mersi frumos. Bafta!

   
 201. Salut. Ma bucur tare mult de informatiile pe care le-am gasit. Georgiana, ziceai ca ti-ai rezolvat relativ simplu cu blue card-ul. Am cautat pe site-ul UKBA niste chestii pe care nu le-am gasit. Oare ai putea sa ma ajuti?
  La sfarsit de mai o sa primesc al 12-lea payslip. Payslip-urile le primesc online. Trebuie printate si semnate de angajator? Cat costa taxa daca aplic “in person”? Pot aplica si altundeva (ex: Sollihul) sau trebuie sa ma duc neaparat in Croydon?
  Mersi frumos. Bafta!

   
 202. Salut. Ma bucur tare mult de informatiile pe care le-am gasit. Georgiana, ziceai ca ti-ai rezolvat relativ simplu cu blue card-ul. Am cautat pe site-ul UKBA niste chestii pe care nu le-am gasit. Oare ai putea sa ma ajuti?
  La sfarsit de mai o sa primesc al 12-lea payslip. Payslip-urile le primesc online. Trebuie printate si semnate de angajator? Cat costa taxa daca aplic “in person”? Pot aplica si altundeva (ex: Sollihul) sau trebuie sa ma duc neaparat in Croydon?
  Mersi frumos. Bafta!

   
 203. De apreciat! Mersi de informatii Georgiana, succes si tie!

   
 204. asa mi se pare corect si frumos …e bine sa ne ajutam ,mai ales daca detinem o informatie care poate fi utila ptr multi alti romani care doresc sa lucreze legal.o seara placuta .

   
 205. Ma bucur sa vad ca unii dintre voi ati inteles faptul ca nu doar culegerea de informatie este binevenita, ci si contributia cu informatii si date, spre a ajuta multe persoane nedumerite.
  Va multumesc!

   
 206. Kelis, cred ca se depune cererea direct, fara programare ,adresa la kre trebuie sa te duci ptr a-ti depune actele personal este:
  Immigration enquiry bureau:
  UK Border Agency, Lunar House, 40 Wellesley Road, Croydon, Surrey CR9 2BY
  tel no :0870 606 7766 totusi ar fi bn sa suni si sa intrebi daca este cu sau fara programare,ca sa stii sigur ce ai de facut.succes.

   
 207. Multumesc frumos.

   
 208. Super info Georgiana. Nu stii? Trebuie ceva programare sau se depune cererea direct?

   
 209. Croydon public :0870 606 77 66
  if you make your application in person at CROYDON PUBLIC enquiry office,we usually process your application on the same day.
  chiar azi am sunat si mi-au confirmat acest lucru.eu deja am primit permisul de munca ,dar eu am asteptat 5 luni k sa primesc acest card…logodnicul meu pe 27 mai implineste un an de knd lucreaza k aupair si vroiam sa stiu daca poate obtine cardul mult mai repede,dar acum ca am aflat snt f bucuroasa si sper k aceasta informatie sa fie utila ptr toti cei kre vor sa obtina intr-un timp f scurt permisul de munca .o seara placuta
  ps: felicitari ptr acest site Marius, am citit descrierea ta si m-a impresionat f mult,bravo tie,mult succes in continuare si dak o sa mai am unele nelemuriri nu o sa ezit si am sa te kut prin intermediul acestui site :)

   
 210. Georgiana, in cazul in CARE ai 12 luni de MUNCA si ai fluturasii afenrenti, si e totul ok, poti aplica pentru blue.
  Se poate obtine intr-un timp relativ scurt, depinde de cat de repede iti este procesata aplicatia. Povestea cu aceeasi zi nu o cunosc, da-mi de stire daca afli ceva, sa le spunem oamenilor pe viitor.

  SUKKES!

  Darias,

  Nu am inteles partea cu programarea….
  Sotul tau va obtine blue card, ca dependent de tine. In Formularul BR1, completeaza si sectiunea celor pentru care aplici ca dependenti.
  Lui nu ii trebuiesc decat permisul (daca este UK), ID-ul, pasaportul, si, daca e cazul, NIN.
  Extrasele de cont din Romania trebuiesc avizate de banca, traduse si legalizate, pentru a fi procesate aici. Daca aplici cu cont bancar in UK, important este sa ai un trafic (intrari) in ultimele trei luni si o suma (7-8oo) disponibila pe card la momentul aplicarii.

  SUCCES!

   
 211. Buna ziua, daca tot am vazut aici ca toata lumea primeste informatii , iata ma si pe mine .In iunie , pe 21am programare la Croydon pentru yellow card , ca student cu practica la locul de munca,as dori sa aflu cum pot proceda ca sotul meu sa obtina dependent de mine yellow card, tinand cont a nu am aplicat pentru amandoi odata , ci urmeaza sa aplic pentru el separat.Ce formular trebuie , tot br1?Si daca da, cum aplic?Lui ce acte i trebuie?Cum pot dovedi ca am suficienti bani in uk ?Pot deschide acolo un cont cand ajung, pe 16 sau pot primi din tara o suma de bANI si pot dovedi cu extrasul?Va rog frumos sa mi rasoundeti daca se poate repejor , ca sa am timp sa mi aranjez lucrurile, multumesc foarte mult.

   
 212. Buna
  – in cat timp se poate obtine blue card in cazul in kre am 12 luni de munk neintrerupte?
  – se poate obtine imediat sau este necesar sa astept intre 3 si 6 luni?
  – din cele aflate, am inteles ca pot obtine blue card in aceeasi zi in care am aplicat,dar,doar daca ma duc la ei la sediu,in Croydon.e adevarat? ast raspuns.va multumesc

   
 213. Ahaaaaaa! :)) Sorry ca am venit cu atatea intrebari dar am vrut sa ma asigur ca nu plecam la “ghici” si stim ce avem de facut :) Am inteles perfect acum. Mersi mult de ajutor!

   
 214. Nu, scumpa mea.

  El obtine automat blue card, ca dependent de sotia lui, studenta.
  Dependent inseamna ca, el are blue atata timp cat ai tu yellow.
  Dupa 12 luni, muncite, va scapa de povara dependentei de o nevasta cicalitoare si va deveni posesor de Blue Card de sine statator, adica al lui, fara niciun sprijin din partea ta.

  Atentie: Daca nu are 12 luni muncite legal, nu poate primi cardul albastru de sine statator, insa poate ramane in continuare dependent de tine, beneficiind in continuare de cardul albastru.
  Daca tu renunti la colegiu intre timp, el pierde dependenta, implicit cardul.

   
 215. Deci el poate veni in UK si are voie sa munceasca in calitate de dependent? Iar dupa 12 luni muncite poate aplica pentru Blue card?

   
 216. Kelis,

  Iubitul, sotul, amantul, cordaciul sau agariciul, in formularul tau au acelasi statut: DEPENDENT.

  Dupa un an de zile isi obtine cardul albastru DE SINE STATATOR, daca face dovada a 12 luni muncite, legal cu taxe platite, samd.
  Astea sunt legile. Welcome to the UK.

  Durata nu este prestabilita, variaza de la 3-4 saptamani pana la 3-4 luni. Poate si mai mult..sau mai putin.

   
 217. Hmm.. uite aici ma pierd :)

  Inteleg ca ar putea aplica pentru Blue Card ca sot.. dar de ce l-as mai trece ca dependent (urmand sa dovedesc ca il pot intretine) din moment ce ar obtine (probabil) drept de lucru o data cu dobandirea blue card-ului?

  Aveti idee cat dureaza obtinerea Yellow Card-ului (ca student) si in cat timp poate aplica pentru Blue card din momentul in care l-am primit eu?

  Multumesc!

   
 218. Sigur ca va putea aplica. Cand vei completa formularul BR1, pentru tine, nu uita sa-l treci ca dependent. Este dreptul lui legal.
  Nu uita sa faci dovedestii -legal- faptul ca ai suficiente resurse sa il intretii.
  succes!

   
 219. Buna,

  As dori sa stiu daca sotul meu va putea aplica pentru blue card, eu urmand sa studiez in Anglia si sa lucrez in limita celor 20 de ore permise. Am citit tot felul de pareri si nu stiu ce sa cred. Multumesc!

  “3.Sunte?i membru de familie al unei persoane care este self-employed sau student în UK ?i care are cardul galben. Membrii de familie care pot aplica pentru cardul albastru pot apar?ine urm?toarelor categorii: so?/so?ie, copiii sub 21 de ani, p?rin?i/bunici sau partenerii care pot dovedi c? sunt într-o rela?ie stabil? cu persoana care aplic? pentru cardul galben.”

   
 220. Buna
  – in cat timp se poate obtine blue card in cazul in kre am 12 luni de munk neintrerupte?
  – se poate obtine imediat sau este necesar sa astept intre 3 si 6 luni?
  – din cele aflate, am inteles ca pot obtine blue card in aceeasi zi in care am aplicat,dar,doar daca ma duc la ei la sediu,in Croydon.e adevarat?

   
 221. Alexandra lucrez in domeniu in uk si nu ai voie sa muncesti fara acte indiferent de domeniu, chiar daca esti au pair.
  Dreptul de munca il obtii consultand uk borders web site.
  Trebuie sa trimiti prin posta la uk borders (ai adresa pe formularul BR3)contractul intre parti semnat de amandoua partile, pasaportul in original 2 poze tip pasaport si formularul br3 completat.
  Dupa maxim 2 luni primesti scrisoarea de la borders cu pasaport contract PINK CARD apoi sa fii pregatita de munca.
  Dupa un an de pink card poti aplica pt blue card. Eu mai am cateva luni si aplic pt blue card, avand in prezent pink-ul.

  N-am avut timp sa-mi periez textul insa cred/sper ca m-am facut inteles.

   
 222. Dani,

  Sotia ta va trebui sa aplice pentru tine, ca dependen. Tie nu iti trebuie mare lucru. Poze, ID/pasaport, nin/utr daca este cazul, dovada adresei si cam atat. Ei, in schimb, i se va cere sa dovedeasca resursele financiare, necesare intretinerii sotului, acesta urmand sa fie dependent de persoana posesoare BC/YC.

   
 223. Buna,

  Am o intrebare referitoare la aplicarea mea pentru Blue Card ca dependent de sotia mea, care este in UK de sase saptamani, face cursul NVQ si are Yellow Card.
  Am gasit raspuns la multe din nelamuriri pe forumuri dar mai am o nelamurire cu privire la documentele pe care trebuie sa le prezint la Home Office si care ar fi primul pas de urmat dupa ce o sa fac programarea la ei.
  Multumesc

   
 224. Salut lucrez de 3 ani k self employed (cu toate taxele platite) in london si m ar interesa acel blue card….cum as putea aplica?si dak as avea sanse?

   
 225. buna, as vrea si eu sa stiu c acte sunt necesare pt a obtine blue card in conditiile in care m am casatorit in anglia?multumesc!

   
 226. Alexandra,

  Primul lucru pe care ar trebui sa-l faci, ar fi sa renunti la limbajul de “mess” cand scrii pe blog/forum.
  Al doilea lucru ar fi sa astepti sa termini un an de Au Pair.
  Dupa un an ai dreptul sa-l aplici, nu-l obtii automat.

   
 227. Buna,
  Lucrez ca aupair din octombrie in Londra si ink nu mi-am facut nici un fel de acte….am inteles ca ar trebui sa aplic ptr blue card iar dupa un an mi-l vor da…..am tot citit dar nu stiu cu ce sa incep…ce ar trebui sa fac….
  Multumesc

   
 228. Alin,
  Am sa fiu scurt si la obiect: aveai!
  Nu poti aplica pt blue, daca nu ai stat un an yellow, ca student, cursuri frecventate samd.
  NIN, la fel. Nu ai platit taxe, te-au scos din sistem.

   
 229. Hello. Am si eu o intrebare, eu m-am intors in romania de 3 ani si vreau sa ma intorc inapoi in Anglia, treaba e ca eu aveam si inca mai am yellow card de student, mna faza e ca eu m-am uitat si zicea ca poti aplica pt blue card si in cazu in care ai avut yellow card mai mult de un an si vroiam sa va intreb daca pot inca sa aplic am si inshurance number nu stiu daca ajuta cu ceva, merci mult:P

   
 230. si cum sa fac? sa nu semnez nimic? fara o firma la care sa lucrez am dreptul sa cer NIN ? da-mi un sfat! am mai fost plecata in Spania si acolo am avut NIE cu drept de munca era ok, aici in Anglia nu am mai fost niciodata.

   
 231. Salut,
  Din principiu nu ti-as recomanda sa lucrezi pentru lituanieni/slovaci/cehi. Nu ce contract urmeaza sa semnezi din moment ce nu ai niciun fel de permis de munca, sau NIN. Ai mare grija in ce te bagi!

   
 232. Buna,

  Ma numesc Maria si am si eu o mare problema. Sunt deja in Anglia in orasul Leicester. Am venit la o fata, o fosta colega de liceu. M-a chemat sa vin la munca si acum tot astept sa vina cineva sa ma duca la un birou sa semnez un contract, dar am inteles de la comunitatea de romani de aici ca acest contract e doar ca sa le inchida gura. Nu ma pot duce singura sa cer acel insurance number….? Care e procedura? Cand am plecat de acasa mi s-a spus ca vin la munca si acum am aflat ca defapt patronii sunt lituanieni… nu sunt englezi… unii romani spun ca deja se zvoneste ca nu mai este de munca… nu stiu ce sa fac…? am prieteni care stau in londra dar acolo nu am ce cauta fara drept de munca. nu-mi pot cauta de munca daca nu am acel insurance number am inteles…
  sau daca tu stii mai bine te rog lamureste-ma si pe mine.

  Merci mult!

   
 233. Multumesc pentru raspuns. E mai complicat decat credeam. :) O sa vad ce o sa fac.

   
 234. Aplicatiile Home Office se fac din Romania, numai de pe adresa UK.
  Unul dintre elementele importante ale aplicatiei este dovada unei adrese in UK.
  Drept urmare, pentru a va putea angaja la firma respectiva trebuie sa detineti Blue Card-ul.
  Daca veti gasi intelegere din partea angajatorului, acordandu-va un ragaz de trei luni pentru aplicatie, veti putea aplica din UK cu dovada locului de munca, a adresei si a statement-ului bancar. Oricum, Blue Card-ul se obtine ca dependent sau cinci ani de SELF Employed.
  Succes!

   
 235. Buna ziua, Am obtinut un job in Anglia, iar cei de la firma au contactat Home Office ca sa se intereseze ce imi trebuie, iar Home Office a sugerat Blue Card. Cum se aplica?? Tot ce am gasit online este ca trebuie sa trimit aplicatia BR1 si pasaport (original!!) + alte documente la o adresa in Anglia. Nu mi se pare OK sa imi trimit actele in original prin posta. Se poate aplica si din Romania? Si daca da, atunci CUM?
  Stiu ca Romania si Bulgaria au un statut special. Eu nu am Yellow Card, insa Home Office nu a spus firmei angajatoare ca mi-ar trebui.
  (mentionez ca eu sunt la ora actuala in Romania, si nu o sa plec in Anglia pana nu semnez contractul. Iar contractul nu se semneaza pana nu am Blue Card)

  Va multumesc,
  Anca

   
Leave a Reply

Archives

%d bloggers like this: