Marius Paraschiv

Acte, Aplicatii UK

Voi incerca, in acest post, sa public cat mai multa informatie, atat de necesara multora dintre noi.
O parte din informatiile pe care vi le ofer sunt experiente personale, o mare parte este informatie obtinuta din surse oficiale, dar si informatii culese de pe forumuri de specialitate, de la cunostinte, samd.

Foarte multe raspunsuri la intrebarile voastre puteti gasi rasfoind cele cateva sute de comentarii de mai jos, unde oamenii au intrebat, oamenii au raspuns, si bine ar fi sa o faca in continuare, in spiritul respectului si al prieteniei fata de comunitatea romanilor din Marea Britanie.

I. INTRODUCERE
Ca cetatean al EEA (Spatiului Economic European) aveti dreptul de libera circulatie, prin aceasta intelegand dreptul de a va deplasa in orice stat membru (cu conditia sa nu fiti restrictionat printr-un ordin de deportare sau de expulzare emis pe numele dv.) si dreptul de rezidenta initiala de 3 luni de la data sosirii.
În cazul in care intentionati sa locuiti intr-unul din statele membre mai mult de 3 luni, trebuie sa va aflati in exercitiul unui drept prevazut in tratat sau trebuie sa aveti aprobarea statului membru de a locui acolo. Persoanele care se afla in exercitiul unui drept prevazut in tratat pot solicita un document de confirmare a acestui statut.
În baza masurilor tranzitorii in vigoare cu incepere de la 1 ianuarie 2007, cea mai mare parte a cetatenilor tarilor din grupul A2 nu au drept de angajare potrivit prevederilor legislative ale UE.
Dupa integrare, cetatenii statelor din grupul A2 se bucura de urmatoarele drepturi prevazute in tratat:
-ca student -ca persoana care desfasoara o activitate independenta (persoana fizica autorizata) -ca persoana care detine suficiente resurse de intretinere.
În conditiile de mai jos, un cetatean al statelor din grupul A2 se poate bucura in mod nelimitat si de drepturile prevazute in tratat pentru personalul muncitor angajat in Marea Britanie:
-A implinit 12 luni de angajare legala neintrerupta in Marea Britanie -La 1 ianuarie 2007, detine permis de intrare si rezidenta pe teritoriul Marii Britanii, iar acest permis nu este conditionat de o restrictie de angajare.
Si urmatoarele persoane pot solicita un certificat de inregistrare care sa le asigure accesul nelimitat la piata muncii din Marea Britanie:
-Persoanele cu o inalta calificare (mai multe informatii referitoare la categoria persoanelor cu o inalta calificare pot fi gasite in Notele Orientative pentru cetatenii bulgari si romani, care insotesc formularele de cerere sau la adresa de website www.workingintheuk.gov.uk).
– Persoanele casatorite cu un cetatean al Marii Britanii sau cu persoana aflata in Marea Britanie. -Membrii familiei unui cetatean al EEA (cu exceptia cazurilor in care acestia sunt cetateni ai statelor din grupul A2), care isi exercita in Marea Britanie drepturile prevazute in tratat

În cazul in care nu sunteti sigur de statutul dv., va rugam sa luati legatura cu Immigration and Nationality Enquiry Bureau (Biroul de Informatii pentru Imigrare si Nationalitati.) Tel: +44 0870 606 7766 In cazul in care aveti vreo problema, va recomandam sa luati legatura cu sindicatul sau cu TUC`s “Know Your Rights Line” (Sa ne cunoastem drepturile) la 0870 600 4882. Puteti afla mai multe informatii in legatura cu aceste drepturi de la: www.tuc.org.uk.
Learn Direct (Sa invatam din mers) Learn Direct este o organizatie care poate asigura servicii de asistenta gratuita in probleme legate de invatarea limbii engleze in zona dv. Cursurile disponibile pot fi contra cost. Helpline: 0800 100900 Website: www.learndirect.gov.uk
Angajarea cetatenilor din statele grupului A2 Angajatorii pot obtine indrumari suplimentare de la centrul de asistenta telefonica pentru angajatori, la 0845 010 6677 sau la: www.ind.homeoffice.gov.uk si www.employingmigrantworkers.org.uk.

II.

CUM DESCHIZI UN CONT BANCAR
In UK cele mai intalnite conturi de banca sunt: Basic Account sau Deposit Account.  Este OK daca ai nevoie sa fii  platit prin cecuri sau transferuri bancare direct in cont.
Practic e un cont de banca inferior sau ‘cash card’ -poti scoate bani de la masini de bani.
Nu primesti carte de cec ( pt a plati tu in cecuri )si de obicei nu poti face plati electronice gen: la magazin sau pe internet-sau prin telefon. Insa este popular deoarece bancile nu sunt la fel de pretentioase atunci cand iti cere sa dovedesti identitatea sau adresa ta.
Pentru a evita surprize nedorite,intreaba banca respectiva despre cum poti folosi contul respectiv.
CURRENT ACCOUNT  iti ofera:
Cheque Book-   pentru a plati cu cec;
Cash Card-  pentru a scoate bani de la automate;
Debit Card-  pentru  a face plati electronice gen magazine,telefon,internet;
Plati Direct Debit-  daca trebuie sa platesti lunar de exemplu chitanta de telefon ,poti aranja ca plata sa se faca automat ,fara ca tu sa te deranjezi de fiecare data. ATENTIE! majoritatea bancilor te penalizeaza cu amenda pana la 45.00 de  Lire Sterline daca nu ai bani in cont atunci cand se face plata Direct Debit);
Overdraft- iti ofera posibilitatea de a folosi o anumita suma de bani, chiar si atunci cand balanta este pe zero. Overdraft si Credit Card e bine sa le ai, dar sa nu le folosesti.
STUDENT ACCOUNT - genul asta de cont de banca este oferit doar celor care pot dovedi ca sunt studenti. Avantaje limitate sau necunoscute pentru  moment.
Actele necesare pt a deschide un cont de banca:
Pasaport-este cel mai cerut;
Buletin sau Carte de Identitate;
Permis de conducere  UK;
(Daca nu ai Permis de Conducere ,poti aplica la DVLA.  completezi niste formulare pentru Provisional Driving Licence -nu ai voie sa conduci dar ai voie sa incepi lectii de conducere. Pentru permisul de conducere se completeaza formularul D1, disponibil la Post Office, in sediile DVLA, sau online, CLICK AICI.
Permisul de conducere, fie el si provizoriu, poate fi folosit si ca un document, acesta facand cel mai bine dovada adresei. In plus, este un document britanic, care de multe ori face mai mult decat un pasaport romanesc)

contractul de inchiriere – cand inchiriezi o camera sau locuinta in mod normal se face un contract intre tine si Landlord -propietarul locuintei- sau agentie, care de obicei poate fi un contract pe hartie sau un carnetel in cazul in care ai inchiriat doar o camera;
Scrisoare de la angajator-employer – Pe scrisoare scrie ceva simplu de genul : Domnul /Doamna lucreaza la noi pe o perioada nedeterminata.
Bill -factura/chitanta pe numele tau ,pentru  a dovedi adresa. Poate fi bill de telefon,gaz,taxa de primarie -council tax-  etc. De obicei nu se acepta billuri de telefoane mobile.
Daca ai inchiriat o camera ,poti cere celor din casa sa iti schimbe un Bill pe numele tau pt o perioada de timp;
Pay-Slip-fluturas de la munca sau o hartie care arata salariu tau
Electoral Register- registru electoral. Este o lista  pe care bancile o folosesc foarte des iar romanii au drept de vot pentru alegerile locale si cele europene, Pentru a te inregistra pe Electoral Register contactatezi Electoral Registration Officer la consiliul din proximitatea ta,  sau completezi scrisoarea trimisa de ei, deoarece este o cerinta legala pentru ca guvernul sa stie cate persoane si cine anume locuieste la adresa ta.
In mod neoficial iti pot spune ca unele banci incalca regula de calificare pentru  a deschide un cont de banca. Exista cazuri in care se deschide un cont de banca doar cu un permis de conducere sau I.D.
Nu va bazati prea mult pe asta pentru ca bancile cu care am avut eu de-a face au fost foarte exigente.
In functie de politica bancii, poti primi cardul acasa, prin posta, sau va trebui sa-l ridici personal de la sediul bancii. In mod normal primesti P.I.N-ul  ,iar dupa cateva zile urmeaza si Cardul in posta.
Totul procesul de deschidere a unui cont dureaza in medie de 15-30 de minute. Te poti astepta sa te plimbi de la o banca la alta,insa in 90% din cazuri ai sa reusesti sa iti deschizi un cont de banca fara probleme daca ai minim 2 dovezi de identitate si adresa.

 

III. CUM SA DEVII SELF-EMPLOYED
Primul pas este obtinerea NIN (National Insurance Number). Multe site-uri spun ca trebuie sa mergi sa iti faci self employed, dupa aceea NIN. Gresit!  Sunati la Job Centre Plus +440800 055 66 88 pentru a va programa la interviu Mergeti la Job Centre Plus cu urmatoarele acte:
carte de Identitate;
pasaport;
permis de conducere (numai daca aveti unul britanic);
dovada domiciliului (scrisori oficiale, facturi);
scrisori de la minim trei persoane/companii, in care se precizeaza faptul ca prestati servicii in calitate de Self Employed (Persoana Fizica Autorizata), domeniul, data inceperii colaborarii. Scrisorile trebuiesc datate, semnate si sa contina datele de contact ale persoanei/companiei pentru care prestati servicii. ATENTIE! NU PRECIZATI CA LUCRATI FULL TIME PENTRU O SINGURA PERSOANA/COMPANIE! NU POMENITI CA AVETI UN SEF/ANGAJATOR, PENTRU CA SEFUL SI ANGAJATORUL SUNTETI DVS! DACA VETI SPUNE LA INTERVIUL PENTRU NIN “SEFUL MEU, ANGAJATORUL MEU”,  INTRATI IN CONTRADICTIE CU STATUTUL DE SELF EMPLOYED, CA ATARE, ATI COMPROMIS  APLICATIA.
copii dupa invoice-uri (facturi) emise beneficiarilor  (puteti cumpara invoice-uri de la orice librarie. Emiteti invoice pentru fiecare saptamana lucrata si pastrati copia pentru interviul NINO).
Interviul nu dureaza mai mult de 15-20 minute. De regula mai mult astepti la rand… Daca nu va descurcati in limba engleza vi se poate oferi un translator.
Dupa interviu veti primi un numar de referinta, numar cu care puteti verifica situatia aplicatiei dvs. Raspunsul il primiti in maxim 6 saptamani prin posta. Daca v-a fost acceptata aplicatia, veti primi numarul tiparit pe hartie, urmand ca in urmatoarele saptamani sa primiti cardul NIN.  Pentru a capata NIN trebuie sa ai drept de munca!  Mai departe puteti aplica pentru Self-Employed…
Self Employed inseamna ca iti deschizi propia afacere, insa nu esti companie gen LTD -SRL. Deoarece United Kingdom ofera drept de munca pt romani in UK ca Self Employed ,optiunea asta va fi aleasa de majoritatea romanilor nou veniti care doresc sa munceasca legal. De la Constructii,pana la femei de servici -cleaners etc ,domeniul de activitate poate fi divers. Unele companii ,de exemplu ”angajeaza ” muncitori pe baza de Self Employed deoarece nu au responsabilitate fata de tine din punct de vedere legal ,sa iti plateasca concediu de odihna; concediu in caz de accident-boala,etc.In situatia asta ,tu devii Sub-Contractor iar compania respectiva este Contractor. Pentru a deveni Self Employed in UK,va trebui sa te inregistrezi la http://www.inlandrevenue.gov.uk/ , o poti face pe internet (deoarece au probleme cu lumea care inseala sistemul online nu este intodeauna disponibil)telefon :08459 15 45 15 ,prin posta dupa ce completezi formularul pe care il poti descarca si tipari aici http://www.hmrc.gov.uk/forms/cwf1.pdf sau mai simplu te duci la unul din numeroasele Birourii Inland Revenue .
La sfarsitul fiecarui an financiar ,va trebui sa completezi Self-Assessed Tax Return, prin care declari cati bani ai castigat si se va calcula cati bani vei fi nevoit sa platesti in taxe. Asta ar trebui sa explice de ce este usor sa  devii Self Employed , sau de ce Inland Revenue sunt asa amabili cu tine la inceput. Pentru cei care doresc sa isi deschida o companie gen S.R.L sau in engleza LTD, puteti gasi informatile necesare aici http://www.companieshouse.gov.uk/ De obicei este nevoie minim de 2 persoane pt a forma compania, una ca director si una ca secretar. Exista de asemenea o taxa pt a inregistra compania ( 20 de lire) insa are sens financiar si moral pt tine, sa completezi tu insuti actele necesare deoarece este doar un formular. Poti economisi in felul asta intre 200 de lire si 350 de lire. Poate nu suna mult dar daca nu te descurci in a completa un formular si a taia costurile inutile ,este foarte posibil ca tu sa esuezi lamentabil din moment ce iti lipseste spiritul necesar pt a avea suces. :)

IV. SISTEMUL DE INVATAMANT
Sistemul de Educatie Britanic K-12 si Educatia Primara in England, Wales si Northern Ireland.
Prin lege, toti copii intre varsta de 5 ani si 16 ani ,trebuie sa mearga la scoala pentru educatie. Marea Britanie a introdus National Curriculum in 1992 si toti scolarii sunt obligatii sa urmeze studiile pana la varsta de 16 ani. Scolile private sau indepedente nu sunt obligate prin lege de a urma sistemul public. National Curriculum este impartit in 4 stagii:  Stagiul 1 : pana la varsta de 7 ani ( Ani 1 si 2) Stagiul 2: de la 7 ani pana la varsta de 11 ani (Ani 3, 4, 5 si 6) Stagiul 3: de la 11 ani pana la varsta de 14 ani(Ani 7, 8 si 9) Stagiul 4: de la 14 ani pana la varsta de 16 ani(Ani 10 si 11 – studiere pt studii academice si pt diplome vocationale sau profesioniste ) Cele mai importante subiecte pt National Curriculum sunt : Limba engleza, matematica si stinte. Subiecte de baza sunt design si technologie, technologia de informatie si comunicatii, istorie si geografie, limbi straine moderne,muzica, arta si design, educatie fizica, educatie religioasa sau cetateneasca. Irlanda de Nord are un sistem de invatamant similar ,dar scolile din Irlanda au voie sa adauge elemente noi la National Curriculum, in functie de nevoile scolarilor si situatiei existente. Curriculumul de asemenea poate include limba irlandeza in Irlanda sau Welsh in zonele respective. Dupa 5 ani de educatie secundara, studentii-scolarii trec prin examene cu subiecte la nivelul de General Certificate of Secondary Education (GCSE). GCSE este un examen cu un singur subiect, examinat de un consiliu scolar indepedent.Studentii in mod normal aleg pana la 10 subiecte ( nu este limita minima sau maxima – in schimb cat mai multe subiecte face impresie si ajuta) Dupa luarea examenului GCSE, studentii poate renunta la a continua educatia. In mod firesc se alege a continua studiile prin a se inscrie la Colleges sau la un nivel mai avansat,examene A-Level ( Advanced Level) care sunt necesare pt inregistrare intr-o universitate din UK. National Curriculm pt varstele 14-19 ani este in contiunua schimbare din 2004. Pt a afla mai multe viziteaza Departamentul Pentru Educatie si Profesie (in limba engleza)14 – 19 Gateway . For additional information on the curriculum for K-12 schools in England, Wales and Northern Ireland, visit the following resources Pentru mai multe informatii despre curriculum K-12 din England, Wales si Northern Ireland viziteaza linkurile de mai jos ( limba engleza) : National Curriculum Online Qualifications and Curriculum Authority (QCA) Organizatia publica din Anglia pt curriculum Qualifications, Curriculum & Assessment Authority for Wales/Awdurdod Cymwysterau Cwricwlmn ac Asesu Cymru (ACCAC) Organizatia dinWales pt toate aspectele curriculumuli scolar,examene si diplome profesionale. De asemenea te poti uita la? Key Skills Support Programme pt sfaturii despre curriculum. Northern Ireland Council for the Curriculum, Examinations and Assessment Organizatie in legatura cu Departmentul de Educatie din Irelanda de Nord Curriculum din Scotia este putin diferit fata de scolile K-12 din England, Wales si Northern Ireland. Mai multe explicatii se pot gasi aici ( limba engleza) Scottish Curriculum for K-12 Schools.

V. PERMIS DE CONDUCERE UK
Permis de conducere in UK pt romani Comunitatea Europeana Permisele de conducere eliberate de tarile de mai jos, fac parte din Comunitatea Europeana : Austria, Belgia, Bulgaria, Cehia , Cipru, Denmarca, Estonia, Finlanda, Franta, Germania, Grecia, Ungaria, Islanda, Irlanda Italia, Latvia, Liechtenstein, Lituania, Luxembourg, Malta, Olanda, Norvegia, Polonia, Romania, Portugalia, Slovenia, Slovakia, Spaina, Suedia, Marea Britanie. Vizitatori in Marea Britanie. Daca posezi un permis de conducere valid si te afli in UK ,poti conduce orice vehicul din categoria pt care esti calificat ,daca permisul tau este eliberat de o tara care face parte din Uniunea Europeana. Vei avea dreptul sa conduci pt o perioada de 12 luni, dupa care va trebui sa iti schimbi permisul cu un permis britanic. Atunci cand comiti o infractiune rutiera, vei fi chemat la Curtea de Judecata pt a fi judecata infractiunea ta. Daca ai permis de conducere britanic, exista un sistem de penalizare si nu va fi nevoie sa fii chemat la Curte de Judecata decat in cazuri speciale. Daca doresti sa dai  un examen pt permis de conducere britanic, in mod normal trebuie ca tu sa fi locuit in UK pt 185 de zile inainte de a aplica pt un examen de conducere si pt a capata permis de conducere britanic Pt a te califica pt un examen de conducere in UK ,ai nevoie sa faci urmatoarele: Sa aplici pt Counterpart licence (D58/2) prin a completa formularul D9 (disponibil la ambasada ori DVLA) si trimite permisul tau de conducere romanesc pe care il vei primi mai tarziu inapoi. Vei primi un permis de conducere Provizoriu si va trebui sa platesti o taxa de 50 de lire. Va trebui sa predai inapoi permisul romanesc atunci cand vei primi permisul de conducere britanic definitiv. Sa iti schimbi permisul de conducere romanesc pt echivalentul permisului de conducere britanic.

Pentru o ampla lista cu adrese si link-uri utile, vizitati pagina cu link-uri AICI

 

 
721 Comments
 1. Buna! avem nevoie de ajutorul cuiva care stie mai multe ca noi… eu si prietenul meu asteptam un copil! El, prietenul, e plecat in Londra de putin timp,isi face actele acum. Eu sunt insarcinata in luna a 5_a. As vrea sa stiu cum am putea face sa ma duc si eu in Londra, eventual sa nasc acolo fara sa platesc nasterea, sa ma pun si eu in regula, care sunt drepturile, datoriile si demersurile de facut pentru a rezulta o familie fara a ne casatori inca si pentru a beneficia de ceva, eventual de o alocatie. Avem nevoie eventual de un numar de telefon al vreunui intermediar sau consultant in asa ceva. Multumesc mult anticipat

   
 2. Serios?! Hai sa ne facem reclama gratuita, ca doar fraierii platesc pentru promovarea serviciilor.

   
 3. -Programare la NINo (cu/fara traducator)
  -Inregistrare Self Employed (UTR)
  -Inregistrare la CIS
  -Asistenta CSCS
  -Schimbarea permisului de conducere la DVLA

  -Inchideri de ani financiari
  -Returnarea taxelor
  -Anularea penalitatilor HMRC
  Prima consultatie FREE!
  Tel. Moderated

   
 4. Stau intr-un apartament cu inca 2 fete studente. Numele lor este trecut in contractul casei de la agentie. Ele fiind studente nu trebuie sa plateasca Council Tax. Eu nefiind trecuta in contract trebuie sa platesc Council Tax?

   
 5. Привет дорогие форумчане форума http://www.treiclase.ro может кто знает хороший интернет магазин по продаже освещения для дома и дачи. Делаю ремонт и хочу красивые новые светильники и фонарики всякие)
  может кто уже покупал и знает. Интересует невысокая цена, доставка в срок и большой выбор чтоб был)
  Спасибо заранее! Жду ответ)

   
 6. buna .. am si eu nevoie de ajutor va rog eu sunt cetatean roman sotul meu este cetatean egyptean are permis de sedere in romania pentru 5 ani avem o fetita de 4 luni are cetatenie romana am vrut sa vizitam Marea Britanie am aplicat pentru sotul meu pentru viza de turist si a luat refuz visa .. am inteles ca mai exista o sansa de a lua viza prin aplicare viza pentru membru de familie EEA .. va rog sa ma ajutati ce acte trebuie pentru aplicare dosarul de viza membru de familie si in cat timp se ia viza pentru Marea britanie
  Va multumesc!

   
 7. buna ziua am o intrebare daca stie cineva vreau sa deschid un service auto stiti ce acte trebuiesc ?

   
 8. Buna. Pentru schimbarea permisului am trimis buletinul si permisul romanesc, si mi-a venit doar permisul de UK. Ce ar trebui sa fac? Va multumesc.

   
 9. Buna. Pentru schimbarea buletinului am trimis buletinul si permisul romanesc, si mi-a venit doar permisul de UK. Ce ar trebui sa fac? Va multumesc.

   
 10. buna ziua,am o intrebare, eu sunt cetatean al R. Moldova prietena mea e cetatean Roman ,vrem sa plecam in Anglia, daca ne casatorim in Romania si primesc bu;etin provizoriu o sa pot munci in Anglia

   
 11. Salut asi vrea sa stiu daca pot sciba permisul provisional driving licence, hn romania .hlam de 8 luni varog sa ma anunte cineva care stie.sau ce trebuie sa fa

   
 12. va salut! eu am o alta intrebare:CUM SE PROCEDEAZA CU CONCEDIUL IN MAREA BRITANIE? prietena mea munceste la o fabrica, din august 2014 si nu si-a luat concediul pana acum in ianuarie 2015 si cei de la agentie au zis ca a trecut anul ,gata nu mai primesti concediul!! Cum sa facem?

   
 13. buna am si eu o intrebare..sunt cu prietenul meu in londra si suntem veniti cu masina din romania…el are deja permisul schimbat cu cel de uk…eu abia acum am aplicat pentru cel provisional.intrebare…eu voi putea conduce masina de romania?..precizez ca pe asigurarea masini eu nu sunt trecuta. va multumesc

   
 14. lasati mi va rog un nr de contact. sau daca sunteti in birmingham sa ne intalnim. prietena dvs cam cat mi ar lua sa stiu…

   
 15. buna. sunt de 7 luni in birmingham si abia acum o luna mi am luat casa. am vorbit cu cineva sa mi depuna actele pt home benefit, child benefit si tax credit. dar nu vrea sa le trimita pana nu i dau 750 de lire e normal sa dau atatia bani?

   
 16. buna,as avea nevoie de o informatie daca stie cineva.De curand am aplicat ptr NIN,mi sa spus ca urmeaza sa mi vina acasa prin posta,eu intre timp mi am schimbat adresa,si am citit undeva ca pot trimite un mail,nu stiu unde ca nu mai gasesc acum,ptr schimbarea adresei.stie cineva ceva?ptr ca eu locuiesc in Goole si trebuie sa ma duc tocmai in Shefield la NINO.daca stie cineva ar fi minunat.

   
 17. Salut Marius,as dori sa aflu daca la schimbarea permisului Romanesc in cel Britanic se cumuleazea si punctele de penalizare din Romania? Iti multumesc si sper sa primesc un raspuns pozitiv mie:) O zi buna!

   
 18. Buna ziua, am fost sofer pe tir la o firma din Anglia,am lucrat 4 ani la ei dar nu mi-au facut acte pt ca nu au vrut dar mi s-a retinut o gatantie de 97 lire in fiecare luna eu timp de 4 ani, intrebarea mea este :cum pot sa imi recuperez garantia mentionez ca am documente doveditoare ca am lucrat la ei ,exista vreo sansa? unde ma pot adresa sau daca as putea sa ii dau in judecata ?

   
 19. Buna. Am si eu o intrebare daca ma poate ajuta cineva va rog. Buletinul de italia poate ajuta la obtinerea actelor YC mai repede. Este de vreun folos?

  Va multumesc anticipat.

   
 20. @Marcela

  Nu trebuie decat sa astepti. Vor sosi si celelalte documente.
  Cat astepti, daca te plictisesti, studiaza un manual de limba romana, clasa a III a.

   
 21. Buna ziua …am si eu o intrrbare daca ma poate ajuta careva…am depus actele sami schimb permisul de romania cu cel de uk si mia venit azi permisul de uk dar buletinul nu mi lor inapoiat ce teebe sa fac …

   
 22. :)

  Acela nu este PIN! Este Sort Code. PIN-ul iti vine intr-un plic ce are o casuta fie razuibila, fie “dezvelita”. PIN-ul nu iti vine odata cu card-ul, ci separat.

   
 23. buna … am card in marea britanie si am uitat pinul … am faqt o cerere de pin nou si a venit din 8 cifre si nu stiu pe care sa le iau k eu am nevoie de 4

   
 24. Buna seara . As avea si eu nevoie de un sfat ,
  Prietenul meu este de origine albaneza , dar are acte de Italia .
  Ce trebuie sa facă sa poată munci in Germania .
  Daca știe cineva sa ma lamureasca si pe mine

  Va multumesc

   
 25. Dupa ce inveti sa saluti, sa rogi frumos eventual.

   
 26. am nevoie de yellow card ce ma sfatuiti sau un nr de telef serios

   
 27. Stimate domnule Marius!
  As dori sa incep o scoala profesionala,dar mi se cere GSCE(OR EQUIVALENT) in English. Ce este acest act si cum pot face rost de el?
  Va multumesc!

   
 28. salut Marius,

  am scris acum ceva vreme si ma interesa subiectul casatoriei cu un nigerian – am inteles ca ai 2 amici ea romanca el nigerian si mi-ai putea impartasi secretul reusitei :)
  prietenul meu e aici de multi ani dar din pacate fara viza. ne intereseaza orice solutie preot primar etc sa ne inregistreze casatoria.

  multumesc anticipat. si bafta cu blogull si websiteul.

  (imi cer scuze cred ca am scris in 2 locuri nu sunt pe deplin lamurita cu blog rollul … )

  ana

   
 29. Buna ziua.am si eu o întrebare daca ma puteți ajuta va rog frumos.am citit comentariile dar nu am gasit raspuns.doresc sa aplic ptr obtinerea nino precum self employd book keeper, in afara de de contract prestări servicii încheiate intre mine si clienți, lista clienți, scrisori de recomandare, facturi, asigurare, dovada publicitate voi avea nevoie de altceva, tinand cont ca aplic ptr book keeping un fel de contabilitate… Sunt cumva cerinte speciale in acest caz? Va multumesc anticipat! Informațiile găsite aici sunt de un real folos! Tot respectul ptr creatorul acestui site

   
 30. Salut, Stelian

  Toate bancile sunt incantate sa deschida Business account. Acum, trebuiesc intrunite si conditiile necesare:) Incearca, totusi, HBCS, Santander si Halifax.

   
 31. Salut,
  Sunt self employed.
  Am si eu o intrebare…
  Aveti idee unde se poate obtine un business account si in ce conditii?
  Care banci sunt mai … ¨indulgente¨ in momentul de fata si unde as avea mai multe sanse?
  Ce sfaturi imi dati?
  Multumesc

   
 32. Voi face o intrebare curioasa, obraznica probabil, dar am nevoie de aceasta informatie chiar daca nu este ptr. mine. Deci : daca o persoana face cerere(avand dreptul) la ajutor de somaj in UK, vreau sa stiu daca autoritatile engleze inainte de a acorda ajutorul, verifica in tara de origine a celui care face cererea daca acesta prinde ajutor si din tara de origine. Atata tot.

   
 33. Doru,

  Intr-o tara civilizata, cu institutiile statului avand angajati care au macar habar cu ce se mananca legislatia in vigoare, tu ai avea drept de munca, fiind automat dependent de sotia ta.

  Insa, cand aplicatiile ne sunt procesate de catre niste talibani, ce nu vor sa fie atenti la detalii, evident, acestea sunt sortite esecului.

  Iti recomand, in prima faza, sa aplici -prin sotia ta- ca dependent, completand sectiunea aferenta din formularul BR1. Daca nici atunci nu vor intelege situatia, iti recomand un avocat care sa-i tufa-n pricepere.

   
 34. Am sa incerc sa expun situatia mea cat mai clar si mai concis. Deci am venit in Anglia in 07.2012, impreuna cu sotia care este cetateanca italiana, la fiica ei care este si munceste de 24 de luni in Londra. Intre timp a nascut o fetita si am venit sa o ajutam. Eu cu sotia am facut cererea la UK-Border de a primi drept de munca in Anglia. Dupa 6 luni de zile am primit negatie pentru a lucra in UK. Precizez ca eu nu rezult cu domiciliu in UK, iar sotia nu lucreaza inca in UK dar are rezidenta,NINO,cont in banca in UK. Era cat pe ce sa spun ca sant sigur, dar eu cred ca exista o cale de a primi blue-card fara probleme, dar ar trebui sa-mi arate cineva strada. Puteti va rog sa-mi dati o sugestie,sa-mi aratati o cale justa de urmat ptr. a beneficia de faptul ca sotia mea este cetatean european cu drepturi depline in UK.

   
 35. buna am 16 ani si asi vrea sa stiu daca ie posibil sa dai de permis in marea britanie la 16 ani .

   
 36. Buna Marius,
  ma numesc Constantin, si sunt casatorit de 5 ani cu o fata poloneza. Intrebarea mea este : daca ea isi obtine dreptul de munca in Anglia(am inteles ca ea il obtine fara restrictii),eu ,in ce conditii pot obtine dreptul de munca si in cat timp?…Si as dori sa stiu daca sunt organizatii sau asociatii unde as putea sa lucrez gratis cateva ore pe zi doar ca sa invat engleza??? Iti multumesc pt ajutor.

   
 37. Si eu as avea nevoie de un contabil roman sau bulgar in manchester daca stie cineva . multumesc

   
 38. Sa te mariti! Casa de Piatra!

   
 39. Nu stiu dak exista dar nu cred ca exista. Dar ideia e alta oricum nu stim ce sa zicem pt ca el e albanez cu cetatenie de englez si de asta ne gandim sa nu cumva sa trebuiasca sa munceasca. Sper ca ma intelegeti . Si sa imi dati un sfat ce ar tebui sa fac. Multumesc!

   
 40. Elena, o intrebare logica, de la care astept un raspuns simplu, cu DA/NU
  Exista, in lumea asta, vreo lege care sa interzica persoanelor fara serviciu sa se casatoreasca?
  No offence, dar sunteti doua persoane, ce urmeaza sa va casatoriti, ar trebui sa aveti habar pe ce lume traiti, nu sa va lasati dusi in necunoastere de catre piata zvonurilor. Parerea mea!

  Pentru mine este comentariul zilei

   
 41. Buna seara! sunt elena si as avea o intebare la dumneavoastra prietenul meu este cetatean englez si as vrea sa stiu daca el trebuie sa lucreze pt a ne putea casatori. momentan el nu lucreaza dar am vrea sa ne casatorim nu stim exact ce ne trebuie pt ca am auzit diferite opinii unii spun ca trebuie sa munceasca full time unii spun ca nu. ma puteti lamuri si pee mine va rog!!!!! va multumesc si va sunt foarte recunoscatoare daca imi veti raspunde

   
 42. Buna seara!As avea nevoie de o informatie.Sunt maritata cu un baiat albanez de mai bine de 5 ani in Italia si as vrea sa ii fac pasaport sa buletin.Pot face asta?Daca da,ce trebuie sa fac( eu nu am declarat in Romania ca sunt maritata aici in Italia si nici nu stiu daca este nevoie) si de ce acte am nevoie.Va multumesc anticipat.Gabriela

   
 43. Era oricum un concurs de minciuni, nu avea cum sa sustina in continuare aceasta varianta,pentru ca…

  1, nu poti sta ilegal in Anglia, dar in acelasi timp sa te casatoresti legal
  2, nu mai exista termen de “sedere ilegala” pentru romanii din Regat, fiind membri UE
  3, Serviciul consular de pe langa ambasada romaniei la Londra nu oficiaza casatorii, insa desfasoara activitati notariale
  Si, in fine,
  4, nu ambasada romaniei decide cine sta legal sau ilegal in UK, aceasta este sarcina celor de la UKBA (UK Border Agency).

  Sa fiu in situatia firmei dvs, as incerca sa recuperez prejudiciul creat de la data casatoriei. Este cat se poate de imoral si ilegal.

   
 44. Va multumesc pentru raspunsul prompt. A de mare ajutor. Angajata si-a reconsiderat situatia si a renuntat la deducerea de la impozit.

   
 45. buna seara!as vrea sa va intreb si eu ceva.fetita mea are 6 ani si o luna,aici merge in clasa 1 in grecia.din vara am vrea sa ne mutam in anglia.exista posibilitatea sa o inscriem tot in clasa 1 acolo?chiar daca acolo de la 5 ani incep clasa 1 sau reception,cum zic ei sau tb inscrisa in clasa 2?va multumesc.

   
 46. Casatoria pe teritoriul angliei este perfect legala si recunoscuta in toata Uniunea Europeana. Evident, acestia nu apar in evidentele Starii Civile din Romania ca fiind casatoriti pentru ca nu s-a facut un demers in acest sens.
  Pot face acest demers, fie prin Consulatul Romaniei la Londra, fie personal la autoritatile competente din Romania (Starea Civila, Evidenta Populatiei, nu sunt sigur). Au nevoie de certificatul de casatorie englezesc(tradus si legalizat), documentele de identitate. Nu stiu cum sta treaba cu taxe, timbre, samd, pentru ca nu este domeniul meu forte.
  Daca ceea ce face angajata dv considerati ca este ilegal, puteti face o sesizare autoritatilor atat romane cat si britanice prin care sa denuntati faptul ca persoana in cauza beneficiaza de suport/intretinere materiala in mod fraudulos.

   
 47. Buna ziua! Avem o nelamurire in legatura cu o angajata de-a noastra, si anume: Fiica dumneaei s-a casatorit in Marea Britanie cu un cetatean roman. Doamna are fiica in intretinere (deducere personala) si sustine ca acea casatorie din Marea Britane nu este recunoscuta/legala in Romania, deoarece fata nu s-a casatorit la Ambasada Romaniei, neavand drept de sedere in Anglia. Totusi, poate cineva sa ne spuna: Este sau nu este valabila casatoria, daca ea nu a fost facuta la Ambasada Romaniei? Multumim anticipat.

   
 48. Buna domnul Marius! Statutul meu e self employed. Ce as mai putea adauga la dosar ptr nino? Si as putea sa imi recuperez taxele? Multumesc frumos pentru sfaturi!!!

   
 49. Nu ai NIN, nici UTR, dar ai primit Yellow Card. Care este statutul tau actual? Student sau Self Employed?

   
 50. Buna domnul Marius. Am o problema si poate ma puteti ajuta! Lucrez intro companie de construncti de 1 an. Nu am nino si utr si imi opresc taxe 30 % luna asta mia venit yellow cardul. Am fost la interviu ptr nino cu toate actele inclusiv cu yelow cardul si nu vrea sa imi ofere nino! Credeti ca castig daca ii dau in jucata? Si nu stiu daca pot sa imi iau taxele inapoi fara nino si utr! Am doar yellow cardul si un nr de verificare care mi- l da in fiecare luna pe cis din paent and deduction statement. Mersi mult ptr raspuns si ptr timp!!!

   
 51. Teodor, iti multumesc pentru feedback.

   
 52. a optinut si cardul galben dar vroiam sa optin nino si utr inainte-a cardului blue finca acesta se elibereaza am inteles mai greu cam in 6 luni ceva de geni!?multumesc de raspuns o sa ma uit mai atent la detatli.bafta faci un lucru minunat!

   
 53. Maria,

  Iti a fi mai usor decat iti poti imagina, daca vei citi si respecta in totalitate procedura descrisa aici: http://treiclase.ro/romani-in-uk/national-insurance-number-nino/

   
 54. Nu poti fi dependent de NIN-ul sotiei, dar poti fi dependent de aceasta daca va aplica pentru Cardul Galben pentru Self Employed. Astfel vei obtine Blue Card ca dependent iar obtinerea Numarului de Asigurare va fi o simpla formalitate. Citeste, te rog, sectiunea Blue Card din meniul “acte, aplicatii si sfaturi”

   
 55. buna ma numesc maria si am nevoie de ajutor va rog frumos sa ma ajute cineva sunt in anglia de 2 ani jumate am nascut aici si vitorul me sot e italian nu suntem casatoriti eu muncesc 8 ore pe saptamana ce trebuie sa fac sa am national Insurance Number eu am fost sa mil fac si mea spus cami trebuie mai multe dovezi ca eu am dreptul sa muncesc in londra va rog frumos sami dati niste informat

   
 56. buna ziua!vreau sa stiu daca pot aplica pentru nino depedent de sotia care il are dejea si ce fel de acte mi-ar mai trebui?eu am mai aplicat de 6 ori inaintea sotiei dar fara nici un rezultat.va multumesc!

   
 57. buna ziua! pot aplica pt dvla cu o carte de identitate provizorie care este inca valabila sau trebuie sa trimit pasaportul

   
 58. Buna seara! Vroiam doar niste mici informatii, in legatura cu ce fel de asigurare am nevoie, si cat m-ar costa pe 3 luni, sa zicem, de PAINTER, pentru interviul la NIN. Multumesc anticipat!

   
 59. Buna Marius!

  Ma numesc Mihaela si am si eu niste nelamuriri,inainte de a face un mare pas.
  Sunt casatorita cu cetatean grec(mama romanca,tatal grec,nascut in Romania-nu cred ca are asta importanta,importanta e cetatenia-ma refer pt insurance number),avem doua fetite de 4 ani si 6 ani,traim in Grecia.Eu dupa ce mi-am terminat facultatea m-am casatorit si am venit aici.Din pacate viitorul nu e prea roz aici…Am avut o afacere care a mers foarte bine la inceput,dar in noiembrie am inchis magazinul…deci sotul e fara munca acum.Locuri de munca nu se gasesc…Eu lucrez la Ikea de doi ani jumatate,insa cei 400 euro care ii castig nu sunt nici pe departe suficeinti pentru a putea supravietui.
  Luna viitoare sotul meu va pleca in Anglia,la Manchester,e un var de al meu acolo care ne va ajuta.El va lua repede insurance number,nu?Daca totul va merge bine,in vara vom veni si noi,,La mine ce se va intampla cu actele?Am cetatenie romana,nu greaca.Pentru fetita mea trebuie hartie de la scoala cum ca a terminat clasa 1?Inscierile la scoala se fac cu mult timp inainte pentru anul urmator?E tarziu in iulie?Sotul trebuie sa aiba la el si actele de casatorie si nastere ale copiilor?
  MULTUMESC ANTICIPAT.

   
 60. Buna ziua. As avea si eu o intrebare. Daca prietenul meu e cetatean maghiar si are NINO, daca ne casatorim aici, trebuie sa asteptam o perioada de timp pana sa aplic pentru blue card si sa fiu sigura ca imi da si mie blue cardul. pt NINO ma ajuta la ceva faptul ca sunt casatorita cu un cetatean maghiar care are drept de munca? Va multumesc!

   
 61. am si eu o intrebare ce acte imi trebuie daca am nascut aici (in italia )sa plec in romania cu copliu

   
 62. Buna,vreau da imi deschid in UK,un magazin second hand,ce acte imi trebuie?

   
 63. Buna ziua!
  As dori va rog frumos daca exista un contabil roman in Manchester care se ocupa cu inregistrarea self-employed.
  Multumesc,Dan

   
 64. LA MULTI ANI!!! Si multe realizari in 2013, in viata personala si cu acest blog :)

  Sper ca amicii tai s-au casatorit cu success, si poate ai vesti?

  banuiesc ca nu s-au casatorit religios – sau nu la biserica ortodoxa (postul Craciunului).

  Astept vesti cu interes.

  Ana

   
 65. daca am permis de conducere romanesc , cel verde nu european am drept sa conduc aici ??

   
 66. Buna Marius,
  Am si eu nevoie de ajutor, ma intereseaza daca ai ceva informatii legate de schimbarea numelui dupa casatorie. Am facut cununia civila aici (Londra)la primarie acum 7luni si nunta in Romania si as vrea sa ma trec pe numele sotului si sa imi schimb toate actele. Daca stii cumva care sunt pasii care trebuie urmati si ma poti sfatuii unde sa apelez.( mentionez ca certificatul de casatorie este in limba engleza si apostilat).
  Multumesc anticipat, Paula.

   
 67. Buna. Am si eu o intrebare. Sunt in uk de 11 luni, peste aprox 2 luni voi pleca in Ro de tot. Am auzit ca as putea sa cer inapoi banii pe care mi i-au redus de la salar pentru pensie. Are cineva idee cum se face asta? Multumesc

   
 68. Buna Dani! La cum suna nu prea e blue card din cate stiu eu e doar pink card de 12 luni. Dupa astea 12 luni de lucru neintrerupt sotia ta poate aplica pt blue card-definitiv. Dar pana la asta teoretic ea poate sa aplice si pt tine la UKBA pt permis de munca atasat de al ei(adica daca ea nu mai munceste nici tu nu vei mai avea drept).Numai ca, iti dau un exemplu, o colega de a mea a venit cu sotul in februarie anul asta in UK, ea cu contract pe 12 luni si a aplicat pt el destul de repede, la o luna. Pana in decembrie acum nu i s-a procesat aplicatia, asta poate fi urmarit pe net, iar cand in sfarsit au ajuns la ea, i-au mai cerut niste acte. Deci, multa bafta!

   
 69. buna! as dori sa va adresez o intrebare,chiar daca nu are legatura cu romanii din UK.anul aceste voi termina postliceala de asist. med.si as vrea sa vin sa lucrez in belgia prin contract din romania,deoarece in belg echivalarea dureaza 3 luni si in plus de asta iti trebuie o groaza de hartii,cum ar fi descrierea materiilor,traducerea lor in franceza etc.unde as putea sa ma informez cum pot face sa vin cu contract din rom in belgia si care sunt pasii de urmat?astept raspunsurile voastre. va miltumesc

   
 70. Ce inseamna “blue card provizoriu”?

   
 71. dani – Buna, Sotia mea detine de 3 luni blue card provizoriu ( 12 luni ). As dorii sa stiu daca aplic si eu pt blue card ca fiind sotul ei ( ambii suntem romani ) am sanse sa primesc dreptul de munca sau o sa fie probleme din cauza faptului ca ,cardul este provizoriu si nu permanent? Multumesc !

   
 72. Ma macina de ceva vremea situatia mea din Londra si daca cineva m-ar putea ajuta cu cateva informatii nu stiti ce bine mi-ati face: Sunt casatorita cu un cetatean indian , de aprox 3 ani platesc cam peste 1200 de lire pe an taxe la statul britanic , de 3 luni sunt insarcinata dar tatal copilului este cetatean britanic care nu isi poate permite o locuinta este unemployed. Dupa nastere va trebui sa plec de unde stau cu sotul indian si intrebarea mea este: pot avea dreptul la housing benefit?

   
 73. Am o prietena buna ce zilele astea se casatoreste cu un nigerian.. Vorbesc cu ea si iti dau detalii

   
 74. Salut Marius,
  Am gasit intamplator acest site dar cred ca e fantastic! Poate ma poti ajuta cu un sfat :)

  Caut informatii legate de o casatorie intre un cetatean UE si un cetatean din afara UE. Eu am blue card, sunt aici de 3 ani. Prietenul meu este nigerian si nu are rezidenta etc. Are NI card doar. Dupa multe luni incercarea de a obtine rezid printr-o firma mica de avocatura a esuat – din cauza unui scam de care au ‘beneficiat’ cateva zeci de oameni! (niciunii nefiind in pozitia de a ii da in judecata etc – deocamdata).

  Din experienta unor prieteni buni (el nigerian ea din anglia – cererea lui i-a fost refuzata de HO) ruta directa prin HO nu e sigura.

  Casatoria am inteles ar mai sigura. (Oricum noi planificam sa facem asta in romania – dar din pacate nici nu poate merge cu mine in vizita :( asa ca vrem sa ne castorim mai repede.

  Din ce am citit pe net la Council/Primarie ar fi riscant – stam in londra! Poate stii o cale mai sigura? Sau mai esti in contact cu preotul cumsecade? :) Stiu ca acum suntem in postul Craciunului dar macar sa vorbim …

  poate ai un sfat, te rog?

  Multumesc in avans!

  ana

   
 75. Am si eu o intrebare mi s.a furat actele am reportat la politie si am mai ramas cu o copie dupa pasaport pot plecak ea in tara ms

   
 76. buna,intrebarea mea este privitoare la gradul GCSE.ce scoala este recunoscuta pentru gradul respectiv?multumesc frumos.

   
 77. buna, am si eu o intrebare. am obtinut o programare la home office in cele din urma dar am aflat ulterior ca nu pot sa ajung pentru ca am examen fix in ziua aia, un examen de la care nu pot sa lipsesc. se poate face o reprogramare sau trebuie sa trec din nou prn acelasi proces? va multumesc

   
 78. salut .imi poti spune te rog ,care ar fi motivele de respingere daca ai in cazier o infractiune , pt a lucra in uk ,si cum se verifica ele din anglia?

   
 79. Mii de multumiri Marius pentru ajutor! Daca mai am alte nelamuriri legate de munca in UK acum stiu la cine sa apelez :)
  Continua ceea ce faci pentru ca faci o treaba excelenta! Felicitari si bafta in continuare!

   
 80. Simona,

  fii pe pace! Nu are nicio legatura aplicatia de pentru Blue Card cu conditiile pentru statutul de Au Pair. Acestea sunt conditii generale, pentru a deveni Au Pair (vezi fumatul, casatoria, obligatiile, samd). Nu este nicaieri stipulat ca in perioada de stagiu nu ai dreptul sa te casatoresti sau alte balarii de genul.
  Aplica linistita si bucura-te de viata :)

   
 81. Marius iti multumesc foarte mult pentru informatia furnizata si intr-un timp atat de scurt! Imi permit sa te mai intreb inca un lucru. Am vorbit si cu alte fete au pair si mi-au sugerat sa fiu atenta cu cei de la HO cand aplic pentru blue pentru ca statutul meu de au pair nu imi permite sa fiu casatorita, iar daca eu totusi m-am casatorit s-ar putea sa risc sa imi fie refuzat blue cardul din moment ce ei vor afla ca m-am casatorit si in cererea mea pentru blue aplic si pentru sotul meu ca dependent. Mentionez k amandoi ne-am pastrat fiecare numele initial si dupa casatorie. M-am uitat pe site-ul UKBA-ului insa nu am gasit nici unde o asemenea informatie si nu stiu cat este de adevarata.

   
 82. Dani,

  Nu-ti face tu griji, au suficiente metode prin care sa descopere autenticitatea datelor declarate de tine in formular. Trimite ID-ul romanesc, sau Pasaportul, ce doresti tu.
  Nu este niciun sistem retardat, sunt elemente de identificare astazi, nu mai este necesara tiparirea poemul “Luceafarul” in buletin.

   
 83. salut. Am o intrebare, daca vreau sa aplic pentru permis de conducere pentru prima oara in uk, pot trimite la DVLA si buletinu ca din cate am citit ce scrie in plicu de la posta pot sa trimit sau buletinu sau pasaportu, dar ma gandesc ca pe buletinu nostru data de nastere e in CNP ar intelege ei? pentru ca nu vreau sa am prob sa mie le trimit inapoi de asta intreb sa ma asigur?
  p.s mam lovit de multe ori sami arat buletinu sami confirm varsta si nu intelegeau unde sa se uite si stateam si explikam cnp.. Idioti romanii dece nu au pus o data de nastere si gata ei sofisticati cu 1 pt masculin 2 pt feminin si data de nastere (sistem retardat). Multumesc

   
 84. Simona, sotul tau oricum va avea drept de munca, doar fluturand albastrul tau, pentru ca statutul de sot al unei posesoare de blue il face automat dependent. Cand vei completa formularul pentru blue, nu uita sa-l treci pe sotul tau acolo. E simplu, ai sa vezi

   
 85. Buna tuturor!

  Am si eu o intrebare daca care cumva a fost si altcineva in situatia mea si stie ce e de facut. In Martie 2013 voi avea 12 luni muncite aici in UK ca au pair si voi aplica cu purple cardul pentru cardul blue. Intre timp eu m-am casatorit in Romania si as vrea sa stiu daca pot sa il trec pe sotul meu ca dependent sa obtina si el Blue cardul odata cu mine. Sau trebuie sa imi obtin eu cardul prima data si abia apoi sa aplic si pentru el. Va rog mult daca aveti cunostinta de o astfel de situatie luminati-ma si pe mine! Va multumesc anticipat!

   
 86. buna
  pentru un student din uk, pentru a obtine permisul de munca, e necesar cardul european de sanatate sau poate folosi si adeverinta eliberata de casa de sanatate (care este provizorie pana la
  eliberarea cardului), din 2 octombrie de la Bucuresti nu s-a mai emis nici un card de sanatate!

   
 87. Am inteles multumesc mult pentru raspuns,codice fiscal este un fel de cod numeric personal pe care este si tesera sanitara..multumesc

   
 88. Oana,

  Nu stiu ce este acela codice fiscal, insa stiu cu siguranta ca vei avea acelasi statut pe care il au toti cetatenii romani, indiferent de unde vin.
  Niciun privilegiu.

   
 89. Stef,

  Iti multumesc pentru sesizarea facuta. Este o informatie de real folos. Insa in rubrica respectiva explicam de ce trebuie sa iti schimbi permisul cu unul britanic:
  pentru orice abatere rutiera, esti chemat in Curte;
  asigurarile sunt insuportabil de scumpe, chiar si daca ai permis de 50 de ani, daca este unul romanesc, va cantari greu in defavoarea punctelor pozitive;
  nu te poti angaja niciunde, ca sofer, lorry driver, samd, cu un permis romanesc/UE.

  Voi remedia eroarea in curand

  Multan!

  B

   
 90. In legatura cu permisele de conducere. Articolul de mai sus nu este 100% exact.
  in sensul ca poti folosi permisul de conducere din romania mai mult de 12 luni.

  Driving in Great Britain on a non-GB licence
  1Are you a resident of Great Britain?
  yes
  2What kind of driving licence do you have?
  Full car and/or motorcycle
  3Where was your licence issued?
  European Union or European Economic Area

  You can drive in Great Britain on your full, valid driving licence until you’re 70, or for 3 years after becoming resident in Great Britain, whichever is longer.

  Adica poti folosi permisul pana la pensie…

  sursa: https://www.gov.uk/driving-in-great-britain-on-non-gb-licence/y/resident_of_gb/car_motorcycle/eea_ec

   
 91. Buna Christina, am citit mesajul postat de tine si fiind intr-o situatie similara cu cea a sotului tau(doresc sa obtin rezidenta permanenta , avand 5ani vechime ca Self Employed) m-ar interesa sa stiu exact ce acte sunt necesare pentru aceasta aplicatie. In mare parte sau mai bine zis din ce m-am documentat ( cunostinte, alte forum-uri, Home Office etc) am ajuns la urmatoarele:
  – 5 ani de Tax Return( inchiderea anilor financiari)
  – 5 ani de bank statements ( sa tina loc si de “dovada de adresa” pt ca nu detin contracte de inchiriere cu nici unul din proprietarii locuintelor unde am stat asa numitele Tenancy Agreements si nici facturi de la utilitati )
  – Invoice-uri pe ultimii doi ani
  – formularul EEA3
  – act de identitate

  Mentionez ca toate documentele trebuie sa fie in original ( unde nu se poate ex bank statements trebuie explicat motivul pt care nu au fost trimise documentele in origilal )
  Acum, inainte sa trimit toate actele as vrea sa fiu sigura ca nu imi lipseste ceva. Din ce ai scris tu reiese ca mai este necesar sa fac dovada ca firma a fost publicata in YellowPages , ceea ce eu nu am facut in nici un an si asta mi-a ridicat un semn de intrebare. Daca a mai fost cineva in situatia asta ( mai mult ca sigur) si ar putea sa mai enumere niste documente care sunt/ ar fi necesare pentru a aplica de Rezidentza permanenta ca si self employed ar fi minunat :)

  In legatura cu cazul tau ma intreb de ce ai optat pentru Permanent Residence din moment ce tu detii deja Blue Card( drept legal de munca) si sotul ar putea obtine si el drept de munca ( blue card) ca si dependent de tine nu neaparat aplicand pentru Rezidentza permanenta. Ma gandesc ca poate vreti sa aplicati dupa un an de cetatenie si acesta sa fie motivul.

  Va multumesc!
  Cristina

   
 92. buna suntem doi tineri casatorito de 3 ani jumate .suntem in italia de 7 ani am vrea sa plecam si noi in anglia , avem un baietel de aproape 2 anisori nascut pe teritoriul italian,sotul are carnet de conducere luat aici de 5 ani codice fiscal eu am toate documentele buletin codice fiscal la fel si copilul cum am putea obtine acte in anglia ?cum este mai usor ?,cum am putea proceda ?multumesc fff frumos numai bine oana.a

   
 93. Irina,

  In niciun caz nu te poti angaja full time/part time, daca nu ai permis de munca. Este ilegal. Chiar si cu NIN, tot nu vei putea lucra cu statut de angajat. In situatia ta, as aplica pentru NIN dar nu as spune la interviu ca sunt angajat, ci “on self employed basis”.

   
 94. Salut. Am si eu o intrebare, unde pot aplica pt acest CRB (cazie judiciar)? Tocmai m-am intors de la sectia de politie la care sunasem tocmai sa intreb pentru cazier, mi s-a spus sa merg la ei ca se elibereaza mai repede si cand ajung acolo o domnuca draguta mi-a spus ca nu se mai fac la politie si ca se fac online, in fine i-am explicat… stiti am sunat, voi m-ati chemat aici… nimic, incepuse sa-mi vorbeasca ca la idioti ca se fac online, caut de ceva vreme si nu reusesc sa inteleg nimic, nu mi-a cerut nimeni sa-l fac dar il vreau pt interviul NINo si pt o eventuala incepere de cursuri de securitate unde de preferinta se cere CRB…. daca ma puteti indruma pe un site care cineva l-a folosit si eventual obtinut CRB va rog sa lasati un comentariu aici, va multumesc.

   
 95. Buna sunt in Londra de 2 luni, am lucrat 1 luna ca ospatarita la un coffe shop, si acum m-a angajat ca secretara la o firma de calculatoare si imi trebuie insurance. Problema este ca am pasaport temporar de 1 an si nici macar nu reusesc sa imi fac cont la banca. am trimis actele pt dvla care o sa ma ajute sa imi deschid cont dar tot nu stiu cum sa procedez dupa ca imi fac insurance-ul. In situatia mea ar trebui sa aplic pentru self-employed sau employed?

   
 96. Madijana,

  Ca self employed poti presta orice activitate. Sigur ca iti poti folosi skill-urile, probabil si diploma. Cand te vei inregistra ca Self Employed, ti se va soliita sa alegi o ramura de activitate, iar tu vei alege una ce contine mai multe servicii, dar asta nu este deloc important, trebuie doar sa le spui alora la interviu ca esti intersata de domeniul x..asa, ca impresie si conversa tie cursiva de interviu. Ai un imprdiment: limba engleza. Ca sa poti folosi atestate, diplome, samd, trebuie sa corbesti si limba, altfel, cum vei comunica la antrenamente/sesiuni, etc?
  Nu este o chestiune legala, insa conteaza enorm.
  Pentru self employed, fie citesti cu atentie comentariile, caci cu siguranta am dat de mai multe ori acest raspuns, ori rasfoiesti blogul si gasesti rubrica self employed.
  Succes!

   
 97. buna as vrea sa stiu ce demersuri as putea face pt a castiga acte in uk. sunt de 3 luni cu baietelul meu in londra , l-am inscris la scl nu am de munca si vreau sa ma casatoresc cu un cetatean albanez … ce sanse as avea??? va multumesc!

   
 98. Buna, locuiesc in South Shields si muncesc ca mother help,am gasit aceast loc de munca printr-o agentie din Romania,la incheierea contractului am semnat si o declaratie prin care am primit si ma oblig sa fac toate demersurile de inregistrare ca self-employed cand mi se v-a termina contractul,am fost la un interviu pentru NINO dar nu am realizat nimic ,acesta fiindu-mi necesar pentru a-mi deschide un cont in banca,mi s-a raspuns ca pentru munca ce o prestez ,salariul fiind de 600£,si nefiind platitor de taxe nu poate sa imi elibereze NINO,si sa vin cand o sa imi fac acte de self-employed.Eu sunt antrenor de haltere,am diploma de masaj si reflexo terapie,acestea sunt recunoscute in UK sau trebuie sa fac cursuri de calificare?Ca self-employed pot sa lucrez ca maseur si reflexo,daca da cum pot sa incep sa lucrez? Pot sa lucrez si ca mother help si sa imi fac acte de self employed? Daca lucrez in mai multe domenii,maseur,reflexo,mother help sau chiar si cleaner,pot sa obtin self employed,am contract pe un an ca mother help pot obtine blue card,nu vorbesc foarte bine engleza cum pot face cursuri,ma bucur ca am dat de acest Blog,va urez viata lunga,multumesc anticipat!

   
 99. Daca as fii in papucii tai primul lucru pe care l-as face e sa merg la o banca si sa imi deschid cont ( asta reprezinta dovada de adresa).
  Actele inseamna yellow card-ul pentru care poti aplica fie ca self-sufficient, fie ca student ori ca self-employed daca patronul iti permite sa lucrezi in regim de self employed. Nino zic eu ca il obtii odata ce ai unul din statuturile mentionate mai sus. HM Revenue & Customs e de ajutor, arunca un ochi pe site

   
 100. Buna. Am lucrat in Anglia 10 luni (din noiembrie 2011 pana in octombrie 2012) la negru. In decembrie ma intorc inapoi in Anglia sa lucrez in acelasi loc. As dori sa stiu exact de ce acte as avea nevoie pentru a putea lucra legal si pentru a putea sa i-mi gasesc de munca in alta parte.

  (Am plecat din Romania cu contract dar cand am ajuns in Anglia era cu totul altceva. Dar am rabdat, m-am obisnuit si acum vreau sa progresez. Patronul unde lucrez este albanez, si nu am nici o sansa sa lucrez legal pentru el.)

  V-as fi recunoscator daca mi-ati da detalii despre ce acte mi-ar trebui si pasii pe care ar trebui sa ii urmez
  Nu am nici un act doveditor ca lucrez sau ca stau in chirie.

   
 101. am nevoie de ajutor am platit pentru pin la nmc cind primesc numarul

   
 102. trebuie sa ai in jur de 1500-2000£ in cont….plati facute la magazine cu cardul si ultimul bank statement sa se vada suma ramasa pe el..sa nu uiti de asigurare

   
 103. Buna am si eu o intrebare daca se poate,am yellow card muncesc de 2 ani in UK,am si NIN urmeaza sa ma casatoresc cu un cetatean englez vreau sa stiu ce acte am nevoie dupa casatorie ptr obtinerea blue card sau orice alt mod de a putea munci ca emploiment.Multumesc mult.

   
 104. Ma numesc Alexandru am muncit legal in Marea Britaniel, la timp am parasit tara dar acum in tara care ma aflu mi sa cerut cazier judiciar din Marea Britanie care ar dovedi ca nam comis nimic pe teritoriul lor, spunetimi va rog frumos unde asi pute sa ma adresez.Va multumesc mult

   
 105. Buna.

  Apreciez daca imi puteti da un sfat in legatura cu aplicatia mea recenta. Detin blue cardul de mai mult de 5 ani si sotul meu are yellow card de peste 5 ani. Recent am aplicat pentru rezidenta permanenta(formularul EEA3) si l-am pus pe sotul meu ca si membru al familiei ca sa primeasca si el rezidenta. Aplicatia a fost respinsa si tocmai am realizat ca l-au pus pe el ( sotul meu) ca si aplicant cerind tot felul de acte ca self employed, bank statements, dovada cum firma a fost publicata in yellow pages si incheierea aniilor financiari.
  Eu personal am trimis toate actele din ultimii 5 ani, contracte de munca si toate sunt in regula, dar se pare ca nu au tinut cont de actele mele si l-au pus pe el ca “main aplicant”.
  As vrea sa stiu ce este mai bine sa fac ca sa primesc rezidenta permanenta tinand cont ca am absolut toate actele cerute de ei. Trebuie sa aplic singura si apoi sa fac aplicatie si pentru sotul meu sau sa mai incerc odata cu el ca membru al familiei. Pentru el este mai dificil sa procure toate actele.
  Va multumesc anticipat.

   
 106. Buna am si eu nevoie de ajutor. Sunt studenta la colegiu 11 ore pe saptamina si in paralel mai fac la alta scoala inca 6 ore pe saptamina ,vreau sa aplic pentru card galben ca student , nu stiu ce trebuie sa arate statementul bancar si ce suma e obligatorie, ca am 1000 de lire si am iesiri sau pot sa fie si intrari adica ca mai pun bani in cont?Si daca trebuie ultimul statement sau pe ultimele 2 sau 3 luni? Va rog daca cineva a aplicat si poate sa ma ajute cu informatie. Multumesc anticipat.

   
 107. Buna tuturor eu am mai multe intrebari ,ma intereseaza care este cea mai scurta varianta pt a putea lucra ca employer tinand cont ca eu detin nino si utr,iar firma angajatoare nu poate cere work permit (desi ei ar vrea ).O alta nelamurirre ar fi ….am un prieten care a lucrat in grecia timp de 6 ani ,are acte acolo de sedere permanenta fara nici un fel de restrictii pe piata muncii (nu stiu exact toate detaliile dar daca e nevoie pot face rost de ele),el a aplicat pt nino de 2 ori cu acte romanesti si in ambele situatii raspunsul a fost negativ ,ma intereseaza daca exista posibilitatea sa aplice cu actele ce le are din grecia si daca da ce anume i-ar trebui.In aplicatiile lui avocata a decis ca ar fi mai bine sa-l declare hairstylist ,este vreo problema daca i-am schimba statutul in carpenter pt ca asta e meseria lui in fapt??

   
 108. Multumesc mult! am sa revin cu noutati!

   
 109. Poti face dovata ca esti casatorit cu cetateanul grec si este de-ajuns, in cele mai multe cazuri. Sunt si cazuri in care unii nu inteleg aceasta chestiune, insa legea ii va explica in mod clar. Va trebui doar sa ia legatura cu cei de la Home Office si ii vor explica cei de-acolo.

   
 110. Buna seara din nou.Nu avem permise de conducere sotia mea are 25 de ani si eu 33….ne-am gasit de lucru la un restaurant eu sunt bucatar avem cv cunostinte si ne pot oferi munca, “dar” eu am voie sa lucrez daca nu am inca nici un fel de acte pt uk? eu am dreptul sa lucrez acum si in acelasi timp sa depunem actele specificate mai sus pt mine sau trebuie sa astept pt primul blue si pe urma sa lucrez?

   
 111. Marius,

  Intrucat sotia dvs este cetatean grec, nu are restrictii pe piata muncii.
  Dvs, ca sot legitim, dar cetatean roman, beneficiati automat de cardul albastru(dependent). Dupa 12 luni lucrate legal, in baza acelui Blue Card, veti putea obtine Cardul Albastru de sine statator (independent).
  Pentru inceput, v-as recomanda sa va schimbati permisele de conducere, sa va deschideti cont in banca si sa aplicati pentru National Insurance Number.
  Ulterior, veti putea face demersurile necesare pentru a obtine “child benefit”.
  Mult succes!

   
 112. Buna!Am nevoie de sfatul dumneavoastra la urmatoarea problema.Sunt cetatean roman casatorit cu cetateanca din grecia legal stabiliti in grecia.Vrem sa venim in uk recent (in luna octombrie cel tarziu) vreau sa va rog sa ma indrumati de unde sa incep cu ce acte si ce trebuie sa aplic fiind sotia cetatean grec. Avem si un copil inpreuna de app 2 anisori

   
 113. Droxy,

  Trebuie lamurita treaba cu “persoana respectiva”.
  -a primit invoice-uri de la tine, pentru serviciile prestate?
  -cum te-a platit, cec, banca, online?
  -aveati incheiata vreo intelegere legala /contract prestari servicii
  Teoretic, “persoana respectiva” are obligatia de a declara ca ai lucrat pentru el, nu conteaza referintele, bune, rele (caci nu te angajeaza HMRC-ul).
  Practic, insa, daca ai lucrat cu el “la mica intelegere”, fara niciun act, invoice, samd, nu cred ca ar risca sa spuna ca ai lucrat pentru el, caci ai lucrat la negru, ceea ce implica riscuri,pentru ambele parti.

   
 114. Buna ziua . As dori si eu un sfat in legatura cu problema mea. Am lucrat 3 luni cleaner, dar persoana respectiva nu vrea sa-mi dea recomandare. Nu m-a platit cand a spus, m-a tot amanat pana nu am mai avut decat optiunea de a-i cere banii de la obraz. As mai putea sa merg acum la job centre pentru Insurance number, si sa-i folosesc numele pe scrisoarea de recomandare? Va multumesc si urari de bine tuturor.

   
 115. Marius, multumesc de sfat. Am sa ma duc saptamana care vine la consulat, dupa ora 10 :) si sper sa rezolv totul.
  Bafta cu ceea ce faci aici !

   
 116. Adrian,

  Din pacate nu sunt Notari Publici in UK cu putere notariala in Romania, nu din cate stiu eu.
  Tot din cunostintele mele, singura autoritate, capabila sa iti traduca/legalizeze documente, imputerniciri, etc, este Consulatul Roman din Londra.

  Acestia iti pot oferi, contracost, servicii notariale recunoscute pe teritoriul romaniei.

  Consulatul roman se afla in Vestul Londrei, mai axact la adresa 344 Kensington High Street, W14 8NS.
  +44 (0) 20 7602 9833. Din pacate, nu iti recomand sa folosesti telefonul pentru ca sansele sa-i prinzi la telefon sunt nule. Daca, totusi, printr-o minune ii prinzi, atat a tinut minunea. Informatii si sfaturi nu primesti telefonic. Pentru ca totul costa.

  Poti scrie un email la consulatul roman, departamentul notari publici: notar@roemb.co.uk insa si aici, iti vorbeste fatuca aia intr-un sictir de iti vine sa-i dai cu ceva…

  Solutia cea mai convenabila ar fi sa te prezinti personal la sediul consulatului, intre 9 am si 1pm, cu imputernicirea respectiva, pe care o depui la ghiseu si o ridici in aceeasi zi intre 3pm si 4pm.
  La depunere se prezinta un document de identitate valabil si se plateste o taxa de £43.00. La eliberarea documentului tradus/legalizat, se prezinta un document de identitate valabil.

  Atentie!
  Am impresia ca lunea este inchis, nu sunt sigur de zi, dar sunt sigur ca este o zi din cursul saptamanii.

  Poti merge dimineata, sa fii primul, dar va trebui sa stai la coada, printre alti “primii”, iar cand se deschide sa dati toti navala acolo, sa fiti siguri ca prindeti ceva, sau poti sa mergi lejer, dupa ora 10, dar nu mai tarziu de 11.30-12.00, sa intri lejer, fara coada, fara stres.

  Daca ai nelamuriri, da-mi un semn si voi incerca sa te luminez.

   
 117. Buna ziua,am si eu o intrebare, ca toti ceilalti care au scris pe aici.

  Sunt cetatean roman si britanic si am nevoie sa dau o imputernicire mamei mele in Romania sa vanda un teren. Problema vine ca nu am nici un act valid care sa dovedeasca faptul ca mai sunt roman – pasaportul si buletinul romanesc au expirat si nu le-am reinnoit. Nu am decat pasaport britanic. Si certificatul de nastere romanesc.
  Toate dovezile ca sunt proprietar al pamantului si imputernicirea pe care as da-o sunt in limba romana, bineinteles.

  Stie cineva de un notar roman in Londra care m-ar putea ajuta sa trimit aceasta imputernicire in limba romana ? Am cautat pe net, dar notari n-am gasit, numai contabili romani.

  Multumesc

   
 118. Va bene…grazie mille,am sa utilizez informatiile date de d-stra,cam in 2-3 saptamani am sa aterizez in UK.Buona fortuna.

   
 119. Pai, zi asa, Directore! Eu de unde era sa stiu? uite, ma gandesc sa deschid o rubrica, pentru romanii din Italia, dar nu am suficienta informatie. Stii ce si cum pe-acolo, crezi ca poti fi util, da domne o mana de ajutor aici, sa afle si lumea ce si cum.

  In alta ordine de idei, nu prea te ajuta actele pe care le-ai dobandit in Italia, daca esti cetatean roman.

  Nu e un capat de tara, oricum!

   
 120. AAA…D-nu Paraschiv soggiorno nu mai exista pentru romani din ianuarie 2007,aici stai ori pe buletin romanesc ori italian….capisci caro mio…a presto.

   
 121. Capisco…repet intrebarea:am rezidenta permanenta si carte de identitate italiana care expira in 2020(nu cetatenie),as dori sa vin in anglia sa lucrez stiti cumva imi este de folos???actele italiene(cartea de identitate italiana) sau trebuie sa o iau de la zero ca orice roman nou venit in anglia pentru obtinerea actelor de munca…multumesc anticipat.

   
 122. Salut, Marius-Nan-Firenze-Italia-etc!

  Nu pot sti daca iti este de folos actele italiene. Esti cetatean italian (vero-broskan)? Daca da, atunci, firesc ar fi sa beneficiezi de calitatea de cetatean italian si sa nu intampini restrictii si alte chestii de genul, aplicate romanilor si bulgarilor.
  Esti cetatean roman, dar ai sogiorno, calzone, aqua bolborosita si ai uitat sa scrii/vorbesti limba romana? O sa ai o problema: astia nu stiu si nu vor sa invete broscana, dar te vor asigura prin semne ca va trebui sa incepi… from the very bottom. Capisci?

   
 123. Buna,am si eu o intrebare….sunt de 12 ani in italia am rezidenta permanenta si carte de identitate italiana care expira in 2020,as dori sa vin in anglia sa lucrez stiti cumva imi este de folos actele italiene(cartea de identitate italiana) sau trebuie sa o iau de la zero ca orice roman nou venit in anglia pentru obtinerea actelor de munca…multumesc anticipat.marius nan-firenze.

   
 124. buna!felicitari pentru blog!sunt in spania cu sotul de vreo 5 ani si vrem sa emigram in anglia.pentru inceput am vrea sa lucram ca housekeepers.am gasit multe oferte pe net dar bineinteles as vrea sa stiu de ce acte am avea nevoie pentru a munci in acest domeniu inainte de a trimite CV-ul…multumesc anticipat!!

   
 125. buna!felicitari pentru blog!sunt in spania cu sotul de vreo 5 ani si vrem sa emigram in anglia.pentru inceput am vrea sa lucram ca housekeepers.am gasit multe oferte pe net dar bineinteles as vrea sa stiu de ce acte am avea nevoie pentru a munci in acest domeniu inainte de a trimite CV-ul…multumesc anticipat!

   
 126. buna! am o mare problema am primit o suma de 1800gbp in uk pe numele meu prin serviciul moneygram si nu pot sa ii scot fara pasaport ma poate ajuta cineva in caz d stie un sediu mai mare la care ma pot duce decat cu buletinul? dar sa fie in Londra

   
 127. Trebuie sa trimiti diplomele la Naric .

   
 128. Buna ziua ,
  Am aplicat pentru obtinerea yellow cardului iar pe 11 iulie voi avea interviul.Intrebarea mea este daca UKBA va verifica si cazierul meu din romania (am avut un accident rutier si am “castigat” o condamnare cu suspendare care va expira abia la anul) si daca verifica va conta in decizia lor ?
  Va multumesc anticipat !

   
 129. Claudia, parital iti pot raspunde la intrebare

  – Ca Self Employed poti presta orice activitate, de la tehnician IT, la zugrav, Handyman, bricklayer, etc.
  -E foarte posibil ca din statutul de Self Employed sa cumulezi/fi cumulat atat experienta, cat si suma de bani care sa indeplineasca baremul pentru punctaj. E prea complicata problema asta cu Inaltele Calificari, eu sunt undeva medium spre low. Altfel, cu drag as impartasi informatia.

  Sper, insa, ca cineva cu o situatie similara in trecut, sa aiba un raspuns pentru tine.

   
 130. pai asa e…era undeva la minim 19700 pounds…eu daca mai stateam pana la pensie in Ro nu castigam banii astia…deci…me too poate ne hotaram in vara sa venim desi e incert;

   
 131. mi.e dooor de tine! nu te lasa! <3 mi.a placut aia cu 'previous earnings' :p

  Raluca,
  Ramai pe subiect, te rog!

  Aici doar discutii on topic.

  Multumesc!

   
 132. Buna…revin see you niste intrebari referitoare la Highly skilled…am citit ca se poate aplica doar ca nu inteleg exact Points & assesment, sectiunile:

  qualifications: Am reusit sa obtin echivalarea studiilor la UK NARIC si de 1 an de cand sunt aici am facut un curs de engleza Level2, Mate Level2, IT Level3…exista o sumedenie de joburi in domeniul meu de activitate (land surveyor sau CAD technician) doar ca la tot ce aplic mi se raspunde ca nu am experienta in UK…
  Am bac, facultate si master, dar see you toate acestea punctele nu se cumuleaza…din cate inteleg eu as primi pt master 35puncte;.

  previous earnings…ce inseamna? daca se pune cat am castigat in tara pt un job de inginer debutant atunci nu pot obtine nici macar 1 punct……

  United Kingdom experience;.
  Ce inseamna UK experience? datorita faptului ca noi nu putem munci altfel decat self employed am inceput ca orice alt roman supus…in cleaning (specific ca am tot ce presupune SE cleaning bussines: NINo UTR, platesc insurance de 1 an, acum voi face primul Tax return) doar ca mi-as dori sa lucrez in domeniul in care sunt calificata.
  Referitor la facilitatile pt Highly skilled cred ca ar fi mult mai usor sa aplic astfel pt a obtine permisul de munca doar ca am nevoie de ceva lamuriri…
  Daca ai cunostinta de cauza pls share info…
  THX

   
 133. Buna…revin see you niste intrebari referitoare la Highly skilled…am citit ca se poate aplica doar ca nu inteleg exact Points & assesment, sectiunile:

  qualifications: Am reusit sa obtin echivalarea studiilor la UK NARIC si de 1 an de cand sunt aici am facut un curs de engleza Level2, Mate Level2, IT Level3…exista o sumedenie de joburi in domeniul meu de activitate (land surveyor sau CAD technician) doar ca la tot ce aplic mi se raspunde ca nu am experienta in UK…
  Am bac, facultate si master, dar see you toate acestea punctele nu se cumuleaza…din cate inteleg eu as primi pt master 35puncte;.

  previous earnings…ce inseamna? daca se pune cat am castigat in tara pt un job de inginer debutant atunci nu pot obtine nici macar 1 punct……

  United Kingdom experience;.
  Ce inseamna UK experience? datorita faptului ca noi nu putem munci altfel decat self employed am inceput ca orice alt roman supus…in cleaning (specific ca am tot ce presupune SE cleaning bussines: NINo UTR, platesc insurance de 1 an, acum voi face primul Tax return) doar ca mi-as dori sa lucrez in domeniul in care sunt calificata.
  Referitor la facilitatile pt Highly skilled cred ca ar fi mult mai usor sa aplic astfel pt a obtine permisul de munca doar ca am nevoie de ceva lamuriri…
  Daca ai cunostinta de cauza pls share info…
  THX

   
 134. Multumesc mult pentru raspuns :-)

  Cei de la Home Office nu au specificat exact motivul respingerii dar cred ca am scris ceva gen 7 ore sau 5 ore au pair cu 100 de lire plata, pentru ca in scrisoare au zis ca sunt over paid pentru un au pair. Can am primit scrisoarea mai aveam 2 saptamani pana implineam 28 de ani asa ca nu am mai aplicat.
  Acum vreau sa aplic ca Mother’s Help pentru ca deja lucrez ca Mother’s Help si mi-e bine. Familia e de acord sa aplice impreuna cu mine, dar din pacate nu sunt prea multe informatii pe internet despre genul asta de angajamente si mai ales cam ce ar trebui trimis la Home Office.

  Din nou, multumesc mult pentru raspuns.

  Violeta

   
 135. Salut Marius,
  Tin sa te felicit pentru ceea ce faci , esti un om extraordinar ! Intrebarea mea ar fi : in ce conditii poate deveni contabil autorizat in UK cineva care a terminat facultatea si masterul in contabilitate , cu ceva experienta ( nu prea multa ). Se pot echivala studiile? diplomele? Multumesc mult ! Astept un raspuns

   
 136. Violeta,

  Poti sa-mi spui, cu exactitate, care a fost motivul pentru care ti-a fost refuzat Blue Card-ul in urma stagiului Au Pair?
  In continuare, pentru a lucra legal in UK, ai urmatoarele variante
  a) te inscrii la un colegiu, obtlii Yellow Card(student) in baza caruia te poti angaja part time, urmand ca dupa 12 luni lucrate legal sa obtii Blue Card
  b) daca ai National Insurance Number, nu trebuie decat sa te inscrii ca Self Employed pe domeniul tau de activitate, insa Blue Card-ul nu il poti obtine mai devreme de cinci ani. Daca nu ai National Insurance Number, aplica pentru el.
  -dovada de adresa
  -dovada identitate
  -scrisori de recomandare
  -invoice-uri
  -dovada cum isi face reclama
  -ceva chitante care sa justifice cheltuielile pe care le are c afacerea lui
  -cotatii
  -scrisoare de la contabil
  -liability Insurance
  Si lista nu se opreste neaparat aici.
  c)incearca sa afli concret motivul respingerii pentru Blue Card, afla caile de atac sau daca ti-au oferit sansa sa corectezi greselile din aplicatia initiala.
  Succes!

   
 137. Polina,

  Trebuie sa fi terminat cursul la care te-ai inscris,in plus, trebuie sa dovedesti ca ai fost angajata timp de 12 luni, in regim part time (maxim 20 de ore pe saptamana).

   
 138. Salutare! Stie cineva cum sa fac sa fiu legal nanny in UK? Am fost aici au pair dar cardul mi-a fost refuzat pe motiv ca nu am completat corect actele (sau ceva de genul asta) si acum am 28 de ani, prin urmare nu mai pot aplica. M-am gandit la toate variantele posibile si nu stiu cum sa fac.. o optiune ar fi mother’s help ca si self employed dar nici nu stiu ce trebuie sa fac sa aplic pentru asa ceva.. daca stiti ceva va rog sa ma ajutati. Am gasit deja unde sa lucrez doar ca vreau sa fiu legal angajata. multumesc mult.

   
 139. Buna Andreea, am citit comment-ul tau si m-ai facut sa ma gandesc la aplica ca si High Skilled dupa ce am aplicat ca si Self-Employed de 2 ori si am fost refuzat, prima data mi-a zis ca nu am dovezi necesare iar a doua oara ca nu am nevoie de NIN pentru munca pe care o fac.
  Poti sa imi zici ce studii ai?? si cum ai procedat???

  Multumesc

   
 140. BUNA! CUM POT SA FAC SI EU UN TAX RETURN DE INCHIDERE DE AN CA SELF EMPLOYED?

  DACA SUNT SELF SI PARTENERUL MEU DE ASEMENEA SI AS VREA CA EL SA IA BLUE CARD CE POT FACE? MULTUMESC ANTICIPAT!

   
 141. buna seara numele meu este dragos si am si eu o intrebare sa ma ajutati cu un sfat sunt in uk de 4 luni impreuna cu sotia ea este inscrisa la col tutor care si a obtinut elocard eu bluecard ca si dependent lucram impreuna la un care home ea care asistent eu domestic am uat pana ac 3 playslepuri avem si nino dar problema este ca se restructureaza posturi din cauza ca nu mai sunt asa multi rezidenti intrebarea mea este daca ne da afara ne da ceva compensatii statul englez pana ne gasim altceva de munca si daca nu avem 12 playslepuri consecutive ne poate respinge la home oficce sau ce se poate face in acest caz sunt disperat va rog sa ma ajutati cu un sfat oricine care stie

   
 142. Buna! Am fost refuzata de 6 ori de catre NIN . Acum am toate actele…4 clienti cu contracte si referinte semnate,lista cu clieti,invoice-uri,extras de la banca,flayere,scrisoare de la contabil,asigurare,bonuri. Ultima data am avut 3 clienti. Acum ma duc din nou cu aceste acte dar cu date recente pe referinte si pe contracte. Are ceva daca ma duc din nou cu aceleasi acte cu date recente? Va rog,astept raspunsul. Va multumesc!

   
 143. buna ziua, eu am yellow card pe baza de student, dar nu am terminat colegiul, am vreo sansa sa depun pt blue card? daca Da,de ce acte am nevoie si daca Nu ce pot sa fac mai departe pt blue card, va multumesc mult.

   
 144. buna..sunt in anglia de 4 luni si as dori sa pun o intrebare ,daca eu am permisul uk ,cont bancar cu adresa de la un prieten si ma inscriu la un centru de homeless exista posibilittea de a lua nin-ul

   
 145. Salut , sper si te rog daca ma poti ajuta cu niste informatii! Sunt casatorit si am un copil de 10 luni , sunt in Anglia de 1 luna si doresc sa incep demersurile pentru work permit. Am inteles din aumite surse ca in acest moment cea mai buna solutie pentru noi ar fi ca sotia sa se inscrie la o scoala cu durata de 48 sapt ca student si sa obtina yelow card student si eu sa aplic dependent de ea pt blue card .informatia de care am nevoie este daca e adevarat ceea ce am expus mai sus si cam ce demersuri implica mai pe larg acest proces.Multumesc anticipat daca pot fi ajutat cu niste informatii de tine sau orice persoana de pe acest blog care detine cunostinte referitoare la intrebarile mele.

   
 146. Cristina,

  Pentru ca sotul tau sa obtina Blue Card, dependent de tine, tu trebuie sa obtii Yellow Card, on Self Employed Basis.

   
 147. Multumesc pt raspuns! Am reusit sa obtin nino cu actele pe care le enumerasem mai sus a 4-a oara :)
  Acum ar mai fi o mica chestie..
  Stiu ca daca eu sunt self…sotul meu poate sa aplice direct pt blue card. El nu are inca nici un act. Care ar fi pasii pe care ar trebui sa ii urmeze pt asta?

   
 148. Laura,

  Laura,

  Eu sunt un blogger, Ana este consultant specialist in domeniu. Unul foarte bun, mai ales cand ne gandim ca o sumedenie de informatii utile sunt obtinute prin amabilitatea sa.

  1) poti aplica pentru sotul tau momentan. Ulterior poti aplica pentru orice persoana care se incadreaza legal in categoria persoanelor dependente

  2) completezi acelasi formular de pe care aplici tu pentru galben (vezi sectiunea dependenti)

  3) trimiti absolut tot ce este necesar pentru a dovedi statutul tau de Self Employed (contracte prestari servicii de la cel putin trei persoane/firme diferite, NIN, UTR, referinte de la persoanele cu care ai incheiat contracte de colaborare, pasaport, poze pasaport, invoice-uri (nu stiu ce invoicebook ai, insa daca ai autocopiant, folosesti invoice-urile care ti-au ramas tie in carnet) emise pana la data aplicatiei)
  Nu prea inteleg faptul ca oscilezi intre invoice-uri originale sau copii, in conditiile in care, in mod normal, tu ar trebui sa ai doar copiile…

  4) Nu conteaza pentru cine ai lucrat, cat, cum, unde si dece, atata timp cat acelor persoane le-ai emis invoice-uri si ai pastrat copiile acestora.

  5) pozele trebuie sa apara in dosar, scrie numele si data pe spate (cu MAJUSCULE).

  6) Daca nu ai un contract de colaborare in care este stipulat nanny poti foarte simplu sa le emiti invoice-urile cu mentiunea domestic services, pentru a putea include curatenie, gatit, child mind, etc. Nu conteaza cum te vor plati sau cum le vei emite tu factura. Poti scrie enjpe mii ore domestic services x suma per hour, astfel incat suma totala sa reflecteze orele de munca. Nu prea conteaza modalitatea de plata(cash, cec, transfer bancar), atata timp cat aceasta este declarata in invoice-uri.

  Succes!

   
 149. Cristina,

  Ai mai avea nevoie de urmatoarele:

  trei Contracte de prestari servicii,incheiate cu trei persoane / firme diferite;

  Public Liability Insurance;

  rabdare;

  Si nu in ultimul rand, mult noroc! Ceea ce iti doresc din inima :)

   
 150. Florina,

  La Multi Ani, in primul rand, pentru ziua numelui.

  Ti-as recomanda sa citesti cu atentie acest topic, pe forumul romani.co.uk

  http://www.romani.co.uk/index.php?option=com_fireboard&Itemid=126&id=117061&catid=503&func=fb_pdf

  Applicatie online / form:

  http://www.direct.gov.uk/en/Parents/Schoolslearninganddevelopment/ChoosingASchool/index.htm

  Succes!

   
 151. va rog mult pe toata lumea ,nu-mi mai scr mie msg , nu sunt eu blog-er . ms mult

   
 152. am si eu o intrebare va rog am inplinit deja 5 ani in uk si tot de 5 ani am si yellow card am lucrat legal dar nu tot timpul pt si as vrea sa stiu cum pot aplica pt citzen va multumesc

   
 153. buna, tocmai am descopeit blogul d-voastra si incerc de ceva timp sa aflu un raspun iar acum cred ca am nimerit unde trebuia.V-as fi recunoascatoare daca m-ati putea sfatui cum sa procedez. Sotul meu lucreaza in UK de 5 ani iar acum as vrea sa ma mut si eu aici impreuna cu copiii. Am un baietel de 3 ani care a fost admins la nurserry din septembrie anul acesta si un baiat de 7 ani care este in clasa intai in romania si pe care as dori sa-l transfer din septembrie la scoala aici dar nu stiu cind si la ce interviuri trebuie sa merg si actele necesare de la scoala din romania.va multumesc foarte frumos si felicitari pt blog

   
 154. Va scriu din nou ca nu am primit nici-un raspuns la intrebarile mele pe care le-am postat pe data de 2 Aprilie si vroiam sa stiu daca ma puteti ajuta cu vreaun raspuns.Multumesc,Laura

   
 155. Buna Marius si Ana (ma adresez ambilor pt ca am obs ca sunt intr-o colaborare f stransa si ne ajuta cat pot ei de mult cu informatii avizate-Va multumim!)
  Incep prin a-mi actualiza statul pe care il am acum in UK :
  sunt de 2,5 luni fizic in Anglia (Londra) si am NIN (asta datorita blogg-ului astuia de pe care am luat informatiile )si UTR.
  Acum astept sa-mi vina “nota de plata” de la taxe si impozite ca sa pot aplica efectiv pentru Yellow card.
  Eu am acasa 2 copii si un sot care asteapta sa aplic si pentru el o data cu mine sa obtina blue card ca sa aplice direct pe job pe domeniul lui.
  Intrebarile mele sunt:
  1) Pot sa aplic doar pentru mine si sot (eu pt yellow si el pt blue)fara copii? pt ca am nevoie de pasapoartele lor fizic ca sa poata sa vina la incep lunii iulie in vacanta aici si sa aplic dupa ce luam noi acte si pentru ei separat?
  2) Cand aplic pt mine si dependent cate exemplare dn formulare completez 1 pentru fiecare sau pe acelasi formular completez si pentru dependent?
  3)ce facturi trimit in dosarul pentru acte? tot carnetul de facturi originale sau copii dupa ele?
  4) eu am emis facturi pe mai multi clienti, intre timp cu unii am incheiat colaborarea. Trimit si facturile respective chiar daca nu mai colaborez cu ei? si cu numarul lor de telefon?
  5)pozele care le pun la dosar pentru aplicare tb atasate fizic de formular (cu capse, lipici?)sau doar scriu numele pe spate si le pun in dosar?
  si ultima intrebare:
  de 3 sapt pe langa activitatea de cleaning am inceput cu o fam colaborare pe activitatea de nanny si cleaning..ei mi-au facut deja la sf lunii transfer bancar pentru perioada de 3 sapt lucrata.Cum este mai bine pt mine ca self-employed sa procedez?sa le emit factura pe toata suma, sa ma plateasca la 2 sapt? sa-mi dea cec?
  eu am deja cu ei o conventie in care scrie de cand am inceput si ca activez ca self employed si ca imi platesc singura taxele catre stat, nr de ore, cate lire pe ora…

  Multumesc mult,
  Laura

   
 156. de ce acte ai nevoie salucrezi caasistent medical in uk

   
 157. de ce acte ai nevoie salucrezi caasistent medical in uk

   
 158. Salut! am si eu o mare nelamurire..problema…nici nu stiu cum sa o mai numesc :)
  Incerc de cateva luni sa aplic pentru self`employed ca si cleaner.
  Am urmatoarele acte:
  -permis conducere Uk
  -scrisoare de la landlord
  -extras de la banca
  -recomandari de la clienti
  -flayere (materiale promotionale)
  -pasaport
  -invoice`uri
  -scrisoare de la contabil

  De ce as mai avea nevoie? Am fost refuzata de 3 ori pana acum… :(
  Multumesc frumos !

   
 159. salut. as fi foarte recunoscatoare daca mi-ai da un raspuns. situatia mea e mai incuracata un pic. am fost au pair la o familie 6 luni,dupa cate am renuntat din motive pe care nu le pot face publice. in acest timp am primit purple cardu si am obtinut si NIN-ul. Acum locuiesc cu o englezoaica care s-a oferit sa imi dea confirmarea in locul familiei la care am fost au pair dupa un an..ca sa pot aplica de blue card. si intre timp am avut joburi fara acte. acum as avea o oferta de la un job,dar ei imi cer sa lucrez self employed. ceea ce nu m-ar deranja. ceea ce vreau eu sa stiu,este daca o sa aplic pt UTR si o sa lucrez ca self ,deci o sa contribui cu taxe,nu o sa am probleme dupa aceea la aplicarea pentru blue card? adica vor afla cei de la Home Office ca am avut alt job in acest an si imi vor refuza aplicatia? numai in august voi putea plica pt blue card,deoarece atunci voi face un an de cand am primit purple cardu. si inca ceva daca tot am adus vorba. poti aplica de blue card la un an dupa ce ai primit purple cardu,sau la un an dupa ce ai inceput sa lucrezi ca au pair? pentru ca in cazu asta as putea sa aplic la sfarsitul lui aprilie. cand ai timp,te-as ruga daca ai sti ceva [entru situatia mea sa imi spui. mersi

   
 160. buna.am si eu o intrebare mai delicata … sunt cetatean al Rep.Moldova , sunt casatorita cu cetatean roman.sotul meu lucreaza in UK si eu as vrea sa pot sa stau cu el dar sunt medic rezident in Moldova si intrebarea mea e cum as putea sa merg in UK sa-mi continui studiile in rezidentiat la medicina ? va multumesc anticipat !

   
 161. salut . unde pot sa gasesc raspunsul la intrebarea ta ? ms

   
 162. Buna.Am si eu nevoie de 2 traduceri legalizate.Unde as putea sa le obtin?urgent va rog.multumesc

   
 163. Buna Iulia, din pacate nu poti aplica daca nu ai acele 12 luni muncite ca si angajat part-time.
  Bafta multa

   
 164. Buna Vio, teoretic poti sa ii face acte, Blue Card dependent de tine, dar in cazul acesta trebuie sa demonstrezi ca iti sustii financiar fratele, lucru care inseamna statement-uri in care se vad transferuri de la tine, contracte de inchiriere care sa dovedeasca ca ati locuit la aceeasi adresa. Din pacate aplicatia aceasta nu iti ofera nici o siguranta. In cele mai multe cazuri cel care aplica pentru Blue ca si dependent, in calitate de frate/sora nu are sorti de izbanda.
  Bafta

   
 165. Buna Mariana, din ce am inteles eu nu vei avea continuitate la cursul respectiv de limba engleza.
  ca sa poti aplica pentru Yellow Card, in calitate de student trebuie sa ai continuitate si doi la mana, colegiul unde urmezi cursurile trebuie sa fie aprobat de Home Office. Daca indeplinesti aceste conditii poti aplica pentru Yellow Card si Sotul tau pentru blue Card ca si dependent.
  A doua intrebare nu o inteleg, ca sa fiu sincera. Nu inteleg la ce acte te referi. Daca muncesti, poti aplica pentru National Insurance Number ca si self-employed. Aici nu are o mare importanta orele, dar bineinteles ar trebui sa fie undeva la mai mult de 10 pe saptamana.
  Sper ca ti-am fost de ajutor, numai bine!

   
 166. Buna Marius, sunt sudenta invat part time ,cite 4 ore pe saptamina limba engleza, timp de trei luni pentru nivelul 2 si din septembrie o sa continui cu nivelul 3, pot sa aplic pentru card galben si la sot pentru albastru?
  Si daca nu cite ore trebuie sa ai pe saptamina ca sa poti depune pentru acte?
  Multumesc anticipat.

   
 167. Buna.
  pot sa ii fac fratelui meu ceva acte( nu self) daca eu deti blue card?
  multumesc anticipat.

   
 168. Cumperi de la Librarie invoice-uri NON VAT (costa vreo 6 lire un top)
  Pui datele tale, datele clientului, una o ia clientul una o pastrezi si o duci la interviu.
  simplu.
  Nu iti trebuie un model, iti trebuie un Invoice book, acolo ai sa vezi ca nu ai cum sa dai gres.
  Eventual, ce trebuie sa stii
  servicii:
  Domestic Cleaning 5-6 ore/10 lire ora
  Astfel, ajungi cu un venit de cca 300 lire saptamanal. Daca ai de unde sa pui mai mult, cu atat mai bine

  Succes

   
 169. Buna. Am si eu o nelamurire. Am lucrat ca self-employed vreo 2 ani pe yellow card. Apoi am fost angajata la aceeasi companie ca direct employed, pentru ca intre timp am obtinut yellow card de student. Am facut si doi ani cursuri la colegiu – full time- Level 2 si 3 in Childcare si o sa obtin o diploma in iunie pt Level 3. As vrea sa aplic de blue card, ca sa lucrez ca early years practitioner, dar nu am 12 luni lucrate pe yellow student card. As putea aplica mai devreme pe baza diplomei pe care o sa o obtin in iunie? Multumesc. Doamne ajuta!

   
 170. Buna, Marius vreau sa te rog daca poti sa ma ajuti, trebuie sa completez invoisuri si nu stiu cum.As avea nevoie de un exemplu,vreau sa aplic pentru NIN si self employed in calitate de cleaner si am 3 prietene care vor sa ma ajute ca lucrez pentru ele.

   
 171. Buna seara Marius

  Intrebarea mea este putin mai complicata si nu astept o lamurire ci mai mult o indrumare!
  Intrebarea o strecor in partea a doua :)

  Suntem o familie:eu,sotia si un copil.Copilul nostru are aproape 6 ani.Problema lui este ca,are diabet si aici este de fapt problema.In tara,insulina mi se asigura de catre stat (as cumpara-o caci este ieftina dar nu se poate legal).Ne-am propus anul acesta sa venim in Anglia si sa o luam de la capat.Unde as putea sa intreb daca baietelul meu va primi dozele de insulina lunare in Anglia si daca sunt sustinute de catre stat acolo sau am posibilitatea sa o cumpar?
  Mentionez ca impreuna cu familia mea descrisa mai sus,vom parasi Romania pentru ca lucrurile nu mai sunt la locul lor aici.
  Nu venim in UK sa cersim,din contra,avem un buget pregatit pentru acest lucru de 15 000 euro si posibilitatea de a locui temporar (timp scurt pana ne gasim o locuinta de inchiriat).
  Marea noastra problema si dilema este cea a tratamentului (insulinei)copilului.In rest nu imi fac probleme referitor la YC sau BC fiindca m-am documentat suficient in aceasta privinta.
  Intrebarea abia acum vine…
  Avem in plan,sa ne deschidem acolo o firma (deja am stabilit ce vom face,ceva inedit chiar si pentru UK).Avem pregatit pentru acest lucru un buget de 35 000 euro.Intrebarea este,in ce mod pot aborda aceasta situatie avand in vedere ca,vom fi nevoiti sa lucram atat eu cat si sotia in aceasta firma pe teritoriul UK dar intrand in contradictie cu legile in vigoare privind forta de munca din Romania si dreptul implicit la munca in UK.In acest caz ne mai trebuiesc aceste card-uri?Ma refer la cel galben sau cel albastru sau cumva sotiei mele ii va trebui un alt tip de card?

  Cu stima,
  Adrian V

   
 172. Stie cineva in ce fel s-a modificat legislatia sau procedura pentru obtinerea Yellow Card-ului?Stim ca nu prea se mai pot face programari prin firme…Pe site-ul de la UKBA e foarte ambiguu,se vorbeste de altfel si de <>.In principiu de ce acte ai nevoie pentru a veni ca student?Va multumesc…

   
 173. Buna! Ma confrunt de ceva timp cu o mare nedumerire. Am venit acum 1 an jumate in UK impreuna cu prietenul meu de nationalitate spaniola. Am aplicat impreuna pt NIN. La interviu mi-au zis k mie nu pot sa imi dea NIN pt k nu am permis de munca. Le-am spus k ce o sa facem ca prietenul meu nu vorbeste engleza, am platit pe 6 luni chiria in avans, eu sunt highly skilled, vorbesc fluent engleza, deci o sa fiu ea cea care va trebui sa lucreze. Raspunsul interviatorului a fost “I see” si in 2 saptamani mi-a ajuns NIN-ul in posta. De atunci suntem amandoi cu Job Seeker Allowance + Benefits. Asta inseamna k sunt in “somaj” si imi caut de lucru, iar Guvernul ma sprijina pana voi gasi un job. Aici apare nelamurirea mea. Cum imi caut eu de lucru si ei ma mai si ajuta daca eu practic nu am work permit. Eu am lucrat intre timp, am prezentat pay slipsurile la job center si totul a fost ok. Acum insa am fost acceptata pt un job la the co-operative bank si ma gandesc k fiind o companie mare vor verifica in amanunt situatia mea inainte de a-mi da sa semnez contractul. Deocamdata tot ce mi-au cerut a fost pasaport, dovada de adresa si NIN. Imi doresc foarte tare acest job si as vrea sa stiu k daca sunt ok din punct de vedere legal sau ce ar trebui sa fac?? Va multumesc.

   
 174. Buna Polina, care este varsta ta? Daca ai pana in 21 de ani e relativ usor, daca ai 21 sau peste atunci va trebui sa demonstrezi ca mama ta te sustine financiar.

   
 175. salut, daca mama reuseste sa ia yellow card, pot sa depun pt blue card ca depind de ea? iti multumesc.

   
 176. Buna Ana,iti multumesc mult pentru raspuns.Astazi am vorbit iar cu dansa si mi-a zis ca este vorba de business insurance.Dar,daca zici ca da bine la interviu o sa o fac.Toate bune!

   
 177. Buna Andreea, sunt foarte curioasa ce scria in contractul acela, in calitate de ce anume te angaja, self-employed sau angajat? De asemenea , daca contractul este self-employed si mai aduni niste scrisori de recomandare de la cunostiinte ca le-ai tradus una alta, ai toate sansele sa il i-ei data viitoare.
  Bafta multa

   
 178. Buna Viorel, banuiesc ca avocata vorbea de Public Liability Insurance, este o asigurare pe care o incheie persoanele self-employed si companiile, in caz ca ceva merge rau. Din cate stiu eu, e obligatorie doar la companii. E adevarat ca la interviu te poate intreba, dar exista si un raspuns in cazul in care esti la inceput de activitate ai inca timp sa o incheie, pana iti gasesti mai multi clienti, faci ceva profit, etc. Mai e o chestie, aceasta asigurare iti poate da un plus la interviu, deci mai multe sanse sa il i-ei din prima.
  Numai bine si bafta

   
 179. 07765654034.lucian.interpret autorizat dsa.la el gasesti toata teoria in limba romana.o sa te ajute si cu traducerea la examenul teoretic.pt examenul practic depinde in ce zona te afli

   
 180. Buna Marius,
  As vrea daca se poate sa mi explici sau sa ma ajuti cu sfaturi poate nu am inteles eu bine ce scrie pe blog.Uite cum sta treaba de 4 luni sunt in UK cu prietenul meu (nationalitate franceza el lucreaza spre norocul lui nu i trebuie work permit) iar eu am cautat peste tot de munca si peste tot iti cer NINO si work permit.Dar am fost o data sa imi fac NINO si mi a fost refuzat desi aveam contract de munca de la firma unde lucreaza prietenul, deoarece nu aveam deiploma sau ceva echivalent in acel domeniu(traducator – cumparator in limba romana).Ideea este ce sfat imi oferi ca sa obtin NINO sau daca sti ceva agentii care se ocupa de documentele necesare pentru a lucra legal in UK deoarece as dori sa raman aici pentru mai mult timp.Multumesc si astept raspuns.O zi frumoasa!

   
 181. Buna Ana,
  Te rog daca ma poti ajuta cu un sfat.
  Sunt in UK de 4 luni insa nu am reusit sa gasesc de munca (peste tot cer NINO) dar eu am aplicat o data si mi a fost refuzat (precizez ca am avut contract de munca) si work permit mi a fost refuzat deoarece nu am diploma in specializarea respectiva..Cum as putea sa mi fac actele legal sa lucrez in UK ? Am mare si urgenta nevoie de sfaturile si ajutorul vostru
  Multumesc

   
 182. Locuiesc in Londra.Am uitat sa specific.Toate cele bune1

   
 183. Salutare.Am o nelamurire si poate puteti sa ma ajutati…incerc sa aplic pentru NINO,am vorbit cu o anumita avocata si pe langa toate celelalte acte care trebuiesc,pe care le cam stie toata lumea,mi-a zis ca am nevoie de asigurare(asigurare pe persoana daca nu ma insel),ca cica s-a schimbat legea.As dori sa stiu daca ajuta la ceva aceasta asigurare.Imi cer zcuze ca postez acest lucru pe blogul tau dar daca ma poate ajuta vreo cineva cu un loc de munca fara acte,am tot cautat de vreo luna dar fara niciun rezultat(un nr de tel,mail).Va multumesc mult si imi cer scuze daca am deranjat pe cineva cu ‘postul’ meu.

   
 184. hi hello ..am si eu o mica intrabare …
  sunt necesare anumite taxe ptr cei care fac portrete sau caricaturi in public ? sau un numar de telefon va rog sa ii intreb ca poate imi fac si eu loc printre cei din Piccadilly

   
 185. Cauta pe Internet, cu siguranta vei gasi ceva

   
 186. Inteleg da nu am nici un numar de la milton keynes daca aveti vreun nr va rog dati mi si mie multymesc.sz pentru scriere. Multumesc

   
 187. Inteleg da nu am nici un numar de la milton keynes daca aveti vreun nr va rog dati mi si mie multymesc.sz pentru scriere

   
 188. Buna, raspunsul de la Home Office va trebui sa iti vina in maxim 6 luni.
  Pentru inregistrarea certificatului de casatorie suna la ei, sunt in masura sa iti dea raspunsul cel mai competent.

   
 189. Buna sunt in uk d 8luni si m am casatorit d 2 luni am trimis actele sotului prin posta d 1luna avand in vedere k eu am yc si nici acu n au venit intrebarea este,cat tb sa mai asteptam?
  Mai am o problema stiu k tb sa inregistrez certificatu de casatorie la milton keynes dar nu inteleg c acte imi trebuie ca sa l trimit si cat trebuie sa platesc.va rog frumos sa ma ajutati daca stiti cumva.

   
 190. Buna Cristian, poti lucra maxim 3 luni fara acte, timp in care aplici pentru acestea.

   
 191. Buna Lorry, incerc sa dau de o prietena care a plecat si ea acasa cand copilul ei era mic. Cand stiu ceva te anunt.

   
 192. Lorry, daca as/am avea un raspuns, cu drag ti l-am oferi

   
 193. imi raspundeti si mie va roog..multumesc

   
 194. Salut Marius
  Ai mai aflat ceva referitor la jobul de instructor auto?
  Spune-ai ca ai un prieten romana de-al nostru care e instructor auto
  Te rog daca poti sa-mi dai ceva detalii
  Multumesc mult

   
 195. Cand iti faci programare ceri sa ti se ofere un “interpretor” de la ei. Verifica pe site cand iti faci booking pentru examen.
  http://www.direct.gov.uk/en/Diol1/DoItOnline/Doitonlinemotoring/DG_197297?CID=MTB&PLA=url_mon&CRE=book_theory_test

   
 196. as avea si eu o intrebare…….cum as putea sustine examenul pt permisul de conducere pe teritoriul angliei in limba romana?multumesc

   
 197. multumesc pentru raspuns Ana…saptamana viitoare o sa fac o programare la Citizen si o sa vad poate am noroc…Mai am niste nelamuriri …as vrea de paste sa plec in tara cu prietenul meu si cu copilul meu si nu stiu daca pot pleca cu el pentru ca e foarte micut acum are aproape o luna pana de paste o sa aibe 2 si ceva 3.Crezi ca pot plec cu el in tara?Ce am nevoie pentru el ca sa putem pleca.multumesc

   
 198. Salut,

  Am aplicat pentru yellow card pe la sfarsitul lui noiembrie anul acesta. Am trimis actele cu un EHIC obtinut in UK. Mi-au trimis azi o scrisoare prin care imi cer sa le trimt un card EHIC din Romania pentru a lua o decizie. Ideea e ca eu sunt deja in UK si as vrea sa stiu cum pot obtine un card din Romania. Pot timite actele unuia din parinti sa aplice pentru mine si sa imi trimita cardul dupa ce e emis? Prin acte ma refer la buletin (pe care probabil o sa il trimit in tara) si o scrisoare prin care declar ca nu am niciun venit? Poate sa confirme cineva ca acestea sunt actele de care e nevoie pentru o aplicatie pentru EHIC? Data limita pentru a trimite cardul romanesc la Home Office este 7 martie.

   
 199. Ma scuzati… dar mai am nevoie de inca o informatie :)
  Pentru a primi acea scrisoare de recomandare trebuie sa lucrez o perioada. Intrebarea este cat am dreptul sa lucrez fara NINO pentru acea companie

  Va Multumesc inca odata

   
 200. Va Multumesc mult pentru raspunsuri :)

   
 201. Buna Cristian, la fel cum spunea si Marius prietenul tau nu iti poate facilita obtinerea Nino. Singurul lucru cu, care te poate ajuta este acea scrisoare de recomandare, care sa confirme ca muncesti pentru el in calitate de self-employed. In rest, ai nevoie de mult noroc.

   
 202. Cristian,

  Eram convins ca ti-am oferit un raspuns, insa in agitatia cotidiana, probabil ti l-am oferit …telepatic, fara sa fii pe faza.:)

  Din pacate, prietenul tau, detinator LTD, nu iti poate facilita in niciun fel obtinerea NIN. Nicio alta persoana nu iti poate facilita -in mod legal- obtinerea NIN. Poti beneficia de specialitate -consultanta, pregatirea dosarului, sfaturi, tips & tricks, samd- oferite de un specialist. Daca ai nevoie de astfel de servicii, cu caldura ti-o recomand pe Ana.
  http://contabilitate.co.uk/sample-page/
  Mult succes!

   
 203. Buna seara :) va scriu din nou pentru ca nu am primit un raspuns.
  Am un prieten un UK care detine o companie (LTD) as dori daca se poate sa imi spuneti in ce fel m-ar putea ajuta in obtinerea NINO inafara acelei scrisori de recomandare.
  Va Multumesc

   
 204. Merci frumos pentru ca ai raspuns
  Toate cele bune

  Ionut HG

   
 205. Buna Lorry, eu in locul tau as incerca sa ii sun sa vad totusi daca ma pot ajuta cu ceva. Stii cum se spune, incercarea moarte nu are, si poate esti norocoasa si se gaseste o solutie.
  Numai bine

   
 206. Buna, din pacate nu iti pot raspunde la intrebarile acelea.
  Imi pare rau

   
 207. Buna Alex, in mod normal trebuie sa exista o “explicatie” pentru fiecare ban care intra intr-un cont business. Acum, nu stiu sigur la ce te referi cand spui cont business, cel al unui self-employed sau cel al unui Ltd? Daca e cazul unui Ltd se poate considera ca si capital introdus in afacere de directorul sau proprietarul companiei. Daca e cont pentru o persoana care isi desfasoara activitatea ca si self-employed daca banii se primesc cu mentiunea Gift nu ar trebui sa fie nici o problema.
  Pentru o mai buna siguranta de ce nu suni tu la HMRC, Income Tax la numarul 0845 300 0627 si le explici exact situatia.
  Sunt sigura ca ei sunt cei mai in masura sa iti raspunda.
  Numai bine!

   
 208. Buna ziua ma numesc alex am tot cautat pe forumuri dar se pare ca nimeni nu stie un raspuns la intrebarea mea .Bani primiti pe un cont business din alta tara se impoziteaza? fratele meu vrea sa ami temita niste bani ca sa incepem o afacere aici in londra si ma gandesc ca nu stiu daca merita sa faca transfer bancar daca ami ia astia vreo 20% mam fript tare si bani se fac greu peste tot ,,,,daca stie cineva cum functioneaza sa ma lamureasca si pe mine ca nu vreau sa pierd bani multumesc anticipat

   
 209. buna seara am si io nevoie de inca o informatie :)
  am un prieten un UK care are cetatenie si are si companie (LTD) eu daca ma duc la el in ce fel m-ar putea ajuta in obtinerea NIN?
  care ar fi pasii si ce acte aditionale ar trebui pe langa o aplicatie normala?
  VA Multumesc

   
 210. Salut,
  Imi doresc foarte tare sa plec in UK si desi am citit destul de mult despre viza si despre yellow card,blue card si purple card,inca nu imi este clar cum ar trebui sa procedez : e mai ok sa aplic de aici pentru ele sau sa plec printr-o agentie de plasare a fortei de munca(sincer,nu am foarte mare incredere in ele,mai ales in cele care solicita mii de lire pentru asta) ori sa ma duc acolo si in cele 3 luni in care pot sta fara viza,sa aplic pentru acte?pe langa faptul ca imi doresc sa locuiesc acolo,automat va trebui sa si lucez undeva si nu stiu de unde su cum sa incep.Am vazut de altfel si posibilitatea de a aplica pentru acte si ca high-skilled dar pe langa faptul ca pot lua cele mai mari puncte datorita varste(am 25 de ani) si faltul ca am o licenta si stiu mai multe limbi straine,nu sunt foarte lamurit de felul in care se acorda punctele pentru venitul in ultimile 12 luni si exact ce acte doveditoare trebuie sa am.Este pentru prima data cand doresc sa ma mut in alta tara si recunosc ca nu sunt foarte familiarizat cu toate procedurile de aplicare pentru acte si unde trebuie sa aplic.Multumesc frumos si felicitari pentru blog.Este genial si foarte folositor

   
 211. Buna Cristian,

  Dupa ce ai luat National Insurance Number, din fericire nu ai nici o problema cu nimeni. Daca vrei sa iti aduci familia aici, o poti face linistit, nimeni nu te va “urmari” sau nimeni nu te va intreba de ce nu ai declarat ca esti casatorit, sau ma rog ca ai copii.
  Numai bine

   
 212. Buna Ana ! multumesc pentru informatii , ai dreptate , am mai citit si eu pe ici colo si intradevar asa e , unii se folosesc de asta sa traga in piept statul. Sa zicem ca nu le spun ca am familie , ca sunt singur , si aplic pt NIN -ul asta , pasii ii cunosc , si mai tarziu vreau sa-i aduc si pe ei , cum o sa procedez ? care ar fi cea mai buna solutie?
  Multumesc
  O zi faina

   
 213. @ Ana

  Buna Ana ,
  Observ ca ai exparienta in multe situatii.
  Ma poti ajuta te rog daca ai ideee despre ce am postat in 15.01.2012 la rubrica Self Employed de pe blog….sunt intr-o mare ceata si nu gasesc pe cineva care sa stie aceasta parte pentru a activa in Uk….

  Merci frumos anticipat

   
 214. buna,
  am un fiu de 26 ani absolvent ASE bucuresti-turism. acum se afla in edmonton -canada intr-un internship .programul se finalizeaza in aprilie 2012.acum lucreaza ca receptioner la un hotel ramada,experienta lui canadiana la acest hotel va fi de 9 luni si are recomandari bune. intentioneaza sa caute de lucru in anglia ca receptioner la un hotel cu speranta de avansare ca supervisor..cei de la ramada erau dornici sa-l avanseze ,dar nu pot primi LMO(acceptul pentru un lucrator imigrant).
  poate sa aplice ca self employed pentru receptioner?
  are sanse sa-si gaseasca usor un contract tinand cont ca vorbeste engleza(cu accent canadian) foarte bine si are experienta la un hotel mare cu recomandari bune?
  face o alegere buna…avand in vedere instabilitatea din zona UE…sau mai bine ar cauta alte metode legale de a ramane in canada?
  multumesc!

   
 215. problema e ca nici el nu are acte si nu stiu cum sa incep:((

   
 216. Mersi Alexandra :). Da, hotelul te poate inregistra in programul Worker Registration Scheme. Daca se aproba, vei avea drept de munca in calitate de angajat, DAR vei putea sa iti exerciti acest drept doar pentru compania care a aplicat pentru tine. Cu alte cuvinte, timp de un an esti legata de hotel, cu drepturi de angajat. Dupa 12 luni apare soarele si pe strada ta, aplici pentru deosebitul Blue card.
  Numai bine !

   
 217. Buna Cristian, da cand mergi la interviul pentru NIN te intreaba daca esti casatorit, daca ai copii. Din pacate ce se intampla in ultimul timp, si aici ma refer la greutatile pe care le intampinam in momentul in care aplicam pentru acest mirific NIN se datoreaza beneficiilor. Foarte multe persoane aplica pentru beneficii in Uk, multe dintre ele neavand dreptul legal sa faca acest lucru, dar cu mici artificii obtin acele ajutoare. Statul e satul de astfel de lucruri, si de aceea acest NIN se obtine destul de greu in unele cazuri. Important e sa fi consecvent, sa incerci pana se satura aia de tine.
  Numai bine si bafta!

   
 218. Buna am si o intrebare.
  Daca lucrez in anglia pentru 6 luni mai ai nevoie de acte doveditoare? daca Da ce fel de acte? se mai poate angaza numai 6 luni pe baza de contract fara cartea galbena sau albastra? iti multumesc

   
 219. Ana esti minunata, pentru prima data cineva este cat se poate de clar, idee cu carul violet de care nu am auzit suna foarte bine, am sa vorbesc cu cei de la resurse umane de la hotel sa vedem ce putem face. ei doar trebuie sa ceara permisiunea de a lucra pt ei timp de un an, da? Voi lucra cu drepturi de angajat? Multumesc mult.

   
 220. Multumesc mult Ana ! Te intreaba daca ai familie , copii cand mergi sa aplici pentru NIN?
  multumesc si o zi faina

   
 221. Multumesc mult pentru informatii ! Chiar te rog imi spui daca mai afli ceva detalii . Felicitari pentru blog ! E foarte util , afli destul de multe . Multa sanatate , ca-i mai buna decat toate !

   
 222. Buna, din pacate ce ti s-a intamplat tie s-a intamplat multor altor romani. Cei de la hotel te-au trecut ca si angajat, dovada P60 si contributiile Nino deduse pe payslip-uri. Din moment ce ai fost angajata de ei, toate sumele de bani pe care le-ai primit din momentul in care te-au trecut pe codul 747L se afla pe formularul P60 (formular care se da dupa inchiderea anului financiar, si contine salariul, taxele si contributiile platite). Cand ai facut inchiderea de an pentru venitul in calitate de self-employed trebuia sa calculezi toate veniturile obtinute in acele 3 luni, adica pana in momentul in care ei te-au trecut pe Payroll. Inca o chestie, normal o persoana care e self-employed si angajat in acelasi timp in inchiderea de an trebuie sa declare atat veniturile din activitatea de self-employed cat si cele din activitatea de angajat (adica din P60).
  Daca continui sa muncesti pe Payroll cu cei de la hotel, nu ai nici o sansa in viitorul apropiat sa obtii vreun card fie el galben sau albastru. De ce nu ii intrebi daca nu vor ei sa aplice pentru tine trimitand o scrisoare la Home Office in care sa le ceara acordul ca tu sa fi angajata lor? Daca raspunsul e pozitiv, vei completa un formular il vei trimite si vei obtine un card violet…dupa 12 luni muncite ca si angajat pe acest card aplici pentru Blue, si ai terminat problema.
  Sper ca ai inteles ce am scris eu pe aici :), daca mai ai intrebari iti raspund cu placere.

   
 223. Ana, stiu suna foarte confuz totul, in Aprilie obtinut NIN si m-am intregistrat ca self, cei de la hotel m-au sfatuit sa fac asta, timp de 3 luni de zile le-am inmanat invoice-uri, apoi ei au hotarat sa ma treaca pe pay roll, pe pay slip scrie cat plateam lunar pt NIN. Am primit un formular P60 unde scrie taxele platite din aprilie pana in octombrie, apoi un cec de la HM Revenue cu returnare de taxe. Codul de taxe era 747L. Am completat Tax Return dar nu sunt sigura daca am completat corect pt ca nu am stiut suma exacta care trebuia declarata. Marea mea problema acum e ca din cate am inteles nu am sanse sa aplic pt blue card, si cei de la hotel imi ofera un contract provizoriu, cu conditia de a-l prrelungi daca aplic pt permis de munca. Are ceva sens ce zic? Iti Multumesc anticipat pt raspuns.

   
 224. Cristian,

  Stiam de la cineva ca trebuie sa treci un test -nu mai retin numele acestui test dar il aflu- iar job-ul poti sa-l prestezi ca sole trader / self employed, cu masina ta. Am un prieten roman instructor auto in Birmingham, o sa aflu detalii de la el si revin.

   
 225. Buna Ioana, sotul tau a muncit ca si angajat ultimele 12 luni ?

   
 226. Buna Andreea, in cazul in care doresti sa iti schimbi numele trebuie sa faci acest lucru in toate actele, inclusiv yellow cardul. De asemenea, nu e obligatoriu in UK sa iti schimbi numele, poti sa ramai cu numele de fata. In cazul in care ramai cu numele de fata apelativul tau va ramane domnisoara, doar in cazul in care iti schimbi numele vei deveni doamna :). Ca sa nu te incurci prea mult, poate ar fi mai ok sa ramai la numele de fata, sa faceti toate actele si cand aveti timp sa iti schimbi numele in toate actele. In Romania casatoria trebuie inregistrata la Primarie, sa fiu sincera nu stiu nimic de vreo data limita, dar banuiesc ca nu conteaza foarte mult. Pe certificatul de casatorie de aici, apare numele fiecaruia de dinaintea casatoriei.
  Bafta multa

   
 227. Multumesc mult pentru raspunsul promt Marius, da am lucrat full time si cu contract de prestari servicii, ideea este cei dela jobul actual mi-au facut contract de prestari servicii dar pe o perioada determinata cu conditia de a aplica pt permis de munca, acum stiam ceva in legatura cu cei 5 ani, poti sa ma sfatuesti ce as putea face in cazul acesta, as putea aplica pt ywllow card ca si self employed, sau in ultima instanta daca am diploma de facultate ‘ Bachelor degree’ din Romania, sa aplic ca si Highly skilled. Imi cer scuze daca nu m-am facut inteleasa, vreau doar sa fac totul sa fie cat se poate de legal, sa imi platesc taxele,si sa muncesc in aceasta tara deosebita. Multumesc inca o data pentru timpul acordat

   
 228. Buna Lorry, sfatul meu e sa iti faci programare la un Citizen Advice Bureau, ei sunt cei mai in masura sa iti de-a sfaturi in cazul tau. Ar mai fi ceva, la programarea respectiva sa mergi cu prietenul tau, banuiesc ca acesta are acte…si probabil lucrul acesta va conta.
  Iti doresc bafta multa si numai bine!

   
 229. Buna Cristian, din pacate eu nu prea am ideea in ce consta procedeul pentru a deveni instructor aici in Uk,dar ceea ce iti pot spune cu siguranta este ca nu exista nici o exceptie pentru persoanele care au familie, din contra e mai ok sa spui ca esti singur. Persoanele care au copii mici, de exemplu sunt putin (poate putin mai mult) defavorizate. Din moment ce unul dintre parinti obtine National Insurance Number, atunci acesta automat poate aplica pentru beneficii…lucru deloc pe placul Guvernului de aici. Daca te mai pot ajuta cu ceva…o fac cu mare placere!
  Numai bine

   
 230. Buna Alexandra, sa fiu sincera nu am inteles exact situatia ta. Ai muncit si muncesti ca si self-employed, ai fost trecuta pe payroll…etc. Ai fost trecuta pe Payroll in calitate de self-employed? Se poate obtine Blue cardul doar in cazul in care persoana respectiva a muncit 12 luni ca si angajat LEGAL, nicidecum 12 luni muncite ca si self-employed. La fel, nu am inteles ideea cu inchiderea de an. Chiar daca nu depasesti suma de bani pentru care nu se platesc taxe, trebuie sa completezi un astfel de formular, in caz contrar te poti alege cu o amenda. Daca ma lamuresti putin, probabil iti pot raspunde exact.
  Multumesc!

   
 231. Alexandra,

  In primul rand, din statutul de Self Employed, Blue Card-ul se obtine dupa 5 (cinci) ani.
  Daca mai are rost, iti raspund si la urmatoarea intrebare, cu o alta intrebare: Tu ai fost angajata full time de catre hotelul respectiv? Ai incheiat un contract de angajare sau prestari servicii?

   
 232. Buna, o sa incerc sa fiu cat se poate de concisa. Locuiesc in Anglia de un an si jumatate, am lucrat la un hotel ca receptionist pt 6 luni, cu ajutorul lor am obtinut NIN si m-am inregistrat ca Self employed, pe baza acestora am lucrat pe baza unui contract cu acestia, am plecat de acolo si dupa doua luni de zile am inceput sa lucrez la un alt hotel, tot ca si self emplyed. In decursul anului trecut am primit tax return deoarece nu am castigat suficient de mult ca sa platesc taxe, dar nu am trimis nici un formular in care sa cer asta. As dori sa stiu daca anul acesta as putea sa aplic pt blue card, stiu ca trebuie sa am 12 luni lucrate fara intrerupere. Am invoice-uri pt 3 luni iar restul lunilor am fost trecuta pe pay roll, acum ma intreb cei de la home office ce o sa spuna despre asta? Daca le trimit contractul de la jobul anterior si jobul actual, impreuna cu invoice-urile pe care le detin,si pay slipurile credeti ca ar fi o sansa sa obtin blue cardul? Am citit legislatia, am intrebat in stanga si in dreapta dar toate raspunsurile sunt vagi sau diferite. Va multumesc anticipat.

   
 233. Salutare
  As dori sa vin in UK sa lucrez ca instructor auto . am 7 ani de experienta , cu sofatul pe partea dreapta sunt obisnuit, ce sanse as avea sa pot profesa ca instructor. Sunt casatorit , am 2 copii , n-as vrea sa-i iau cu mine deocamdata , vreau sa stiu daca pot sa aplic pt acte in cazul in care sunt familist , exista vreo exceptie? Multumesc mult pentru orice informatie.
  As vrea sa fiu cat mai documentat inainte sa fac pasul asta

   
 234. Buna Marius…am disparut o perioada de pe site pentru ca tocmai am nascut si am o problema cam mare.Dupa cum ti-am mai spus voiam sa aflu cum pot obtine nino dupa ce voi naste,acum problema e ca dupa ce m-au externat mi-au spus ca am de plata spitalizarea 2000 de lire sau poate putin mai mult pentru ca am nascut prin cezariana.Nu am cum sa platesc aceasta suma deoarece nu am nici un act si momentan nici nu pot lucra,lucreaza doar prietenul meu care nici el nu are acte.Exista vreo posibilitate de a nu plati aceasta suma?multumesc astept raspunsul tau …

   
 235. Salut Marius multumim pt blog , pe ce data pleci in anglia ?

   
 236. Buna Marius,in primul rand felicitari pentru blog.As avea si eu o mare rugaminte la tine:ai putea sa-mi dai si mie un sfat ce colegiu as putea sa urmez pentru a putea aplica apoi pentru cardul galben de studenti?Un anume fel de colegiu trebuie?imi e sa nu ma inscriu la un colegiu care n-ar fi in regula din acest punct de vedere?Si inca o mica nelamurire,am inteles ca trebuie sa urmez colegiul minim 8 luni,ai putea sa-mi spui si cand incep?Iti multumesc mult de tot si astept cu nerabdare un raspuns.

   
 237. Buna, am si eu o intrebare. Eu sunt studenta si in urma acestui statut am obtinut yellow cardul. Eu si prietenul meu vrem sa ne casatorim si el sa obtina bc. Intrebarea mea era dupa casatorie eu o sa iau numele lui si trebuie cumva sa imi schimb yellow cardul pentru ca nu mai am numele de fata?am inteles ca pe certificatul de casatorie emis aici in anglia nu exista asa ceva cu tu iei numele lui si trebuie sa iti schimbi toate actele, dar daca nu declari casatoria in romania intr-un anumit timp ea nu mai e valabila sau ceva de genul. Deci pana la urma o sa fie o problema pentru mine faptul ca o sa am actele pe un nume si yellow cardul pe numele de fata deci alt nume?si care este termenul limita in care trebuie sa declari casatoria in romania?asta daca bineinteles stii

   
 238. Imi cer scuze, am probleme cu tastatura…
  deci in continuarea mesajului precedent
  1. Care ar fi varianta cea mai sigura de a aplica pentru blue card avand in vedere ca eu sunt studenta si sotul are blue de dependent. Aplic ca dependenta de el daca are 12 payslipuri?mentionez ca eu lucrez part time in invatamant deci voi avea intrerupere in munca mai mare de 30 de zile in timpul vacantei de vara
  2. La aplicatia pentru blue vor cere dovada platii asigurarii comprehensive timp de un an?as dori sa o sistez.
  apreciez raspunsul tau si iti multumesc pentru atentia acordata.

   
 239. Buna Marius,
  in primul rand felicitari si toata stima pentru canu intri in categoria oamenilor care primesc informatia si o pastreaza pentru sine.

  Te rog sa ma sfatuiesti cum sa procedez pentru a obtine blue card. Am yellow de student iar sotul blue de dependent de mine.
  Intrrbari:

   
 240. Buna Madalina,
  Pentru a aplica pentru Yellow Card ca si self-employed aveti nevoie de urmatoarele:

  – 2 poze tip pasaport

  – buletin de identitate sau pasaport

  – invoice-uri pentru munca facuta

  – contract de munca sau agreement-uri

  – scrisori de recomandare de la clienti

  – statementul bancar pe cel putin ultimele trei luni

  – scrisoarea pe care ati primit-o ca si confirmare cu national insurance number

  – scrisoarea cu confirmare UTR number (care ati primit-o dupa ce ati devenit self-employed)

  – dovada ca ati platit contributiile NINO( ultima chitanta cu plata facuta)

  – ultimul Tax Return

  – o scrisoare in care sa descrieti activitatea pe care o desfasurati ca si self employed

  – daca va faceti reclama, ce modalitate folositi- anunt online, fluturasi

  – o lista cu clientii pe care i-ati avut.

  Primele 5 puncte sunt cele mai importante, restul cat se poate mai mult din ele.
  Daca nu ai contributiile platite, nu e nici o problema pentru ca nici nu aveai cum…factura s-a emis in luna Octombrie.
  La fel nu e nici o problema daca nu ai Inchiderea de an, la fel nu ai cum sa o ai.
  Incearca sa faci rost de restul actelor in totalitate, conteaza foarte mult.
  Pentru sotul tau iti va trebui 2 poze, pasaport sau buletin si certificatul de casatorie.
  Dosarul se pregateste la fel in ambele cazuri, daca le trimiti prin posta sau mergi personal.
  Bafta multa!

   
 241. Buna Alex, cum spunea si Marius daca ai declarat ca muncesti pentru o singura companie nu ai nici o sansa. Conteaza foarte mult si ce scrie in scrisoarea de recomandare sau in contractul de munca, si mai ales ce deduceri ai pe statul de plata, asta in cazul in care angajatorul ti le emite.
  Parerea mea…cei de la Job Center sunt oricum idioti, iar daca tu le-ai spus ca muncesti ca si angajat le-ai dat satisfactia de a te trimite in alta parte, cum au facut cu mine zilele trecute… sa sun la Ambasada Romaniei sa imi emita un card.
  Sotia ta mai are ceva drum de parcurs pana la aplicatia pentru Yellow, asa ca daca vrei sa mai incerci pentru Nino, verifica cu cei de la companie sa fi sigur ca vor scrie in scrisoare de recomandare ca muncesti ca si self, si mai gaseste doi prieteni binevoitori care sa raspunda la telefon (asta in cazul in care suna!!!!!!!!) sa confirme ca ai muncit cate ceva si pentru ei.
  Sper ca ti-am fost de ajutor.
  Bafta multa!

   
 242. Buna Ana- Maria,
  Eu am obtinut o programare la Croydon in mai putin de 24 de ore, normal contra unei sume de bani. Daca te intereseaza trimite-mi un email la ana@plutos.org.uk .
  Numai bine!

   
 243. Alex,

  Le-ai spus alora ca lucrezi pentru firma aceea si atat?
  Le-ai spus ca esti angajatul lor? full time?
  Daca da, nici nu mai conteaza ce acte ai depus. Aplicatia e compromisa.
  Daca nu, mai ai sanse, numai ca ai uitat sa adaugi si o scrisoare de la contabil. Statement-ul bancar nu stiu de ce l-ai bagat, caci nu stiu sa aiba vreo relevanta, decat ca dovada de adresa.

  Daca unul dintre voi obtine Yellow Card – Self Employed, celalalt are dreptul sa obtine blue.

  Este un blog, dar ai fost pe intelesul tuturor:)
  Bafta!

   
 244. Ana Maria,

  Acesta este timpul estimativ. Poate dura mai putin, mult mai putin.
  Din pacate nu exista fast track, nici ghisee VIP, va trebui sa astepti si sa induri, ca noi toti, muritorii de rand :)

   
 245. salut!am si eu o mica problema care ma framanta.. sotia mea si-a depus actele pt nino..a avut interviul.. acum asteapta raspunsul. Astazi am avut si eu interviul pt nino..dar am primit un raspuns cam ciudat din cauza actelor pe care le aveam: la modu ca eu lucrez pt o firma ca ‘carpenter’. Am dorit sa aplic pt selfemployed iar doamna de la interviu mi-a zis ca nu pot sa aplic ca self lucrand doar pt o singura companie…si ca trebuie sa plic pt un workpermit.. ca firma trebuie sa sune pt asa ceva. Ca si acte am avut :permis conducere,extras banca,scrisoare de la munca,scrisoare de unde locuiesc si cateva invoiceuri.
  Am citit pe undeva ca daca unul dintre soti este self .. celalat poate obtine blue card?
  Ce ar trebui sa fac in acest caz mai exact..?
  Sper ca am fost cat de cat pe intelesu`forumului :) ..
  multumesc frumos..

   
 246. Buna

  Tocmai am sunat la Croydon pentru a face o programare pentru depunerea actelor pentru Yellow Card si mi s-a raspuns ca e busy pana la finalul anului si nu au cum sa ma programeze, iar singura varianta ar fi cu posta.Cand am intrebat cate luni va trebui sa astept daca le trimit prin posta , mi-au spus ca intre 4 si 6 luni.

  Stiti vreo varianta mai rapida?Acesta este timpul de asteptare? Va intreb aceste lucruri pentru ca sunt persoane(care se ocupa cu a te ajuta”pentru o anumita suma de bani” in obtinerea acestor acte) ca ar durea maxim 2, 3 luni.

  Multumesc anticipat pentru raspuns.

  O zi buna!

   
 247. Buna Cristian,
  Chestia cu Nino temporar era acum mult timp. Din pacate acum nu se mai acorda Nino temporar.

   
 248. Buna Mihaela, ati putea aplica pentru aceste beneficii ca si cuplu, e de ajuns ca unul din parteneri sa detina NIno. Pe langa alocatia de stat, care este 20.30 pe saptamana, mai este ajutorul celor cu venit scazut, poate ai auzit de Working Tax Credit si Child Tax Credit si house benefit de asemenea.
  Clarific: E suficient ca unul din parteneri sa detina NIno.
  Pentru House Benefit trebuie sa aveti inchiriata toata casa sau apartamentul.

   
 249. Buna Dana,

  La fel acest UTR number il poti gasi sub denumirea de Tax Reference, Our Reference sau Your reference si e format din 10 cifre. Daca chiar nu il gasesti suna la 01355359022- linie fixa HMRC de aflare a UTR-ului.
  Bafta

   
 250. @Dana
  Il gasesti in partea dreapta, sus, in scrisorile scrisorile de la HM REVENUE & CUSTOM.
  Verifica ultima instiintare de plata a trimestriala a contributiilor NIN.

   
 251. Buna! Te rog sa-mi spui unde g?sesc num?rul UTR pe o foaie de la Revenue? îmi trebuie acel num?r si nu mai ?tiu ce am f?cut cu acel act. Nu am specificat am toate actele. Multumesc

   
 252. stima!

   
 253. buna,as vrea sa ma ajutati cu niste raspunsuri.prietenul meu are acte si lucreaza in uk,eu nu am nici un act.avem un copil de 8 luni nascut in uk.nu luam nici o alocatie.
  as putea aplica ptr alocatie,am dreptul?
  dar pentru house benefit?
  nu stiu pe cine sa intreb,nu ne ajuta nimeni.
  unii zic ca da am dreptul ,unii nu ,nu mai stiu ce sa fac ,oare sa depun actele????????multumesc!

   
 254. Salut Marius, as dori si eu o informatie, daca vin acolo si ma duc la un job la Carry`s sau alta companie acolo imi cere insurance number, acuma intrebarea este urmatoarea pana merg la interviu pt NIN si pana primesc un raspuns de la ei pot lucra pe un NIN provizoriu, am auzit ca se poate folosi ca NIN provizoriu data de nastere ex: 02061987.

  Multumesc

   
 255. @viorel
  Atat atat proprietarul cat si muncitorul depistat muncimd la negru sunt pasibili de amenda. asta in cazul celor din UE sau cu drept de sedere aici. cei care fugeau, erau probabil ilegal in UK.

   
 256. Nu e vorba de dovedirea dragostei aici ‘prietene’.eu ajung in februarie si am zis sa umblam pentru amandoi odata.In fine,eu cautam un raspuns,in cazul tau puteai sa te faci util nelasand comm la mesajul meu.Iti urez multa bafta pe facebook cu asemenea replici.

   
 257. @Ionut Hristiu,

  Iarta-ma ca te intreb, dar cam ce te astepti sa rezolvi scriind-mi nenumarate mesaje pe mail si repetand inutil mesajele pe blog?

  Daca eu sau vre-un cititor vom afla un raspuns la intrebarea ta, cu prietenie ti-l vom oferi. Pana atunci, fie gasesti raspunsul in alte locuri, fie astepti linistit.

  Iti voi sterge mesajele repetate si te rog sa nu le postezi din nou.

   
 258. Salut!Poate posta cineva agentii de recrutare care mai lucreaza cu romani?Eu am sunat la tot ce am gasit pe net si dupa ce le-am spus ca sunt roman mi-au inchis in nas.Am NIN,CSCS,am aplicat pt UTR.In zadar nu gasesc..Am cautat peste tot(gumtree,reed).Astept un raspuns!Multumesc!

   
 259. nu e treaba mea…dar mor de curios! asta e ultimu` trend in dovedirea dragostei? sa nu iti faci acte doar sa o poti face in accelasi timp cu dragostea ta? :))) imi pare cam stupid!:)))).

   
 260. Salut!Nu am inteles ce se intampla,mai exact,in caz ca esti prins la un control muncind fara acte…primesti amenda ori esti expulzat cu interdictie in U.K.?Te-am intrebat pentru ca am avut ceva ‘palpitatii’ azi,cand m-a sunat prietena mea si mi-a zis ca a fost un control,iar colegii ei(turci,indieni)fugeau pe unde vedeau cu ochii.Prietena mea munceste de 6 luni acolo,inca nu si-a depus pentru acte in speranta ca o sa aplicam amndoi cand o sa ajung si eu.Multumesc!

   
 261. Te rog mult sa-mi dai si mie nr contabilei!
  Multumesc,
  Laura

   
 262. @Oana,

  Cazul tau nu imi este deloc strain, eu am plecat cu ganduri mari, doar cu ce aveam pe mine, plecand de la ideea ca “mai rau nu poate fi”
  Ei bine, sunt situatii in care poate fi mult mai rau si nu ti-o spun sa te descurajez, insa trebuie sa fii “barbat” in anumite situatii.
  Nu e usor. Romanii nostri vor cauta pe cat posibil sa te jumuleasca de parale, dupa care sa se dea loviti.
  Altii, vor profita de situatia ta (fara acte) si vor incerca sa te exploateze la maxim, sa profite.
  Cate tepe am luat si prin ce clipe am trecut, te-ai ingrozi daca ti-as povesti.
  Acesta este si motivul pentru care incerc sa ajut, sa ma implic, sa nu fiu unul dintre ei, pentru ca stiu cata ticalosie am intalnit si intalnesc la tot pasul…
  Drept urmare, nu trebuie sa ma pun in locul tau, pentru ca inteleg perfect situatia.

  Daca ai pana in 27 de ani, poti aplica pentru un program aupair. Vei castiga relativ putin in primul an, dar ai un viitor asigurat, in sensul ca, dupa stagiul de Au Pair primesti automat cardul albastru si poti lucra in orice domeniu, in limita pregatirii tale.

  Oricare ar fi alegerea ta, tine-ma la curent si daca esti nedumerita, mazgaleste pe-aici, dar te rog, fara exces de emoticon-uri

  Mult succes!

   
 263. Buna Marius,inainte de toate vreau sa-ti multumesc pt raspuns si sa-ti zic ca m-ai pus oarecum pe ganduri ? .Legat de sotul meu…..el nu stie aproape deloc engleza ,are un serviciu destul de bun si aici nu ma refer la salariu(1300 ron) ci doar la statut,in plus cineva trebuie sa ramana acasa in cazul in care nu o sa mearga asa cum ne-am propus sa nu ramanem amandoi fara joburi pt ca atunci ne-ar fi mai rau decat acum neavand cu ce ne plati ratele care sunt destul de consistente (apartament,masina si inca una pt o interventie chirurgicala destul de grea ).Nu am dus-o niciodata rau ,dar nici bine ne-am descurcat atat cat am putut fara sa fim plecati vreodata in afara tarii,insa de vreun an am ajuns in imposibilitatea de a plati facturi ,ratele cu greu le mentinem la zi si nu mai vb de copil caruia ii trebuie mai mult decat as fi putut eu crede.In sesul asta ne-am gandit ca trebuie schimbat ceva ,ca in tara asta mai rau o sa fie dar mai bine niciodata.Primele mele zile in Anglia…..m-am gandit sa-mi iau ceva bani(si aia imprumutati) sa-mi pot plati chiria pe 2 luni si bine inteles vreo 1000lire pt mancare si ce mai trebuie dupa care sa-mi caut de munca la negru in orice domeniu (cleaning,motherhelp,etc)timp in care incerc sa-mi bag si actele.Acum ,de ce spun ca m-ai pus pe ganduri…..recunosc ca nu m-am gandit la variant de a pleca singura intai pt a “rezolva” unele probleme.Dupa raspunsurile primite de la tine ,am stat si m-am gandit si iti dau dreptate insa si aici apare o problema ,nu pot sta mai mult de 2 sapt pt ca stiu ca asta mica nu se va obisnui cu idea ca eu lipsesc,e “marisoara”si isi da seama.Acum vin si intrebarile:Ce pot eu realiza in timpul asta?Daca te-ai pune in locul meu(si te rog sa o faci)tu cum a-i proceda,avand in vedere ca acasa nu ramane decat cu tatal ei pt ca noi nu avem ajutoare din partea parintilor(ai me mei lucreaza ,ai lui stau la tara si oricum sunt ca niste straini pt copil).?Sunt total comfuza sincer ,vreau intradevar sa plec,sa schimb ceva ,dar nu stiu cum sa incep …..:(((((((((((((((((((((

   
 264. mercic pentru tot!

   
 265. Nu vei avea nevoie de niciun card, fiind sotia acestuia.
  Acum, sa luam lucrurile din doua perspective
  1. daca esti idealista si vei dori doar cardul, aplica pentru el, lucreaza 12 luni neintrerupte, obtine cardul albastru de sine statator (al tau, independenta) dupa care poti divorta. :)
  2. daca este dragoste, dragoste sa fie. Legalizati marea dragoste dintre voi si cel mai probabil vei obtine cetatenie letona, situatie in care nu ai nevoie de niciun card, de niciun beneficiu, vorba cantecului ..love is all you need:) .
  Nu ma intreba in ce conditii se obtine cetatenia letona sau ce demersuri se fac in Letonia, te rog!

   
 266. Scuze da mai pe romaneste Letonia.Deci pot sa obtin blue cardul doar cu certificatul de casatorie?Am tot cautat informatii despre asta si nu am gasit mai nimic care sa ma ajute.Multumesc

   
 267. I-auzi! Te-ai scos!
  EL este din Letonia, mai pe romaneste. Vezi ca ti-a ramas putina engleza in coltul gurii.

   
 268. Buna!urmeaza sa ma casatoresc peste o luna.EL este din Latvia.Pot sa aplic pentru blue card?Mentionez ca el nu are nevoie de acte pentru a lucra in Anglia.

   
 269. Testul consta in rute si crede-m? nu sunt usoare. Dac? ?tii cum sa ajungi din nw3 in wembley – sa zicem si trebuie sa numesti str?zi nu asa faci stânga la primul semafor si gata dac? intelegi ce vreau sa spun. Cât despre bani noi sa fim sanatosi dac? î?i platesti chiria, bill-uri si mâncare o sa fi si s?n?tos.bafta:)

   
 270. in ce consta testul?, si cat despre bani…noi sa fim sanatosi!

   
 271. @Ella,

  Poti, te rog, sa scrii un comentariu, in care sa descrii in mare cam care sunt pasii, formalitatile, samd?
  Sarumana!

   
 272. So?ul meu face taximetrie de 2 ani in Londra si vreau sa ?ti?i ca lucrurile nu sunt chiar atât de simple pe cât par:)dac? lucrezi ca si self- employed la o firma de mini cab trebuie sa lucrezi macar 10 ore pe tura ca sa po?i sa castigi ceva bani, asta dac? treci testul , dac? nu incerci la alta firma .

   
 273. Vlad,
  Tot ce castig sunt aprecierile vizitatorilor.
  Daca prietenul tau vorbeste despre taximetrie, e complicat. Am sa o rog pe Violeta sa ma ajute, sotul ei a trecut prin asta…
  Daca discutam de escort driver, e foarte simplu. Iti iei o coaja si cari cu ea.

   
 274. tot pe al tau blog am gasit raspunsul intrebarilor mele! esti foarte folositor! merci si bafta!

   
 275. pentru inceput am sa incep cu inceputul….felicitari pentru blog! vreau sa parasesc meleagurile natale si am optat pentru Scotia,am un prieten acolo care promite multe…temerea mea consta in urmatoarele:

  el (amicu`) nu se ocupa cu ceva care sa necesite acte si am impresia ca vb in necunostinta de cauza!!… eu vreau sa muncesc,din vorbele lui am inteles ca dupa ce imi fac self employment,sunt firme care subinchiriaza taxiuri,pot aplica pentru un astfel de job in baza la self employment? am nevoie de ajutorul firmei sa imi fac self employment? am aruncat si eu un ochi pe site`uri si am observat ca pentru soferi in general se cauta persoane de peste 25 de ani…ceva cu asigurarile! ai idee despre ce e vorba? eu am 24, sa fie vre`o problema? multumesc si bafta!

   
 276. nu inteleg care e castigul tau pentru munca depusa… ! felicitari pentru blog. ASTA NU E MESS! :))))))) .bravo!

   
 277. Imi cer mii de scuze de greselile de ortografie, dar sunt la serviciu si trebuie sa scriu repede.

   
 278. Salut Marius si multumesc pt raspunsuri, citind blogul tau realizez ca mie nu mi-a spus nimeni nimic referitor la documente si acte si ce trebuie facut.
  Persoana cu care am vorbit o cunosc de ceva timp de aici din romania prin intermediul unei rude, am avut deaface cu ea, l-am ajutat cu vanzarea unor masini aduse din uk. Eu L-am rugat sa-mi gaseasca un job, si mi-a gasit printr-o prietena a lui ceea ce am zis mai sus. am fost sunat de acea tipa, mi-a explicat ce trebuie sa fac la job, ca trebuie sa fac un training inainte si il platesc ei, dar in caz ca nu stau 12 luni ma pun sa-l platesc eu. ei oprind-umi un salariu garantie.
  am primit o adresa cu site-ul lor, dar nu o am la mine, o sa ma uit acas ca o aveam scrisa pe o hartie. si o sa caut pe google.
  Acum este un aspect acre te-am intrebat mai sus,referitor la cum verific eu autenticitatea actelor, di cum imi dau seama de clauzele ascunse din contract.
  Iti multumesc si iti dorsc numai bine!

   
 279. @Marius

  Dupa ce veniti aici, va inscrieti la colegiu si veti obtine Yellow Card, veti putea lucra legal, part time (20 ore pe saptamana), nu mai mult.
  Cardul tau Alpha Bank poate fi folosit in UK, daca este un card ce poate fi utilizat international. As scoate banii si as cumpara lire sterline.

  Garsoniere nu prea sunt, dar poti locui intr-un share(apartament, la comun), impreuna cu prietena ta, pentru aproximativ 400 lire lunar, cu bill-uri incluse. Trebuie sa iei in considerare depozitul (garantia) + 1,2,3 luni plata chiriei in avans. Asta este ce stiu eu, poti gasi cazuri particulare mult diferite.

   
 280. Buna Marius,inainte de toate vreau sa-ti multumesc pt raspuns si sa-ti zic ca m-ai pus oarecum pe ganduri ? .Legat de sotul meu…..el nu stie aproape deloc engleza ,are un serviciu destul de bun si aici nu ma refer la salariu(1300 ron) ci doar la statut,in plus cineva trebuie sa ramana acasa in cazul in care nu o sa mearga asa cum ne-am propus sa nu ramanem amandoi fara joburi pt ca atunci ne-ar fi mai rau decat acum neavand cu ce ne plati ratele care sunt destul de consistente (apartament,masina si inca una pt o interventie chirurgicala destul de grea ).Nu am dus-o niciodata rau ,dar nici bine ne-am descurcat atat cat am putut fara sa fim plecati vreodata in afara tarii,insa de vreun an am ajuns in imposibilitatea de a plati facturi ,ratele cu greu le mentinem la zi si nu mai vb de copil caruia ii trebuie mai mult decat as fi putut eu crede.In sesul asta ne-am gandit ca trebuie schimbat ceva ,ca in tara asta mai rau o sa fie dar mai bine niciodata.Primele mele zile in Anglia…..m-am gandit sa-mi iau ceva bani(si aia imprumutati) sa-mi pot plati chiria pe 2 luni si bine inteles vreo 1000lire pt mancare si ce mai trebuie dupa care sa-mi caut de munca la negru in orice domeniu (cleaning,motherhelp,etc)timp in care incerc sa-mi bag si actele.Acum ,de ce spun ca m-ai pus pe ganduri…..recunosc ca nu m-am gandit la variant de a pleca singura intai pt a “rezolva” unele probleme.Dupa raspunsurile primite de la tine ,am stat si m-am gandit si iti dau dreptate insa si aici apare o problema ,nu pot sta mai mult de 2 sapt pt ca stiu ca asta mica nu se va obisnui cu idea ca eu lipsesc,e “marisoara”si isi da seama.Acum vin si intrebarile:Ce pot eu realiza in timpul asta?Daca te-ai pune in locul meu(si te rog sa o faci)tu cum a-i proceda,avand in vedere ca acasa nu ramane decat cu tatal ei pt ca noi nu avem ajutoare din partea parintilor(ai me mei lucreaza ,ai lui stau la tara si oricum sunt ca niste straini pt copil).?Sunt total comfuza sincer ,vreau intradevar sa plec,sa schimb ceva ,dar nu stiu cum sa incep …..:(

   
 281. Buna seara , am si eu cateva intrebari daca se poate spune asa. Doresc sa vin impreuna cu prietena mea in Uk si din tot ceea ce am citit pe net eu am inteles ca dupa ce ajungem acolo , trebuie sa ne inscriem la un curs nvq dintr-ul colegiu , si apoi mergem la Crayton pentru Yellow Card,dupa emiterea Yellow Card putem sa muncim legal, sau nu am inteles eu bine ? Mentionez ca nu am carnet de conducere (ea are) si trebuie strict sa am carnet de conducere ? Cat despre card bancar am unul de debit visa electron emis de Alpha Bank, acum vine intrebarea il pot folosi pe acela ? cu scuzele de rigoare inca o intrebare, cam cat ar costa o garsoniera in zona de est a Londrei ?

  O seara placuta

   
 282. @stres

  Cat de sigur esti de acest job? Cat de convins esti ca nu e teapa?
  Concret: Ca sa fii angajat ai nevoie de acte, prima ta zi de munca va fi dupa ce vei fi rezolvat problema actelor.
  Daca vei lucra din pozitia de Self Employed, un simplu calcul arata ca vei castiga in jur de 14k+ anual, ceea ce inseamna aprox 7.000 impozabil cu 20%, adica in jur de 1400 + contributii NIN aprox 130/an.
  Nu stiu cine si in ce conditii ti-a propus acest job, dar mie imi miroase a teapa. daca imi dai mai multe detalii despre “angajator” s-ar putea sa aflu chestii interesante..ce zici?
  -verifica-l pe tip, vezi daca are vreo legatura cu compania/persoana ce urmeaza sa te angajeze
  -verifica autenticitatea documentelor cu care isi insuseste anumite calitati
  -verifica daca firma/persoana ce urmeaza a te angaja exista (un google search ar fi suficient)
  -baga de seama! Daca iti cere sa semnezi vreun act, verifica autenticitatea acestuia, pentru ca multi vin cu tot felul de hartii false (contracte de inchiriere, contracte de munca, permise, adeverinte, samd) si iti vor spune “asa sunt mersurile, astea iti trebuiesc”, dupa care iti vor cere “contravaloarea” acestora, spunand ca le-a platit din banii lui.
  Cel mai important este sa NU OFERI BANI IN AVANS DECAT DACA ESTI 100% SIGUR DE AUTENTICITATEA DOCUMENTELOR SI CALITATEA INTERMEDIARULUI, NICI CHIAR DACA ITI CER “UN AVANS”, O PRIMA RATA,SAMD.

  Nu va lasati pacaliti de ofertele fabuloase, pentru ca, in cele mai multe cazuri, veti pierde bani, timp si, pe viitor, increderea in persoane de buna credinta.

  Cum spune bunicul meu “masoara de 3,4,5 ori, daca este nevoie, taie o singura data”

  Succes!

   
 283. Orice NVQ, nu are importanta.

   
 284. @Oana,

  Tot ce stiu despre gradinite, stiu despre cele private, cu plata. In acest sens, poti aplica pentru child benefit, pentru a suporta costurile pentru gradinita.
  Nu ma intelegeti gresit, oameni buni! Eu nu am o problema cu oamenii care isi cer unele drepturi menite sa le usureze situatia, ca nu e deloc usor. Eu am o problema cu cei care au un singur scop: Jumulirea prin orice mijloace. Am o problema cu cei care nu au scrupule, cei care isi trateaza copiii ca pe niste surse de venit. Ai sa vezi in timp despre ce vorbesc…

  2. Asta cu inchiriatul de la distanta… un “blind date” din care poti pierde, plus ca esti cu un copil, pe care nu iti permiti sa-l tii pe drumuri. Sfatul meu este nu.
  Chit ca te costa un drum in plus, dar ti-as recomanda sa vii aici, sa iti rezolvi toate problemele, dupa aceea iti aduci copilul. Ai grija ce faci..cu mana ta!
  Salut spiritul masculin al sotului tau, asa am facut si eu, intai mi-am trimis prietena. hahahaha
  3.
  In principiu totul se traduce si se legalizeaza.

  4. Asta de la mine: Te vad dispusa sa incerci o aventura, dar zi-mi te rog, ce planuri ai? Cum vezi tu primele tale zile in Anglia? NIN si celelalte acte nu se obtin asa usor, or fara ele nu muncesti…

   
 285. Salutare tuturor.
  Am si eu o intrebare referitoare la lucrul in UK, am o promisiune dela cineva, cu o angajare la un magazin.
  As vrea sa stiu ce anume trebuie facut in momentul in care incep prima zi de lucru, sa fiu sigur ca lucrez in legalitate si ca nu o sa am probleme. Ce acte trebuie semnate, sa fiu atent la ce clauze, ce poate scrie acolo sa nu fie in beneficiul meu, sau ce credeti voi ca este necesar de stiut. salariul este de 1200 lire, din care platesc 200 chirie plus o taxa de 37 lire ( daca am inteles eu corect sau in jur de 37, pana in 40 parca) care nu stiu exact ce este, eu am inteles ca ar fi un fel de impozit.
  Va multumesc mult, o zi excelenta!

   
 286. Salut Marius,

  Am si eu o intrebare legata de aplicatia pt yellow card NVQ. Pentru a putea face aplicatia trebuie sa urmezi un NVQ de level 3 sau nu are importanta?

   
 287. Buna Marius!Eu nu ma aflu inca in uk ,dar intentionez sa plec in urmatoarea perioada.Cred ca am inteles cum sta treaba cu actele si te rog sa ma corectezi daca gresesc .Odata ajunsa acolo prima oara trebuie facut NINO-ul,apoi self-employed dupa care pot obtine si yellow card-ul,iar dupa 5 ani blue card-ul.Acum sa-ti explic cum as vrea eu sa plec .Vreau sa plec impreuna cu sora si fetita mea care are doar 4 anisori.,sperand mai apoi sa ajunga si sotul meu .Sora mea nu stie prea bine engleza ,de aceea “profit “ sa stea o perioada acasa cu fetita .Nu vreau sa se inteleaga gresit,imi iau fetita cu mine ,nu pt beneficii ci pt ca este dependenta de mine si stiu ca o sa sufere enorm ,iar odata plecata la drum nu as vrea sa dau inapoi indifferent de greutatile intampinate si oricum o stiu in siguranta langa mine.Vreau sa ajung in WEMBLEY si nu pt ca ma asteapta cineva ,stii si tu cum e …nimeni nu te ajuta cu nimic,ci pt ca anul trecut am fost 2 sapt acolo sa zicem in vizita si cunosc cat de cat zona.Acum vin si eu cu niste intrebari si sunt sigura ca raspunsurile tale imi vor fi de ajutor.
  1.Exista posibilitatea sa-mi inscriu fetita la un program gen camin/gradinita si daca da cand si cum ?(dupa ce obtin anumite acte sau…????)
  2.Pot face ceva din tara in vederea inchirierii unei camera/studioflat odata ajunse acolo sa avem unde ne stabili?Specific ca acolo nu ne asteapta nimeni ,am ceva cunostinte dar nu stiu cata incredere sa am in ele, mi-e un pic teama,de aceea prefer sa fac totul cu mana mea ..
  3.Certificatele de nastere/casatorie sunt valabile sau trebuiesc traduse?(diplome,cazier)
  As vrea sa vin pregatita cu totul in ceea ce priveste actele,de aceea te rog sa-mi dai niste sfaturi sa nu ma lovesc de ceva ce mi-ar trebui si sa nu am .
  In speranta ca imi vei raspunde la intrebari ,iti multumesc anticipat.Oana.

   
 288. Buna ziua.am si eu o problema mai delicata.Am doi copii gemeni in varsta de 16 ani dar din pacate unul din ei este bolnav,are tetrapareza spastica(nu merge).As dori daca ma poti ajuta cu o informatie despre o fundatie care ma poate ajuta.Vreau sa vin cu amandoi copii(fiind gemeni,nu pot sa-i despart) pentru o medicatie mai buna in londra.va rog sa-mi spuneti daca as avea aceasta posibilitate,tinand cont ca este cu handicap grav,nu am bani sa platesc chirie si nici sa platesc tratament acolo,daca exista vreo fundatie care ajuta asfel de persoane si eventul adresa acelei fundatii.Multumesc

   
 289. Buna Marius,

  multumesc mult pentru raspuns.
  Deocamdata e ok.
  Daca voi mai avea intrebari am sa-mi permit sa apelez tot la tine(sper sa nu te superi).
  Multumesc mult.

   
 290. Sal,
  As aprecia mult un sfat de la cineva care si-a luat BC-ul in situatia urmatoare:eu self-employed,am NINO,UTR,nu am dovada de la HMRC ca platesc National Insurance Contribution class 2,pentru ca m-am inregistrat in luna octombrie 2011.Vreau sa aplic pentru yellow card pt ca sotul meu sa aiba BC,el nefiind inregistrat ca self-employed,neavand NINo.Am doua posibilitati sa aplic:una sa trimit actele prin posta sau sa aplez cu 50 de lire la un ‘prieten’sa imi faca o programare la Croydon.Acum intrebarile:ce acte imi trebuie ca le prezint la Croydon?ce acte imi trebuie daca le trimit prin posta? si ce variant ar fi cea mai indicata.
  Multumesc anticipat pentru orice raspuns.

   
 291. salut.lucrez cu finisaje interioare momentan astept tel.unui var care lucreaza in u.k.dar cred ca no o sa ma cheme deoarece astept de mult.as vrea sa lucrez in uk insa angajatorul sa fie serios sa evit firmele -teapa.care sunt firmele care angajeaza legal si ce acte imi sunt necesare.merg pentru prima oara in uk,vorbesc engleza mediu.multumesc mult sper ca o sa primesc ajutor mentionez ca lucrez eficient si calitativ.

   
 292. @Daniela,

  Daca va casatoriti in Romania, veti fi recunoscuti ca sot si sotie oriunde in lume. Mai stiu ca in urma unei casatorii, in Romania, femeia isi schimba numele, implicit documentele de identitate pasaport/id, samd. Corecteaza-ma daca gresesc, insa nu m-am casatorit pana acum nici macar de proba:)

  Casatoria in Anglia este cu mult mai simpla si nu e nevoie sa treci prin formalitatile astea birocratice…
  Trebuie sa fii inregistrata la un GP (medic de familie), ceea ce se face extrem de usor, sa faci dovada adresei si actele voastre pasaport/id.
  Va faceti programare la Councilul din proximitatea voastra, si veti merge la un interviu -mai mult formal- inaintea zilei marelui eveniment.
  Costurile sunt in fucntie de zi
  -daca alegi in weekend, taxa este de aproximativ 400 lire
  -daca alegi intr-o zi lucratoare, undeva in jurul sumei de 100 de lire, sau mai putin.

  Festivitatea dureaza aproximativ 15 minute, dupa care mai asteptati inca vreo 10 sa va intocmeasca certificatul de casatorie, de regula se asteapta afara, cu prietenii la un pahar de sampanie…
  Legea britanica nu te obliga sa iti schimbi numele de fata, atata timp cat exista un certificat de casatorie, nu se pune problema schimbarii numelor.

  Odata casatoriti, vei merge la interviu in Croydon impreuna cu sotul tau, sau va completa formularul BR1 la sectiunea (family member) si vei primi automat Blue Card, care va fi valid atata timp cat va avea el statutul de Self Employed.
  Daca vei lucra timp de un an, neintrerupt, in baza acelui Blue Card, vei avea dreptul sa aplici si sa obtii Blue Card de sine statator, adica valid chiar si daca, Doamne fereste sotul tau renunta la statut, chiar si daca divortezi. Again, Doamne fereste !:)

  Daca esti in continuare nedumerita, da-mi de stire.
  Succes!

   
 293. @Dana,

  Daca ai o masina inmatriculata in Romania, iti este mai usor cu asigurarea. However, periodic o poti scoate la un suc, intr-un weekend, treci si tu pana la francezi, la un Bistro in Dunkerque, ca fac aia niste croissante de te doare sufletul:)
  Partea proasta, insa, este aceea ca vei conduce pe partea stanga…nu ca ai avea nevoie sa depasesti foarte mult aici, sau ca ti-ar sta carute-n fata, dar e bine sa conduci in partea “normala”, mai ales la inceput…
  Concret, pentru tine si sotul tau, asigurati pe acceasi masina, fara experienta, cu permis romanesc…sa tot fie vreo 120 de lire lunar. Acum, depinde si ce masina si cum doresti sa o asiguri, pentru ca sunt trei tipuri de asigurare: Comprehensive (full) Third Party (in caz de dauna din vina ta, asiguratorul va acoperi doar daunele produse celuilalt, urmand ca tu sa iti repari singura masina) si o ultima polita, cu care nu ai voie sa circuli – asigurarea de incendiu si furt…un fel de Casco.
  In orice caz, nu stiu daca ti-a mai dat careva acest sfat, insa primul lucru pe care l-as face, dupa ce m-am mutat, ar fi sa-mi schimb permisul de conducere romanesc cu cel britanic. Efectele le gasesti in articol.

   
 294. Draga Marius,

  numele meu este Daniela.
  Am citit cu interes tot ceea ce este scris pe blog, dar nu am gasit nicaieri raspuns la o problema mea; te rog sa ma ajuti tu daca se poate; mentionez ca de citeva zile tot citesc pe net fel de fel de informatii care m-au bagat in ceata-ele de fapt sint foarte clare, dar pentru problema mea tot disec si disec… si nu ajung la nici un rezultat)
  -eu sint in tara iar prietenul meu este de 3 ani in Londra si lucreaza acolo(are self employd,yellow card).
  Noi intentionam sa ne casatorim anul acesta.
  -daca ne casatorim in tara, certificatul de casatorie este recunoscut acolo?(avind in vedere ca acum sint internationale) sau trebuie sa mai umblu pe la Bucuresti sau mai stiu eu pe unde …. ca sa fie recunoscut?
  -daca ne casatorim in Londra, am inteles ca trebuie sa facem analize medicale(trebuie sa umblu acolo dupa doctori, analize, etc..care mi se pare destul de dificil, sa facem dovada ca locuim impreuna(ceea ce nu valabil de 3 ani de cind e el acolo) si altele.Ideea e ca dupa casatoria civila eu intentionez sa revin in tara sa-mi schim actele(ca sa revin acolo cu actele gata rezolvate), sa rezolv cu casatoria religioasa, nunta, serviciul, etc.Dar am inteles ca dupa casatoria civila acolo trebuie sa anunt autoritatile romane prin ambasada(sau consulat, nu stiu exact), timp in care eu nu am certificatul ca sa revin acasa si sa-mi fac aici actele.
  Te rog sa ma sfatuiesti cum ar fi mai bine.

  Multumesc mult,
  cu stima,
  Daniela

   
 295. Multumesc mult pentru raspuns!
  O alta intrebare ar fi: este mai bine sa mergi cu masina din tara (Ro)? Am inteles ca se poate circula 1 an cu ea sau sa cumparam una acolo? Preturile la masini sunt foarte ok acolo, din cate am vazut pe site-uri dar ma cam sperie taxa pentru asigurare. Am auzit ca e mare dar concret nu stiu la ce suma sa ma astept …

   
 296. @Dana,

  Eu nu locuiesc in Londra ci putin mai in Vest.
  Cunosc catusi de putin piata imobiliara (la nivelul romanilor), iar din ce imi spui tu, aveti musai nevoie de doua camere, ceea ce poate costa intre 5-800 lire lunar, cu cheltuieli incluse. Asta prin Estul londrei, zona ceva mai ieftina. In Sud preturile sunt pronhibitive, la fel si in Vest. Nordul este asa-si-asa. Aveti mare grija daca va mutati intr-un share pentru ca riscurile sunt enorme, or voi, tinand cont de cei mici, nu vi le permiteti.
  Cand spun riscuri ma refer la
  -“stingerea” la ore fixe, ca la armata, sa nu zic mai rau..puscarie
  -apa calda si acces la bucatarie ce depasesc simtul ridicolului
  -certuri, betii sau persoane cu ocupatii ciudate, sau fara (…)
  -Umblatul prin camere, frigider, produse de igiena proprie/intime,samd

  Acestea sunt cele mai frecvente probleme de care se plang oamenii care au trait/traiesc in share.
  Mai rau, sunt “proprietari” de share, care locuiesc intr-o casa pe banii vostri, impartind cheltuielile in toate partile, uitand sa se puna la numar:)
  Altii iti ofera raiul de pe pamant si dupa ce le-ai dat banii pe chirie si depozitul, vor face tot posibilul sa te aduca in situatia in care iti bagi ceva in el de depozit si chiria platita si iti iei lumea-n cap.

  Asadar, mare, mare atentie.
  In orice situatie, insista pe acte.

   
 297. Marius,eu tin sa-ti multumesc pentru timpul si efortul pe care l-ai depus sa faci acest blog unde oricine este interesat de plecarea in UK gaseste informatii pretioase. Pana sa gasesc acest blog si inca un site pe care il voi posta la sfarsitul acestui mesaj, am zis hai sa intreb prietenii/cunostintele/rudele care stiam ca sunt prin UK dar m-am lovit doar de raspunsuri dezamagitoare ba chiar mai mult am ramas fara nici un raspuns. Sunt surprinsa sa vad cat de dezinformati sunt unii care traiesc de ceva vreme acolo sau … chiar asa sa minta sa ma minta??? Concluzia mea:rautatea si egoismul sunt la cote fooooaaarte mari in randul unora (dintre cei plecati). Prin urmare m-am informat singura si totusi … ideea ca mergi cu 2 copii mici, nu te asteapta nimeni la aeroport si … gasitul chiriei in aceeasi zi … (am mari dubii in legatura cu gasitul unei chirii din Ro); chiar azi am primit o oferta de chirie care pare prea frumoasa ca sa fie adevarata, la un add la care am trimis mesaj pe un site de inchirieri din Londra. Dar … vom vedea pana la urma ce vom face. Si acum sa va dau linkul unde gasiti informatii importante (mai ales cei care vor sa plece cu copii mici dar nu numai). http://london.angloinfo.com/

  PS Marius, tu locuiesti in Londra? Cum as putea sa-mi dau seama daca oferta de chirie primita e pe bune sau … in naivitatea mea nici nu-mi dau seama cum m-ar putea insela prezentadu-mi asa oferta …

   
 298. IN ATENTIA CITITORILOR ACESTEI RUBRICI!

  Fac un apel catre toti cei care cunosc legile, modalitatile, demersurile legale, precum si alte ponturi, sa contribuie cu informatii menite sa ajute comunitatea de romani din Marea Britanie.
  O informatie mica, banala pentru noi, poate fi de real folos altor persoane. De ce sa o tinem pentru noi? Ce s-ar intampla daca fiecare ar tine informatia doar pentru el? Am cauta mult si bine.
  In spiritul prieteniei, dar si in semn de respect pentru comunitatea romanilor din Marea Britanie, sa oferim mai departe informatia si pontul de care ne-am bucurat la randul nostru.
  Ca BlogMaster mariusparaschiv.ro, voi oferi oricat de mult spatiu pe acest blog persoanelor care vor sa se implice in acest sens.
  Ca Blogger si prieten al romanilor de pretutindeni, va sfatuiesc sa faceti acelasi lucru, indiferent pe care forum/blog sau in ce mediu.

   
 299. @Dana

  Esti binevenita in discutiile de acest gen, pentru ca orice informatie si orice sfat pot fi de folos. As innebuni de placere daca as vedea oameni care sa si adauge informatii, pareri, experiente proprii. Asta numesc eu sharing si cam de asta avem cu totii nevoie. Lorry, probabil ca a pierdut atata amar de vreme si din cauza noastra, ca nu ne pasa, luam informatia si o pastram doar pentru noi.

  @Lorry,

  Legat de National Insurance Number pentru interviu este nevoie de :
  1. Dovada identitate: buletin sau pasaport
  2. Dovada de adresa: statement bancar sau contract de inchiriere
  3. Scrisori recomandare de la clienti
  4. Invoice-uri pentru munca efectuata
  5. Daca folosesti produsele cumparate de tine in munca efectuata, chitantele care sa ateste cumpararea acestor produse
  6. Scrisoare de la contabil
  7. Cotatii pentru munca efecuata
  8. Dovada ca iti faci reclama.

  (ultimele trei puncte ti le face contabila)

  Pentru o aplicatie buna, iti recomand un contabil, daca nu ai unul iti pot oferi detaliile contabilei mele, foarte ieftina si foarte eficienta. Din cate stiu aplicatia pentru NIN costa 40 de lire. ATENTIE! NU FAC RECLAMA NIMANUI SI NU AM NICIUN INTERES! Asta ca sa nu se interpreteze eronat.
  Mare atentie si la setul de intrebari, pentru ca raspunsurile tale conteaza enorm. Exista un set de intrebari, sunt anumite intrebari standard la care exista un singur raspuns, iar in unele cazuri este destul de greu sa raspunzi corect daca nu ai cunostiinta de acele intrebari in prealabil.

   
 300. Lucian,

  Nu cunosc intentiile acestui intermediar, insa as fi foarte circumspect in ceea ce-l priveste. Iata cateva sfaturi:

  -verifica-l pe tip, vezi daca are vreo legatura cu compania/persoana ce urmeaza sa te angajeze
  -verifica autenticitatea documentelor cu care isi insuseste anumite calitati
  -verifica daca firma/persoana ce urmeaza a te angaja exista (un google search ar fi suficient)
  -baga de seama! Daca iti cere sa semnezi vreun act, verifica autenticitatea acestuia, pentru ca multi vin cu tot felul de hartii false (contracte de inchiriere, contracte de munca, permise, adeverinte, samd) si iti vor spune “asa sunt mersurile, astea iti trebuiesc”, dupa care iti vor cere “contravaloarea” acestora, spunand ca le-a platit din banii lui.
  Cel mai important este sa NU OFERI BANI IN AVANS DECAT DACA ESTI 100% SIGUR DE AUTENTICITATEA DOCUMENTELOR SI CALITATEA INTERMEDIARULUI, NICI CHIAR DACA ITI CER “UN AVANS”, O PRIMA RATA,SAMD.

  Nu va lasati pacaliti de ofertele fabuloase, pentru ca, in cele mai multe cazuri, veti pierde bani, timp si, pe viitor, increderea in persoane de buna credinta.

  Cum spune bunicul meu “masoara de 3,4,5 ori, daca este nevoie, taie o singura data”

  Succes!

   
 301. Lorry, scuza-ma ca ma bag si eu asa in discutie dar daca esti de un an acolo de ce nu ai aplicat pentru NINO si Self Employed? Dupa ce nasteai beneficiai si de niste bani (cum sunt la noi banii pentru cresterea copilului) … si eu trebuie sa nasc peste 4 luni si ma tot gandesc daca ar fi bine sa plecam inainte sau dupa ce nasc. Acum sincera sa fiu imi pare rau ca nu am plecat inainte sa aflu ca sunt insarcinata … Oricum iti doresc numai bine si o nastere cat mai usoara!

   
 302. ACTE INCEPAND DE LA 0 PENTRU CA TI-M SPUS EU NU AM DECAT CARD AICI IN ANGLIA.SI AS VREA SA INCEP SA-MI FAC INSURANCE NUMBER SI CE MAI TREBUIE.CUM TREBUIE PROCEDAT?EU MAI AM PUTIN SI TREBUIE SA NASC POATE O SAPTAMANA POATE 2.din acest moment oricand.si dupa ce nasc as vrea sa incep cu actele.multumesc

   
 303. Buna sunt in UK …imi caut un job…am primit un mail sa ma intalnesc cu acel asa zis supervisor….acesta a vrut copie dupa actele mele engleze si copie passport ..au mai fost cateva pers care au dat aceste copii: Nino,utr,cscs,passport ….spunea ca vrea aceste copii ca sa fie sigur ca nu sunt false…urmand sa le verifice….problema este ….ce se poate intampla?poate fi un tepar?ce poate fc cu aceste copii?daca le poate folosi fara titular in vreun fel?Multumesc

   
 304. Ms Marius pe Gumtree am stat cu orele si am vazut ca ai de unde alege numai ca am vazut ca e destul de greu cu actele si is prea multe formalitati si cred ca sar peste uk. Crede-ma ca nici aici numai pot rezista am 25 de ani lucrez ca receptioner marfa intr-un market si de unul singur primesc marfa de aprox. 10 miliarde de lei pe luna.Descarc , incarc, verifc, fac comenzi , uneori mai fac si munca de calculator ajut operatorul sa introduca datele si totul pt 10 mil .NuMAI POT! Simt ca cedez si fizic si psihic deaceea o sa incerc sa fac ceva pe cont propriu.Acum in 2012 tot ceea ce se aude in Romania e asta colo se fac restructurari dincolo la fel e greu sa cauti un job si cu 7 mil pe luna. Stii se spune ca fiecare om isi are umbra lui si norocul lui.Al meu sigur nu e in Romania. Asa ca asta o sa fac imi iau un prieten la fel de necajit ca mine niste banisori si plecam in Norvegia si ne cautam norocul acolo.Cu D-zeu inainte altceva nu stiu ce as mai putea face pana acum o saptamana am asteptat raspunsuri de la un priten care are 10 ani de uk si ma tot dus cu presu vreo 3 luni de zile . Acum omu a plecat si eu am ramas cu promisiunile…Marius te salut si iti doresc tot binele din lume, si apoi ce folos e sa ai bani daca nu esti sanatos. Sanatate maxima si o seara faina!

   
 305. @Lucian,

  De munca se gaseste, asta este cea mai mica problema. Problema este ca ai nevoie de un “JumpStart”, pe care ti-l poate oferi vreo cunostinta, aflata deja aici. De unul singur este greu, oriunde te-ai duce, trebuie sa ai putin noroc sa iti gasesti un job ca nou-venit, fara minime cunostinte despre piata muncii, fara un pont, etc.
  Personal, am fost mintit si lasat balta de prietenii care aici vrei nu vrei se transforma in dusmani. Tocmai de aceea incerc sa ofer informatiile de care am cunostinta, experientele traite, pentru ca stiu cat de ascunzi -sa nu zic tirati- sunt prietenii nostri de pe-aici. Nu te astepta sa primesti informatii si ajutor, ca Doamne fereste -zic ei- ajungi vreodata mai bine decat ei si nu se vor impaca cu gandul ca te-au ajutat candva.

  Daca vorbesti bine engleza, cauta job-uri pe gumtree.com, sunt mii si mii de job-uri disponibile, zi de zi. Important este sa stii ce sa cauti.
  Bafta!

   
 306. Salut din nou ! Recunosc aici ca am gresit si nu intentionat,pur si simplu am avut o zi foarte grea la job si cu un pic de graba am uitat de regulile de baza in limba noastra.Marius am vrut sa vin in UK dar sincer ma las pagubas e mult prea greu din ce am citit aici pe blog-ul tau m-a facut sa vad ca nu e asa cum zic alti.Am avut si promisiuni si nici una nu s-a materializat si tot ce am cerut un mic pont de munca in rest veneam eu in uk cu banii mei cu tot imi gaseam si chirie dar a promite si a minti in ziua de astazi e o mare chestie la romani.Acum ceea ce o sa fac, e ca o sa imi strang niste banisori ( destul de greu aici in Romania la un salariu de al meu de 10 mil) si o sa plec in Norvegia de capul meu , am inteles ca e mult mai simplu cu actele si se plateste destul de bine. Multumesc din suflet pentru ajutor.O seara buna si cele mai calde urari de la Bacau.Tot respectul!

   
 307. Lucian,

  Nu stiu despre care altii (doi de i) vorbesti, nici nu am sustinut ca ai avea de gand sa te IMBOGATESTI (da, cu M), ti-am atras atentia, doar, ca pe acest blog nu se foloseste limbajul de tip “mess”. Recunosc ca am un mod mai acid de a critica, insa critica este constructiva, baiete!
  Nu vreau sa iti arat SMS-urile pe care le trimit, insa te asigur ca orice prescurtare/abreviere pe care o folosesc, o folosesc la timpul si locul potrivit, astfel ca imi permit sa cer oamenilor sa faca asta, macar in spatiul meu.
  Revenind la problema ta…
  Vrei sa vii in Anglia, dar nu mi-ai spus ce planuri ai, cum vrei sa lucrezi, ce documente vrei Self Employed/ Student Card (part time), National Insurance Number..
  Vii la cineva, la un pont, sau vii pur si simplu, incercand sa iti cauti ceva..daca da, te asigur ca nu este usor, insa nici imposibil nu este. Exista “portite” legale pe care le poti folosi ca sa muncesti.
  Da-mi mai multe detalii si incerc sa iti dau mai multe informatii.

   
 308. Salut Marius! Cred ca spre deosebire de alti nu sunt agramat cunosc 2 limbi straine am liceul si nu sunt cocalar si nu caut sa ma inbogatesc prin metode neortodoxe.si eu pur si simplu ti-am cerut ajutorul un sfat o idee nu sa imi spui tu ca nu stiu limba romana si ca nu scriu corect…Marius tu vrei sa imi spui ca tu nu faci prescurstari,abrevieri ale unor cuvinte sau daca ii trimiti un sms unui priten scrii fara prescurtari…in fine no commnet…all the best…take care! and by the way romania is romania…nobody cares….

   
 309. buna,daca (destul de mare “daca”)am reusi sa cumparam o casa in Ashfield avand in vedere ca detinem o propietate noi eu cu sotul credem ca am obtine dreptul de a lucra mai usor si am avea un avantaj avand casa cumparata..?sau avand locuita permanenta am avea un atu in plus fata de altii care nu detin proprietate casa sau apartament?ce se intampla odata ce am ajuns acolo impreuna cu sotu si cei 2 copii avem de castigat ceva din faptul ca detinem casa sau suntem la fel ca altii care stau in chirie?sotu vorbeste engleza mediu eu f.putin copii sunt de1 si3 ani daca lucreaza sotul cu finisaje locuinte putem supravietui numai cu un job deocamdata pana mai invat si eu engleza?poti sa ne ajuti sa ne raspunzi?ai putea sa ne dai o adresa sa vorbeasca sotu in particular te rugam?

   
 310. Camelia,

  Depinde, prin ce program vii, cu ce bani, cu ce plan.
  In principiu, de munca se gaseste. In Anglia trebuie sa fii usor fudul, lenes sau sa nu-ti doresti sa muncesti, ca sa spui ca nu se gaseste de munca. Pot sustine acest lucru in fata oricui.
  Sotul tau are o sansa buna, acum depinde si cu cine va lucra…

   
 311. Lucian,

  Prima si prima data ar “trb” sa inveti sa scrii limba romana, sa nu o mai ciuntesti in halul acesta, ca nu esti “p mess”

  MS MS MS MS si sanatate si mai maxima!

   
 312. Stabilii?!
  Studiile astea superioare..:)
  Pai, as recomanda mult mai curand sa nasti aici, decat sa te confrunti cu birocratia din Romania si mai ales, sa pui pe drumuri copilasul.
  Vino aici, stabileste-te cat de cat si naste copilul aici. Nu este birocratie si statul englez are grija de copiii nascuti aici.

   
 313. Lorry,

  Despre ce acte vorbim?

   
 314. buna!daca am cumparam casa in anglia ar fi mai usor sa ne stabilim acolo cu cei 2 copii ai nostri?am gasi mai usor de lucru?de ce acte am avea nevoie?sotu lucreaza cu finisaje interioare.ce sanse avem?va multumesc!

   
 315. salut marius! spune-mi te rog ce ar trb sa fac pt ca vreau sa plec cu un priten in uk si sa ne cautam de munca acolo…pls spune-mi ce ar trb sa fac pt inceput unde sa merg sa imi fac actele…si ce ar trb s afac prima data…ms mult…sanatate maxima

   
 316. BUNA MARIUS..AS AVEA SI EU O INTREBARE DACA SE POATE.SUNT IN ANGLIA DIN FEBRUARIE ANUL TRECUT SI DP 2 LUNI SI CV AM RAMAS INSARCINATA…AM AUZIT CA AKM TREBUIE SA ASTEPT SA NASC CA SA MA OCUP DE ACTE.E ADEVARAT?SUNT CU PRIETENUL MEU AICI EL E DE MAI MULT TIMP DAR NU ARE ACTE INCA.EU MI-AM FACUT DOAR CARD PANA ACUM.DUPA CE SE NASTE BEBE CU CE AR TREBUI SA INCEP SA-MI FAC ACTELE SA FIU IN REGULA?

   
 317. Buna, suntem o familie tanara cu studii superioare si 2 copii mici, al treilea pe drum (urmeaza sa nasc peste 4 luni) si avem intentia de a pleca/stabilii in Londra, luna viitoare (momentan suntem in Romania) Intrebarea mea este legata in principal de posibilitatea de a naste acolo, ce acte as avea nevoie si daca le-as putea obtine in timp util, pana nasc sau ar fi mai bine sa nasc la noi, urmand ca dupa aceea sa plecam … In speranta ca voi primi un raspuns, va multumesc anticipat!

   
 318. Buna ziua, o sa plec si eu in uk, ca vanzator la un magazin in mall, si am inteles ca pt a-mi face cash card imi trebuie neaparat pasaport, este adevarat? eu am citit mai sus si acolo zice ca uzual se cere pasaportul, dar daca am C.I si permis de conducere nu ar mai fi necesar. astept un raspuns. va multumesc frumos.

   
 319. buna ziua. as dori sa ma ajutati cu un sfat, daca se poate, in urmatoarea chestiune:
  eu si prietenul meu (ambii romani) am venit asta vara in uk .
  acum 2 luni am obtinut self emploid
  luna viitoare ne vom casatori pt a depune apoi actele pt blue card.
  intrebarea mea este daca, dupa casatorie, este necesar sa-mi schimb si buletinul pe numele sotului? din ce am mai citit cik certificatul englezesc nu contine nume comun ca la noi. intrebarea mea este: IN MOMENTUL IN CARE DEPUN ACTELE PT BLUE CARD(SI CARE AR FI ACELEA) ESTE SUFICIENT SA PREZINT BULETINUL CU NUMELE DE DOMNISOARA SI CERTIFICATUL DE CASATORIE DACA IAU NUMELE SOTULUI? MULTUMESC

   
 320. Da zic ca am mai scris si cineva a dat raspuns cu ce acte trebuie sa am pentru a accesa pentru permis de munca
  Baiatul meu invata la universitatea Canterbury este anul I media,cei de la Bucuresti au explicat totul cum ar fi lapte si miere ,s-au asa am inteles noi.
  A inceput scoala a depus acte dar in loc de extras de cont a depus fisa noastra fiscala pe anul 2010 ( in sanatate sunt salariile micute ,sotul si cu mine 700 de europe/ luna ) nu a fost bine ,trebuia un extras de cont cu 1000 de lire ,2000 nu stiu sigur.
  Si acum apelez la dumneavostra daca aveti vreo sugestie, ce ar putea sa mai faca baiatul? ar mai fi si altvceva sa poata muncii??? .(daca pun acum in cont 1000 de lire astept iar 3 luni,dupa aceea depun dosarul iar asteptam 3 luni) asta este frica cea mai mare a mea ca nu o sa mai am bani pentru al intretine,sa renunte la scoala????Greu
  Nu stiu sunt bulversata ,

   
 321. Olivia, din pacate nu-mi amintesc sa va fi oferit un raspuns la vreo intrebare precedenta, intrucat nu am reusit sa inteleg intrebarile, mai mult mi-ai mai multumit s pentru raspunsul dat(!?!?), ceea ce ma face sa cred ca fie folositi un sablon, fie confundati site-ul.
  Va rog, scrieti problema dvs pe intelesul tuturor si atunci cu siguranta cineva va va oferi un raspuns.
  Astept!

  Toate cele bune si dvs si sper sa treceti cu bine peste aceasta problema

   
 322. Buna Marius
  Am mai scris odata si multumesc pentru raspuns.
  Te rog ajuta-ma cu explicatii mai amanuntite, s-au eu stiu pasii pe care trebuiesc facuti pentru a accesa acel card student pentru permis de munca
  Da, poate te intrebi de ce scriu eu ,sunt foarte suparata ca nu o sa mai pot intretine baiatul la scoala
  Baiatul a depus acte dar nu a avut acel extras de cont de la noi (parintii) cu 1000 de lire sa-u 2000 de lire ,ca nu mai stie dupa cine sa se ia.Noi am dat baiatului fisa fiscala pe 2010 si lucrind in Sanatate ca statistician nu am salariul asa de mare .Cu mari eforturi l-am tinut pina acum, mergind pe premiza ca in 2-3 luni poate muncii
  Daca nu pot sa am acei bani ce as mai putea face????si totusi as mai face un imprumut sa pun in cont acei bani dar nu mai am sa-l intretin.
  Ca am inteles acel extras de cont sa fie pe 3 luni sa tin banii blocati.Nu mai am idei, de aceea apelez la dumneavostra poate mai i-mi dati vreo idee .
  Ne-am avintat, am visat ,asa cum a explicat cei de la Bucuresti era OK,
  greu ,foarte greu
  Va multumesc anticipat pentru rabdare, si va urez UN AN NOU FERICIT CU SANATATE -LA MULTI ANI !!!

  CU STIMA SI RESPECT

   
 323. Aplica pentru programul Highly Skilled ( http://www.ukba.homeoffice.gov.uk/eucitizens/bulgaria-romania/work-permits/applying/pointshighlyskilled/ ) sau Au Pair (daca ai maxim 27 de ani) , direct din Romania.

   
 324. Florin, sigur ca exista.
  Aplicatie pt Student Yellow Card. In urma acestei aplicatii, celalalt primeste automat Blue Card. Este lesne de inteles ca cel cu posibilitati mai mari de angajare va avea nevoie de Blue, asa ca mare atentie la cine aplica si cine sta dependent.

   
 325. Buna seara!Am o nelamurire.Exista posibilitate de a aplica pt yellow card daca eu si nevasta-mea ne-am oficializat relatia aici in Uk,dar nu avem NIN?Am aplicat,dar am fost refuzati.

   
 326. as dori sa stiu daca exista ceva ce as putea face de aici(romania) ca sa gasesc job in uk? (websites cu oferte de munca – dar ale lor, nu ale noastre). mentionez ca sunt probabil ceea ce ei numesc high-skilled (am studii universitare – limbi straine – vorbesc fluent engleza, spaniola si evident romana – plus o experienta de 15 ani in predarea englezei ca limba straina. am mai incercat sa gasesc job-uri, am trimis cv-uri dar intru in cercul vicios de genul: nu putem angaja decat daca ai permis de munca si nu poti sa ai permis de munca decat daca primesti o oferta de la un angajator. multumesc.

   
 327. este self employed

   
 328. Ai aplicat pentru Yellow iar sotul tau a primit automat Blue Card, ca membru de familie. Asta era formularea pe intelesul tuturor.

  Sigur, isi lua Blue Card de sine statator dupa 12 luni muncite legal, ca angajat. Ca Self Employed,insa, acestea nu se iau in considerare.
  El va avea in continuare statutul de Family Member si se va putea bucura in continuare de Blue Card, atata timp cat tu vei avea Yellow Student/Self Employed.
  Din pozitia sa nu are dreptul sa ia persoane dependente, iar tu nu poti detine Blue Card pe baza unui Blue Card, care pana la urma este dependent de Yellow Card-ul tau.
  Ce fel de Yellow Card ai ? Student sau Self Employed?

   
 329. da,si……ce i asta ?dezvolta….!

   
 330. Robertsor: Regat Unit, Marea Britanie, United Kingdom :)

   
 331. scuze……acum 2 ani am trimis actele,am aplicat pentru sotul meu sa primeasca blue,iar eu yellow.am primit actele doua saptamani mai tarziu!sotul meu nu a gasit un loc de munca ca sa poate munci pe blue card un an de zile,ca dupa sa trimitem din nou pentru acte sa avem amandoi blue card.trebuia sa trmitem pentru acte a 2 a oara anul trecut in decembrie…dar nu am trimis pentru ca sotul meu a inceput sa munceasca pe blue card in martie si a muncit 3 luni….si pe urma din martie nu a mai muncit pana in octombrie(pe blue)….intre lunile astea el a mai muncit dar a muncit pe self…..si motivul pentru care nu am trimis actele anul trecut a fost ca el nu a putut munci un an neintrerupt pe blue card.asa ca ne-am decis sa mai asteptam cu speranta ca el isi va gasi un loc de munca employed!din pacate acest lucru nu s-a intamplat….munca pe care a gasit-o si munca care o are si in prezent este self-employed…..cu toate ca are blue card(compania la care lucreaza,indiferent daca persoana are blue card…..sunt toti egali….muncesc pe self)as vrea sa stiu daca avem vreo sansa sa trimita el actele la home office sa aplice pentru mine,sa primesc si eu blue card….atata timp cat el are payslip-uri pe 5 luni(are anul trecut februarie,martie,aprilie….si pe urma octombrie,noiembrie).sau macar spuneti-mi daca este vreo modalitate sa trimitem pentru acte.sau lasati-mi un numar de telefon pe adresa mea de e-mail sa vorbim in privat.multumesc

   
 332. asteapta 5 ani si invata bine istoria regatului britanic!!!

   
 333. da detalii dommnu Paraschiv!

   
 334. ce treaba ai tu cu frate -tau?el e cetatean britanic zici ,tu o iei de la zero!

   
 335. Laura,

  Iarta-ma dar nu pricep mare lucru…
  Ai aplicat in urma cu 2(doi) ani?!?! DEZVOLTA
  Sotul tau a primit Blue Card-ul!?! – DEZVOLTA
  Tu ai primit Yellow ?! – DEZVOLTA
  Sotul tau nu a putut respecta sa munceasca neintrerupt un an de zile!?! DEZVOLTA
  Sunt complet in ceata.

   
 336. Buna Marius!
  am depus actele pentru blue card acum 2 ani.sotul meu a primit blue cardul iar eu am yellow!din pacate,sotul meu nu a putut respecta sa munceasca un an de zile neintrerupt(a putut munci doar 3 luni) pentru ca munca care a gasit-o si munca care lucreaza in prezent este self-employed!eu m-am angajat acum 2 luni la o companie si ei ma vor full time!da-mi te rog un sfat cum pot trimite pentru blue card actele……avand in vedere ca sotul meu a muncit 3 luni pe blue card si restul lunilor a fost self-employed.exista vreo modalitate?ma puteti ajuta cumva?

   
 337. Ella,

  Nimic mai simplu:

  Suna la Starea Civila de care apartii, programeaza-te pentru ceremonie (in cursul saptamanii costa in jur de 100, in weekend in jur de 400). Inaintea ceremoniei veti fi programati amandoi pentru un scurt interviu – i-as spune mai degraba un briefing –

  In afara de partea financiara va mai trebuiesc urmatoarele..

  Pasapoartele voastre;
  Doi martori;
  Flori; Buna dispozitie:)
  Cununia religioasa o faceti in Anglia? daca da, Nasi aveti? Daca nu, cunosc un preot cumsecade care poate rezolva aceasta problema

  Casa de Piatra!
  ..sau de rahat, sa nu-si bage prietenii nasul in ea!

   
 338. Buna ziua ! Sunt împreuna cu prietenul meu de 4 ani si vrem sa facem cununia civil? aici in Londra . M? po?i indruma te rog cu ni?te sfaturi cum ar fii ce acte avem nevoie si unde putem face aceasta cununie? Mentionez ca iubitul meu lucreaz? ca self- employed de aproape 2 ani iar eu lucrez la negru ca nanny de 1 an. Multumesc anticipat!!

   
 339. Buna!
  Sunt Angela.
  Am primit raspunsul tau si iti multumesc.
  Din greseala,am scris comentariile mele la rubrica “Formulare,Aplicatii”.Am mai trimis un comentariu pe care nu l-ai citit.Te rog sa-l citesti,daca vrei!
  Intre timp am fost din nou la Citizen Advice Bureau,unde mi-au explicat ca pot fi self-employed,dar trebuie sa fac dovada de adresa.Eu momentan,lucrand ca Mother’s Help,locuiesc la familia gazda,binenteles.Si nu stiu,sincer,cum as putea sa fac dovada ca locuiesc in alta parte.Daca as avea cunostinte la care sa apelez,poate as putea.Dar asa,nu cunosc pe nimeni aici care sa ma poata ajuta.
  Cred ca,singurul lucru pe care l-as putea face,e sa ma inscriu la un NVQ.
  Te rog,sa ma sfatuiesti ce ar trebui sa fac!
  Iti doresc numai bine!

   
 340. Merci mult, da el este in Romania acum, cu familia mea.

   
 341. Ina,

  Din pacate eu nu am intampinat probleme de natura extracomunitara, ca sa zic asa. Ca atare, problema aceasta imi este straina, nu te pot ajuta in acest sens.
  Cunosc insa un cuplu format dintr-o romanca si un nigerian si am sa le cer parerea, se prea poate ca ei sa fi intampinat astfel de situatii.
  El este in romania in acest moment?

  PS: Incearca, te rog, sa elimini “ca si” sau “ti-as fii” din urmatorul comentariu.

   
 342. Buna, si inca o data toata stima pentru ceea ce faci!
  Problema mea este urmatoarea: sunt casatorita de 1 si 2 luni cu un cetatean nigerian, ce are la momentul actual carte de identitate ca si membru de familie a unui cetatean roman, eu sunt aici de vreo 2 luni, am inceput munca, ca si self employed, si am vrea sa aplicam pt viza, deoarece el, ca si cetatean nigerian, are nevoie de viza pt a intra pe teritoriul UK, dilema noastra este: aplicam pt o viza de turist, sau ca si vizitator al unui membru de familie, viza care i-ar sa mai multe sanse…
  Offf grea situatie, ti-as fii tare recunoscatoare daca mi-ai da macar o idee.
  Merci mult!

   
 343. Ma bucur din toata inima cand vad oameni care totusi mai au si principii si a caror gandire nu este umbrita de mirajul banilor. Mi-a placut ce ai scris,raspunsul oferit Laurei si informatiile publicate menite sa ajute oameni care vor sa intre in legalitate in UK. Numai bine!

   
 344. Nu va intampina niciun fel de greutati.
  Legea spune ca dupa trei luni de zile trebuie sa faca dovada ca are unde locui, ca dispune de suficiente resurse pentru a se intretine, samd. Daca va fi cazul, sunt convins ca se vor convinge rapid ca v-a avut pe voi…
  Nu cunosc niciun caz in care sa fi intampinat probleme ca a stat mai mult de trei luni, dupa 1. Ian. 2007.
  Nu ai pentru ce sa iti faci griji

   
 345. Buna seara,

  As avea si eu o intrebare daca se poate?
  Mama mea a venit sa ne viziteze si vreau ca sa stea mai mult de 3 luni de zile. As vrea ca sa-i schimb data de intoarcere (la avion) si nu stiu daca procedez corect. Ma gandesc ca poate ar fi mai bine sa-i fac o alta rezervare pentru intoarcere si sa uit de biletul dus-intors, nu as vrea sa intampine greutati la intoarcere, din cauza faptului ca depaseste 3 luni de zile.
  Ce ma sfatuiti?
  Multumesc

   
 346. Buna, In acest moment locuiesc la sora mea in uk care are drept de munca aici si am inceput sa frecventez un curs la o scoala pt. ca sa invat limba engleza mai bine si vreau sa-mi fac acte si sa muncesc in uk. Ma puteti indruma ce sa fac cu ce sa incep/ce acte sa fac pentru a obtine blue card-ul, am auzit ca acest card e cel mai important ca sa muncesc legal in uk. Care este calea cea mai simpla si benefica pentru mine ca sa obtin blue card.Am auzit ca trebuie sa iau o adeverinta de la scoala care o frecventez si sa completez un formular BR1 cred,si primesc un card pt. un an iar apoi sa aplic pt. blue card. Nu inteleg ce trebuie sa fac.Va rog frumos sa-mi specificati cu ce trebuie sa incep. Va multumesc si toate cele bune!

   
 347. Salutare..vreau sa intreb si eu cv..am aplicat acum 4 luni pt blue card prin intermediul lu sora mea, ea avand drept de rezidenta, dar mi-au refuzat aplicatia pe motiv ca nu am avut suficiente dovezi de intretinere din partea ei si dovada ca am fi fost in grija ei in tot acest timp, dar tot odata eu lucrand in timpul asta cat am asteptat ca presupusele acte sa-mi vina..mda.. si de ceva timp am cunoscut o tipa britanica pe care as vrea s-o i-au de sotie, dar problema este ca tocmai ce am citit pe un site, ca ar trebuii sa ai 3 ani de zile in Anglia, eu avand decat un an de zile fara acte, nimic, bineinteles cu stiinta autoritatilor britanice astia 3 ani, pt a putea obtine rezidenta si cetatenie in acelasi timp.. si as vrea sa-mi spuna cnv daca exista si alta solutie in cazul in care ma casatoresc cu o tipa de cetatenie britanica si sa-mi obtin si sa dreptul la cetatenie sau cel putin rezidenta, cam atat, multumesc mult..

   
 348. Buna seara,

  Cam aceiasi intrebare am si eu. Mama mea a venit sa ne viziteze si vreau sa stea mai mult de 3 luni, as vrea sa-i schimb data de intoarcere (la avion) si nu stiu daca procedez corect. Mentionez ca nu lucreaza.
  Ce trebuie sa fac in acest caz?
  Multumesc

   
 349. trimite-mi si mie detalii te rog

   
 350. Foarte ajutator. Felicitari. As dori sa intreb daca eu si prietena mea (necasatoriti) ne-am casatori, ar ajuta la obtinerea yellow card si blue card? Mentinonez ca avem amandoi NINo, si eu am UTR.

   
 351. Andy

  Scuzama:) ms mult de sfat, dar miam luat formular pt schimbarea permisului de conducere si Mia spus ca trebuie sa am vechime cel Putin un an in uk? Si sunt se 2 Ani in uk!! Mai incerc o data.
  Am lucrat la o companie de timplari si inca si acuma lucrez dar fara acte bani in Mina fara banca… si vreau sa plec in Alta parte tot carcarpenter pt Mai multi bani dar nu am acte, am diplome de timplar calificat si nu stiu unde sa merg sa le traduc in engleza? Pt Sotia Mea ce acte iar trebui, sa aplicam amindoi pt drept de lucru?Ms mult pt inca un sfat

   
 352. Buna Andy!
  Sunt Marius si imi place limba romana, vorbita si scrisa corespunzator:)
  Nu pot eu sa iti fac Yellow Card.
  Nu spun eu sa iti faci prima oara NIN, insa iti pot spune ca NIN-ul te avantajeaza enorm.

  Poti avea doar ID-ul, insa iti recomand sa iti schimbi permisul romanesc/european cu unul britanic. Te va ajuta.
  Succes si sa ne auzim cu bine!

   
 353. Buna aunt Andy, vreau sa te intreb ceva legat de acte in londra, trebuie Sami fac actele si am apelat la un avocat si sa spus ca pentru inceput trebuie sami faci yelo card? U spui ca prima oars se face nin!! Si Mai vreau sa te intreb ceva, daca nu an passport pot aplica pt nin? Am permis conducere si bulerin. Ms daca imi poti da un sfat at fi super!! Ms

   
 354. Multumesc oricum pentru raspuns. Am tot sunat la ambasada dar nu raspunde nimeni, doar robotul. Am trimis si mail dar nu au raspuns inca. Sper sa nu am probleme.

   
 355. salut. am o nelamurire. as vrea sa aplic eu pentru yellow card si sotia ca si dependenta de mine pentru blue card.mentionez ca avem amandoi NINO iar eu am si UTR.Nu am platit pana acum nici o contributie pentru ca am obtinut actele acum aproape 2 luni. Intrebarea mea este daca putem aplica fara sa platesc contributiile sau trebuie sa astept sa le platesc intai? eu am lucrat ca self-employed dar numai pentru clienti ,nu am contracte ci numai facturi. Sunt suficiente? mercy mult

   
 356. buna…as avea nevoie de cateva indrumari pt k nu mai inteleg nimic. Am inceput sa lucrez in uk din sepembrie ca si housekeeping si incerc sa ontin actele necesare.Firma pt care lucrez este engleza.Pana acum am reusit sa deschid un debit card, am avut o programare pt NINo,insa acolo mi s-a spus k am nevoie de permis de munca pt a obtine NINo si mi-a dat un nr de tel de la home office pt a reusi sa obtin informatiile necesare, insa din pacate era inexistent.Problema este ca cei de la munca imi cer NINo si nu stiu cum pot sa obtin acel permis de munca pt a putea programa din nou un interviu pt nino.Ma simt presata de timp si nu am nici cea mai mica idee cum sa o scot la capat…am incercat sa gasesc raspunsuri pe o gramada de siteuri,dar mai mult m-au incurcat.As aprecia daca ai putea sa ma ajuti…Iti multumesc, Maria

   
 357. Buna,am si eu o intrebare,pot aplica si obtine eventual blue card,daca fratele meu este casatorit in anglia de 12 ani si e cetatean britanic?Multumesc

   
 358. ONX,

  Poti, te rog, sa imi dai mai multe detalii despre colegiul cu pricina, despre persoana care a pretins respectiva suma si exact pentru ce anume?

  Poti sa o faci pe email: marius.paraschiv@gmail.com

  Nu te dau in gat, promit! Vreau doar sa ma asigur ca nu isi iau si altii plasa.

  – Ai nevoie de un singur statement bancar,prin care sa dovedesti cele necesare
  -Poti renunta si te poti inscrie la alt colegiu, in plus, le poti face o plangere daca simti ca ceva este in neregula.
  Nu trebuie sa iei de bun tot ce spun ei rau. Astept detalii despre colegiul respectiv si apoi iti pot spune exact, daca e bine, daca e ok, daca sunt tepari sau daca ai sanse de reusita cu ei
  Keep in touch!

   
 359. Cu drag te-as ajuta, dar nu am astfel de cunostinte.
  De ce nu suni la consulatul roman din Lisabona?
  0080067891011 (gratuit de pe teritoriul UE
  0032 229 996 96 (de oriunde din lume cu tarif normal
  De luni pana vineri de la 9 la 18.
  Sec?ia consular? a Ambasadei României la Lisabona

  COORDONATE DE CONTACT:

  Adresa: Rua de São Caetano a Lapa Nr. 5, 1200-828, Lisabona
  Telefon: 00-351-21 396 6463
  00-351-21 396 0866
  Fax: 00-351-21 397 6169
  E-mail ambrom.consulat@mail.telepac.pt

  PROGRAMUL DE LUCRU CU PUBLICUL

  Primirea cererilor/eliberarea documentelor:

  Luni, Mar?i, Miercuri, Vineri: 09.00 – 15.00
  Joi – 9.00 – 13.00

  Oficierea c?s?toriilor

  Joi: 13.00 – 15.00, conform program?rilor

   
 360. Laura,

  Din respect pentru cei care vor citi intrebarile si raspunsurile pe blog, te rog sa citesti cu atentie ceea ce scrii.
  1. Self Employed
  -nu stiu ce firma se ocupa de recrutarea personalului pentru ca ulterior sa-l inregistreze ca Self Employed. Este o agentie de recrutare/plasare, este firma pentru care lucrezi? Nu stiu nici ce calitate are “persoana delegata” ca sa va asiste la interviu, poate cea de interpetor(traducator)
  2. Contul bancar si interviul NIN
  -nu poti obtine NIN-ul fara sa dovedesti urmatoarele:
  adresa UK;
  cont bancar UK;
  pasaport/ID;
  contracte prestari servicii tip;
  referinta clienti;
  dovada a cel putin 2-3 clienti/beneficiari;
  invoice-uri NON VAT (fara TVA)
  Aceasta ar fi o aplicatie completa, dar sa nu uitam de contabil autorizat

  Sfatul meu este sa obtii toate aceste documente pentru aplicatie si sa te ocupi personal de aplicatie, apeland la terte persoane nu faci altceva decat sa pierzi timp si bani.

  3. Carer
  -Bineinteles ca ai nevoie de NVQ pentru a lucra LEGAL in acest domeniu. Ai nevoie si de cazier judiciar (CRB) pentru ca este foarte important in lucrul cu batrani/copii

  4. Nu ma intreba de beneficiile pe care le poti obtine daca iti aduci copilul. Motivul pentru care nu scriu si nu dezvolt acest domeniu este acela ca urasc din tot sufletul oamenii care pot gandi atat de mizerabil. Nu crezi ca e prea mic sa-ti aduca foloase, beneficii?

   
 361. Buna…in sfarsit gasesc pe cineva care poate oferi raspunsuri exacte. De curand m-am inscris la un colegiu in Londra, pe cusotmer service,ca sa am statut de student. Mi-au propus ca pentru 300 lire sa imi trimita ei actele la HO, insa asta chiar nu vreau, ma simt mai sigura sa le trimit eu,cu toate ca ar putea dura mai mult. Am inteles ca nu este nevoie chiar de 3 bank statementuri, ci de unul singur,unde sa arati ca ai intrari in cont, si ca sunt suficiente pentru a te intretine. Mare mea problema este ca sunt constienta ca la colegiul asta toti sunt tepari, insa a fost singurul NVQ unde au acceptat inscrieri fara loc de munca in prealabil. Costurile sunt astronomice,comparativ cu colegiile de doamne ajuta … Intrebarea mea acum este…as putea renunta la colegiul asta dupa ce imi iau yellow si imi gasesc loc de munca (pt ca ei nu imi dau), si sa incep alt colegiu NVQ in alta parte? imi influenteaza cumva sederea aici si credibilitatea la HO? sunt perfect convinsa ca daca schimb colegiul, inseamna cateva luni in plus de asteptare pt cand imi voi solicita blue card-ul…asta sa fie problema..Odata ce primesti yellow,am inteles ca nu ti-l pot anula decat in cazul in care comiti cine stie ce delicte. Cei de la colegiu spun ca daca nu mai platesti taxele,te exmatriculeaza si informeaza HO. La cate bube are colegiul pe care il fac, oare sa se dea ei mareti?

  Astept raspunsul tau

  Multumesc

   
 362. Buna Marius! Din intamplare am dat peste site-ul tau si am si eu cateva nelamuriri. Ti-as fi foarte recunoscatoare daca mi-ai raspunde. Eu am o fetita de 10 luni care s-a nascut in Portugalia. Tatal ei a plecat in Anglia pe 15 octombrie si eu mai voi intoarce in Romania in decembrie. Precizez ca inca nu sunt casatorita cu tatal fetitei mele. Inainte ca el sa plece spre UK am fost la Amabasada Romaniei din Lisabona si am facut titlu de calatorie pentru fetita ca sa ma pot intoarce in tara cu ea si functionara de acolo mi-a spus ca nu am nevoie de procura din partea tatalui pentru a calatori cu fetita deoarece am facut titlul de calatorie. Doar ca nu sunt sigura ca e chiar asa,adica mi se pare prea simplu, stiu ca de obicei trebuie procura din partea celuilalt parinte pentru a putea calatori cu un minor. As vrea sa stiu sigur ca nu voi avea probleme pe drum cu documentele, mai ales ca ne-am hotarat ca in drumul spre Romania sa trec prin Londra, oricum nu sunt zboruri directe spre Bucuresti din Lisabona si ne-ar ajunge chiar mai ieftin biletul spre Londra si apoi din Londra spre Bucuresti sau Cluj-Napoca.Am trimis un mail la Ambasada Romaniei di Lisabona cu cateva intrebari dar nu am primit inca raspuns. Multumesc. Sper din suflet sa ma poti ajuta.

   
 363. buna marius,sunt de o luna in uk,am venit ca si selfemployer…cu o firma din uk…Am fost in londra pt interviu (nino)cu o persoana delegata de firma cu care am venit,ne-au fct contul bancar dar interviul nu l-am mai dat(asta fiind in prima zi cand am ajuns in londra)acum sunt intr-un oras in nord -est…muncesc ca si carer impreuna cu sotul meu si deja avem o luna de zile in uk si nici un act….Am luat legatura cu fierma cu care am venit si au zis ca o sa ne programeze pt un interviu….timpul trece …si am un copil in tara de 1 an jumate pe care vrem sa il aducem aici…Intrebarea mea…ar fi:cum e bine sa procedez pt nino…sa astept firma sa faca demersurile(ceea ce nu cred… -noi suntem platiti cu 5lire )din care noi ne vom plati taxele catre stat,avem contabil …de la firma respectiva…)dar am nevoie de nino si apoi vr sa aplicam pt self employer….In domeniul carer pt self emoployer voi avea nevoie de nvq? cum fac rost de invoice-uri…pt interviul nino…am inteles de la firma cu care am venit ca dupa 6 luni de selfemployer ,sotul va primi yellow card iar eu blue card,e adevarat?ca si cuplu avem facilitati|?daca mi-as aduce copilul aici ?ce facilitati as avea?as obtine actele mai usor??pls…ce imi poti spune…despre situatia noastra …(muncim ca si carer pe 5 lire ,self employer ,nu avem inca nino ,si suntem de o luna in uk…)multumesc .

   
 364. Nimic mai simplu. Tu Galben – student, el albastru – dependent.
  Ia uite, mai si rimeaza!

   
 365. Ce de informatii gasesti aici. Felicitari moderatorului. Ma insinuez si eu cu o intrebare. Am ajuns de o luna in uk,la indemnul unui cunoscut ca aici e mai bine decat in tara. Si chiar este. Suntem o familie cu un copil de 7 ani.Vrem sa muncim aici dar pana acum ne-am facut un cont in banca, am platit chiria pe 6 luni, ne-am inscris la un colegiu part-time unde studiem engleza. Sotul meu si-a luat permisul de uk si cardu CSCS. As vrea sa aplic eu pentru yellow card ca student. Ce ma sfatuiesti? Cum sa pun in ordine lucrurile? Multumesc.

   
 366. Am in prezent un cod de inregistrare adica echivalenta diplomei de asistent medical, pot lucra in domeniul medical din punct de vedere profesional.Dar am nevoie de NIN si BC trebuie sa le obtin singura , cei de la NMC nu ne ajuta decit cu inregistrarea.Am deschis cont in banca, m-am inregistrat la medicul de familie, nu am card de student si nici permis de conducere, nici self employed.
  Nu stiu cum e cu high skilled daca poti sa-mi dai ceva informatie la acest subect.
  Nu stiu cum sa procedez mai departe deoarece am 6 luni perdute cu inregistrarea ,am facut-o singura si e foarte greu cind nu stii ce sa faci mai departe.

   
 367. Ecaterina,

  Care este statutul tau actual?
  Student, high skilled, Self Employed?
  Ce acte detii in momentul actesa?
  UK driving License, National Insurance Number, Student Card?

   
 368. Silviu,

  Teoretic, da. Trei luni ai voie sa vizitezi UK, sau sa incepi demersurile in vederea obtinerii actelor, formalitati ce dureaza de regula mai mult de cele trei luni, insa esti OK inca din momentul in care ai inceput demersurile.
  Practic, sunt romani care stau de ani si ani de zile, lucreaza, fara sa fi iesit din tara si nu am auzit sa fi intampinat greutati la intrarea/iesirea din UK

   
 369. Adi,

  Verifica-ti adresa de email.
  Ti-am trimis acolo detalii despre un colegiu avizat de UKBA si pe care il recomand.

   
 370. Carmen,

  http://www.ukba.homeoffice.gov.uk/britishcitizenship/applying/

  Aici trebuie sa gasesti toate informatiile de care ai nevoie.

   
 371. salut,
  Sunt un pic confuza.Sunt de 3 ani in uk se fac 3 ani in iulie 2012 ,am obtinut blue cardul in oct acelas an prin casatorie.Care sunt pasii pentru a obtine pasaport britanic?multumesc

   
 372. Buna, Marius multumesc ca m-ai ajutat cind am apelat la tine.Daca poti sa ma ajuti cu ceva informatie, sunt asistenta medicala si am reusit sa ma inregistrez in Anglia la NMC .Cum pot sa obtin work permit pentru a lucra in spital? Multumesc anticipat.

   
 373. Buna ,Marius multumesc ca m-ai ajutat cind am apelat la tine.daca poti sa ma ajuti cu ceva informatie , sint asistenta medicala si m-am inregistrat in Anglia la NMC . Cum pot obtine work permit sa pot lucra in spital? Multumesc anticipat.

   
 374. Salutare Marius ! Intrucat nu am gasit o persoana la fel de bine pregatita si de precisa in indrumari ,as vrea in primul rand sa te felicit si sa-ti multumesc pentru ceea ce faci.
  Am 28 de ani, intentionez sa ma stabilesc in Londra si consider ca esti persoana cea mai potrivita pentru a ma indruma .In dorinta obtinerii unui blue card pe viitor,din ce am citit pe blog cea mai buna varianta pare a fi sa ma inscriu la colegiu,sa fac un curs,timp in care sa aplic pentru yellow card,si dupa 12 luni pentru blue.Singura problema este ca nu stiu daca imi voi putea permite si daca ma voi putea sustine financiar tot timpul asta cu doar 20 de ore pe saptamana.As dori sa stiu numele colegiului pe care i l-ai recomandat lui Veve.Dat find faptul ca rolul tau aici nu este de a promova anumite institutii,iti voi scrie pe adresa postata pentru a primi un raspuns si eventuale sfaturi.Iti multumesc inca o data!

   
 375. Vreau sa imi spuneti daca este vreo problema ca sunt in uk de 5 luni, sa zicem ca turist.
  Am vreo restrictie cat timp cat pot sa stau aici?
  (Mi-am facut un cont aici si cam atat)

   
 376. As avea si eu doua intrebari pentru tine daca esti amabil:
  – Daca doresc sa lucrez in Anglia ca sofer profesionist e nevoie neaparat sa-mi schimb permisul ? Auzeam ca daca ai permis model nou nu ar mai fi nevoie.
  – Poate cineva sa-mi faca Self-Employed din Anglia eu fiind in Romania ?

   
 377. Salut Marius,

  Ca self employed, ce fel de taxe mai trebuie sa platesti inafara de impozitul de 20% pe profit? (Ma refer daca trebuie sa platesti sanatate, pensie, etc ca in Romania.)

  Multumesc!
  O zi buna ,

  Emilian

   
 378. am o intrebare sunt in uk de 4 luni nu am niciun fel de act cum pot face acte va multumesc?

   
 379. perfect. eu am o diploma facuta in italia de telecomunicatie.
  Punctul e ca, toti mi-au spus ca eu nu pot avea alt lucru decat ca zidar sau ceva de necalificat..in orice caz eu am si permis de conducere tot italian si mi-au spus ca nu pot sa-l folosesc pt a conduce nici un 50cc pt expeditii pt ca am cetatenie romana..

  in fine dupa toate astea…am o intrebare:
  ca sa lucrez intr-un restaurant , bar sau cafetarie … mie ce imi trebuie?
  multumesc

   
 380. Vreau sa iti multumesc pentru promptitudinea cu care ai raspuns,vreau sa iti multumesc in numele meu si celorlalti romani carora le-ai usurat situatia cu sfaturile tale. Te felicit pentru initiativa.
  Merci mult, inca o data! :)

   
 381. Ina,

  Poti lucra in orice domeniu ca Self Employed. Evident, pt unele job-uri -precum cel de carer- se solicita calificare, vei fi obligata sa faci unul sau doua NVQ-uri.
  Daca esti inregistrata ca Self Employed, nu ai nevoie de un alt permis de munca, pentru ca tu nu vei fi angajata, tu vei fi un fel de ” PFA” (persoana fizica autorizata) englezesc. Pentru lamuriri, te rig citeste cu atentie sectiunea Self Employed.

   
 382. Andrei,

  Oriunde in lume, oamenii pot lucra in domeniile pentru care au calificari.
  Tu neavand o calificare, poti obtine job-uri de “neclificat”
  Handyman, labour, poate driver, housekeeper, gradinar, grajdar, curier, samd.
  Pentru a lucra, ai trei optiuni:

  1. aplici au pair, primesti in jur de 100 lire saptamanal, nu platesti taxe, chirie, samd;
  2. aplici student card (yellow) lucrezi 20 ore/sapt;
  3. aplici self employed, lucrezi in ce domeniu vrea palaria ta,platesti taxele de 20% (aplicabil numai peste suma de 6500*) anual si esti pe cont propriu.

  altele nu mai stiu

   
 383. Hello,
  Am citit o parte din blog, si as vrea sa te felicit pentru ceea ce faci, si pentru ca ma aflu intr-o situatie cam neclara, cel putin pentu mine, indraznesc sa iti pun o intrebare.Problema este urmatoarea: sunt in UK de aproape 3 saptamani, locuiesc la cumnatul meu fara grija unei chirii si a platii utilitatilor, dar sunt in cautarea unui loc de munca, mai precis ceva in “cleaning, care, homecare, assistant chef”, pot face asta ca si Self Employed, si am nevoie si de un alt permis? Care sunt pasii pe care ar trebui sa ii fac in sensul asta? Si ce ar mai trebui sa stiu in sensul asta?
  Iti multumesc si sper ca macar tu sa ma lamuresti.

   
 384. ciao…

  am citit toata pagina dar am un dubiu…

  am 20 ani si am cautat un loc de munca..am gasit ca delivery man si camerier , waiter , dar cand am facut interviurile mi-au spus ca nu ma pot lua pt ca am nevoie de work access ceva similar si nu sunt calificat pt aceste 2 meserii.

  ce tip de munca as putea face eu?

  multumesc pt raspuns

   
 385. buna seara! Am citit pe blog mai toate raspunsurile oferite si indraznesc cu o intrebare, poate am noroc si descopar misterul.. Sunt in UK pe statut self employed si ma gandesc sa merg mai departe, cu sub contractori care sunt la fel, pe self employed. Ce responsabilitati as avea eu atunci in treaba asta? (sub contractorii or sa-si plateasca singuri taxele,etc). Ma poti ajuta cu o idee ceva? (informatii care sa se aplice in domeniul cleaning) Multumesc

   
 386. Salut !
  Am si eu o intrebare la fel ca toata lumea care umbla pe aici !:)
  De curand mi-am gasit un job(o luna si jumatate-Londra) iar angajatorul vrea sa lucrez legal pt el. Mi-am schimbat permisul,mi-am facut cont in banca si am facut programare pt Nino. Ce acte imi trebuie pentru interviu?
  Multumesc frumos !

   
 387. Salut tuturor.Pornesc si eu in Anglia pana la sfarsitul lui Octombrie si m-am tot informat de una de alta.Eu am handicap locomotor si am certificat de handicap grad accentuat si tot muncesc ca sa pot supravietui.Rog cine ma poate ajuta cu informatii de ce drepturi am in UK si ce pasi ar trebui sa fac pentru a obtine un act care sa demonstreze starea mea si apoi sa ma pot angaja intr-un profil care sa imi permita sanatatea.Mentionez ca am si rezidenta de Spania NIE si citeam pe UK Boarder cum ca as avea dreptul si UK ca sa muncesc fara sa mai depun cerere.E adevarat sau ba ? Acuma zilele astea citind si citind am gasit si optiunea de Asylum pe baza de discriminare si consider ca ma incadrez in cerintele lor deoarece aici in Romania nu ma ajuta cu nimica statul ,nici spitalele ,nici fundatiile si nu mai vorbesc de cum se uita lumea la mine cand merg si cad pe strada .Ce parere aveti de Azil ?Sanatate si numai bine tuturor.

   
 388. buna acum 4 ani am fost in londra,m-am inregistrat ca SE ,am primit un nr de referinta de la revenue,am aplicat pt NINO ,dar m-au refuzat,am cont in banca,inca deschis,ca nu mi l-au inchis,acum sint in romania si as vrea sa plec iarasi in uk,dar as vrea sa aplic pt YC,sa muncesc legal,ce ar trebui sa fac?va multumesc

   
 389. salut marius am o intrebare la tine daca sint in romania pot depune acte pentru drept de munca in anglia? si ce fel de acte.mersi de ajutor

   
 390. Ioana,
  Tocmai asta e problema ta si motivul pentru care ai fost respinsa
  Prestezi full time pentru o singura firma, cand legea spune clar ca pentru a beneficia de statutul de Self Employed trebuie sa faci dovada ca prestezi pentru cel putin 2-3 clienti.

   
 391. BUNA!AM FOST REFUZATA DE 2 ORI LA NINO ,SUNT DE 7 LUNI IN ANGLIA AM AVUT ACTELE: INVOICE, BANK STATEMENT ,SCRISOARE DE LA FIRMA PTR CARE PRESTEZ SERVICII IN CARE SCRIA CA LUCREZ LA AI FULL TIME SELF EMPLOYEMENT BASIS.AM FOST REFUZATA PE MOTIV CA NU SUNT UFICIENTE DOVEZILE CA MUNCESC.VA MULTUMESC!

   
 392. Buna seara tuturor! Numele meu este Razvan. De curand m-am inscris la un colegiu care ofera NVQ in urma caruia am aplicat pentru work permit pe statut de student (yellow card). Acum vin cu intrebarea urmatoare: de vreme ce nu mai am venituri care sa imi permita inca 1-2 luni de asteptare a acestuia, pot sa aplic simultan si pentru self-employed, fara ca acesta sa imi afecteze in orice maniera mai tarziu (peste un an de lucru pe statut de student), mai exact, se cumuleaza orele lucrate pe self cu cele de pe student?
  Multumesc anticipat!

   
 393. Buna,

  Care este statutul tau actual in UK? Student, Yellow Card, Au Pair, sau ce altceva?

  Daca imi poti insirui ce fel de acte ai folosit in aplicatia NIN, iti pot spune cat de completa sau incompleta a fost aplicatia.
  Felicitari pentru minunata veste! La un GP trebuie sa te prezinti cu o dovada de adresa si un ID. Mie si cunoscutilor mei atat li s-a cerut pana acum. Acum depinde si de zone, observ ca difera de la o zona la alta…
  Ai dreptul de a fi o mamica fericita, iubita si de a creste un copilas in pace, dragoste si armonie. Daca te referi la drepturi materiale, depinde iarasi de statutul tau. Stiu ca se obtine in jur de 80 Lire saptamanal pentru copil, iar in cazul in care este “single mum” beneficiezi de un alt tratament.
  Aici gasesti informatia de care ai nevoie: http://www.onespace.org.uk/?gclid=CJ3KmfrrpKsCFeomtAodGRAb2A

  Ca o simpla remarca:

  Nu-mi place deloc felul in care pui problema “ce drepturi am dupa ce nasc”. Copiii nu ar trebui sa fie o sursa de “drepturi”

   
 394. BUNA!LUCREZ DE 6 LUNI IN ANGLA CLEANER AM FOST REFUZATA DE 2 ORI LA NINO PRECIZAND CA AVEAM TOATE ACTELE NECESARE;DE CURAND AM AFLAT CA SUNT INSARCINATA ,VA ROG SA MI SPUNETI DACA STITI CUM SE PROCEDEAZA SA TE INSCRII LA UN MEDIC DE FAMILIE?DACA AS OBTINE NINO ,CE DREPTURI AS AVEA DUPA CE NASC? VA MULTUMESC ANTICIPAT

   
 395. as vrea sa stiu daca am vreo sansa sa primesc acte pentru a fii in regula .recent am primit un post de sofer pe tir in anglia la o firma si nu stiu cum pot sa imi iau cel mai repede actele daca poate cineva sa ma jute si cum?daca ar fii mai bine sa vin cu nevasta deoarece recent a nascut am un baietel de 3 luni ?
  cum ar fii mai bine sa fac?
  multumesc

   
 396. Nu as vrea sa fiu sacaitor,dar pot sa intreb daca stii,sau poate cineva care citeste blogul,ceva informatii despre studiile din acest domeniu(ceva scurt si ieftin)-locuiesc in Londra
  Multumesc

   
 397. Salut Daniel!

  Poti lucra ca inginer in industria alimentara aici, daca ai pregatirea necesara, insa nu poti fi angajat. Te rog citeste prin comentariile de mai sus, vezi gasi prin ele cum sta treaba.
  Problema cu diploma se pune in functie de nivelul la care vrei sa lucrezi. Nu as spune nu unor cursuri de un an aici..s-ar putea (cu scuzele de rigoare daca voi fi inteles gresit) sa valoreze ceva mai mult decat diploma obtinuta in Romania.
  Cu masina, nu ai o problema. Nici Road Tax nu trebuie sa platesti.
  Exista un fel de lege, pentru masinile “straine” care dupa sase luni trebuie fie sa iasa din UK fie sa o inregistreze aici. Insa nu e nimic strict. Daunazi citeam despre un imbecil care a sunat zi de zi la Politie si DVLA, sa le spuna ca de un an de zile o masina “straina” ii ocupa locul de pe strada, in conditiile in care el nu plateste aici nici Road Tax, nici asigurare, nici MOT… raspunsul politiei si al DVLA a fost de fiecare data sec: There is nothing we can do about that.
  Asa ca stai linistit, nu te grabi sa platesti, ca platesti suficient in Romania.

   
 398. Felicitari si in acelasi timp multumiri pentru tot ce faci in ajutorul nostru,al celor care folosim blogul tau drept sprijin.Am si eu 2 intrebari
  1.Sunt absolvent de industrie alimentara in Romania.Am NIN si utr;intrebarea ar fi…ce pot sa fac sa pot lucra ca inginer in ind alimentara aici.Pot lucra ca self in acest domeniu?ce recomanzi mai bine ptr recunoasterea diplomei?(mentionez ca facultatea absolvita e de stat in tara)(stiu,sunt mai multe intrebari decat prevazusem)
  2.Pot circula aici cu masina inmatriculata in romania,cu toate taxele platite acolo(ITP,asigurare,aici doar road tax)?Am inteles ca ar fi ceva restrictii.
  Multumesc!!

   
 399. Ok. scuze pentru rabufnire atunci. Retrag!
  Ca Self Employed, evident, ai si cheltuieli. La sfarsit de an contabil, pui frumusel suma castigata pe hartie, scazi cheltuielile dovedite (carburanti, transport, materiale, telefoane, PC, internet, contabil, samd) si le trimiti profitul net. Foarte important de stiut: profitul sub 6700 lire – sau ceva in jurul acestei sume – este NEIMPOZABIL. Astfel incat, daca, de exemplu, ai castigat anul acesta 10.000, din care ai avut cheltuieli de 3000 (exclus mancare, haine, cosmetice, ingrijire personala), suma impozabila este 300 GBP, adica 60 GBP.

   
 400. mai nimerit la faza cu economistul
  numai ca am facut o gafa: am vrut sa spun : 20% din total vanzari ( nu m-am referit ca voi factura mai putin) sau 20% din profit ( dar unde ar fi cheltuielile ca SE?)
  imi pare rau de cum m-am exprimat; chiar nu snt cea care sa faca mici gainarii
  cat despre sistemul asta romanesc: ai dreptate noi romanii l-am facut sa fie asa, unii mai putin iar altii mai mult.
  toate cele bune

   
 401. Georgiana,

  20% din tot ceea ce castigi ca Self Employed. Daca vii sa lucrezi in UK, incearca sa uiti intrebarile de genul “ce castig sau ce facturez”, asta daca vrei sa respect economistul din tine.
  Astia nu iti dau cu ranga la prima “greseala”, dar cand se vor convinge ca ti-ai facut un obicei din a “gresi”, se vor asigura ca vei plati, retroactiv si cu penalitatile aferente, toate “greselile”.
  Sunt usor mahnit de faptul ca toti fugim dintr-o tara unde totul merge ca din cur, insa nu ne dam seama ca fiind deschisi acestor tipuri de “gainarii” contabilicesti, am contribuit fiecare la starea actuala a sistemului romanesc. Altfel spus, in fiecare dintre noi, zace un mic evazionist. Mi-e rusine de mine si sper, acolo unde ma duc, sa invat sa vad ceva mai departe de propriul buzunar.
  Nu detin alte date de contact, decat cele facute publice de Bianca Pamp.

   
 402. spuneai mai sus ca pentru Se taxa este 20% din ce castigi+NIN ( din ce castigi sau din ce facturezi)
  doar acestea sunt? mai sunt si altele?
  gandeste-te ca in Romanica noastra impozitul este 16%
  Imi poti da adresa de mail a dnei Bianca Pamp, pentru informatii suplimentare
  Multumesc frumos
  Georgiana

   
 403. Georgiana,

  Deasupra, unde scrie Romani in UK, trebuie doar sa plimbi mouse-ul pe acea casuta si iti va aparea un submeniu. Priveste poza urmatoare: http://mariusparaschiv.ro/wp-content/uploads/2011/07/POZAMENU.png

  GOD!!!

   
 404. scuze

  am o mica problema cu blogul tau; la sectiunea “romani in uk” nu gasesc nimic pt a putea merge mai departe
  multumesc

   
 405. Georgiana,

  Comparand demersurile formale pentru a deveni S.E. in UK, cu cele din Romania pentru echivalentul S.E. (PFA), da, treaba e mult mai usoara, lipsita de birocratie si benefica, atat pentru tine, cat si pentru ei.
  Acum, partea mai putin placuta:
  In primul rand nu ai voie sa lucrezi pentru o singura persoana! Trebuie sa emiti invoice-uri catre trei persoane diferite, sau, si mai legal, sa inchei contracte de prestari servicii. Asta pentru un viitor stralucit in UK. Poti fi fara.
  De pe Self Employed poti aplica pentru Blue Card abia dupa cinci ani.
  Taxele extrem de mari , 20% din ce castigi intr-un an + contributiile NIN.
  Incertitutinea locului de munca. Azi lucrezi maine nu. Nicio lege nu iti asigura locul de munca.
  Obtinerea NIN nu este un demers foarte usor, mai ales in conditiile in care trecem printr-un val de usoara antipatie din cauza tiganilor milionari din child/house benefit.
  O sectiune cu link-uri interesante, care mie cel putin imi plac si le gasesc utile:
  http://mariusparaschiv.ro/romani-in-uk-2/locuri-de-munca-in-anglia/
  Nu iti pot raspunde intrebarilor off topic, intrucat nu doresc sa intoxic discutia cu alte subiecte. Aici ne referim strict la acte & sfaturi.
  Citeste articolele cu pricina, comenteaza on topic si vei afla raspunsurile dorite.

   
 406. Buna ziua,
  Mie mi se pare cam usoara treaba asta cu self employed; pur si simplu te duci iei un facturier de la o librarie si tai facturi chiar daca esti spalator de vase?
  lamureste-ma tu te rog: ca sa muncesti iti trebuie SE; si dupa ce devii SE iti poti cauta de munca?… sau se gasesc si job -uri la negru
  Poti sa imi spui un site sau mai multe de imobiliare si un altul de job-uri din Uk; pentru mine nu conteaza orasul unde ma voi stabili; tu ce ma sfatuiesti
  si acum o intrebare personala: tu esti inca in UK; si daca da ce treaba ai cu RATB? marturisesc ca nu am avut timp sa citesc articolele postate aici

   
 407. Georgiana,

  O chirie “mai ieftina” poti obtine daca accepti un share. Nu stiu pe cineva, in mod particular, dar te pot ajuta sa gasesti persoane dispuse sa inchirieze, impreuna cu o alta familie (eventual doua) un apartament. Daca esti interesata, te pot pune in legatura cu persoanele respective.
  Trebuie permis de lucru in orice domeniu, insa legea permite romanilor si bulgarilor sa lucreze ca persoane fizice autorizate, pe o perioada de trei luni, ulterior va trebui, fie sa te inscrii pentru NIN, student, sau self employed. Din pacate, foarte multi angajatori nu cunosc aceasta “portita legala”, astfel incat vor continua sa iti ceara acte (permis de munca, viza, samd). Mai jos ai cateva poze cu legea privind dreptul la munca pentru romani si bulgari
  http://mariusparaschiv.ro/wp-content/uploads/2011/06/P3104499.jpg
  http://mariusparaschiv.ro/wp-content/uploads/2011/06/P3104500.jpg
  http://mariusparaschiv.ro/wp-content/uploads/2011/06/P3104498.jpg

  Mult succes si sper sa gasiti pe cineva care sa va ajute cu primii pasi

  Cat despre prietenii tai, imi pare rau ca ma exprim atat de plastic, dar cand ai sa vezi ce petarde, morometi, mocani si tontalai au ajuns si muncesc in UK, ai sa te intrebi “what in this world could ever stop them to work in the UK”
  Succes si lor!

   
 408. Buna tuturor,
  Este extraordinar ceea ce faci!
  Vreau sa vin cu sotul meu in uk; nu conteaza zona; tu stii pe cineva care sa ne ajute cu o chirie mai ieftina(pana la urma conditiile nu conteaza) sotul meu este sofer categ c+e; d+e; iar eu sunt economist; mentionez ca engleza o stim bine
  eu pot sa lucrez fara permis de lucru?
  dar sotul meu?
  in agricultura trebuie permis?

  o alta familie, sot si sotie isi doresc sa ajunga in UK; problema este ca ei nu stiu engleza; au vreo sansa: nu conteaza meseria

  multumeasc,
  georgiana

   
 409. Veve,
  Multumesc!
  Altii spun ca nu au mai intalnit asa o jigodie, dar nu ai cum sa impaci pe toata lumea.
  Ok, revenind la problema ta…

  Persoana respectiva te poate angaja legal, daca urmezi urmatorii pasi:
  -te inscrii la un colegiu, faci niste cursuri de Cleaning & Customer Support la locul de munca, iar locul de munca va fi la seful tau. Iti dau numele colegiului numai in mod privat, daca imi scrii pe adresa marius.paraschiv@gmail.com , intrucat nu doresc sa fac reclama vreunui colegiu. Odata inscris la colegiu, poti obtine Yellow Card si poti fi angajat cu o norma de 20 de ore saptamanal, timp de un an, cand vei putea aplica pentru Blue Card. Nu te verifica nici dracu, daca esti la om in curte, mai ales daca esti Live In. In aceste conditii, poti fi angajat, poti primi banii in cont iar dupa 12 luni de munca neintrerupa te poate angaja FULL TIME, in baza cardului albastru.
  Pe Self Employed e complicat. In primul rand nu ai voie sa lucrezi pentru o singura persoana! Dar nu ii spune si lui asta, ca nu e problema lui. In al doilea rand, de pe Self Employed poti aplica pentru Blue Card abia dupa cinci ani. In Al treilea rand sunt taxele extrem de mari si incertitutinea locului de munca, prin statutul de Persoana Fizica Autorizata poti incheia contracte de prestari servicii dar sunt foarte usor de reziliat in defavoarea ta.
  Iti repet, in cazul in care ai nelamuriri cu privire la statutul tau: TU NU AI VOIE SA FII ANGAJAT! Deci nu poti sustine ideea cu 12 luni ca employee acolo!
  Mare atentie si mult succes!

   
 410. Esti un tip grozav! Nu am cuvinte decat de respect si lauda, sincer, nu am mai intalnit un asa binevoitor in Uk: Am ajuns pe aceasta pagina cautand raspuns la o intrebare, asa ca o postez in speranta ca ma vei lumina un pic. am aproape un an de self pe curatenie dar intre timp am schimbat jobul, acum lucrez ca si gradinar pt cineva. Persoana respectiva ar vrea sa ma angajeze legal, dar initial a zis ca nu stie cum, sau ca noi romanii nu am avea drept de munca ca si house keeperi.. si ca e mai bine sa raman pe self si sa nu devin employed, deci nu am contract cu el sau ceva. Nedumerirea mea: lucrand ca si housekeeper sau gradinar mai exact..lucrez in legalitate cu SE meu? Ce pasi sa urmez pt a deveni employed la aceasta persoana? Dupa 12 luni de lucru neintrerupt ca si employed aici as putea aplica pt blue? Multumesc anticipat!

   
 411. ok..scuze pt prescurtare…defapt eu doar vroiam sa stiu daca pinku ar fi valabil si pentru alt angajator…sau trebuie sa aplic pt alt card cand imi gasesc alt angajator? nu ma gandeam la self employed

   
 412. Cristina,
  “tb”, pana la urma, sa renunti la scrisul gen “mess” altmiteri iti voi trata intrebarile ca atare.
  Acum, inteleg ca esti Au Pair, posesoare NIN. Sa fiu in locul tau, as indura 12 luni pe Pink, dupa aceea as aplica pentru albastru. Mai simplu de atat nu se poate. Nu tuturor ne plac oamenii care roiesc in jurul nostru, sau mai grav, pentru care muncim, insa daca vrem sa fim inconjurati numai de oameni placuti, mergem in vacanta. Altfel spus, traim vremuri grele, nu e loc pentru mofturi. Poti sa faci si imprudenta de a renunta la pink si a te inregistra ca Self Employed, urmand sa lucrezi ca persoana fizica, fara drept de angajare, cu o contributie anuala de 20% din venit, dar chestia asta o face unul la un milion, si acela in necunostinta de cauza.

   
 413. salut marius…. sunt au pair momentan..dar nu imi place nici familia…deci as vrea sa imi caut alt loc de munca…intrebarea mea e…cardul mov pe care il am de la ei…e valabil ca sa pot lucra si in alta parte sau tb sa plic pentru altu…?si care ar fi acesta…? si tin sa mentionez ca am si NI number… mersi

   
 414. Alina,

  Se pot lua in considerare anii petrecuti impreuna in Romania, insa, crede-ma, e mult prea complicat. Se cer prea multe chestii, despre care noi, in Romania, nici nu am auzit. E un teanc destul de consistent de acte, multe dintre ele imposibil de obtinut. Recomand, in schimb, sa aplicati pentru Yellow, unul dintre voi si in scurt timp veti face doi ani impreuna in UK, ceea ce inseamna mult mai usor de dovedit relatia voastra din ultimii doi ani.
  In aceste conditii, celalalt va lua Blue ca dependent. Evident, trebuie facuta dovada resurselor necesare intretinerii celui dependent.

  Iarta-ma ca insist, dar tu ai o problema cu “ca si” si incerc sa te scap de ea:)
  Nu o mai folosi, pentru ca nu isi are locul in fraze de genul “lucrez ca si sudor” “am card ca si dependent” Scoate-l, in ma-sa de “si”. Succes!

   
 415. buna!iti scriu din nou pentru a-ti oferi mai multe informatii.asa cum ti-am spus relatia noastra dureaza de 4 ani,2 ani si ceva in romania si 1 an si ceva aici.in romania nu am stat impreuna dar avem documente comune,aici locuim impreuna.relatia de cel putin 2 ani trebuie sa se fi desfasurat numai in romania sau se ia in considerare si timpul de aici?am muncit 1 an si ceva asa cum am spus ca self employed dar nici unul dintre noi nu are yellow card.in conditiile acestea putem aplica pentru yellow unul din noi si blue celalalt ca si dependent?multumesc

   
 416. Ai lucrat ca Self Employed. “si” arunca-l.
  Pentru a-ti oferi un raspuns complet, am nevoie de mai multe date
  -sunteti de un an si ceva in UK, asta e bine. In Romania, ati locuit impreuna, ati avut cheltuieli/documente comune, prin care sa dovediti relatia voastra de cel putin 2 ani?
  -Aveti Yellow card obtinut pentru Self Employed? Daca da, Blue Card-ul de sine statator il puteti obtine abia dupa 5 (cinci) ani de la obtinerea celui galben. Daca, insa, indepliniti conditiile pe care le-am scris mai sus, referitoare la durata relatiei, unul dintre voi poate obtine Blue Card, ca dependent de cel cu Yellow Card, urmand ca dupa 12 luni de munca(,) neintrerupta, sa obtina cardul albastru de sine statator, astfel incat, cel cu galben va putea deveni dependent de albastrul celui obtinut prin munca. E un trick care scurteaza perioada de asteptare cu 3 ani, daca ne referim la Self Employed. Daca aveti Student Yellow Card, altfel stau lucrurile.
  Hit me back!

   
 417. buna!am si eu o nelamurire daca ma poti ajuta.sunt de 1 an si kteva luni in anglia,locuiesc cu prietenul meu(suntem impreuna de 4 ani),si in toata perioada aceasta am muncit amandoi ca si self employed printr-o agentie,dar nu am avut un loc de munca stabil,numai temporare si sezoniere,avand pauze intre ele mai putin de 30 de zile.intrebarea mea este:este posibil sa aplic pentru blue card daca am muncit un an de zile ca self employed prin agentia aceea,dar nu am muncit numai intr-un singur loc?apropo,sunt self employed dar nu am yellow card deoarece am auzit k nu e obligatoriu.multumesc

   
 418. Salut Marius,

  Nu am cunostinte despre fonduri/finantari in acest sens. Sunt sceptic, mai ales ca personal am avut acest Business (mobile car valeting). E un Business bun, daca te tii de el, daca il promovezi corespunzator (fluturasi in cutiile postale, preturi promotionale) si oferi servicii convingatoare, astfel incat sa te cheme omul si a doua oara. Ca sa iti faci o spalatorie de parcare, e cu mult mai simplu, dar nu cunosc procedurile cu exactitate. Stiu ca trebuie sa iei legatura cu managementul supermarketului, cu town council. Iti pot da (contra cost) un corporate ID (logo, design site, nume, scrisoare de intentie catre management-ul amplasamentului,samd) iti pot contrui si site-ul, daca nu ai un domeniu iti dau tot eu.
  Cu alte cuvinte, business-ul e ok, daca ai tot ce iti trebuie si putina consultanta.
  Da-mi un semn daca esti deschis in acest sens.
  Succes!

   
 419. salut!momentan locuiesc in Hull,fiind un oras mic este foarte greu sa gasesc de munca ca si self employed.am venit de 1 an jumatate aici si joburile mele au fost foarte putine,de aceea as dori sa deschid ceva pe cont propriu,o spalatorie auto mai precis si as vrea sa te rog daca ai putea sa ma ajuti cu informatii referitoare la procedurile legate de deschiderea unei firme si daca primesc vreun ajutor financiar din partea statului pentru infiintarea ei.multumesc anticipat

   
 420. Buna Monica,

  In primul rand, ti-as FI (cu un singur I) recunoscator daca ai face un mic efort pentru a nu mai ciunti in halul asta limba romana!
  Nu iti trebuie NIN ca sa aplici pt UTR, deoarece nu poti avea UTR fara sa fi obtinut NIN.
  Daca obtii Yellow Card poti aplica pentru Blue Card in urmatoarele conditii
  -dupa 12 luni ca student, daca in acest timp ai muncit 20 de ore saptamana continuu, neintrerupt.
  -dupa cinci ani, ca Self Employed.
  -maine, daca “prietenu`” te ia de nevasta
  -tot maine, daca “prietenul, agariciul, cordaciul sau amantul”, poate face dovada relatiei de cel putin doi ani, dovada ca te poate sustine financiar si are unul din mult ravnitele carduri, galben sau albastru.
  Daca ai nelamuriri, te rog sa revii cu un comentariu, sper, mai romanesc, mai corect gramatical si fara caractere, emoticonuri folosite pe “mess”.

  Succes!

   
 421. mentionez ca momentan am doar NIN`ul…dar prietenul meu care detine British e dispus sa ma sustina,doar ca nu stiu de unde sa incep,si cu ce.:(.merci

   
 422. Buna,v`as fii recunoscatoare daca m`ati putea ajuta 1-.Am auzit ca pentru a aplica pentru NIN ai nevoie de UTR,este adevarat? iar 2.Daca reusesc sa obtin yellow cardul pot aplica pentru blue,daca as devenii dependenta de cineva cu British Passport(e posibil)? Va multumesc mult.

   
 423. Salut inca o data Marius si merci pentru informatii. As mai avea inca o rugaminte la tine : unde as putea gasi referirea la cele 6 saptamani? Adica, un paragraf, o lege ceva pe net.
  Merci.

   
 424. Marius,

  Au devenit mult mai rigurosi si sictiriti.
  Asigura-te ca firma a trimis aplicatia si suna la ei, sa-i intrebi despre situatia dosarului. Se poate sa se impotmolit din lipsa vreunui mic detaliu, ceva, sau sa fie inca in faza de procesare, cert este ca nu are voie sa dureze mai mult de 3-4 sapt, desi legea spune ca poate dura pana la 6 sapt

   
 425. Salut Marius, ai vreo informatie si pentru mine la comentariul 288 ? Merci.

   
 426. Roberto,
  Poti

   
 427. salut!as vrea sa stiu daca pot sa aplic la nino cu provisional driving licence deoarece am auzit ca in lipsa unui contract de inchiriere pe numele meu pot sa aplic si cu un permis de uk dar repet am provisional driving licence!
  multumesc!

   
 428. Cristina,
  Care este statutul tau in momentul acesta?
  Concret, ce vrei sa faci? Pe cine iei dependent? Explica-mi te rog, cu amanunte, ca sa te pot ajuta.

   
 429. ok ms….mai sunt si alte conditii in afara de asta? in legatura cu salariul pe care tb sa il ai sau altceva? si daca reusesc sa iau pe cineva(partener) ca dependent…obtine blue automat?

   
 430. Carmen,
  Depinde, cine este “cineva”?
  In general, trebuie sa ai YC pentru a-ti lua sotul/partenerul si Blue pentru rudele de gradul I.

   
 431. ce conditii trebuie sa indeplinesti ca sa poti lua pe cineva ca dependent de tine?

   
 432. Salut Marius,

  Am gasit si eu blog-ul tau in urma cautarilor cu privire la “waiting time” pentru work permit si accession worker card. Ideea e ca firma cu care am semnat contractul de munca a angajat o alta companie care se ocupa de actele mele.
  Ceea ce nu am gasit pe nicaieri este perioada de timp estimata pt obtinerea acestor acte atunci cand se ocupa o firma specializata in acest sens. Au trecut cam 2 luni de cand procesul asta de obtinere a actelor a inceput si habar nu am cat ar mai dura.

  Am tot citit pe site-ul celor de la UKBA si pe multe altele dar nu m-am lamurit. Sunt la curent cu limitarea lunara a celor care nu sunt in UE. Stiu ca sunt si noi reguli, mai stricte in vederea verificarilor dar cat poate sa dureze pentru un roman work permit-ul + accession worker card-ul ?

  Daca esti in posestia mai multor informatii da-mi te rog de veste.

  Multam’!

   
 433. Daca sotul tau isi ia galben vei obtine blue iar cu acesta in mod sigur vei obtine NIN. Nu stiu ce cursuri vrei sa faci la colegiu. Pari nehotarata sau nu reusesc eu sa inteleg destul de bine ce short term plans ai:)

   
 434. Anca,
  Destul de complicat…de una singura, fara o firma de recrutare. Poate o suma de bani si mult noroc.
  Te sfatuiesc, totusi, sa apelezi la o firma de recrutare. Daca esti in Romania, recomans danfil jobs, sau cum s-or chema… Gura targului spune ca sunt ok. Nu prea ai alte optiuni, daca vii pe cont propriu.

   
 435. Buna,

  Cand am scris la General Pharmaceutical Council ca am ajuns in UK si le am dat adresa noua am intrebat si cum fac sa ma pot angaja ca imi trebuie insurance number si mi au dat site ul HM revenue and Customs. Stiu ca imi trebuie si permis de lucru ca sa pot lucra ca farmacist aici,dar asta nu am mai intrebat la General pharmaceutical Council.Crezi ca are rost sa ii intreb sau de permisul de lucru trebuie sa se ocupe angajatorul?
  Cred ca m am exprimat eu gresit cand am scris commentul si s a inteles ca sunt la Colegiu. Desi suna interesanta chestia cu colegiul, macar asa acomodarea este mai usoara, ma pot inscrie aici la colegiu? stii ceva siteuri sau colegii in Herefordshire?
  Multumesc

   
 436. Doamne ajuta Marius! in sfarsit am gasit si eu o oaza de lumina! am 3 luni de cand ma chinui sa gasesc pe cineva care sa-mi dea un sfat in adevaratul sens al cuvantului…postarile pe net nu au facut decat sa ma bulverseze fara sa stiu concret de unde si cu ce sa incep! pe scurt voi scrie problema in care te rog din suflet sa ma ajuti! Momentan lucrez in Invatamant, am 7 ani experienta la catedra si gr II… insa am si urmatoarele specializari: asistent medical generalist si asistent social unde am si studii post-doctorale! Am vazut ca atat profesia de asistent social, cat si cea de asistent medical sunt foarte cautate!am inceput demersurile ptr inscrierea in NMC(Colegiul Asistentilor Medicali si Moaselor) si in continuare doresc sa ma inscriu si in GSCC( Asistenta Sociala),demersuri care dureaza fff mult! dar totodata vreau sa fug cat mai repede sa muncesc pe unul din aceste domenii! Nu vreau sa apelez la nici o firma de recrutare!! dar mai am si o bila neagra… nu cunosc pe nimeni care sa ma ajute pentru inceput!!!Sfatuieste-ma te rog cum sa fac!!!
  Cu stima, Anca

   
 437. Maria,

  Daca aplicatia sotului tau va avea succes, in sensul ca va obtine Yellow Card, tu vei avea dreptul, in calitate de sotie, sa aplici si sa obtii Blue Card, dependent de galbenul lui, fara sa fie nevoie de NIN pentru aplicatie, NIN-ul il vei putea obtine ulterior.
  Daca nu am fost suficient de clar, da-mi un semn si o lamurim.
  Pe de alta parte, pomenesti de Colegiul Farmacistilor… Ei nu au aplicat pentru Yellow Card? Sau nu este un colegiu acreditat UKBA?
  In locul tau as aplica pt student YC, acordand in acest fel BC sotului tau, el avand mai mare nevoie de el, tinand cond de piata muncii in UK, mult mai accesibila barbatilor din Est.
  Iti mai scriu cand ajung la computer, acum sunt in gradina.
  Succes!

   
 438. Buna Marius,

  Tot la tine apelez ca esti singurul care ma poate indruma. Sunt farmacista si cu ajutorul tau si al lui Violeta am reusit sa ma inscriu in Colegiul Farmacistilor din Anglia.
  Am venit de doua saptamani la sotul meu in Anglia dar nu prea stiu cum sa procedez.Sotul meu lucreaza la ferma pe baza de contract de 6 luni iar ferma i a aplicat actele sa il poata angaja permanent(momentan asteptam raspuns). Am citit ca imi trebuie Nino, dar ca sa il obtin imi trebuie drept de munca( ceea ce nu am inca). Cum pot sa procedez sa obtin drept de munca? sau pot obtine drept de munca fara sa am un angajator?
  Sper ca ai inteles ce am vrut sa zic,
  Multumesc,
  Maria

   
 439. Marius,

  Am mai spus-o si mai sus, o spun si acum: Ceea ce ti s-a intamplat tie s-a “datorat” comoditatii agentiei, care nu a verificat care iti sunt drepturile la timp si s-au trezit cu vreo somatie din din partea HM Revenue sau UKBA.
  Cunosc mai multe cazuri in care au cerut doar anumite chestii, bazandu-se pe faptul ca Romania este membra UE, insa nu sunt la curent cu restrictiile de pe piata muncii aplicate romanilor si bulgarilor. De aceea, inca odata, va sfatuiesc sa va documentati si sa va informati corect angajatorul despre situatia voastra, altfel riscati sa fiti concediati de urgenta, pasibili de amenda si implicit impotmolirea dosarelor atunci cand veti aplica la UKBA sau HM Revenue & Custom. Daca vreti un astfel de job, fara sa tineti cont de urmari, mergeti la oricare angajator, spuneti-i ca sunteti romani, membri UE, nu pomeniti de restrictii si aveti un job…nu se stie pana cand.
  Acum, referitor la statutul tau, sunt 99,9% sigur ca esti inregistrat ca Self, din moment ce ai primit UTR. Trebuie sa suni la HM Revenue & Custom, Newly Self-Employed Helpline 0845 915 4515 , de la 8 am la 8 pm de luni pana vineri sau pana la 4 pm sambata. Acolo, cu toate datele la indemana, vei putea afla pentru ce domeniu de activitate te-ai inregistrat ca Self Employed.

  Unele site-uri de constructii, firme, cleaning, etc, cer Yellow Card-ul de pe Self Employed, insa il poti obtine destul de usor, aplicand pentru el.
  Iti trebuiesc actele, invoice-urile, NIN-ul, poze tip, statement bancar, dovada contribiutiilor la zi si mult succes!

   
 440. Buna! Am descoperit blogul tau noaptea aceasta si as dori sa iti spun si povestea mea si daca poti sa imi raspunzi la niste intrebari la care inca nu gasesc un raspuns clar. Am venit in Anglia in iulie anul trecut cu un contract cu o ferma de langa Norwich, insa era pe o perioada determintata iar cand mi-a expirat am decis sa raman in Anglia. Am venit in Londra in septembrie unde nu am muncit vreo 2 luni pana in noiembrie cand am gasit o agentie care m-a plasat la o companie. pe contractul pe care l-am semnat cu ei scrie ca sunt temporary worker si lucrez ca self-employed pentru ei. Insa pe pay slip-uri aparea ca imi plateau ei taxele(NIN si PAYE), ceea ce arata ca eram de fapt angajatul lor. Tot ce mi-au cerut la inceput in afara de pasaport si dovada de adresa a fost National Insurance Number(pe care il aveam inca din perioada in care lucram la ferma). In februarie insa mi-au spus ca nu mai pot lucra pt ei pt ca nu am Blue Cardul. Un roman care lucra pt agentie in momentul acela si era in relatii mai bune cu ei, a reusit sa ii convinga sa ma ia inapoi ca si self employed. Atunci am completat formularul pt a deveni self-employed si mai mult de atat a trebuit sa semnez un contract cu o alta agentie Qcumba Services Ltd( au mentionat ca daca asta e in caz de nu imi platesc eu taxele la sf de an sa nu trebuiasca sa le plateasca ei). Acum lucrez tot pt ei pay slip-urile pe care le primesc sunt cu intreaga suma ( nu opresc ei nicio taxa) mai mult de atat este specificat ci TVA-ul care il platesc catre mine insa plata nu o fac direct in contul meu ci in contul celeilate agentii (Qcumba), care face plata catre mine ( fara TVA). Tin sa mentionez ca, confuz fiind, in februarie mai exact am aplicat pt UTR, am primit numarul prin posta insa cand am aplicat pt SE nu am primit nicio scrisoare de confirmare ci in aprilie am primit o factura pt NIC de pe data de 9 ianuarie pana pe 9 aprilie. Intrebarea mea este: sunt inregistrat ca SE sau nu? Cum pot afla mai multe detalii despre situatia mea? Si daca sunt inregistrat ca SE trebuie neaparat sa aplic pt Yellow Card ca sa pot munci in continuare(doar cu NIN si UTR)? Iti multumesc anticipat.

   
 441. Acte necesare pentru scoala de soferi in UK
  -Profisional Driver License
  -Counterpart (se elibereaza in acelasi timp cu permisul)
  Nu te poti urca la volan ca learner inainte de a avea permis provizoriu, deci iaca, nu ai nicio treaba cu actele tale din Romania.
  Tu stii cel mai bine la ce esti cel mai bun. Succes!

   
 442. multumesc mult pentru ajutor am inteles cum sta treaba cu permisele astea te poti inscrie la scoala daca nu ai acte in uk doar cu acte de romania?proba teoretica este mai grava ca la condus se mai descurca lumea multumesc inca o data sa auzim de bine

   
 443. Florin,

  Ai citit asta, pas cu pas?
  http://www.sia.homeoffice.gov.uk/pages/step-by-step.aspx
  Mai mult nu se poate, mai simplu nu gasesti:)

   
 444. Buna seara
  Revin cu intrebarea mea in legatura cu obtinerea unei licente SIA si conditiile pe care trebuie sa le indeplinesc in momentul ocuparii unui job in acest domeniu.
  Multumesc

   
 445. Cristi,
  Permisul provizoriu -Provisional Driving License- il obtii completand formularul D1, pe care il gasesti la DVLA sau POST OFFICE. Te costa 50 de lire si este valabil pana la obtinerea permisului de conducere. Cu acest permis provizoriu ai voie sa conduci doar ca LEARNER, cu placute lipite pe fata si pe spatele masinii, avand inscriptionate litera L. Nu poti conduce decat asistat de catre o persoana cu permis de cel putin 3 ani. Persoana care te asista este responsabila pentru greselile tale din trafic. Trebuie sa fii asigurat si nu ai voie sa conduci pe Motorway. Nu cunosc un termen de valabilitate pentru acest permis -iubita mea a condus 1 an cu L-uri- dar iti pot spune ca dupa ce ai trecut examenul teoretic esti obligat, in maxim 2 ani sa dai examenul practic.
  Pretul pentru scoala variaza intre 15 si 25 lire ora. Ambele examene costa in jur de 70 lire “bucata”. Costurile finale depind de capacitatea ta de a invata. Unii pot invata dupa 20 de ore altii -persoane cunoscute- nu au reusit nici dupa 200.
  Trebuie sa mai stii ca examenul practic dureaza fix 45 de minute si contine toate probele posibile. In 45 de minute te transpira astia:)
  Succes!

   
 446. salut,am si eu o nelamurire cu permisul ala provizoriu dupa ce il obtii esti obligat sa te faci scoala sau trebuie sa treaca cei 2 ani si dupa si cat costa scoala daca ai idee multumesc mult

   
 447. OK, ms mult Marius pentru sfaturi :), greu de obtinut asa ceva in ultimul timp, multi se feresc sa o faca pentru ca sufera de boala roamnului…..sa-i fie lui bine si restul nu conteaza.
  Lucrurile imi sunt destul de clare acu, sper sa si reusesc.
  Cand o sa ajung in UK promit ca dau o bere :)

   
 448. Acea persoana poate fi un Roman, sau orice altceva. Atata timp cat poate dovedi ca are suficiente resurse, poate sponsoriza un numar nelimitat de persoane. Retine: NU ESTI DEPENDENT DE ACEA PERSOANA! CERI DOAR SPONSORSHIP CA SA POTI APLICA FARA STATEMENT BANCAR.
  Pe el nu il afecteaza cu nimic la aplicatia sotiei ca BC. Curios e faptul ca el are YC si sotia lui inca nu are BC, eu stiind ca atunci cand aplici pentru tine ca Yellow Card, treci si sotia dependenta, astfel incat le vin cardurile amandurora in acelasi timp. Whatever, ei stiu mai bine.
  Nu poti dovedi nimic cu statement bancar pe o luna. Statementul trebuie sa fie pe TREI LUNI, INCLUSIV LUNA IN CURS! Logica ta nu coincide cu a lor, so forget it!
  In aceste trei luni, daca lucrezi, nu uita sa emiti invoice-uri NON VAT (fara TVA), pe care le gasesti la librarie si costa in jur de 6 lire caietul.
  Eu nu as astepta trei luni, ci dupa o luna, cu invoice-urile obtinute (de la persoane diferite, cel putin 3) as aplica pentru NIN, acesta fiind unul dintre cele mai importante documente de care ai nevoie. De acolo incepe viata ta de om cu drepturi in UK.
  Vezi, pas cu pas, care sunt pasii pentru National Insurance Number.
  Mult succes!

   
 449. Multumesc, ai fost destul de clar.

  Acea persoana amabila care ar trebuie sa trimita catre Home Office un “Sponsorship Letter” poate fi un roman care alre YC varianta SE. Si daca da, il poate afecta faptul acesta in cazul in care el aplica pentru BC sotiei lui? Adica poate fi si Sposorul meu sa zic asa si sa o intretina si pe sotia lui?

  In legatura cu statemenul bancar al tatalui meu ar fo o optiune destul de buna, si m-ar scuti de 3 luni de asteptat.
  Eu tot sper ca varianta cu statementul parintilor, tradus si legalizat impreuna cu un Sponsorship Letter, eventual si cu contul meu bancar si statementul de pe o luna in care sa apara ca am primit bani de la parinti, sa fie o posibilitate. Mie mi se pare destul de logic.

  Daca nu, nu am altceva decat sa astept 3 luni, timp in care sa-mi caut ceva de lucru ca SE neinregitrat. Cred ca ar fi bine sa am si o copie a legii la mine :P
  Pe acel statement bancar, sa apara ca am primit bani lunar? sau o suma initiala din care s-a cheltuit? si ca student cam cati bani ar fi nevoie in contul bancar?

  Multumesc inca o data :), si imi cer scuze daca te-am inebunit cu prea multe intrebari.

   
 450. Andrei,

  Nu imi este foarte clara intrebarea ta, desi am citit si recitit…probabil oboseala.
  Sa iti raspund la tot ce am inteles eu..

  Din pacate, statementul bancar al parintilor tai nu prea te ajuta, intrucat ei nu locuiesc in UK. Nu sunt 100% sigur de asta, insa, iti pot spune ca, in lipsa unui istoric bancar personal, poti apela la o persoana care sa aiba amabilitatea sa trimita catre Home Office un “Sponsorship Letter”, din care sa reiasa ca pe durata studiilor te va sustine financiar. Alaturi de scrisoarea respectiva, va trebui sa ataseze statementul sau bancar din ultimele trei luni.
  Ma pot interesa si afla pentru tine, daca statementul tatalui tau poate fi valabil, tradus si legalizat. S-ar putea sa da, insa as opta, totusi, pentru o persoana rezidenta UK.
  In mod legal, primele trei luni ai voie sa lucrezi, ca Self Employed, neinregistrat, urmand ca in aceasta perioada sa duci la bun sfarsit toate formalitatile. Din pacate, foarte multi angajatori nu cunosc aceasta “portita legala”, astfel incat vor continua sa iti ceara acte (permis de munca, viza, samd). Mai jos ai cateva poze cu legea privind dreptul la munca pentru romani si bulgari
  http://mariusparaschiv.ro/wp-content/uploads/2011/06/P3104499.jpg
  http://mariusparaschiv.ro/wp-content/uploads/2011/06/P3104500.jpg
  http://mariusparaschiv.ro/wp-content/uploads/2011/06/P3104498.jpg
  NOTA BENE: NU AI DREPTUL SA FII ANGAJAT, CI DOAR SA PRESTEZI SERVICII IN CALITATE DE DE PERSOANA FIZICA AUTORIZATA.
  Daca nu am fost suficient de clar, da-mi te rog un reply.

  Bafta!

   
 451. Buna Marius,

  ma bucur enorm ca am dat peste blogul tau, am 3 ore de cand il citesc, am citit toate reply-urile si tin sa spun ca mi-au raspuns la multe dintre intrebari,
  Planuiesc ca prin luna august sa merg in UK, mai exact in Bangor, Wales, aici este linkul pentru cei ce cauta un astfel de colegiu, cursurile sunt gratuite pentru noi romani http://www.menai.ac.uk/ , si sa ma inscriu la acest colegiul la un curs de limba engleza in urma caruia optin si o diploma ILDS si ce e mai important dreptul la yelow card.
  imi tot bat capul cu ce o sa trebuiasca sa fac si drept sa fiu am si ceva emotii, e prima oara cand plec din tara, scopul meu e sa-mi fac actele acolo si eventual sa ma stabilesc acolo sa scap de tara asta ce pute din ce in ce mai tare,
  citind de mai sus am obtinut mai toate informatiile de care am nevoie plus chiar si ideea cu schimbarea permisului de conducere, scrisorile, facturi si altele.
  DAR din ce am am auzit de la niste prieteni, care deja sunt acolo, si la colegiul, dar faptul ca lucreaza in cleaning si probabil nu au avut nevoie de el si s-au multumit cu ce aveau doar unul si-a depus pentru yelow card, ai nevoie de desfauratorul de cont de pe ultimele 3 luni, pot face si asta dovedi ca parintii mei ma pot sustine din punct de vedere financiar. problema mea ca nu as vrea sa merg si sa pierd 3 luni fara sa lucrez, vorba fie e destul de greu de gasit de lucru in zona respectiva daca nu ai acte, si time is money, si din cate vad mi-ar trebuie cateva luni bune, as vrea sa grabesc oleaca demersurile, ma refer la cele 3 luni necesare.
  am vazut mai sus o domnisoara care a adus discutatia dar nu m-am lamurit, asa ca intreb: Nu as putea atasa la dosar cu un desfasurator de cont cu prima luna si fluturasele de pe ultimele 3 4 luni- un an ale tatalui meu ce lucreaza legal de cativa ani in Spania

  Ce am eu de gand sa fac cand ajung acolo e:
  Primul lucru e sa gasesc o cazare
  Sa ma inscriu la colegiu
  Cu o adeverinta de la colegiu sa ma duc la o banca sa-mi fac un cont bancar
  Dupa care sa imi completez dosarul cu tot ce mai am nevoie si sa aplic pentru yelow card, toate actele necesare fiind destul de usor de obptinu in afara de acel banc statement pe ultimele 3 luni care ma tot mustra…

  multumesc anticipat,

   
 452. Multumesc ,deocamdata nu detin toate informatiile corecte si de aceea nu pot da un raspuns corect.Astept raspunsul tau imi este de mare ajutor.

   
 453. Poti obtine NIN, trebuie doar sa te programezi la interviu, sa vezi exact care sunt pasii.
  Succes.

  Florin: Imediat ce voi discuta cu cineva despre asta iti voi trimite raspuns. Fii pe faza, te rog.
  Daca afli tu ceva intre timp, pune te rog raspunsul intr-un comentariu.
  Bafta!

  Ecaterina: Pentru a putea face scoala de soferi si pentru a intra in examen teoretic/practic, ai nevoie de Provisional Driving Licence, pentru care aplici la DVLA, sau la oricare post office, completand formularul D1.

   
 454. Buna Marius as avea si eu o intrebare in legatura cu Provisional driving licence ,daca trebuie sa dai examen ?

   
 455. Buna,am si eu o intrebare care sunt actele necesare pt obtinerea unei licente SIA pt a lucra in acest domeniu in UK?Dupa ce obtin aceasta licenta ce acte mai trebuie sa obtin?Multumesc.

   
 456. salutare am si eu in intrebare ,
  implinesc 16 ani pe 11 iunie luna asta .
  La scoala merg din noiembrie 2010 . Si in septembrie anul asta voi merge duce la collegiu.
  As vrea sa stiu cum pot obtine insurance number ?

  thanks.

   
 457. Iti multumesc frumos de raspuns , o sa lucrez orice imi cade in mana numai sa fie de lucru . O zi buna iti doresc .

   
 458. Salut Marius,

  Vei obtine automat Blue Card-ul ca dependent, in conditiile in care aceasta primeste YELLOW, BLUE sau vine ca High Skilled. In ce domeniu iti cauti de munca? Apoi, intre noi fie vorba, vuieste tara asta de munca. Sa ai vointa si seriozitatea la purtator.
  Succes!

   
 459. te salut Marius , o intrebare , in vara o sa merg cu sotia in Anglia , ea o sa lucreze acolo ca medic eu cred ca pot obtine blue card-ul fiind in ingrijirea ei , cum pot sa fac apoi sa gasesc mai usor de lucru ? iti multumesc .

   
 460. Buna, poti sa-mi dai mai multe detalii referitoare la colegii, care ma sa ajute ulterior sa aplic pentru YC? Momentan sunt in Sudul Londrei si nu am gasit inca niciun curs. Multumesc frumos!

   
 461. Carmen, eu as sta asa, cel putin pentru moment.

   
 462. lucrez ca au pair…si momentan astept sa imi vina purple cardul….intrebarea mea este….are rost sa aplic pt NIN daca nu platesc taxe…pentru ca sunt sub limita… as vrea sa il obtin din timp…si cam ce acte mi-ar trebui pt cazul meu ca aplicatia sa aiba succes?

   
 463. Mira,

  ce fel de Yellow Card aveai? Student sau self employed?
  Foarte important.

  Dan,

  Daca ai 12 luni cu fluturasi, in regula, poti aplica.
  Daca pe fluturasi iti apar ore in plus, nu as aplica.

  Fa rost de 12 fluturasi OK, fara abateri de niciun fel

   
 464. salut,as avea si eu niste intrebari……sunt student aici in UK si am dobandit Yellow card-ul acum un an si cateva luni…..in tot acest timp am lucrat intr-un hotel….as dori sa aplic peentru blue card dar ideea e ca nu am toate lunile in regula adica ,in una sau doua luni am lucrat putin mai mult de 20 de ore pe saptamana (plus ca in lunile cu vacanta am lucrat si cate 60-70 de ore pe saptamana)…..crede-ti ca e in regula daca aplic?sau pot primi vreo amenda sau ceva?

  Multumesc frumos

   
 465. buna , am si eu cateva intrebari :
  am venit in uk in 2010 aprile si am inceput sa lucrez ca au-pair , familia pentru care am inceput sa lucrez au facut actele prin care eu am primit y card insa din pacate eu nu am mai acceptat sa lucrez pentru pentru ca nu au respectat intelegerea noastra.Dupa ce am plecat de la aceasta familie am continuat sa lucrez ca au-pair pentru altcineva dar care nu a vrut sa completeze hartogaraie si sa trimita la home office ca , cardul meu sa fie valabil.Si uite asa tin cardul in sertar dar nu stiu ce valabilitate mai are , amintesc ca acest card a fost facut acum 7 lun.
  multumesc si sper ca nu supar pe nimeni cu aceasta problema

   
 466. Multumesc mult de tot !

   
 467. Marius
  ….ceva noutati si pentru mine, te rog? Sper sa nu te sufoc cu insistenta mea…
  O seara buna!

   
 468. Marius,am si eu o intrebare super ”grea”pt.tine-gasesc carne de miel pt.Paste? sau doar de oaie,ca din ce stiu eu lamb(e carne de oita mai batrana),daca nu este sa-mi aduc din tara ca mai am 10 zile si ajung la voi(v-am prins vrajitooarelorrr)

   
 469. Pt.Tase-cand ajungi in Anglia,firma pt.care vei dori sa lucrezi iti percep o taxa de 60 pounds pt.verificarea cazierului auto(au o conventie internationala din cate am inteles),iar in cazier apar pana si avertismentele pt.nepurtarea centurii de siguranta si chiar accidentele care nu au fost din vina ta.Este nevoie de acest lucru pt. aputea obtine si dreptul de a transporta copii(la si de la scoala),efectuarea unor curse asa zis mai speciale…

   
 470. Tase,

  La inregistrarea pentru NIN si Self Employed nu te verifica nimeni, nu e problema lor.
  S-ar putea, insa, sa ai o problema atunci cand vei dori sa practici taximetria, dupa cum ai citit mesajele anterioare, e cam dificil cu astia.

  Mult succes!

   
 471. Salut,
  Nu am apucat sa citesc toate comment-urile si imi cer scuze daca s-a mai raspuns la intrebarea pe care vreau sa ti-o adresez.
  Vreau sa stiu daca pentru a deveni self-employed in UK ti se verifica cazierul judiciar si cazierul auto din Romania? Si daca da, prin ce modalitate?
  Intreb asta pentru ca am dori, eu si inca doua persoane, sa lucram ca taxi driver in UK.
  De mentionat este faptul ca eu am cazierele curate, dar una dintre celelalte persoane are probleme cu cazierul auto si vrea sa stie daca acest lucru este un impediment.
  Iti multumesc anticipat.

   
 472. Buna seara,Marius.Ca de obicei cand ajung de la farmacie in timp ce beau cafeaua de dupa amiaza citest noutatile pe blog,deci la rugamintea ta ii raspund lui Oliviu.Pt.taxi ai nevoie de cursurile care se fac la ei la Council,inveti traseele orasului,sustii un examen scris,apoi unul practic(traseu)pe care trebuie sa parcurgi pe drumul cel mai scurt si exact asa cum este trecut in materialele pe care ti le dau ei.Ai nevoie de cazier judiciar,auto,acte de identitate,toate traduse,bani sa poti trai 3-4 luni,bani pt.taxe,nervi si multa rabdare.Este o varianta pt. a putea obtine acte pt.UK.,nu este o sursa de castig spectaculos(job-urile bune sunt date la englezi),aici ma refer la comenzile plasate prin statie.Nu vreau sa te sperii,dar cu toata sinceritatea,sotul meu este din august,a intrat la job la sfarsitul lui noiembrie si nu pot spune ca am beneficiat de banii castigati de el(a realizat alte chestii utile noua ca familie,o locuinta inchiriata intr-un cartier central,NIN-ul,permis de UK si tot ce tine de drept de munca si asigurare)Trebuie sa stii ca pt.tot ce doresti sa inchiriezi pe numele tau sau un abonament ai nevoie de garantii-banesti,deci implica un fond de rulment pe care trebuie sa-l ai.Nu este imposibil de realizat,dar gandestete daca poti investi acum o suma pe care o recuperezi sau mai bine zis ar da roade in niste beneficii pt.familia ta,obtinand actele esti deschizator de drum pt.sotie (aplicand pe formularul tau-vezi detalii care s au mai dat)nu stiu ce ai mai vrea sa stii,daca e ceva mai scrie si incerc sa-ti raspund atat cat sunt in masura.SUCCES!

   
 473. buna ,
  am citit multe opinii aici .
  Marius iti doresc mult noroc si spor la bani .
  pina perescu
  israel/rehovot/56 ani /ingrijire batrini la domiciulul acestora
  mama unei fete care munceste in Anglia impreuna cu sotul ei.
  Eu prin informatiile din blogul tau am reusit sa le dau calm,rabdare ,speranta in obtinera programarii la H.O.
  Azi am primit vestea ca au facut programare .
  Este bine sa fie cunoscut blogul tau ,cultiva solidaritatea intre romani .
  voi spune copiilor mei.
  blogul tau garantia sfaturilor blinde dar ferme .
  noroc mult si sanatate!

   
 474. Multumesc frumos, astept cu nerabdare! Pana atunci, sa auzim de bine,
  Gabi

   
 475. Oliviu, o rugam frumos pe Violeta sa citeasca commentul tau, sotul acesteia s-a confruntat direct cu aceasta problema.

  Gabi, iti trimit foarte curand un raspuns exact.

   
 476. Salut ! O parere ,te rog, in legatura cu anunturile UK TAXI !

   
 477. Buna dimineata,
  Marius draga, daca imi permiti sa te tutuiesc, felicitari pentru blog, pentru toate informatiile pretioase care se gasesc aici, pentru promptitudinea ta. Fiind pe meleagurile acestea si in cautare de raspunsuri, l-am descoperit intamplator si l-am citit pe nerasuflate, cum se spune pe la noi (ca pe o carte buna, pe care nu o lasi din pana pana nu ai terminat-o). Cu toate acestea, nu am gasit raspuns la ce ma framanta si sper sa ma poti ajuta tu.
  Sunt in UK din decembrie 2010, am obtinut intre timp NIN-ul, m-am inregistrat ca self employer si muncesc din 6 februarie 2011. Nu am aplicat inca pentru vreo culoare de card…si as vrea sa fac asta in acelasi timp pentru mine, sotul meu si fiul meu. Precizez ca in prezent sotul meu este aici , fiul meu insa este inca in Romania, dar intentioneaza sa vina in jurul datei de 1 mai….si vrea sa vina incoace sa munceasca, pentru ca sunt niste zvonuri ca incepand cu 1 aprilie va fi disponibilizat….si nu e el persoana care sa stea si sa astepte pomana de la cineva (are in prezent 23 ani, dar lucreaza de la 19, dupa ce a terminat liceul). Din formularul BR1 pe care l-am tot citit, referitor la membrii familiei, pentru sotul meu e clar, pot aplica pentru blue, intrebarea este care sunt persoanele considerate “dependente” , avand in vedere ca fiul meu a depasit varsta de 21 de ani? Si inca una…si ma duc….este ok sa aplic pentru toti odata, sau e mai bine sa aplic intai pentru sot si mai tarziu pentru fiu?
  Imi cer scuze daca nu am fost foarte coerenta, inca odata nota 10 pentru toata acesta munca benevola,
  Toate cele bune,
  Gabi

   
 478. Rodica Hornea: AM LUCRAT IN UK DIN AUGUST2004-FEBRUARIE2005 CU UN PERMIS DE MUNCA OBTINUT CU O FIRMA. SINT ASISTENTA MEDICALA DAR AM LUCRAT CA SENIOR CARER PT CA NU RECUNOSTEAU DIPLOMELE NOASRE.IN FEB2005 AM PLECAT IN ALT ORAS UNDE AM OBTINUT UN AL PEMIS DE MUNCA LA ALT NURSING HOME DE DATA ACEASTA PT 5 ANI CEL ANTERIOR FIIND DOAR PE 2 ANI
  AM PARASIT UK IN NOE2005 DIN CAUZA UNOR PROBLEME FAMILIARE. AM NATIONAL INSURANCE NUMBER DAR ESTE PE NUMELE MEU DE DOMNISOARA INTREBAREA MEA ESTE AS PUTEA REVENI IN UK SA MUNCESC ? IMI TREBUIE PERMIS DE MUNCA ? CARDUL DE NATIONAL INSURANCE NUMBER MAI ESTE VALABIL?
  POT SA-L SCHIM PE NOUL NUME?

  salut,

  Legile s-au cam schimbat..

  Chiar si-asa,

  Permisul de munca in niciun caz nu mai poate fi valabil, daca l-ai obtinut in feb 2005 si avea o valabilitate de cinci ani, intrucat de atunci si pana azi au trecut ceva mai bine de sase ani.
  Cardul NIN in niciun caz nu mai poate fi valabil, banuind ca nu ti-ai platit contributiile atata amar de vreme, Orisicat, daca ar fi sa platesti retroactiv, incluzand si penalitatile pentru intarzieri… crede-ma, suma ar fi colosala. Oricum, acesta a fost anulat dupa o perioada, nu pot estima.

  Acum, nu stiu cat de usor iti va fi sa obtii un alt Card NIN, dat fiind istoricul tau… In acest sens iti recomand un avocat.

  Permis de munca iti trebuieste, modul de a obtine unul din permisele de munca il gasesti pe site.

  Mult succes!

   
 479. Sarut mainile. Multumesc mult de invitatie. Doua locuri pentru noi, te rog, si promisiunea ca ne intorci vizita.:)

   
 480. Buna seara,Marius stii ca vine” Iepurasul”‘asa ca peste 3 saptamani plec spre Anglia sa pregatesc un Paste in familie acolo,asa ca iti lansez invitatia de pe acum la miel si oua rosii.Sper ca dupa ce ma intorc in tara sa reusesc sa revin definitiv in Anglia.Toate gandurile mele bune.

   
 481. Marius,

  Sistemul bancar romanesc nu are nicio legatura cu cel britanic.
  Pentru ei esti curat, pana o comiti la ei. Asta nu inseamna ca atunci cand te duci sa iti deschizi contul incepi sa le spui ca ai avut o firma, ai pus-o pe burta si ti-au blocat romanii conturile. Nu. Stai linistit ca nu te intreaba nimeni.
  Si daca, cine stie cum, te intreaba careva, le spui clar si raspicat ca tu nu ai nicio treaba cu sistemul bancar din Romania. Nu ai imprumutat, nu ai luat bani cu imprumut, esti strain de fenomenul credit bancar. Nu exista o baza de date globala, astfel incat, nu te verifica nimeni.

  Imi faci o mare cinste daca imi spui ca te-ai pisat pe sistemul bancar romanesc.
  Bafta!

   
 482. multumesc din suflet , mi-ati luat o piatra dupa inima , am trait cu impresia ca banca din romania imi poate bloca conturile oriunde incerc eu sa fac un cont in anglia . as vrea ca din primul meu salariu in anglia sa fac cinste . Va multumesc .

   
 483. Marius,

  Sigur ca poti avea!
  Mai greu cu imprumutul, pentru ca de regula poti obtine imprumut numai dupa 3 ani in UK. Dar nici asta nu e imposibil. Ca banca fara prea multa birocratie, recomand Barclays.
  Succes.

   
 484. intreb si eu daca pot avea si folosi cont la o banca din anglia , in tara am avut o afacere care a dat faliment , banca mi-a blocat conturile datorita unui imprumut nerambursat , acum am conturile blocate , multumesc .

   
 485. Violeta,

  Eu detest specia asta. Primesc destul de multe mesaje private legate de subiectul asta,dar pur si simplu nu le iau in considerare.
  E usor, hai in UK, ca punem repede de un copil si rupem benefit-ul. Mai si muncim un pic, desi, legea interzice sa stai pe benefit si sa lucrezi.
  Am 30 de ani, pot face si eu copii, sa stau la pomana statului, dar mi-ar fi rusine de mine, de varsta si capacitatile mele.
  Astia nu rateaza nicio chichita, nicio parghie sa fenteze sistemul. Lacomia asta…
  Si cand ii vezi prin Romania, cat de realizati si Uk`s VIP se dau, nici ca ti-ar trece prin cap ca atarna la pomana statului englez.
  Fi-mi-ar scarba!
  Get a fuckin` brain, Morans!

   
 486. Buna ,Marius.Am urmarit in continuare blogul,dar nu am simtit nevoia sa comentez nimic pana acum,dar in seara asta am intrat ca am simtit nevoia sa subscriu la parerea ta cu ”hause beneit”‘ca de aia se duce ”buhul”despre romani,ei mereu au nevoie de ceva pomana ,smecherii,ceva de sutit si altele si cei care au o caruta de ani de scoala,vor sa fie respectati si rasplatiti doar pt.ca sunt good work-eri dar sunt tratati ca ”fuck you f…”ASTA E pt.romani comportamentul asta face parte din gena.Toate cele bune si primavara asta sa-ti aduca doar raze de lumina,soare si bucurii .

   
 487. Îhîm!

   
 488. buna Marius ca sa sti si tu si eu si sotul meu lucram aici.cit despre housing benefit e ceva ce putem aplica toti.daca locuim in uk,muncim cinstit platim o chirie,avem un copil la gradinita,platim taxe……..am fost indrumati de un angajat al primariei chiar daca lucram amandoi ne incadram pentru. Dar poate multi nu stiu asta datorita faptului ca intrebam persoane nepotrivite sau neinformate. intrebarea mea era alta,dar se pare ca nu am gasit persoana potrivita sau informata.Pana acum am fost multumita de acest site dar azi am avut o mare dezamagire.

   
 489. Ecaterina,

  Mergi te rog la DVLA sau la post office, completeaza un formular D1 si trimite-l la adresa specificata in formular.
  Costa 50 de lire si dureaza pana la trei saptamani.
  Permisul polonez are acelasi statut ca orice alt permis din Comunitatea Europeana.

  Gabriela,

  Nu te pot ajuta cu problema ta. Nu ma intereseaza deloc subiectul “hause benefit” si nici persoanele disperate dupa acest statut.
  A dracu munca asta, cand putem sta cu totii la pomana.
  Oricum, vestea buna e ca statul englez a cam inceput sa va trimita la munca, mai greu de obtinut benefit.

   
 490. Am nevoie de o parere in privinta NINului si a BlueCard-ului si sper sa ma poti ajuta.
  In momentul de fata, sunt in UK de 6 luni si am nevoie de NIN si BlueCard pentru a lua hause benefit, sotul a depus actele sunt in regula dar am nevoie si eu de nin pentru a termina dosarul. am fost la interviu pentru nin si de acolo ma trimit iar la primarie, au zis ca cei de la primarie trebuie sa ma programeze la interviu.ma poti te rog ajuta chiar nu stim ce sa mai facem? si ce trebuie sa fac pentru BlueCard?multumesc si astept raspunsul tau

   
 491. Multumesc ,asa a facut si are refuz.Daca nu te superi vreau sa te mai intreb ceva.Sotul meu a lucrat in Polonia si are permis de conducere polonez,vrea sa il schimbe in englez ,unde sa se adreseze,si daca formularul care presupun ca trebuie completat de cei cu permis romanesc este acelasi si pentru cei cu permis polonez?daca poti sa-mi explici procedura,multumesc anticipat.

   
 492. Ecaterina,

  I-au dat un nr de referinta si un nr de telefon, cand a fost la interviu.
  Spune-i sa sune, sa afle daca s-au procesat si in ce faza se afla.
  Succes

   
 493. Marius as dori sa te intreb ,sotul meu a aplicat pentru NIN si a depasit termenul de asteptare de 6 saptamini,trebuie sa sune si sa intrebe ,cum se procedeaza in acest caz?

   
 494. salut,
  http://www.ukba.homeoffice.gov.uk/workingintheuk/eea/bulgariaromania/liveworkuk/.
  as avea o problema,daca poti sa ma lamuesti.am sunat la ukba si am reusit sa fac o programare pe data de 4 apr.I-am zis respectivei ca eu aplic pt yc ca student iar sotia mea ca dependenta pt bc,insa am reusit sa fac programarea doar pt mine nu si pt sotie.Mi-au cerut si datele ei, i le-am dat apoi mi-au zis,,imi pare rau pt ea nu mai este nici un loc,reveniti cu un tel in alta zi”.Ce vreu sa intreb:daca aplicam impreuna,eu principalul aplicant si ea dependent,nu e normal sa fim acolo in acelasi timp?din cate aminteles ,nu este un interviu propriu zis,ci doar te duci la un ghiseu ,lasi actele apoi iti spun ei la ce ora sa te intorci.crezi ca este necesara si prezentza ei acolo?ma gandesc sa merg acolo cu formularul br1 completat pt amandoi +actele amandurora,kiar daca ea nu poate intra acolo pt ca nu are acel nr al programarii.As putea sa sun din nou la ei sa le explic iar situatzia si poate o vor include si pe ea in programarea mea?crezi ca ar fi posibil?daca tu sau altcinneva stiti o rezolvare la prblema asta ,va rog sa ma scoateti si pe mine putin la lumina,kiar nu stiu cum ar trebui sa procedez.multumesc si astept raspunsurile voastre
  o zi cum nu se poate mai buna

   
 495. Vreau si eu link.
  Multumesc

   
 496. salut
  am citit pe site-ul oficial ukba ca daca sotul/sotia este self employed,self sufficient sau student,sotia/sotul are drept de munca fara a mai obtine certificatul de inregistrare,respectiv blue card.totul este sa poti sa iti convingi angajatorul de acest lucru.in plus am mai auzit si alte persoane ca au sunat ssa se infomeze si kiar este in regula.daca stie cineva ceva despre acest aspect,astept raspunsul vostru
  multumesc

   
 497. Buna Marius,

  As dori sa-ti urez toate cele bune pentru inceput!

  In putinul timp pe care il am la dispozitie iti urmaresc sfaturile atat de pretioase si sincer nu te-am uitat.

  Sanatate si s-auzim de bine!

   
 498. Salut! Fa-i albastrul intai. Cu ala se va descurca la NIN.

   
 499. am uitat sa iti zic,am vrea sa ne facem o programare pt un interviu,stii cumva cum decurge un astefel de interviu?ce intrebari se pun,daca incearca sa te incurce cu ceva..sau altceva..sa iti ingreuneze situatia?ne-ai recomanda un interviu decat o aplicatie prin posta?in cazul in care te accepta la interviu,in cat tipm primesti actele..daca stii
  multumesc

   
 500. salut
  sunt inscris la un curs esol si vreau sa aplic pt yc iar sotia mea ca dependent pt bc.avem urmatoarele acte:scrisoare de la sc,form br1 completat,pasapoarte,poze,certificatul de casatorie,buletine(pt a demonstra adresa comuna in romania,deoarece in pasapoarte avem adresa dif-pt ca nu l-am skimbat pe noua adresa,am skimbat decat buletinu pt ca imi expira) si statement bancar.Crezi ca mai avem nevoie de alte acte?Si as avea o intrebare ref la bank statement:am unul scos in decembrie -atunci am vrut sa aplic dar nu am primit scrisoarea de la sc-si atunci aveam in cont o suma >de 5000.acum nu mai am aceeasi suma,am sub 1000…crezi ca e vreo problema daca l-as trimite pe ala vechi?
  As vrea sa imi zici parerea ta despre situatzia asta,adica ce sanse avem sa obt actele sau daca poate fi vrreun motiv sa fim refuzati…orice parere..completare e bine venita
  multzumesc,o zi buna

   
 501. Buna Marius,

  Am nevoie de o parere in privinta NINului si a BlueCard-ului si sper sa ma poti ajuta.
  In momentul de fata, sunt in UK ca studenta, detin Yellow card si intr-o saptamana va veni si sotul meu aici, ca dependent. In momentul in care intra in UK poate sa aplice pentru NIN (va merge la interviu cu yellow permit-ul meu si pasaportul meu pe langa documentele lui) sau trebuie intai sa obtina BlueCardul si in baza BlueCardului se poate obtine NIN?

  Multumesc pentru ajutor

   
 502. Buna, Violeta,

  Felicitari! Ma bucur pentru voi. Acum…
  Cardul nin vine prin posta in cateva zile/saptamani. Pt self nu mai trebuie dovedesti nimic, aplici telefonic si le spui domeniul in care vei presta.
  Succes!

   
 503. Buna seara Marius.Sunt super bucuroasa si doream sa-ti impartasesc acest lucru.Sotul meu a primit astazi raspunsul de la aplicatia N.I.N si este afirmativ.Stiu ca de acum poate aplica pt.Self,dar intrebarea mea este :pt.cardul NIN trebuie sa mearga undeva sa mai duca niste acte in original,dovezi si nu mai stiu ce,ca asa spun cei de prin zona de acolo(romani),te rog mult sa ma lamuresti.Iti doresc toate cele bune si” succesuri”in tot ce intreprinzi.

   
 504. Salut marius,am venit in uk din 2007,mi-am facut CIS si CSCS si sunt inregistrat ca self emploier, platesc national insurans contribut si-mi fac tax return in fiecare sfarsit de an .problema este ca nu am reusit sa-mi fac NIN ..m-au refuzat.De 3 ani muncesc intr-un restaurant,pentru ca nu am reusit sa gasesc de lucru an constructii,pentru ca nu aveam NIN-ul,…este posibil sa obtin NIN sau drept de munca in uk….ce ar trebui sa fac .?multumesc .

   
 505. Nu este adevarat. Este o factura si este este o factura si este tratata ca atare. Nu conteaza brand-ul sau serviciile.

   
 506. Buna!
  Am o intrebare…Vreau sa bag internet in locuinta la cine stau ca sa am factura pe numele meu.Am inteles ca la interviu pt insurance number nu se ia in considerare decat BT; Virgin si altele nu se iau in considerare.Imi puteti spune daca este adevarat?Multumesc anticipat

   
 507. Buna, Marius te felicit pentru ajuorul care il acorzi ,este de un real folos.
  Eu am absolvit postliceala sanitara in Romania , ca asistent medical generalist si amlucrat in domeniu 3 ani in Republica Moldova ,fiindca am dubla cetetenie si pe atunci aveam domiciliul in Moldova.
  Sotulmeu in prezent se afla in Anglia si momentan nu are de lucru,dupa cum am inteles de pe blogul tau,este foarte greu ca eu sa pot lucra ca asistenta in spitalele din Anglia.
  M-am gindit sa vin in Anglia si sa ma inscriu la un colegiu in domeniu medical,sa-mi fac yellow card si sa i-mi ajut sotul.
  Cum pot afla mai multe informatii despre colegii,adrese,ce taxe se platesc si ce acte sa pregatesc pentru a ma inscrie.
  Daca poti ,te rog sa ma ajuti cu informatii,multumesc anticipat.

   
 508. Buna seara,Marius doream doar sa te salut si sa te asigur de fidelitatea mea ( cititor al blogului).Sanatate si multa putere pentru toate planurile tale.Sa auzim de bine!

   
 509. Gabriela,
  Nu iti pot recomanda nicio agentie deoarece, personal, nu am avut o experienta tocmai placuta cu agentiile. Sunt convins ca gasesti zeci in zona ta. Succez!

   
 510. Buna Marius caut si eu o agentie care ma poate ajuta sa mi gasesc ceva de lucru sau o persoana care ma poate ajuta sa gasesc ceva in Londra sau Ronford.Multumesc

   
 511. Tu suna la ei, iti vor spune cand este urmatorul interviu. Mare grija ca nu mai este de joaca la astia. Sa ai toate actele din lista invoice-uri si scrisori REALE.. Se verifica.

   
 512. sal marius.asi vrea sa te intreb k daca luna trecuta ma respins la number,numai am voie sa fac programare din nou decat peste 3 luni?asi vrea sa sun din nou si sa ma duc sa duc mai multe dovezii.

   
 513. Buna am primit al 2 contract in Anglia si intentionez sa deschid o firma si nu stiu ce tip mi s-ar potrivi,tinand cont k vreau sa inchei contracte cu firme de acolo,gen Tesco.Asta am in plan si nu stiu cum ar trebui sa abordez problema k sa pot ajunge la un rezultat favorabil.Ma gandesc sa nu fie vreo problema la negocierea unui contract dotorita statutului firmei mele.La ei cum e treaba cu, codurile caen?Care din ele mi s ar potrivi?
  # Limited liability company (LLC)
  # Limited liability partnership (LLP)
  # Share capital
  # Unlimited company
  Multumesc anticipat si felicitari pt treaba buna care o faci.

   
 514. Buna Marius caut si eu o agentie care ma poate ajuta sa mi gasesc ceva de lucru sau o persoana care ma poate ajuta sa gasesc ceva in Londra sau Ronford.Multumesc!

   
 515. Adina,
  Multumesc pentru corectare, voi edita comentariul eronat, desi l-am primit telefonic de la un operator -sictirit- HO. Sugestiile, sesizarile, criticile si chiar injuriile, sunt binevenite, atata timp cat pot folosi cuiva:)

   
 516. Buna Marius si felicitari pentru blog, ata tie cat si consultantului Bianca Pamp.

  Am vazut mai sus ca ati raspuns unei domnisoare ca nu se poate obtine Blue Card dupa 12 luni de lucru ca si Au-Pair. Ma tem ca este incorect. Se poate obtine dupa 12 luni de lucrat ca Au-Pair continuu(sa nu fie nici o intrerupere mai mare de 30 de zile). Mai verificati si incercati sa dati raspunsuri corecte. Sfaturile voastre influenteaza deciziile oamenilor si aceste decizii implica familii intregi, copii…nu este usor, asa ca va rugam sa raspundeti corect si complet, daca va oferiti sa ajutati.

  Oricum, faceti o treaba minunata si va doresc succes!

   
 517. buna .sunt de meserie sudor am fost prin mai multe tari sua corea italia cu contacte facute in romania ,as.i vrea sa stiu daca vin pe cont propriu in anglia .am sanse sa.mi gasesc un loc de munca @va multumes

   
 518. Brandusa, cu ce doresti sa te ajutam, mai exact?

   
 519. Multumesc pentru raspuns!
  Eu stiam, adica asa scrie pe BR1 ca trebuie sa dovedesc ca am cu ce ma intretine pana imi vine YC de student pentru a nu deveni o povara pentru stat sau ceva de genu`.
  Si nu am zis ca vreau sa fiu SE prin YC de student…am intrebat daca pot aplica si pentru YC ca self si pentru YC de student…Te rog daca ma poti ajuta cu un raspuns sigur….
  Multumesc mult!

   
 520. Buna, sunt de 1 luna in Anglia si nu stiu ce curs sa fac sa pot obtine YC…as vrea un curs de coafura pe 6 luni sau 1 an, dar nu stiu nici macar un colegiu care mi-ar putea da o scrisoare pentru HM….ma poate ajuta cineva cu un raspuns?

   
 521. In primul rand La multi ani pe 2011!!!
  Pe 22 dec am avut interviul ptr NIN.Ieri am primit si raspunsul….REFUZ…am sa citez….poate ca exista cineva care poate sa-mi explice ce vrea sa insemne …
  “Your application has been refused because you have failed to provide sufficient evidence of your right to work”
  Ar fi trebuit sa am la mine paragraful din lege care spune ca,noi romanii putem sa muncim ca si SE????!!!!Multumesc aniticipat.

   
 522. Deea, ca student, pt yellow nu ai neaparata nevoie de dovada venitului, doar daca iei pe cineva ca dependent. Nu cred ca poti fi se prin yc student. Taxele decente, pt se sunt de 500-700 gbp anual. Succes

   
 523. Buna Marius,
  Sunt studenta in Anglia in anul I si la sfarsitul lunii Decembrie am aplicat pentru YC.Ce-i drept am putine emotii pentru ca nu am avut statement bancar asa ca mi-a trimis tatal meu din Italia fluturasele de salar pentru a arata ca are cine sa ma intretina pana imi vin actele, sper sa fie in regula si sa imi primesc YC.

  Acum asi dori sa aplic pentru SE dar nu sunt sigura daca pot fi in acelasi timp si student si SE. Am voie sa am si YC de student si YC de self? Nu m-asi mai inregistra ca si self dar am nevoie urgenta de servici si nu mai pot astepta inca 2-3 luni pana imi vine YC de student, in plus mi-e frica ca aplicatia sa nu-mi fie respinsa pentru ca nu am avut cont in banca cu acei 2000 de lire..
  Si ca o ultima intrebare, cam care sunt taxele care se dau la sfarsitul anului financiar ca self?
  Multumesc!

   
 524. eu vreau sa imi depun pentru blue card k si independenta dar mie frica sa nu ma respinga.sa zica k nu am avut destule documente,dar ma gandesc k daca vede k sunt inscrisa la colegiu poate mil da.ce zici sa mai astept sau sa imi depun pt blue card.

   
 525. Intrebarea ta ma lasa fara replica…

  Cardul Albastru elimina orice restrictie in campul muncii, cardul galben doar cateva. Tu ce alegi?
  Ndumerirea mea e alta: cum adica sa aplici pentru albastru? ca dependent, sau ti-a spus careva ca (,) culorile sunt optionale?
  Hit me back!

   
 526. sal marius.sti ce vreau sa te mai intreb,eu mam inscris la colegiu k sa pot invata engleza mai bine.ce ar fi mai bine sa fac sa imi aplik pt blue card sau pt yellow card.k am auzit k daca iti aplici pt yellow card nu iti mai fac astia blue cardu.astept raspuns de la tine.mersi

   
 527. Kristian,

  Pentru UTR si SE te inscrii in cinci minute la HM Revenue & Custom, fie o faci online sau telefonic. Recomand telefonic pentru a primi si suport in luarea unei decizii. Sper sa prinzi un englez amabil si nu un pakistanez ingamfat.
  Ca SE nu exista restrictii, in munca. Self employed este echivalentul unui PFA – Persoana Fizica Autorizata. Incerc sa iti explic, fara sa fiu rautacios, ca nu poti fi angajat de catre un angajator din moment ce esti propriul angajat, ar insemna ca angajatorul sa angajeze o persoana deja angajata. Poti insa incheia contracte de colaborare/prestari servicii.
  Acum sa iti explic: Cand esti angajat, angajatorul iti plateste darile la stat din salariul brut. Cand esti Self, tu iti faci contabilitate, tu iti platesti taxele, tu iti faci toate demersurile fiscale. Era sa uit: pentru orice serviciu emiti invoice non VAT (fara TVA). Din banii obtinuti, ca SE platesti 20% peste suma de aprox 6500 anual, la fiecare sfarsit de an contabil. vei plati impozit pentru sumele dobandite in intervalul 5 apr ac, 6 apr anul viitor.
  Din pacate, nu stiu exact daca te poti inscrie ca self, din moment ce ai un Yellow de pe student cu limita de ore de munca si cu anumite restrictii, dar ma interesez si iti dau un raspuns. Banuiala mea este ca exista un mic conflict intre Yellow Student si Self Employed. Totusi, pentru un raspuns amplu si oficial iti sugerez un telefon la HM Revenue & Custom.
  Inca odata:
  Poti aplica prin agentii de plasare, insa vei lucra in regim de prestator servicii.

  Daca raspunsul a fost repetat, incoerent, revino cu setul de intrebari, dar elimina intrebarea POT FI ANGAJAT ca Self Employed:)

   
 528. Buna. Am gasit acest blog si sunt super incantat de ce am vazut pe aici.
  Marius, faci o treaba super tare-mai ales ca e foarte greu acum sa te descurci cu noianul de acte care trebuiesc in UK pt. noi romanasii.
  Sunt student la un colegiu si am obtinut Yellow Card, apoi am obtinut si NIN si acuma incerc sa ma inscriu si ca SE pt. ca sincer nu stiu in ce domeniu o sa-mi gasesc de munca, si cel putin sa fiu acoperit cu toate actele de care as putea avea nevoie. Am aplicat pt. UTR si ma pregatesc si pt. testul CSCS. M-am bagat pe toate planurile pt. ca dupa ce termin cursurile – si asta se va intampla luna viitoare – sa am o mai larga paleta de optiuni pt. un job.
  Nu stiu in ce masura se bat cap in cap tot ce am facut pana acum, dar am nevoie de un job – nu am eu cine stie ce experienta, dar sunt dispus sa incerc si sa-mi fac datoria oriunde as gasi.
  Am si eu niste intrebari:
  Ce as putea munci de ex. ca SE?
  In hospitality de ex. pot sa ma angajez ca SE?
  E posibil sa-mi fie refuzata aplicatia pt. UTR, SE – din nu stiu ce motive? (am reusit din prima cu YC si cu NIN, acuma astea ar fi ultimele si chiar am emotii)
  As putea aplica pe urma prin ceva agentii de plasare? Care ar fi acelea?
  Scuza-ma daca sunt cam incoerent, dar as vrea sa pun atatea intrebari si ma pierd. Doresc enorm sa-mi gasesc ceva de lucru – ca si alti cateva zeci de mii de romani probabil!
  Mersi mult si scuze pt. atata “vorbarie”.

   
 529. e prima data cand intru pe acest blog -am ajuns in anglia si locuiesc cu prietenii mei violeta si dorel am inceput sa invat rutele pt examenul la firma de taxi caut ceva de lucru sa mai fac si un venit cat de mic in acelasi timp nu am inca acte si nu stiu unde sa caut sper sa citeasca cineva sa pot coresponda pe aceasta tema abia am sosit de 3 zile parca sunt picata din luna

   
 530. mersi mult pentru tot.SA AI UN AN NOU PLIN DE IMPLINIRI SI FERICIRE.SI ITI MULTUMESC PENTRU ACEST BLOG PE CARE IL AI PRIN CARE NE MAI PUTEM DESCARCA SI NOI SUFLETUL.LA MULTI ANI

   
 531. However, Rebeca, straduieste-te sa scrii ceva mai …cite?.

   
 532. Din pacate, in ulima vreme (de cand conduc conservatorii) trebuie sa ai si mult noroc, sa-l prinzi pe cel care iti proceseaza aplicatia in toane bune, altfel trateaza aplicatia cu un sictir tipic englezesc. Daca mai e si Pakistanez, Indian… e compromisa aplicatia. Din pacate nu cei care iti iau actele le si proceseaza. Data viitoare spune-i tutei de acolo ca ai fost respinsa din cauza insuficientei actelor si vrei sa le depui. However, sa stii ca nu cantitatea de acte conteaza ci eficienta lor. Totul se rezuma la venit. Daca ai un venit declarat (200-250)/sapt), nu au de de sa te respinga, ei avand tot interesul sa le platesti National Insurance.
  Succes si La Multi Ani!

   
 533. sal marius asi vrea sa iti spun ca am fost pt nin programata si am avut multe dovezii sa le arata.cum ar fi pinu de asistenta medicala,statement bancar,permis de uk.am avut actele parintiilor k au blue card si bani rulatii.Am scos sa LE ARAT toate documentele si a spus ca i suficient actu k pinu de la ei k sunt asistenta.si mia venit acasa raspuns ca nu am avut suficiente dovezii si mau respins.dar ei nu au vrut sa ieie mai multe acte de la mine k ii suficient actu de asistenta.te rog zimi si mie ce functie trebuie sa ai k sa faca nin la cineva.trebuie sa ajung presedinte sau ce anume.astept raspuns.

   
 534. m-am tot uitat si pe site-ul celor de la uk border agency si nu am gasit nimic in legatura cu tipul cursului ,part-time sau full time, durata, etc…dar revin cu intrebarea mea si in eventualitatea in care cineva cunoaste raspunsul la “exista posibilitatea sa fiu refuzat pt yellow card doar pentru ca urmez un curs part-time(4h pe sapt) de un an de zile si nu unul full time?” rog a posta informatia pe acest blog, de altfel pe buna dreptate unul destul de util pentru unii dintre noi.
  Acum Marius sper sa nu te superi ca iti folosesc blogul pt a afla un raspuns, chiar daca intrebarea nu iti este adresata doar tie…pt ca sincer nu stiu unde sa mai caut si pe cine sa mai intreb.Multumesc

   
 535. Valentin, mama ta trebuie sa faca dovada resurselor financiare, suficiente sa intretina un membru dependent. Aceasta se poate face prin prezentarea unui statement bancar. Gasesc ca 1500-2000 pounds sunt suficienti. Poate fi si pe zero sau cativa silingi, dar nu stii in ce toane il prinzi pe cel care proceseaza aplicatia…
  NIN-ul nu este obligatoriu, asa cum nici permisul britanic, insa rolul acestora in dosar este, de multe ori esential.

   
 536. Multumesc mult Marius pt.raspuns , as mai avea ceva de adaugat daca-mi permiti ,mama mea nu este cu mine in orasul care stau si inafara de cateva chitante ca mi-a pus banii in cont ca sa-mi platesc chiria si mancarea nu prea are cum sa dovedeasca.Daca salariul pe care il are nu este suficient ca dovada imi poti spune te rog ce suma in contul ei ar fi relevanta?Am citit formularul si nu spunea nimic de NIN , se presupune ca pot aplica odata cu forumularul asta si pt National Isurance Number? tin sa mentionez ca tocmai am fost refuzat azi :(.

   
 537. Multumesc mult Marius pt.raspuns , as mai avea ceva de adaugat daca-mi permiti ,mama mea nu este cu mine in orasul care stau si inafara de cateva chitante ca mi-a pus banii in cont ca sa-mi platesc chiria si mancarea nu prea are cum sa dovedeasca.Daca salariul pe care il are nu este suficient ca dovada imi poti spune te rog ce suma in contul ei ar fi relevanta?Am citit formularul si nu spunea nimic de NIN , se presupune ca pot aplica odata cu forumularul asta si pt National Isurance Number? tin sa mentionez ca tocmai am fost refuzat azi :(.

   
 538. off….am aplicat acum 2 luni..am citit cu atentie formularul zic eu, l-am recitit si acum, dar n-am vazut nicaieri specificat acest lucru legat de cursul part-time. il astept cu emotii cam in 2 sapt maxim, dar voiam sa stiu sigur un raspuns cu privire la acest aspect pentru ca sincer nu m-am descurcat sa aflu cu certitudine si oficial un raspuns.oricum iti multumesc si daca afli totusi ceva, te rog sa postezi pentru mine. Sarbatori fericite

   
 539. Valentin,

  Mama ta va aplica pentru tine ca dependent. O suma de bani in cont este vitala. Tie iti trebuiesc urmatoatele documente: Pasaport, ID, Permis de conducere, NIN, dovada adresei. Din punct de vedere financiar, social, venituri, cheltuieli, samd… tu nu trebuie sa dovedesti nimic. Mama ta trebuie sa dovedeasca (,) ca este capabila sa te sustina.
  Te rog citeste formularul BR1, pe care il poti gasi aici: http://mariusparaschiv.ro/wp-content/uploads/2010/08/formularul-br1.pdf

  Succes!

  Cristian,
  Tot in formularul BR1 gasesti raspunsul la intrebarea ta. Te rog consulta formularul la sectiunea pentru studenti. Daca ai nelamuriri da-mi un semn.

  Bafta!

   
 540. Consideratia mea domnul Marius am citit blogul cat de cat,cautarile mele fiind dupa cuvantul ‘dependent’ as vrea sa stiu daca se poate raspunsul la o intrebare.Mama mea are yellow card in scurt timp va face 12 luni si va aplica pt blue,am inteles ca nu conteaza culoarea si pot aplica ca dependent de ea.Imi puteti spune va rog de ce am nevoie sau daca mai este posibil,. nu am nici credit sa sun la homeoffice.Un link ar fi binevenit in caz ca v-ati repeta.Multumesc anticipat!

   
 541. This is England. Welcome:)
  Da-mi un semn pe mail, poate bem o bere. Happy Christmas!

   
 542. Marius,incep cu ce doream sa-ti transmit sincer:sarbatorile care alearga spre noi sa aduca liniste sufleteasca,sanatate atat cat avem nevoie,bucurii cat ne incap in suflet si puterea de a pasi intr-un nou an cu dorinte usor realizabile.Dragoste si intelegere in casa.Sa ai un an asa cum ti-l doresti pentru tine si toti dragi tie!
  Am ajuns in UK.Sunt dezamagita!Impactul cu limba,mai ales accentul m-a terminat(am uitat toata engleza care pretindeam ca o stiu,,ma apuca o stare de furie sora cu bataia(i-as bate)cand ii aud cum mesteca cuvintele.Speram sa-i gasesc ingrijiti(ca au cu ce,cele mai bune cosmetice din lume si poate cele mai bune preturi,dar au apa scumpa …poate de aceea)
  Am ajuns la conckuzia ca fiimea la14 ani e ca de la scoala de maici,cu ce am vazut aici pe strada.In bagajul meu mi-am pus doar haine elegante,faptul acesta m-a costat statul in casa 2 zile pana mi-am facut curaj sa ies,sa nu se uite lumea ciudat.(nu am gandit vreodata ca pot vedea pe vremea asta umbland descult daca te dor picioarele),nici in cele mai urate vise nu vedeam tinere atat de bete,umbland cu un picior incaltat si unul descult,dar avea chilotii intr-o mana(desi locuiesc in centrul orasului,nu la o periferie sa gasesc scuze de genul de oameni,dar e in apropierea unei discoteci si in weekend e jale cu J.Partea buna e ca sunt o societate de consum si noi putem munci pt.ei.,dar iti mai povestesc eu…incerc sa ma dezmeticesc sa vad care e cea mai buna varianta.Din nou toate cele bune pt.tine cu toata sinceritatea.

  Violeta

   
 543. Daniela,
  Iti multumesc mult pentru urari!
  Multa caldura si liniste sufleteasca si tie, familiei tale si tuturor celor din jurul tau.
  Craciun Fericit si La Multi Ani!

   
 544. k multumesc.ma gandeam ca nu ma “aude” nimeni.am sa astept atunci

   
 545. Cristian,

  Ai te rog putina rabdare. Am cerut aceasta informatie si urmeaza sa o primesc pe cale oficiala.

   
 546. Buna Marius,

  Primeste in inima speranta,in suflet iertare si iubire,intinde-ti mainile sa imbratisezi icoana Nasterii Domnului si vei afla fericirea Craciunului!
  Iti doresc tie si celor dragi sarbatori cu sanatate si un An Nou fericit si luminos!

  Daniela

   
 547. oare chiar nu stie nimeni daca pot obtine yellow card cu un curs part-time(4h pe sapt)?!Faceti mi va rog cadou de craciun un rasp cu pprivire la intrebarea de mai sus:).multumesc

   
 548. Multumesc pentru raspunsurile prompte si la obiect.Am sa incerc sa fac asa…oricum un ochi va fi si pe blog pentru noi informatii.La randul meu am sa rervin cu informatii la primii pasi reusiti.Sarbatori fericite tuturor si bafta in atingerea telurilor!

   
 549. p.s. multumesc anticipat pentru raspuns si m-ai ales pentru daruirea cu care ajuti pe unii dintre noi

   
 550. salut! numele meu este cristian si am mari emotii datorita miilor de zvonuri cu privire la la obtinerea cardului galben.urmez un curs part-time cu durata de un an de zile la Croydon College, acum intrebarea mea este daca exista posibilitatea obtinerii yellow cardului cu acest tip de curs part-time(4 ore/saptamana)?

   
 551. Daniel,

  Fa,. te rog.cum ti-am sugerat in raspunsul precedent:
  Cauta pe cineva caruia sa ii emiti cateva invoice-uri, din toate invoice-urile ar fi genial sa dovedesti un venit mediu de 150 gbp saptamanal.
  Scrisorile la fel, in care sa spuna ca le calci rufe, le dai cu aspiratorul, le bati copiii samd, iar ei sunt fericiti.
  Succes

   
 552. Invoice-uri pot sa emit si pentru angajator, nu asta e problema ci scrisorea de munca….l-am rugat sa nu specifice acele 13 saptamani si mi-a zis ca nu are cum sa nu specifice…pe mine ma intereseaza daca e ok pentru home office acea scrisoare…din ce am auzit pe la unul pe la altul s-ar parea ca nu e o ok…Unde pot gasi meseriile,domeniile de activitate unde pot activa ca si self(pentru ca am auzit ca in ind alimentara nu prea pot activa ca si self)
  Multumesc

   
 553. Daniel,

  Nu trebuie sa specifice nimic, intrucat, ai voie sa lucrezi ca self employed trei luni de la sosirea in UK. Nu ai restrictie de ore, de job, doar ca nu poti fi angajat.
  In plus, tu emiti invoice-uri ca self, chiar daca nu esti inca inregistrat.
  Emite catorva prieteni invoice-uri pentru diverse job-uri prestate: cleaning, ironing, etc si roaga-i eventual sa iti scrie doua randuri pentruu interviu si un numar de telefon. Daca e fix, cu atat mai bine!

   
 554. In primul rand as vrea sa-ti multumesc in numele tuturor ptr ajutorul acordat.As vrea sa-ti prezint situatia mea si poate gasim o rezolvare impreuna.Sunt absolvent de industrie alimentara cu o experienta de 4 ani in panificatie in Romania.Sunt in Londra de 3 luni si lucrez de cand sunt aici ‘la negru’ intr-o patiserie.Mi-am deschis cont(Passport) la HSBC.I-am cerut patronului scrisoare de munca si mi-a dat una in care specifica faptul ca pot lucra ca self pentru el si ca va apela la serviciile mele 13 saptamani/an financiar.Din cate am inteles cu o astfel de scrisoare am sanse 100% de refuz la interviul pentru NIN.I-am spus patronului si mi-a raspuns ca atat putem noi romanii lucra in Anglia(cate 13 saptamani/an financiar pentru o companie)In ce ‘directie’ ar trebui sa o iau?Multumesc anticipat!
  Daniel

   
 555. Recomand Crespo Com. Eu ii folosec si sunt multumit.

  +44 (0)778 780 6751
  +44 (0)795 103 1803
     +44 (0)783 880 1284
     +44 (0)793 999 6935

  +40 (0)744 791 243
  +40 (0)741 134 095
  +40 (0)234 587 954

   
 556. Buna Marius! Felicitari pentru blogul pe care l-ai creat. Este de real ajutor pentru romanii care incerca sa isi faca un trai mai bun!
  Am incercat sa primesc din Romania un pachet cu ceva ” bunatati ” de Craciun, iar Atlassib-ul spune ca nu poate primi pachete cu continut alimentar pentru UK.
  Imi poti recomanda o modalitate sa primesc acest pachet?
  Multumesc si CRACIUN FERICIT !!!

   
 557. Vio,

  Personalul si sictirul de la Job Center si HM Revenue difera de la o locatie la alta.
  Daca in Hertford s-a dat NIN-ul unor romani care aveau un sfert din ce am depus eu, in Southampton a fost refuzat desi avea documente si argumente aproape duble fata de ale mele. Eu l-am obtinut in Bedford, din prima. Insa multi romani spuneau ca sunt la a saptea incercare.
  Cat mai multe invoice-uri, scrisoare de la angajator(i), dovada domicilului. Astea sunt cele mai importante. Statement bancar, dovada studiilor, chestii de genu` asta sunt mai putin relevante. Lor le trebuie dovada ca vei fi un bun contribuabil la bugetul statului, ca sa isi poata tine ei betivii, curvele si asa zisele persoane cu disabilitati, pe banii tai.

  Ti-as recomanda sa te programezi la un alt centru, desi nu stii peste cine dai ca pakistanezii si inndienii ii gasesti si in cur, aici, in Anglia. Astea doua sunt cele mai spurcate natii.

   
 558. Buna Marius ,Vio sunt si vreau sa sti ca sambata tercuta am primit raspuns de la aplicatia pentru NIN si a fost un refuz.Dar,mai vreau sa imi spui daca am procedat bine sau ce am de facut in urma deciziei lor.Pe hartia cu refuzu imi spune ca pentru aplicatia din data de 3 noiembrie care nu are nici o legatura cu programarea am fost refuzata.Eu am avut o prima programare pe data de 11 moiembrie si am facut o reprogramare ptr data de 22 noiembrie cand m-am si prezentat la ei absolut cu toate actele necesare.Vazand care este treaba si faptul ca nu au avut nici macar bunul simt sa imi spuna motivul refuzului am facut urmatoarele:
  -luni am fost la sediu si nu am putu discuta cu nimeni fata in fata ,mi s-a spus ca trebuie sa vb de la un aparat din incinta cladirii .Am cerut sa vb cu managerul deoarece i-am spus ca mi se pare imoral si ilegat felul in care procedeaza.Oricum nu m-a bagat nimeni in seama si sa sti ca mai erau romani acolo care erau refuzati.
  -marti am trimis catre ei o scrisoare in care am relatat cum a decurs interviu ,actele prezentate ,precum si faptul ca am tot dreptul sa fiu self.Am atasat hartia cu refuzu si le-am dat termen de 1 sapt sa imi raspunda.Sincer cred ca suntem bataia lor de joc.Romanii pe care i-am intalnit acolo mi-au spus ca doar cei care au avut blue card au avut parte si de number.Spune-mi te rog ce crezi ca mai pot face si jur ca nu ma las aburita de data asta din partea lor.Am sa le cer sa imi dovedeasca motivul refuzului ,eu prezentandu-le bank statment,bill,3 scrisori de la munca,invoice book.Mersi mult pentru timpul acordat.O zi buna

   
 559. Marius,iti multumesc pt.promtitudine.Eram sigura ca-mi vei raspunde imediat.Tu stii povestea mea si stii ca in momentul acesta este vorba despre sotul meu.Eu abia astept sa plec spre Anglia pe 14 dec.Sper sa ma descurc pe Gatwick sa gasesc trenul spre plymouth ca sa nu ii perturb programul sotului meu(dupa o noapte lucrata 8 ore condus dupa mine ,nu ca nu as merita sunt o lady vb lui,dar nu cred ca are sens cand fac mai putin cu trenul decat cu masina)
  astept sa vad daca ma incurajeaza Anglia sau gust aceeasi dezamagire ca in vestita tara de originea mamii ei.
  O noapte linistita!

   
 560. Violeta, ai toate actele pentru NIN, asa cum am scris in material?
  Intrebarile nu sunt deloc complicate, capcane,samd.
  Te intreaba doar ce urmeaza sa faci, studii, munca, etc…
  Niste intrebari destul de OK, deci nu te alarma. Important este sa ai actele complete.
  Succes!

   
 561. buna seara,am nevoie de sfaturi urgente,daca stie cineva pt.interviul NIN care sunt posibilele intrebari.S.O.S RAPID.progarmarea e pe 9 dec.multumesc binevoitorilor.o seara minunata!

   
 562. Violeta, draguta ca intotdeauna! Iti multumesc!

   
 563. Belcin,certificatul il solicita cei de la Colegiul din judetul tau,si v-a avea o valabilitate de 3 luni,se numeste certificat de conformitate,s deja tradus in engleza si exista posibilitatea sa ti-l trimita ei direct la Colegiul din Marea Britanie,uitate peste formulare si mai vezi caracterizari de la un prof sau pers.publica,vezi ca la DSV din judetul tau mai poti primi acest certificat pe baza unor acte (de studii,identitate,foaie matricola)

  Seara placuta!

   
 564. Buna,

  Multumesc pentru raspunsuri si tie Marius si lui Violeta, dar mai am o nelamurire (am fost la Colegiul Farmacistilor din judetul meu si am depus actele si trebuie sa mi elibereze un Certificat de good standing,ceva de genul) dar am inteles ca imi trebuie si un Certificat elberat de Ministerul Sanatatii?
  Eu am absolvit in anul 2008, stiti ceva despre asta?
  Multumesc frumos,
  Sa aveti o seara placuta

   
 565. Buna Marius,

  Multumesc mult pentru indrumare.

  Sper sa reusesc sa ma inscriu la un curs din ianuarie 2011 si pana atunci sa lucrez legal 20 ore.

  Am sa te intreb daca poti lucra mai mult de 20 ore pe TWES(Training Work Experience Scheme) in cazul in care angajatorul doreste sa te formeze la locul de munca.

  In cazul acesta mai e necesara inscrierea la un curs ?

  Thanks ,si sa ne auzim sanatosi!

  Dana

   
 566. Daniela,

  Valabilitatea yellow cardului e nelimitata atata timp cat continui sa fii studenta, nu trebuie aplicat de extindere.

  Cursul trebuie sa tina cel putin 8 luni sa se poti aplica de blue card.


  Raspuns oferit de Bianca Pamp, Consultant.

   
 567. Buna Marius,

  Iti urmaresc cu interes si loialitate toate indrumarile,de f scurt timp.
  As indrazni sa-ti cer un sfat pentru ca si eu sunt intr-o dilema.
  Am absolvit dupa 3 luni si jumatate un curs platit de mine,am lucrat intr-un pub/restaurant ca si waitress si evident am yellow card-student si nin.In iunie m-am intors. in tara(decesul tatalui,acte de succesiune etc.)Totul a durat pana in octombrie.As dori sa stiu daca plec acum in decembrie,ma inscriu la un alt curs si lucrez e legal?Valabilitatea yellow-cardului este un an sau pot cere la Home Office extinderea lui dovedind ca sunt la cursuri?Te rog mult sa-mi specifici daca exista alta oportunitate mai ales ca eu am gasit posibilitatea sa lucrez din decembrie 2010 pana se implineste un an sa pot aplica pt blue-card.
  Multumesc pt timpul tau pretios acordat noua.

  Dana

   
 568. Gabriela Ciubotaru: Message Body:
  buna, sotul meu a obtinut un contract pe 6 luni la o ferma in Anglia. I se va face un cont bancar si va avea asig medicala pe aceasta perioada. In aceste conditii in decurs de 6 luni poate aplica pt nino si apoi self employed? multumesc frumos

  Raspuns la intrebare dvs: poate aplica pentru nin apoi pentru self employed, daca (,) contractul si permisul sau de munca nu prevede alte clauze. Cititi cu atentie contractul si reveniti, va rog. Va voi oferi un raspuns clar si precis.
  O zi buna,

   
 569. Marius,
  Fii mai explicit, te rog!

  Cum adica sederea cu drept de munca?

  Ai gasit de munca, intr-o “fabrica” de flori, dar nu poti munci pentru ca nu ai acte..
  Pai, uite cum facem:

  Spune-mi de cat timp esti aici, ce fel de acte ai obtinut pana acum si iti voi spune ce si cum va trebui sa facem de-aici incolo, sa poti desfasura activitati in “fabrica” de flori.
  Deal?

  Astept comment din partea ta sa lamurim treburile

   
 570. salut,tare as avea nevoie de ajutorul tau,sunt presat de timp,…..as dorii sa stiu cum si unde fac rost de formularul de sederea cu drept de munca in marea britanie,,?am gasit demunca intrno fabrica e flori,msmult..aa..sunt pt prima data in anglia.

   
 571. Deitza, ia te rog legatura cu Bianca Pamp. Ea te va ajuta. Gasesti datele in material.

   
 572. Da aplic pentru Yellow card de student..
  Si mi-a trimis tatal meu acele fluturase de salar plus o scrisoare cum ca ma intretine.
  Asta pentru ca nu am avut 3 luni in cont suma aceea de bani.
  Te rog daca imi poti da o adresa de mail a acelui traducator din londra …
  ASI AVEA NEVOIE URGENT DE TRADUCERE…
  MULTUMESC!

   
 573. Deitza, cum adica sa faci dovada ca esti intretinuta, pentru Yellow?
  ca ce aplici? self employed sau student?
  da-mi mai multe detalii, te rog, ca suna curios, sa nu zic ciudat.
  Anyway, actele trebuiesc traduse si legalizate, daca nu sunt englezesti. Cunosc un traducator, dar in londra. puteti folosi posta class a, eventual
  q

   
 574. Buna !
  Tocmai ma pregatesc sa strimit actele pentru Yellow card, doar ca o sa apelez la varianta aceea in care o sa arat ca ma intretine cineva.
  Tatal meu lucreaza in italia si a trimis fluturaselel lui de salar pe ultimile 3 luni plus chitanta de la money gram care arata ca mi-a trimis bani.
  Fluturasele de salar sunt in italiana crezi ca e necesar sa le traduc ? Sau pot pur si simplu sa scriu eu in engleza pe o alta foaie tot ce scrie acolo?
  Daca e necesar sa le traduc va rog daca stiti vreun traducator autorizat in Coventry…
  E deja tarziu si ar trebui sa aplic saptamana asta.
  Va multumesc!

   
 575. Alina,

  Instiintarea de plata pentru NIN o vei primi in 3 luni de la inregistrarea ta pt NIN. Nota bene: trei luni de cand ai primit numar, nu cardul propriuzis.
  Poti aplica in acelasi timp pentru tine si sotul tau. Totul e sa ai tot ce iti trebuie.
  succes!

   
 576. Buna , Sunt de 4 luni in UK , am luat NINO , m am inregistrat ca self emploid si am inteles ca am nevoie si de foaia de contributii platita la zi pt a aplica pt yellow card . Intrebarile mele sunt : cand se emite aceasta foaie de contributie ?
  La sfarsitul anului financiar ? La 3 luni din momentul in care ai primit nino ? Pot aplica in acelasi timp la home office yellow card pt mine si blue card pt sot ?

   
 577. Buna seara,Marius am cautat intrebarea pt.mine pe blog dar nu am gasit-o,poate mi-a scapat mie(singura care avea ceva de aflat era Belcin,careia i-am raspuns la timpul respectiv)imi scapa ceva?Cu privire la ,,forward,,cer scuze nu mai fac ,dar persoanele de acolo sunt prietenele mele si au multa verticalitate-garantez.Inca o data te rog sa ma scuzi.Seara buna!

   
 578. Rebeca, iti multumesc mult pentru aprecieri. Si tu esti o veritabila “Laidy” si te asigur ca nu ma vei deranja nicicand. Fii binevenita oricand.
  Multumesc!

   
 579. mersi mult pt tot.esti un gentalmen ca ne ajuti.daca nu te superi o sa te mai deranjez.imi place foarte mult blogul acesta.il vizitez pe zi de nu stiu cate ori.

   
 580. Rebeca,

  Poti sa il schimbi si maine.

   
 581. mai am o intrebare ca sa imi schimb permisu cu unul englezesc ,trebuie sa am un an de anglia?sau pot sa il schim si dupa 4 sapt de anglia.mersi mult.