Marius Paraschiv

Blue Card

Oferit de Home Office cetatenilor romani care dovedesc ca au avut incheiat un contract de munca in UK ca angajat, pe durata minima de un an. Posesorul acestui card are dreptul sa munceasca in orice sector ca angajat, fara restrictiile care se aplica in mod normal in UK cetatenilor romani.

 

Cardul Albastru se elibereaza in urmatoarele cazuri

  1. Ai muncit in UK ca Employed (Angajat) si ai avut Work Permit - minim un an
  2. Ai terminat cursurile (universitate, colegiu, curs NVQ) la un colegiu acreditat de Home Office – minim un an
  3. Nu ai depasit cele 20 de ore de munca in perioada studiilor – ( 40 pentru cursurile NVQ )
  4. Pentru Aupair – un an de zile minim, inregistrat cu Home Office in programul Aupair
  5. Daca sotul/sotia detine Cardul galben – Self Employed
  6. Daca sotul/sotia detine Cardul albastru
  7. Daca sunteti cuplu/parteneri de cel putin 2 ani de zile (puteti dovedi cu facturi sau contracte comune)

Aplicarea pentru Cardul Albastru se face in functie de situatia ta la momentul aplicarii, dar toate documentele necesare pot fi obtinute daca ai muncit legal.

Pentru modalitati de aplicare in obtinerea permisiunii de munca in UK puteti accesa www.ukba.homeoffice.gov.uk/eucitizens – in limba Engleza

34 Comments
  1. Buna Marius,

    Am descoprit acest site cand am cautat informatii despre ce acte iti trebuie sa aplici pentru blue card. Datorita informatiilor gasite aici am trimis aplicatia pe 30 mai 2013 si sunt inca in asteptarea blue cardului.
    Daca ai timpul necesar as dori sa ma ajuti cu o informatie:
    vreau sa aplic pentru blue card pentru baiatul meu care are 23 ani, locuieste inca in romania, iar lunar i-am trimis niste bani in cont.
    Ce acte imi trebuie ca sa aplic pentru el si cum demonstrez ca e dependent de mine.pot sa aplic pentru el chiar daca locuieste in Romania?

    Multumesc anticipat si astept raspuns.
    Isabella

  2. Buna Marius!

    Numele meu este Simona si m-ai ajutat cu niste sfaturi in Ianuarie cand ti-am scris si ti-am explicat situatia mea de atunci. As avea din nou nevoie de un sfat.

    Am aplicat asa cum m-ai sugerat in luna Martie 2013 pentru Blue card pentru mine(dupa 1 an de purple card 6 martie 2012-7 martie2013) si pentru sotul meu intrucat ne-am casatorit in luna Iulie 2012 cand inca eram au-pair. Am fost plecata pt 2 saptamani in tara pentru eveniment si apoi m-am intors la familie unde mi-am terminat contractul. Am trimis toate actele care se solicitau pt aplicatii(scrisoarea de la familie, pasapoartele amandorura, certificatul de casatorie apostilat, tradus si legalizat, pozele si purple cardul meu) Joi am primit plicul cu actele inapoi si raspunsul precum k mi-a fost refuzata aplicatia din moment ce nu am furnizat suficiente dovezi ca am muncit fara intrerupere pe o perioada de 12 luni. In plus mi-au mai mentionat niste articole (Regulations 2(4) and 13(1) of the Accession Immigration and Worker Authorisation regulations 2006 si 16(1)(b) of the immigtation european economic area regulations 2006).

    Eu stiam k nu pot depasi o perioada mai mare de 30 de zile. Nu am fost plecata decat 15 zile in intregul an. Imi poti da un sfat, ce sa fac, nu vreau ca lucrurile sa ramana asa mai ales k eu am stat la familie mai mult de un an. In eventualitatea in care familia nu a recunoscut ca intradevar asa este cum pot sa fac recurs?! Am ca dovada statementurile de la banca venite pe adresa familiei pana la sfarsitul lunii martie cand eu mi-am terminat contractul si am plecat de la el. Sunt suficiente?!

    Care ar fi pasii de urmat? Le-am scris deja un mail si le-am explicat situatia pe larg si mi-au raspuns ca mi se va comunica in zilele care urmeaza. Ar trebui sa imi caut un solicitor? Ai tu vreun contact care s-a ocupat cu astfel de cazuri?!

    Multumesc mult pentru ajutor!
    simona

  3. Buna, am o nelamaurire si as vrea daca se poate sa obtin informatia de care am nevoie de la dumneavoastra. Eu am amplicat pt Blue Card in luna iunie 2012 cu toate actele in regula dar problema este urmatoarea: la adresa unde trebuia sa ini vina Blue Card-ul nu mai locuesc din decembrie si desi am trimis mail pt schimbarea adresei nu am primit nici un fel de confirmare sau actele. Cum as putea sa aflu daca actele mele sunt in regula sau daca este gata Cardul?
    Multumesc anticipat!
    Elena.

  4. Marina,

    Cu siguranta ceva imi scapa. Eu nu stiu de acest detaliu. Ce tip de asigurare? Sickness, liability? Ai citit oficial acest lucru? Daca da, imi poti da si mie chestiunea? Eu continuu sa cred ca provine din piata zvonurilor..

  5. Buna Marius,

    Sper ca nu te deranjeaza faptul ca am si eu o intrebare sau, de fapt, o problema… In curand voi avea cardul de rezidenta temporara (galben) de 5 ani, si am inceput sa imi pregatesc actele pentru cardul de rezisenta permanenta ca studenta. In schimb, am aflat abia acum, foarte tarziu, trebuia sa fi fost asigurata privat in ultimii 5 ani. Pur si simplu nu am stiut, altfel evident ca as fi platit… Este vreo solutie? Multumesc mult.

    Marina

  6. buna,felicitari pt munca depusa in strangerea de atatea informatii,si eu acuma am terminat anul de purple card ca au-pair si vreau sa aplic pentru blue card,sincer trebuie sa incerc sa obtin o programare la Croydon pentru ca se pare ca dureaza in principiu o eternitate raspunsul de la Home Office si as avea si eu o intrebare s-a modificat formularul br1 e varianta 2012 si inca sunt nedumerita daca am nevoie de asigurare medicala sau nu,multumesc si multa bafta tuturor

  7. al lucrat la ferma 4 luni cu contract din tara si acum lucrez la un restaurant fara acte si intre timp am aplicat pentru utr daca platesc restul pana la un an si mi fac yelow card pot sa obtin blue dupa astept un raspuns

  8. Cosmin,

    Cardul fratelui tau nu te poate ajuta, nu iti poate facilita in niciun fel obtinerea statutului de “DEPENDANT”.
    Nu poti aplica prin el. Dependenti pot fi doar sotii/partenerii si copiii acestora, pana la 21 de ani.

  9. Buna Marius ,

    Cu scuzele de rigoare indraznesc sa iti rapesc din timpul pretios cateva minute cu o situatie care sper in cele din urma sa fie ajutatoare pentru mine .

    Fratele meu a aplicat pt blue card prin sotia lui , acum 6 luni de zile dupa ce sau casatorit , inca nu a primit raspuns la aceasta aplicatie actele fiind trimise prin posta si am inteles ca dureaza ceva pana vine raspunsul de la home office .

    Intrebarea mea este daca dupa ce fratele meu obtine blue cardul eu pot aplica prin el ….. el are 25 de ani eu abia ce am facut 33 acum cateva zile .

    Cand se poate astept un replay .Multumesc pentru timpul acordat si spor la succese .

  10. poti aplica prin posta, in momentul de fata dureaza cam mult, colegul meu a trimis in 1 mai si inca nici un raspuns. Eu sun pentru programare sa pot merge pesonal la croydon…iti restituie blue cardul in aceeasi zi.iti las numarul de telefon de la croydon daca vrei sa mergi personal 08706067766. trebuie sa suni dimineata la 9 fara 5 minute , daca suni mai tarziu iti va spune ca sunt full booked. daca vei trimite prin posta ai nevoie de o scrisoare de la familia care lucrezi in care sa spuna ca ai lucrat la ei un an de zile, cardul roz si cartea de identitate. mult succes

  11. Buna ziua, am si eu o nelamurire am venit pe data de 2s7.06.20s11 in uk cu contract de munca si pe data de 29.06.2011 am obtinut yellow card de student fiind inscrisa la colegiu din pacate acel colegiu s a desfiintat in luna august .intrebarea mea este pot sa mai aplic pentru blue card avand in vedere ca am doar cele 12 fluturase scrisoare de la angajator si contractu de munca dar nu am nimica de la colegiu nici ca s a desfiintat nici de transfer? Daca ma inscriu la alt colegiu si o sa am doar o luna de cand sunt inscrisa? Va multumesc

  12. Roxana,
    Acel Certificate Registration va fi Blue Card-ul.
    Aplica imediat ce ai terminat stagiul, insa, nu te astepta sa-l primesti foarte curant,este posibil sa dureze si peste 6 luni. Repet: este posibil, la fel cum este posibil si sa-l primesti in doua luni.

  13. Buna.Lucrez in uk ca si aupair din oct 2011.Am aplicat pt purple card in ziua cand am ajuns.In ianuarie 2012 am primit purple impreuna cu o scrisoare de confirmare in care este mentionat faptul ca dupa 12 luni neintrerupte de lucru la acelasi angajator pot aplica pentru Registration Certificate care va confirma ca nu am nici o restrictie de munca in UK.Acest certificat este de fapt blue cardul?Daca nu, care este diferenta?Ce trebuie sa fac mai departe?Cand pot aplica pentru a-l obtine (octombrie sau ianuarie)? Sper sa ma puteti ajuta cu cateva raspunsuri.Multumesc!

  14. Din pacate dureaza. In ultima vreme dureaza ceva mai mult procesarea documentelor. Un factor deloc de neglijat este acela ca anul acesta s-au implinit cinci ani de la aderarea Romaniei si Bulgariei in UE, ceea ce inseamna ca multi dintre cei care au venit in 2007 au dreptul sa aplice fie pentru rezidenta permanenta, fie pentru cetatenie. Acest val de aplicatii face ca acest an departementul pentru romani si bulgari sa fie ceva mai ..busy.

    Nu te impacienta!

  15. Buna ziua, sunt inginer constructor cu peste 5 ani de experienta in tara si in strainatate in proiectare de structuri, de aproape 2 ani lucrez in Cipru in proiectare structuri din metal. Am aplicat pentru Blue Card pe 26 martie 2012, pe 28 martie dosarul meu a ajuns la cei de la UKBA. Am aplicat din Cipru si folosindu-ma de salariu incasat aici. Sunt ingrijorat pentru ca dureaza atat de mult procesul de verificare a dosarelor, le-am scris de nenumarate ori pentru a intreba care este situatia dosarului meu, ultima data a fost in urma cu 3 saptamani, dar nu am primit nici un raspuns… nici numar de inregistrare nu mi-au dat (initial mi-au scris ca voi primi nr de inregistrare dupa 12 saptamani de cand au primit dosarul meu, apoi nu mi-au mai raspuns in nici un fel referitor la numarul de inregistrare). Nu-mi fac griji pentru continutul dosarului, tot ce cuprimde este clar si usor de verificat, fisa fiscala, diplomele de licenta si cea de master au fost in prealabil recunoscute de UK NARIC, am 28 de ani, salarul a fost calculat pe baza fluturasilor incasati aici si rezultatul a fost raportat la clasa de tara din care face parte Ciprul, am acumulat punctele necesare. Este posibil sa dureze mai mult pentru ca am aplicat din Cipru? Stiu ca si in cazul altor aplicanti a durat pana la 7, 8 sau chiar 9 luni, insa toti au aplicat fie din tara fie din UK… Multumesc si astept un raspuns poate ma mai incurajez… ca voi primi si eu Blue Card-ul intr-o zi. Multumesc,
    Carp Cezar

  16. Salut Marius vreau sa ti multumesc pentru acest site pentru ca de aici am cules toate informatiile de care aveam nevoie pentru a obtine NIN, yellow si blue card.bafta in continuare si iti multumesc inca o data pentru acest site.

  17. Ionut,

    Ti-a fost de folos acest site, in vreun fel?
    Daca da, mi-ar face placere sa primesc feedback-ul, parerea ta. Iti multumesc!

  18. Am trimis actele prin posta pe 5 ianuarie 2012 si am primit raspunsul pozitiv pe 8 august.multa rabdare inca o data pentru cei care asteapta

  19. salut tuturor.sambata dupa 8 luni de asteptare eu si satia am primit prin posta sotia yellow ca si self employed respectiv eu blue card ca dependent.multa bafta celor care asteapta

  20. Buna. Am apicat in octombrie anul trecut pentru yellow student. Iar acu vreau sa aplic pentruy blue. Din pacate nu am luat toate examenele la scoala, am picat unul. Mai pot sa aplic sau nu?

  21. Salutare! Sunt de ceva vreme in UK, am avut lucrari ca S-E pentru care am emis facturi, asa cum se cuvine, apoi mi-am platit taxele, contributiile la NINO insa natura muncii ca s-e este destul de precara pentru venitul de care am nevoie. Asadar ma pregatesc sa aplic pentru BC. Nu am mai aplicat pentru YC (cardul fizic, propriu-zis) nefiind neaparat obligatoriu, doar ma “acopera”, cum se precizeaza de catre UKBA. Ce trebuie sa fac? Multumesc frumos!

  22. Din statutul de Self Employed poti aplica pentru Cardul Albastru dupa 5 ani.

  23. Salutare Marius,
    Eu lucrez ca si Self Employed cu yellow card de aprox 6 luni , fara contract sau altceva. Doar ii fac sefului meu invoice letters la fiecare 2 sapt, iar el ma plateste prin banca. Intrebarea mea este: Am vreo sansa sa aplic pentru blue card dupa un an de munca? sau dupa 5 , sau cum este mai exact ?

  24. Salutare Marius,
    Eu lucrez ca si Self Employed cu yellow card de aprox. 6 luni ; fara contract , sau altceva….doar ii dau invoice letter sefului meu la fiecare 2 saptamani,iar el ma plaeste prin banca. Inrebarea mea este: am vreo sansa sa aplic pentru blue card dupa un an de self cu yellow ? Sau trebuie sa treaca 5 ani, sau cum este mai exact?

  25. Madalina,

    Observ din intrebarea ta ca abia astepti sa scapi de o belea sa dai de alta.

    Te sfatuiesc sa ai mare grija cu extracomunitarii (nigerieni, arabi,samd) si mai ales cui trimiti actele si de cate ori, sau pentru cate persoane aplici, pentru ca risti sa devii suspicioasa in baza de date a celor de la Home Office si ai toate sansele sa iti pierzi cardul.

    Acest blog nu incurajeaza astfel de tertripuri, ca atare nu iti pot oferi un raspuns/sfat .

  26. buna, acum 2 luni am aplicat de viza pentru fratele cumnatului meu care e din syria am aplicat ca ,viza de logodna ca el sa poata veni in uk si am trimis toate actele mele inclusiv blu card. vreau sa stiu in cat timp pot scapa de el sa nu mai am nici o legatura cu el ?si daca mai pot trimite actele si pentru altcineva si in cat timp trebuie sa astept ?te rog sa ma ajuti daca poti am mari probleme din cauza asta sper sa-mi dati un raspuns cat mai repde .va multumesc

  27. Buna Claudia, daca ai Nin si te inregistrezi ca si self-employed este cat se poate de legal sa muncesti in perioada aceea, dar doar in calitate de self-employed.
    Bafta multa

  28. Buna ziua! Am o nelamurire cu privire la dreptul de munca in perioada in care se asteapta pentru BC . Stuatia mea este urmatoarea : urmeaza sa ma casatoresc si sa aplic pt BC ca dependenta de Self employed . Am inteles procedura . Pana acum am lucrat pe YC de student dar in Martie imi expira si nu cred ca mai am dreptul sa lucrez cele 4 luni de dupa terminare ( pentru ca nu am platit toata scoala deci nu voi avea diploma …) este legat sa lucrez in continuare pana voi primi BC? doar pe Nin sau sa ma inregistrez ca Self employed pana il voi obtine? Va multumesc pt ajutor!

  29. Buna, sunt inginer constructor, am absolvit Fac de Constructii din Iasi in 2007, apoi in 2009 am absolvit si masterul la Univ Transilvania din Brasov. Lucrez de cand am absolvit ca inginer constructor, iar in ultimul an, mai exact din 24 ianuarie 2011 pana in prezent lucrez in Cipru cu contract de munca. Vreau sa aplic pentru Blue Card pe baza de puncte pentru persoanele cu inalta califcare. Am toti fluturasii emisi prin banca, cu toate platile la stat, am fisa fiscala pe anul 2011 din ianuarie pana la sf anului si pe 2012 pentru ianuarie. Am toate diplomele si ce mai trebuie…, am 28 de ani impliniti recent, intrunesc deci cele 75 de puncte, imi ies chiar 85 de puncte in total.
    Vreau sa intreb:
    1. In cat timp voi primi raspunsul de la Home Office, si Blue Card-ul? Voi trimite prin curierat toate actele si diplomele de aici din Cipru (locuiesc in Cipru)…
    2. Cand voi primi inapoi diplomele pe care trebuie sa le trimit in original?
    3. Masterul absolvit la Universitatea Transilvania din Brasov este recunoscut de Home Office?

    Multumesc si astept un raspuns!

  30. Iti trebuie sickness insurance pentru aplicatia Yellow. Ciudat este faptul ca unii o cer si in aplicatia pentru blue, desi este absurd si altii NU o cer…

  31. Buna seara Marius,

    Permite-mi te rog sa-ti adresez 2 intrebari. Am venit in urma cu 1 an in Anglia, muncesc intr-un hotel, am abtinut la acea vreme yellow card pt student cu practica la locul de munca (am urmat cursurile NVQ). Am aplicat de putin timp pt blue card, am trimis toate documentele necesare mai putin acel ”comprehensive sickness insurance”. Mentionez ca-mi este dedus din salariu lunar o suma catre national insurance. Intrebarea mea este: trebuia sa-mi inchei si o polita de asigurare privata acel ”comprehensive sickness insurance” si sa o trimit la Home Office cand am trimis aplicatia pt obtinerea blue cardului? Sau este in regula ca nu am asa ceva, pt simplu fapt ca sunt angajat legal si platesc oricum asigurari sociale din salariu acel national insurance. Multumesc foarte mult.

    Intrebarea 2: Este vorba despre prietena mea, in scurt timp va veni in Londra, va munci in cadrul aceluiasi hotel, dar casual in banqueting. Voi completa BR1 si voi aplica pt obtinerea yellow cardului, insa in cazul acesta tot la aacel ”comprehensive sickness insurance ” fac referire: pot incheia si o polita de asigurare privata in tara sau pt a nu fi respins trebuie sa inchei o asigurare aici in Anglia? Multumesc foarte mult.

  32. Buna,
    Am citit informatia care o aveti pe site si mi se pare atat de complicat, nu stiu daca am inteles ce trebuie sa fac.Frecventez o scoala in uk si vreau sa aplic pt. acte ca sa si muncesc. Ce acte imi trebuie mai exact sa trimit la home office? ce formular?scrisoare?si dupa un an sa obtin blue card. Sper sa-mi dati un raspuns sa inteleg tot. Va multumesc.

  33. k

Leave a Reply

Archives