Marius Paraschiv

Tiganizarea romanilor

Initial, m-am gandit la titlul “tiganizarea romaniei”, dar mi se pare mult prea crud si nedrept pentru Romania.

Cand eram copil, in orasul natal, era foarte populara denumirea de “tigan romanizat”, pe care la acea vreme o defineam fie ca tigan “spalat”, fie ca tigan cinstit, ce isi doreste sa fie in rand cu romanii. N-am stiut niciodata exact ce insemna. Acelea erau vremurile si trebuie sa recunoastem ca nu era cea mai respectabila specie de pe teritoriul romaniei, de aceea, probabil, tiganii se “dadeau” romani.

Daca tiganii aveau pe-atunci un motiv destul de serios sa fie considerati “romanizati” pentru a nu fi marginalizati,  astazi nu reusesc sa gasesc un motiv pentru care multi romani fac tot posibilul sa fie tigani. Si mai trist este faptul ca acest fenomen creste ingrijorator de la o zi la alta.

Dupa revolutie, romanii au  imprumutat o sumedenie de cuvinte, pe care azi, in prostia lor, le rostesc oameni de cultura, profesori, academicieni, magistrati, jurnalisti, etc.  Cu siguranta, multi dintre acestia urasc tot ce inseamna lucru tiganesc, insa rostesc in nestire cuvintre precum:
misto;
bafta;
muie;
smen.

Cu siguranta mai sunt, insa doar pe acestea le stiu.

Despre adolescentii cocalari, shukari, pitipoance si printese nu mai vorbesc, caci de la astia nu am pretentii. Limba Noastra a devenit o comoara pe care n-au descoperit-o si n-o vor descoperi in veci.  Idolii lor, salamgutaminune i-ar considera niste romani spurcati daca si-ar pierde vremea si ar obosi gandind.

 

 

 

 

 

 

 
1 Comment
Leave a Reply

Archives

%d bloggers like this: